Сведоштва за континуитетот!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Ако не забележавте стои име и презиме под секое сведоштво, па тогаш обидувајќи се да ме омаловажите мене поради тоа што сум го напишал, ги омаловажувате и Прличев, Пулевски, Цепенко, Миладинов и ред другите кои се цитирани.

Тоа во врска кој “измислувал“ нова историја или како што повторно се обидуваат едни исти ликови да протнат некои тези за “нови“ истории и сл.

Пред вас стојат 2 века стари сведоштва, можеби не се доволно стари, ќе се потрудам постари да најдам.
А тогаш кој ќе биде изговорот за плукањето по историјата?

Дека е престара, античка?

Мислиш на идентитет ?

Види братот.
Мене ми е сосема доволно што знам дека сум Македонец, и што знам дека не постои индивидуа, народ, држава, сојуз или било кој, што тоа чувство може да ми го одземе.
Мислиш ли дека ти Dze или некој трет, со вашите текстови ќе ме направи помалку или повеќе Македонец ?
Не бе другар.
Во голема заблуда си.
Криза на идентитет може да има само оној кој не е сигурен во својот.
Јас сум сигурен во својот.

Имам чувство дека ти и твоите истомисленици, своите тези сакате со сила да ги вградите во главите на оние кои ве читаат и дискутираат.

Мислиш дека тоа е вистинскиот начин на кој ќе го одбраниш континуитетот за кој пишуваш ?
А јас имам впечаток дека тебе и на твоите истомисленици им сметаат овакви теми.

И не треба друга држава или платен пропагатор да ти го одземе идентитетот, туку доволно е самиот да си го одземеш, преку откажување и негирање на својата историја и потекло.


Последниве денови интензивно почнаа да се слушаат коментари и да излагаат текстови каде се поставува прашањето “Е од кај сега Александар го извадија“, “Шо иаме ние со Александар“, “Ние сме Словени, никако антички“, “Букефалисти“, “ Македоноиди“ и ред други омаловажувачки коментари.

И тоа не се прави така наивно, не преку медиумска кампања.

Целта е да се изманипулира просечниот Македонец кој и не се интересирал многу за историски аргументи, да поверува дека нема ништо допирно со Александар, а со тоа и да му го одродат името, историјата.

Само на тој начин кај народот послено ќе помине една промена на името.

А кој е правиот пат?
Според тебе :)

Не ни очекував да ме разбереш, очекував ваков коментар, цинички да се потсмеваш, да обезвреднуваш, за тебе Марсовке ништо нема значење, ништо што не е материјално, за да имаш лична корист.

Оној што се цени самиот себе, својот народ и земја, никогаш нема да оди по линија на предавството, тоа е правиот пат.
 
Член од
3 декември 2008
Мислења
321
Поени од реакции
8
Сториите на слободњаците се ставаат на политичка платформа!
Рецимо Маркос, ај шо не знај не знај, ама со тоа што го кажуе на клип, ептен забегува, напушта тло на философија, што ионака не го газела никад, и валоризира по други површини... Така на крај ГЕНИЈАЛЦИ како КАНТ, ХЕГЕЛ, НИЧЕ, ШОПЕНХАУЕР, дури и оние средовековните Христијано-Исламски философи како Тома Аквински, Авероес(учител на првиот), Авицена итн, БИЛЕ ВО НАЈГОЛЕМА ЗАБЛУДА. Не знаеле дека антиката и античката култура нема врска со Грците туку има врска со Македонците!

Тоа е болест, сум ја слушал оваа чмаро-смрдлива жена, пропалица во живот, и во било која сфера од духовно-материјалниот живот, како појава зрачи со чмаро-смердена енергија, да дојде на крај и да побива и Кант и Хегел, како тие биле во заблуда со Грците, и како Грците не биле Грци биле Македонци, и го зборувале овој денешен македонски јазик... ТИНТИРИ МИНТИРИ... Со тоа будали ги праи и нејзините колеги од философски факултет, ГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛОСОФ ФЕРИД МУХИЌ и ИВАН ЏЕПАРОВСКИ.

хахахаха не знам дали да почнам да плачам или да се смеам...ај ќе размислам.

Истиве овие што ги наброја Кант, Хегел, Ниче и др. на времето биле тоа што денес се АНГЕЛИНА МАРКУС, МАРГАРИТА КИТАН ИВАНОВСКА, ВАСИЛ ИЉОВ И ДР.

И тогаш имало такви како тебе кои ги негирале, но нив нормално не ги знаеме:lud::helou:
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
и јас се откажувам од реплицирање на одродените Македонци во интерес на темата.

Ако не забележавте стои име и презиме под секое сведоштво, па тогаш обидувајќи се да ме омаловажите мене поради тоа што сум го напишал, ги омаловажувате и Прличев, Пулевски, Цепенко, Миладинов и ред другите кои се цитирани.
само да повторам дека ова некои личности низ историјата го запишале .. не го измисли некој на кајгана тука ...

:helou:
 
P

Princ

Гостин
georgive, официјален јазик на форумов е македонскиот јазик. Тоа е едно од правилата на кои се имаш согласено да ги почитуваш. Ако не знаеш Македонски јазик, јас не разбирам зошто воопшто си се регистрирал. Ко јас да се регистрирам на француски форум, иако не знам француски.
Мислењето ти е избришано, ти си опоменат.
 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Пред вас стојат 2 века стари сведоштва, можеби не се доволно стари, ќе се потрудам постари да најдам.
А тогаш кој ќе биде изговорот за плукањето по историјата?

Дека е престара, античка?
nekoj pastirase sinokja, fala mu sho podseti :)

Свјатој Николај родилсја во второј половине III века в городе Патары, в Ликии (территорија ... Ирины. Свјатаја Ирина, родом славјанка, жила во второј половине I века и была дочерьју јазычника Ликинија, правителја города Магеддона в Македонии


http://hramnagorke.ru/life/549
 
E

emission

Гостин
Мене не ми смета да Македонците си тераат по умот на нивните нови историчари и офчари, слободно кој што сака нека си праи, си има светска научна рецензија па тие нек си кажат, туку ми смета начинот на кој се отстрануваат веќе неколкумина вакви членови, кои им противречат на "историчарите", и само поради тоа што им противречат, јадат банови.
Абе ти дали изеде бан затоа што противречиш на "историчарите" на темите во кои се дискутира за потеклото на Албанците? Се што е во корист на анти-македонската пропаганда без разлика дали е и против вас Албанците го браните . Има правила и секој што се регистрира се согласува да ги почитува. И мене ме нервира кога некој пропагира и манипулира со фактите без разлика колку се очигледни и сметам дека е правилно. А ти немаш право да ги браниш тие што шират анти-македонштина затскриени демек зад маската Словенство или не знам што , кога се гледа дека се бугарофили или србомани (што не е пресудно нормално ) и да велиш дека за противречење се банирани кога по тебе знаеш дека не е баш така.

Последниве денови интензивно почнаа да се слушаат коментари и да излагаат текстови каде се поставува прашањето “Е од кај сега Александар го извадија“, “Шо иаме ние со Александар“, “Ние сме Словени, никако антички“, “Букефалисти“, “ Македоноиди“ и ред други омаловажувачки коментари.
Ова за жал е апсолутно точно и апсолутно вистинито. Неверојатно е само колку го имаат изманипулираат обичниот човек кој многу слабо има видено вистински историски извори и кој кога ќе прочита повеќе нарачани текстови во весниците не е чудно што им верува. Кога веќе ќе се создаде таа одбивност кон подалечното минато истите луѓе не можат да прифатат факти дури и кога ќе им ги покаже човек во изворна форма. И точно како што велиш кај тие луѓе е лесно да пројде промената на името. Жално што почнав почесто да среќавам вакви единки .
 
Член од
10 ноември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
3
Се сеќавам кога за првпат во основно училиште се запознавме со терминот НАУКА и нејзиното значење, кое, според зборовите на наставникот, често знаеше да се употребува од владеачката гарнитура, како неверојатно моќно оружје во функција на реализирање на нивни поставени цели. Утредента, јас како секоја добра ученичка, едвај чекав да станам и да го објаснам тоа што научив, но не бидејќи толку ми остави ВПЕЧАТОК, туку водев сметка да не ми се натрупи премногу материјалот, па кој ке го научеше тогаш. Лол...
И онака, ко напамет спомнав нешто, како демек науката има задача да ги извлекува прашањата од сферата на емоциите, и да насочува дел од нашиот одговор кон доменот на објективното разгледување и резонирање. Делумно само, бидејќи знаеме дека не се сите прашања подложни на објективно третирање. Но секаде каде што ќе успееме да ја преместиме границата помеѓу верувањето и науката ќе постигнеме прогрес.
Денес, повторно почувствував потреба да им се вратам на предавањата од првото одделение. Сфатив колку сум била привилегирана да имам кристално јасна дефиниција за нешто, што во светот на возрасните, изгледа е непознат поим, или можеби правата дефиниција за науката се чува само како декор на текстовите на децата, и нивно малтретирање да ја научат на памет, за потоа кога ќе пораснат да заборават на све што научиле, и да им се придружат на големиот оркестар, каде што не може секој да свири што сака, туку треба да се придржуваат до заедничката мелодија, која се оркестрира.
Искрено, конкретно за мене да зборувам, никако не би ми пречела, Македонците да се ова што тврдат овие ценети историчари, но ми пречат и те како, обидите секое мислење да се повикува во името на науката, кога нивниот однос према објектот на анализирање е најчесто АПОЛОГЕТСКИ, сакаат да бранат и зачуваат нешто макар и кога тоа има големи недостатоци.
Немам намера да навредувам никого, но сметам дека поголемите тврдења на разно-разни историчари кои сум ги читала до сега, немаат никаква врска со НАУКА И НАУЧНИ ИСТРАЖУВАЊА, туку ми личат на ВУЛГАРНА АПОЛОГЕТИКА.:toe:

Поздрав
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Уште малку вулгарности не е на одмет.


Францускиот академик Georges Cerbelaud-Salagnac , во врска со етничкото потекло на денешните Македонци пишува дека тие во себе повеќе ја носат културата и крвта на античките Македонци, отколку на Словените.

Пишувајќи за Словените тој вели:
"...Независејќи од никаков авторитет, неформирајќи никојпат еден организиран народ и очигледно незајакнати од нови елементи, тие конечно се растопуваат во популацијата на староседелците... Словените кои ќе ги најдеме подоцна во Илирија апсолутно не произлегуваат од нив"

-p. 269

Од истото дело:

"Македонците постојат и денес во Македонија, поделени на два дела. На југ грчката провинција Македонија, на север Република Македонија... И едните и другите имаат јасна свест за своето заедничко етничко потекло, и од Скопје и од Солун тие не се чувствуваат како странци".

- "Les origines ethniques des Europeens" Editions Perrin, 1992, Paris, France, p. 96


Ве молам извинете за вулгарностиве, пардон муа.
 

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
kazite nekoa jaka kniga za Aleksandar da procitam OSVEN Plutarh koj go iam procitano

Квинт Курциј Руф, "Историја на Александ'р Велики Македонски", Софија, 1985 (Квинтус Курциус Руфус, "Историја на Александар Велики Македонски", Quintus Curtius Rufus, "Historiae Alexandri Magni Macedonis"). Се работи за бугарски превод на делото на овоj антички автор:

http://en.wikipedia.org/wiki/Quintus_Curtius_Rufus
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
E

emission

Гостин
Лајнавено, историчар ти изгледа тебе?

Инаку, јас сум албанец и јас ги бранам принципите на албанската историја и народност и сите што противрекле досега а и ги има многу, ниеден од нив не бил баниран.
Некој дури со сила сака да ги навредува албанците, да си поигрува, да се подбива итн., има модератори, модераторите кур ги боли.

А зависи како гледаш на Македонштина, јас ве разбирам вас ограничените, за вас само една страна на медалјонот е автентична, друга не смее да има..

Но хард филингс, глупави се постовите кои ги куцаш, а особено коа ме цитираш а слабо ти оди аргументацијата.
Тоа дека си албанец се гледа од секој твој пост и ич не ме ни интересира. Ме заинтересира тоа што ги бранеше банираните затскриени бугари кои како и тебе , не дадоа ниту еден коментар по темата , негираа Македонска историја и се правеа слепи . Во никој друг случај не си ми интересен. На Македонштина не е важно како гледам , важно е некој да не ја извитоперува вистината .
Значи вие космополитите за разлика од нас ограничените само знаете да цимолите и да се жалите кога играте нечисто и на иста фрекфенција насочена против државата која ти дава леб .
 

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Ајде некои клипчиња, за сите кои не веруваат слободно нека појдат да се уверат во афтентичноста на наодите:

1. Macedonian symbol the SUN Macedonia culture,history,civilization,land of the sun



2.Мacedonian symbol the SUN Macedonia culture,history,civilization,land of the sun 2


 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
mislam deka na pokjeto im se poznati slednive citati, na starata kajgana imase dosta pisano za niv.

Annales Barenses

Anno MXXVII [1027]

Hoc Anno descendit Ispochitoniti in Italiam cum exercitu magno, idest Russorum, Guandalorum, Turcorum, Burgarorum, Vlachorum, Macedonum, aliorumque, ut caperet Siciliam: et Regium restaurata est a Vulcano Catepano. Sed peccatis praepedientibus mortuus in fecundo anno Basilius Imperator: qui omnes frustra reversi sunt.

Anno MXLI [1041]

...
Hinc rediens Michaël confusus cum paucis relictis semivivis pro pavore Normannorum servientium, scripsit ad Siciliam, et venerunt ipsi Museri, Macedones, et Paulikani, et Calabrenses, et collectis insimul cum reliquis in catuna Montis Pilosi. Tunc descendit Catepanus filius Budiano in Apuliam. Michaël rediit ad Siciliam, jubente Imperatore, unde venerat.

Anno MXLII [1042]

Hoc anno tertia dio intrante mense Septembri Graecorum exercitus descenderunt ex Monte Piloso, et Normanni ex castello Siricolo; inter duos montes inierunt conflictum maximum, in quo omnes miseri Macedones ceciderunt, et pauci de reliquo remanserunt exercitu.
------------------------------



slednovo go najdov nekade

(Annales) Lupi Protospatharii

1027. Despotus Nicus in Italiam descendit cum ingentibus copiis Russorum, Wandalorum, Turcarum, Bulgarorum, Brunchorum, Polonorum, Macedonum, aliarumque nationum, ad Siciliam capiendam.
da se vratit maz mi ke poburickat kaj gi imat staeno drugite vakvi raboti

da se podsetime, da ne zaborajme koj sme :pipi:
 
Член од
12 февруари 2009
Мислења
32
Поени од реакции
5
Е па Душан Македонски а Александар Спски ( Македонски)

Цитати:
>>>>>
" Во т.н. Раванички препис за Законот на Стефан Душан, најден од познатиот славист П. Ј. Шафариќ во манастирот Раваница во Срем и сега чуван во Народниот музеј во Прага, во самиот наслов на Законот покрај датата: 21 мај 1349 година се истакнува дека Душан бил „Македонски цар“. „Благочьстиваго и христолјубиваго македонскаго цара Стефана, србскаго, бльгарскаго, оугар`скаго, дал'матскаго, ар'банаскаго, угровлахıскаго и иньним пр'деломь и земьлıам – самодрж'сца“
Смешни се тврдењата на Србите дека тука се работи за посочување на територија која ја владеел Душан, а не за посочување на Македонците како народ над кого владеел Душан. Јас дури сметам дека е сосема обратно, а тоа го кажува и документов:
Благочьстиваго и христолјубиваго македонскаго цара Стефана
Ова кажува дека Стефан Душан е титулиран Македонски цар
србскаго, бльгарскаго, оугар`скаго, дал'матскаго, ар'банаскаго, угровлахıскаго и иньним пр'деломь и земьлıам – самодрж'сца.
a ова дека тој владее врз овие, па и други предели.
Значи, од записов може да се заклучи само дека Стефан Душан е Македонски цар кој владее со србски, бугарски, далматински и др. земји.

Da za momenat okrenem ovaj razgovor i pokazem kako se u starija vremena , uglavnom po propasti "srpske" srednjevekovne drzave dozivljava pojam Makedonije uopste. "Geografski lose informisan" autor narodne pesme o Princu Kajici stavlja podunavski grad Smederevo u Makedoniju.
U zapisima iz 1564 Manastira Zavale u Hercegovini, zapisano je da "manastir lezi nadkriljen planinom Velez koji je u makedonskoj zemlji" (Stari srpski zapisi i natpisi, Lj Stojanovic )
Bozidar Vukovic Podgoricanin kaze za sebe da dolazi iz "Dukljanske zemlje, u Makedoniji, iz grada Podgorice".(Stari srpski zapisi i natpisi, Lj Stojanovic )
Hodocasnici Hristova Groba Vukovoj, Gavrilo, Sava, Jovan i Sekule rekose na dva mesta da su iz "makedonske zemlje, Zahumlja, poznatog kao Hercegovina".(Stari srpski zapisi i natpisi, Lj Stojanovic )
1615 kaze se da se manastir Moraca nalazu u oblasti Hercegovine, u zapadnim zemljama, u makedonskim zemljama.(Stari srpski zapisi i natpisi, Lj Stojanovic )
Upravo je mozda zbog ovih gore pomenutih izvora Vuk Karadzic i primetio da su "sve zemlje nasih ljudi nazivane Makedonija" (V S Karadzic, Beispiele der serbisch-slavischen Sprache, Vienna, 1857) "


>>>>>>>>>>>


http://srbinda.narod.ru/#%D0%9C%D0%B5%D1%8...BC%D0%B8%D0%B8_

Франо Марија Апендины (Franciscus Maria Appendini) (1768-1791 г.в г.Задар), итальјанскиј историк, которыј получил образование в Италии и переехал затем в Дубровник.
Ниже цитата из его вводного слова книги "Rjecsosloxje illir.-ital.-lat.", Dubrovia, MDCCCVI, Joakima Stulli Dubrocsanina (в переводе на сербскиј: "Рјечословје, управо-рјечник илирско-талијанско-латински", опубликован в Дубровнике, 1806 г., автор: јоаким Штулич Дубровчанин).

"Из-за этого на этом јазыке до сих пор поетсја о всем, что старое времја оставило как знание в песнјах родины о Александре Сербском (Македонском), о царе от всех цареј самом славном..."

Оригинальныј текст:
"Idcirco in hac lingua adhuc canitur quidquid antiquitus de Alexandro Serblo (Macedonico) imperatorum omnium imperatore gloriosissimo patriis canticis traditum fuit..."

Орфелин Захарие Стефанович (1726-1785), сербскиј писатель и историк, в книге "Житие и славные дејанија государја Петра Великого, с приложением краткој географическој и политическој истории о россијском царстве", 1772, Венеција (перев. в России 1774) написал оригинальныј текст грамоты русского царја Петра I от 03 марта 1711 года обраштенија сербам:

В грамоте он призывает всех сербов боротсја против турков и просит вспомнить "своих славных и героических предков , в первују очередь сербского царја Великого Александра Македонского, которыј многих цареј победил и многие страны завоевал."

Иван Гундулич (1589-1638), самыј великиј сербскиј поэт классическиј, г.Дубровник, писал в своих стихах о Александре Македонском и г.Трое. Песнја "Осман":

Русскиј перевод:
"...От Лесандра серба от всех цареј, царја славного,
Александр это свидетельствует король великиј всего мира..."

Сербскиј оригинал:
"...Од Лесандра Србљанина од свех цара, цара славна,
Александро то свидочи краљ велики свега свита..."

Динко Златарич (1558-1613) знаменитыј хорватскиј поэт и переводчик из Дубровника, в посвјаштении кнјазју јурају Зринском в своеј работе "Электра" написал следујуштие слова:

"...о Великом Александре, короле сербском
 

Kajgana Shop

На врв Bottom