Саудиска Арабија купува оружје 60 за милијарди долари

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
СЕ боинг го претстави нарочито како поевтина опција за државите кои не би можеле да си го дозволат рапторот и истиот е затоа развиван нарочито за тие пазари...по се изгледа се исплаќа ама ќе напоменам дека сепак добар и истрениран пилот сеуште мислам дека е она што е круцијално нарочито за воздушна превласт и морам да признаам дека мислам дека СЕ-15 и нема да ги даде очекуваните резултати бидејќи намален радарски одраз не е НЕВИДЛИВОСТ и да не го заборавиме развојот на ракетните системи против ваков тип на летала.

--- надополнето ---



Да и земени се предвид статистички методи кои и не се баш соодветни и на крај краеви мислам треба малце поширок поглед на овој т.н peak oil нормално,јасно е дека тоа ќе биде врвот на производството на нафта(и деривати)но намалувањето на производството по дифолт и не значи НЕМАЊЕ резерви т.е замрзнување на бушењата...всушност за намалувањетоо на производството треба да се земе предвид и фактот кој е занемарен а тоа е се разбира зголемената употреба на алтернативни извори на енергија,еве денес низа држави задоволуваат 20% од енергетските потреби на ваков начин-тенденцијата за употреба на обновлива енергија расте-тоа треба да се има предвид.
Ок, моја грешка, но опаѓаше до скоро на светско ниво а сега е пак на нивото од 2007.
Од горниот линк:
86.5 million bpd in 2007
84.93 million bpd in 2009
86.60 million bpd this year

Но тоа е на светско ниво додека, би требало кај најголемиот дел од развиените и понатаму да опаѓа, или барем да стагнира, а расте кај Кина и други земји кои се во економска експанзија.

Податоци за 2009... https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/us.html

United States: 18.69 million bbl/day (2009 est.)
Japan: 4.363 million bbl/day (2009 est.)
Germany: 2.437 million bbl/day (2009 est.)
South Korea: 2.216 million bbl/day (2009 est.)
France: 1.875 million bbl/day (2009 est.)
United Kingdom: 1.669 million bbl/day (2009 est.)

China: 8.2 million bbl/day (2009 est.)
Russia: 2.85 million bbl/day (2009 est.)
India: 2.98 million bbl/day (2009 est.)
Brazil: 2.46 million bbl/day (2009 est.)

Потрошувачката во проценти најмногу се намалила во Јапонија, за скоро 1 милион барели дневно од 2001 до 2009, а со нивната енергетска стратегија и понатаму ќе опаѓа. Сигурно примерот ќе го следат и други, т.е. ако расте цената на нафтата ќе мораат.


http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=43822
http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak_theory
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2178rank.html

Денешната дневна потрошувачка на светско ниво е 86,6 милиони барели.
На годишно ниво,со ова темпо тоа се 31 милијарда 609 милиони барели.
Вкупните потврдени светски резерви се 1 трилион 348 милијарди 529 милиони барели.
Што со денешна потрошувачка без наголемување од ниеден барел значи исцрпување на резервите за неполни 43 години...2053-54 година...
Секако ќе се изнаоѓаат и нови извори но бројот на пронајдени нови извори кои е воопшто возможно да се експлоатираат се намалува рапидно.Новите извори се обично во морињата и се све поскапи за експлоатација.
И потрошувачката ќе расте.До 2030 се предвидува дневна побарувачка од 118 милиони барели...
Од 1994 до 2006 продукцијата растела во просек по 1,76% годишно.
Мали незначителни намалувања имало во 2008 и 2009 поради кризата,но годинава повторно ќе биде рекордна.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/5099400.stm
http://www.acus.org/docs/051007-Hirsch_World_Oil_Production.pdf

Освен хидроенергијата другите обновливи извори учествуваат со минимален дел,дури и кај наразвиените земји.
Јагленот,гасот и ураниумот се некакви алтернативи...но и тоа нема да ја запре цената на нафтата,која ќе забегува се повеќе...
И покрај се поголемото користење на алтернативни енергенси, не престанува зголемувањето на продукција на нафта.
Од друга страна огромните хидро и нуклеарни централи се супер-скапи проекти и траат по 10-20 години само при реализацијата...за нивна реализација треба...многу нафта...

Краткотрајно тоа ќе значи се поголемо слевање средства кај извозниците на нафта...
Долгорочно...the end is nigh...
 
S

smart ass

Гостин
Очигледно има недоразбирање-нафтата како прво нема да ја снема за 30 години бидејќи јас како што прочитав во учебник физика таму пише 100-150 години но и еве да претпоставиме дека ќе ја снема...си чул за метан водородни ќелии за хибридни автомобили и колку за инфо сега се планира и конструирање на бродови кои ќе ја користат соларната енергија.

Што со денешна потрошувачка без наголемување од ниеден барел значи исцрпување на резервите за неполни 43 години...2053-54 година...
Епа тоа велам-денешна и нема релевантен доказ дека производството ќе расте всушност природниот гас ќе го заземе приматот.

Освен хидроенергијата другите обновливи извори учествуваат со минимален дел,дури и кај наразвиените земји.
Не би се сложил-20% и не е малце(со тенденција за пораст).

нуклеарни централи се супер-скапи проекти и траат по 10-20 години само при реализацијата
Нуклеарките....па една ураниумова прачка има енергија колку 28 000 тони јаглен+ не е земен предвид развојот на нуклеарните централи-имено се развива нова генерација централи каде горивоо ќе треба на секои 30-50 години.

И на крај краеви не знаеме каде и колку наоѓалишта на нафта и други енергенси ќе бидат откриени во иднина.
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Очигледно има недоразбирање-нафтата како прво нема да ја снема за 30 години бидејќи јас како што прочитав во учебник физика таму пише 100-150 години но и еве да претпоставиме дека ќе ја снема...си чул за метан водородни ќелии за хибридни автомобили и колку за инфо сега се планира и конструирање на бродови кои ќе ја користат соларната енергија.
Нафтата е нераскинливо сврзана за постоењето на оваа индустриска цивилизација.
Резервите се тие,дневната екстрација е таа,бројките се едноставни,а дигитроните вклучени во оперативните системи на Windows.
Процентот на возила на соларен и хибриден погон е на децимали...многу децимали...после нулата секако.
И научно фантастичните филмови каде сите возат хибридни,електрични и соларни возила.
На кој начин и како ќе се смени целокупниот светски возен парк? Или поголем дел? Со субвенции? Или со декрет ќе се забранат возилата на нафтени дервивати?

Епа тоа велам-денешна и нема релевантен доказ дека производството ќе расте всушност природниот гас ќе го заземе приматот.
Има и тоа како докази.
Доказ е што во 2010 се трошо многу повеќе од 2000 кога се трошело многу повеќе од 1990 кога пак се трошело многу повеќе од 1980 и така до времињата на кога почнала да се користи нафтата...околу век и половина има нагорна линија.Непобитен факт е дека прозводството расте веќе век и пол...и сега ќе запре одма,со наредба или...?
Какви докази има дека гасот ќе го преземел приматот?
А постои и Natural gas peak...:)

Проценките за светските резерви на нафта се различни.
Се движат од трилион барели до 2,5 трилиони.
Податоците погоре се од CIA world factbook...1,35 трилиони.

Но можно е да има многу помалку,скандалите со фризирање на инфото се чести,еве пример од Ројал Дач Шел,еден од главните играчи...

For instance the oil giant Royal Dutch / Shell admitted in 2004 overestimating its oil and gas reserves by 22% (about 4.5 billion barrels). In 2005, Kuwait admitted that its largest field has peaked and that the extent of its reserves could be half of what was expected. The Cantarell oil field, Mexico's largest has also peaked with its output dropping 1.7 million barrels per day in 2007, down from its peak output of 2.1 million. Since reserves in many countries, mainly OPEC countries, are not audited by external sources, reporting agencies are likely to have overestimated potential oil reserves.
In January 2004, news broke of a multibillion dollar scandal at the Royal Dutch Shell Group relating to its proven oil and gas reserves, the most important measure of an oil company’s stock market value. Shell’s reserves had been overstated by more than 20%. Four further downgrades followed, reducing Shell’s proven reserves by nearly a third.
http://royaldutchshellplc.com/2008/05/22/jeroen-van-der-veer-and-the-shell-reserves-fraud-2/
http://people.hofstra.edu/geotrans/eng/ch5en/appl5en/worldoilreservesevol.html

Купувањето на невидени количини оружје од страна на С.Арабија не е никава случјност.
И изјавите на принцот на саудиската кралска фамилија се тука...

http://edition.presstv.ir/detail/129692.html

Накратко ја советува својата кралска фамилија да се повлече на време пред да биде прекасно,дури и повлекува паралела меѓу крајот на Садам и Пахлави со крајот на Ал Сауд...
Кажува за државата како приватен посед на семејството, религиозна лоботомија на сметка на секуларизмот кој би можел да обезбеди стабилна иднина, критика на системот нафта-пари-шеријат кој ќе падне со паѓањето на продукцијата на нафтата...

The end is nigh...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom