Самоубиство!

I

indigo child

Гостин
Досадна си. Секој има право да си го одземе животот. Точка. Можноста секој да си го одземе животот е всушност најголемата слобода која ја имаме. Ултимативна контрола над себе.

Реториката за животот како најголем дар е патетична и досадна...
Не ти враќам на предходниот пост пошо ме укопа у земја со видовите самоубиства, добро да, жена сум, секад ќе го изберам живтот. Ако треба да се самоубијам од морални и етички причини, нема да го направам тоа. Нека ме убијат.
Ќе се покајам и ќе се сменам и ќе пробам да го сменам тоа што сум пропуштила да го сменам, ама нема да бидам Јуда и да се обесам.

Тука во овој пост велиш „ултимативна контрола над себе“.
Ќе мораш да ми објасниш од која перпектива ја посматраш оваа контрола над својот живот.
Ако ти имаш контрола над својот живот, и одбереш да се самоубиеш, тогаш умираш, тогаш избираш да немаш живот. Овој живот веќе нема да го живееш.
Со самиот чин на самоубиство, ти одбираш да немаш контрола над својот живот.
Ако немаш што да контролираш, тогаш и не можеш да го контролираш...
Пак немаш контрола...

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Кирилов, more likely...

Пиштолот испука некаде во Русија, но пораката никој не ја разбра...

;)
bidejki ti se razbirash ., osven mene sega ispadna deka nekoja poraka nikoj ne ja razbral., /bogovite padnaa na gazot/., a za pishtol nemorash da odish duri do rusija na takov troshok da bidesh ., poevtini ti se tuka ., i najdi si eden........i daj veke ednash pochni da se kontrolirash ., pa makar bil i tvojot sopstven zhivot

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тука во овој пост велиш „ултимативна контрола над себе“.
Ќе мораш да ми објасниш од која перпектива ја посматраш оваа контрола над својот живот.
Ако ти имаш контрола над својот живот, и одбереш да се самоубиеш, тогаш умираш, тогаш избираш да немаш живот. Овој живот веќе нема да го живееш.
Со самиот чин на самоубиство, ти одбираш да немаш контрола над својот живот.
Ако немаш што да контролираш, тогаш и не можеш да го контролираш...
Пак немаш контрола...
Тоа е веќе семантичка расправа, нема суштински карактер. Моќта да си го одземеш животот е улитиматуивен чин на потврдување на слободата на изборот. Само човекот, од сите живи суштества може да избере самоубиство. Само човекот, преку чинот на самоубиството, може да покаже дека е посилен од принудата на природата за преживување по секоја цена.

Моите постови во оваа тема не се никаква глорификација на самоубиството, само сакам да дадам една друга перспектива на самиот чин. Плус, ми се гади од осудувањето на самоубијците, а најмногу ми се гади од христијанското осудување на самоубијците...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Тоа е веќе семантичка расправа, нема суштински карактер. Моќта да си го одземеш животот е улитиматуивен чин на потврдување на слободата на изборот. Само човекот, од сите живи суштества може да избере самоубиство. Само човекот, преку чинот на самоубиството, може да покаже дека е посилен од принудата на природата за преживување по секоја цена.

Моите постови во оваа тема не се никаква глорификација на самоубиството, само сакам да дадам една друга перспектива на самиот чин. Плус, ми се гади од осудувањето на самоубијците, а најмногу ми се гади од христијанското осудување на самоубијците...
ne e tocno. skorpiite na primer koga ke se najdat vo opasnost se samoubivaat, ako ne najdat drug izlez...
pred nekoj den gledav video so nekoja farma za mecki kade sto meckata se samoubila treskajki si ja glavata od metalna shipka, a pred toa si go ubila mladenceto koe stotuku go rodila, za da se spasi od maltretiranjeto... toa ne e ni prv ni edinstven slucaj...tie zivotni nemaat svest kako nas i mozebi ne se mokni da sogledaat drug izlez... a nie? i nie li sme nemokni?

Н

нихилист

Гостин
ne e tocno. skorpiite na primer koga ke se najdat vo opasnost se samoubivaat, ako ne najdat drug izlez...
pred nekoj den gledav video so nekoja farma za mecki kade sto meckata se samoubila treskajki si ja glavata od metalna shipka, a pred toa si go ubila mladenceto koe stotuku go rodila, za da se spasi od maltretiranjeto... toa ne e ni prv ni edinstven slucaj...tie zivotni nemaat svest kako nas i mozebi ne se mokni da sogledaat drug izlez... a nie? i nie li sme nemokni?
Имам слушнато за првиот пример и морам да кажам дека се работи за урбана легенда зошто самите шкорпии се имуни на својот отров.

Вториот пример е рипање до заклучоци бидејќи за смртта на едно животно да се класифицира како самоубиство потребно е самото животно да има некаков концепт за живот и смрт и да знае која е разликата. Ако се земе во предвид дека животните се раководат спрема нивниот инстинкт свесната одлука за самоубиство за нив е премногу апстрактна за да биде возможна.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
ej stav_ogin ., i crnata vdovica go jade mazhjakot posle parenje ., vnimavaj....:(., a za dadenite gledishta grugot na zhivotot nauchno i ateistichki ima 360 stepeni .no aj najdi go krajot ili pochetokot na toj krug narechen zhivot ., onaka filozofski ., bidejki od hristijanstvoto ti se gadi ., .........e navistina ne znam so shto se hranish., .konechno i definitivno stavi elek so eksploziv natebe i pravac avganistan tamu so osobeni pochesti gi primaat onie na koi im se gadi od hristijanstvoto........

ja pomina i onaa tenka granica na dobar vkus shto i jas veruvav deka ja imash no po se izgleda sum se izlazhal i edinstveno mozham da ti kazham .....ne tuku te sozhaluvam ., aj prijatno

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
ми се гади од осудувањето на самоубијците, а најмногу ми се гади од христијанското осудување на самоубијците...
на толку гадење, ако не си женско и бремено прашај се да не имаш гастритис... или хелиобактери?

• Ми се допаѓа
Reactions: Џ.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Имам слушнато за првиот пример и морам да кажам дека се работи за урбана легенда зошто самите шкорпии се имуни на својот отров. Вториот пример е рипање до заклучоци бидејќи за смртта на едно животно да се класифицира како самоубиство потребно е самото животно да има некаков концепт за живот и смрт и да знае која е разликата. Ако се земе во предвид дека животните се раководат спрема нивниот инстинкт свесната одлука за самоубиство за нив е премногу апстрактна за да биде возможна.
ne se raboti za urbana legenda... vo mestoto vo koe sto rastev ima mali crni shorpii... bevme mnogu malecki koga ja doznav ovaa informacija, pa zaedno so drushtvoto gi fakavme i go probavme ova... koga okolu skorpijata ke zapalevme ogan taa se bodeshe sama so opashkata i gi stegashe kleshtite edna vo druga, taka pagashe vo besoznanie... taka skorpijata ne umira vednash i treba mnogu vreme, ali se opijanuva od svojot otrov dovolno za da ne oseti bolka...

Н

нихилист

Гостин
taka skorpijata ne umira vednash i treba mnogu vreme, ali se opijanuva od svojot otrov dovolno za da ne oseti bolka...
Анестезирање, можеби. Едноставно е, шкорпијата неможе да умре од својот отров. То је наука доказала...

Но требаше да одговориш на вториот дел од мојот пост, вака расправаме за банални работи.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.753
Поени од реакции
5.009
Само човекот, од сите живи суштества може да избере самоубиство. Само човекот, преку чинот на самоубиството, може да покаже дека е посилен од принудата на природата за преживување по секоја цена.
.
Што е со примерите кај животните кои се приврзани за господарот, има случаеви кога после смртта на газдата одбиваат јадење,не ни пробуваат да ловат и умираат од глад.Каде е тука природата за преживување?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
на толку гадење, ако не си женско и бремено прашај се да не имаш гастритис... или хелиобактери?
Понекогаш квалитетно ја одработуваш својата улога на форумски кловн, понекогаш не. Ова второто е случај со овој твој пост...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
eve ke odgovoram
normalno i logicno e deka zivotnite se vodat spored nivniot zivotinski instinkt... megutoa toa e vsushnost instinktot za zivot...
kaj edna edinka, bez razlika dali e covek ili zivotno seedno....instinktot za smrt e isto tolku prisuten kako i instinktot za zivot...ako zememe nekogo ili nekoe zivotno za primer i mu nametneme opasnost, ako ima silen nagon za zivot toj ke rizikuva za da se spasi... ke se bori i ke se stavi sam sebe vo pogolema opasnost od predhodno nametnatata... lugeto sto sakaat da uspeat, da imaat podobar zivot- rizikuvaat, pak se stavaat vo opasnost... znaci tie dva nagona za zivot i smrt se povrzani i kaj sekoj covek se izbalansirani... ako nekoja edinka nema golem nagon za zivot, togash nema ni golem nagon za smrt...
sto znaci samoubistvoto ne e svesna odluka... covek koj sto e svesen vo vistinskata smisla na zborot nikogash ne bi razmisluval za samoubistvo, tuku svesno ke ja iskoristi negovata svesnost za da si go podobri sopstveniot zivot...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
eve ke odgovoram
normalno i logicno e deka zivotnite se vodat spored nivniot zivotinski instinkt... megutoa toa e vsushnost instinktot za zivot...
kaj edna edinka, bez razlika dali e covek ili zivotno seedno....instinktot za smrt e isto tolku prisuten kako i instinktot za zivot...ako zememe nekogo ili nekoe zivotno za primer i mu nametneme opasnost, ako ima silen nagon za zivot toj ke rizikuva za da se spasi... ke se bori i ke se stavi sam sebe vo pogolema opasnost od predhodno nametnatata... lugeto sto sakaat da uspeat, da imaat podobar zivot- rizikuvaat, pak se stavaat vo opasnost... znaci tie dva nagona za zivot i smrt se povrzani i kaj sekoj covek se izbalansirani... ako nekoja edinka nema golem nagon za zivot, togash nema ni golem nagon za smrt...
sto znaci samoubistvoto ne e svesna odluka... covek koj sto e svesen vo vistinskata smisla na zborot nikogash ne bi razmisluval za samoubistvo, tuku svesno ke ja iskoristi negovata svesnost za da si go podobri sopstveniot zivot...
Аман бе, што кажуваш? Значи постојат подеднакво двата нагони кај човекот, ерос и танатос, и свесно човечко створење избира да се самоубие, и тоа е наеднаш несвесен чин, чин на лудак? Зошто? Затоа шти ти сакаш така да биде...

Логиката ти е врвна..

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
pa da... na ludakot zdraviot mu izgleda lud, zatoa sto ne moze da go dostigne negovoto gledishte...
--- надополнето: Sep 1, 2011 3:57 PM ---
a kako inaku ke narecesh covek sto saka da se samoubie?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
pa da... na ludakot zdraviot mu izgleda lud, zatoa sto ne moze da go dostigne negovoto gledishte...
--- надополнето: Sep 1, 2011 3:57 PM ---
a kako inaku ke narecesh covek sto saka da se samoubie?
Малку си скарана со логиката, а етикетирањето не помага многу во мисловниот процес. Ајде кажи ми како од овие две премиси,

Кај човекот постојат двата нагони, нагонот за живот и нагонот за смрт.
Човекот е свесно битие кое рационално ги носи своите одлуки.

...следи заклучокот дека самоубиството е чин на лудак?

Јас можам да ги наречам сите оние кои остануваат да живеат лудаци, но што со тоа? Ајде малку вклучи го умот, и пробај да мислиш, не боли...

Kajgana Shop

На врв Bottom