СП 2014 (осминафинале) Холандија - Мексико

Која репрезентација ќе продолжи понатаму?


  • Вкупно гласачи
    91
  • Гласањето е завршено на .
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.445
Поени од реакции
68.658
Од инат збориш или? Факт е дека Робен има негативна историја со дајвови ама беше пенал она денес иако театрално се фрли, али сите се фрлаат во шеснаестник на светсково кога ќе видиш така.

Ова што дискутирате пенал не пенал секој со свои критериуми, разбирам, али најсмешни сте ми што викате дека Мексико заслужиле да одат понатака а пред месец дена го потекувавте дури и во Драга Кајгана со автобусот на Мурињо откако ќе дадеше Челзи гол. Заземете барем еден став, каков таков, не го мењајте на секое. Јужноамериканска репрезентација ќе се бранела дисциплинирано, европските репрезентации според мене предничат во овој сегмент. Ја имаат дисциплината.

Де Јонг е аут до крај на СП, мислам дека максимум полуфинале можат вака.
Леле колку апсолутно не се сложувам со тебе на оваа тематика :D

Прво да разјасниме некои работи.
Пошто гледам дека на повеќето не ви е јасно :D
Мексико ни оддалеку не го паркираше автобусот пред голот. Едноставно паднаа физички. Кој и да ги гледал мечевите на Мексико досега ќе видел дека едноставно немаат сили за повеќе од 70-тина минути игра. Толку е квалитетот на тимот, со оглед на тоа што се со лимитиран број на квалитетни играчи.
Зошто навивам за Мексико? Затоа што никогаш не се бранат од стартот на мечот, напаѓаат цело време и недостатокот во квалитет спрема некои селекции го надоместуваат со тоа што премногу трчаат на теренот, со што логично е во последните минути веќе да издишат. Со Камерун истотака паднаа во последните минути и можеа да примат гол, со Бразил исто, со Хрватска исто.
Не знам кој е тој паркиран автобус што сте го виделе од Мексико???
Сплет на околности беше што паднаа по дадениот гол, пошто и да не постигнеа гол секако ќе паднеа физички поради тоа што физички премногу се трошат во поголемиот дел од стартот до при крајот на мечот.

Што направија после голот? Го извадија Дос Сантос, ставија играч на истата позиција (Аквино). Го извадија Пералта, влезе Чичарито, играч на истата позиција. Ако не забележавте слична беше тактиката во сите мечеви. Најрпвин едно 60-тина и повеќе минути, крилата и средината трча насекаде по теренот, потоа се трошат физички и Пералта се менува со Чичарито, чие влегување е тактичко бидејќи е посвеж играч, може да прави фаули по кои може да се изнуди некој одмор, има по некоја добра финта од која може да изнуди слободен од опасна ситуација и на крај краева знае кај да се постави за да даде некој гол по ненадејна акција.

Мексико остана без двајца клучни играчи по крилата и во зоната на нападот, Карлос Вела и Луис Монтес кој имаше многу важна улога во квалификациите, а кој се здоби со хорор повреда пред почетокот на СП. Автоматски се лимитираа овие позиции и затоа паѓаа физички.

Се повреди и Хектор Морено денеска, и само заради таа повреда Робен доби огромен простор и САМИОТ ја сврти утакмицата.

Многумина викаат Холандија можела како од шала да победи :pos:
Јас не знам дали се правите наудрени, ама Мексимо имаше две сериозни шанси во првиот дел, една скоро пенал ситуација на Херера, кога Цилесен немаше ни шанса да мрдне да ја фати и само среќата ги послужи кога топката мина покрај стативата. Потоа Пералта имаше 100 процентна шанса која Цилесен ја одбрани. Да немаше гзларска среќа Холандија, можеше 2-0 да биде уште по првиот дел. Потоа падна и голот на Дос Сантос и до тој момент МЕКСИКО БЕШЕ СВЕТЛОСНИ ГОДИНИ ПРЕД ХОЛАНДИЈА.
Паднаа потоа физички, Ван Гал очигледно добро ја проценил играта на Мексико, се повреди Морено, влезе премладиот Рејес и се случи тоа што се случи.
СРАМОТА Е ДА КАЖЕТЕ ДЕКА МЕКСИКО СВЕСНО ЧЕКАЛ ОД ОЧОА ДА ГО СПАСУВА ТИМОТ.
Едноставно толку беше квалитетот. Холандија беше ебано јалова, освен одличната шанса на Робен, која одново беше ИНДИВИДУАЛНА АКЦИЈА, другото беше чиста случајност, после нафрлени топки. Шансата кога Очоа ја одби во корнер беше по корнер, па дури и голот падна од корнер, кога играчот што ја врати топката до Снајдер НЕМАШЕ НИ ИДЕЈА ШТО ПРАВИ.

Заслужи Холандија да израмни, далеку од тоа дека не заслужиле.
Израмнувачкиот погодок падна во најлош момент за Мексико. Тука веќе се знаеше дека единствен спас им е да чекаат да дојде продолжение и да пробаат да се консолидираат.

Околу пеналот:
Во првиот дел имаше сомнителна ситуација со Робен, но мислам дека не беше доволно за пенал.
Потоа имаше ПРЕОЧИГЛЕДНА глума на Робен кога на два пати падна по еден влез од десна страна по кој МОРАШЕ да добие жолт картон. Како само глумеше во тој момент, не смееше да остане не санкционирано.
За третиот момент. Одново немаше пенал. Имало контакт. Ова не е кошарка бе луѓе, секој контакт да биде фаул. Тоа беше ебан допир со кој ни мува не можеш да "сопнеш" а камоли толкаво тезгере. Тоа што он се фрли не беше последица на тој допир, туку беше ГЛУМА!

Вака или онака, Холандија веројатно ќе победеше, можеби и убедливо после продолженијата, само остава црна дамка катастрофалното судење кое го доби Мексико на ова СП.
Поништени два ЧИСТИ гола против Камерун, не досуден ЧИСТ пенал против Хрватска, со тие голови можеби немаше ни да игра против Холандија денеска :) За на крај во последна минута да испаднат од НЕПОСТОЕЧКИ пенал. Особено фрустрира што и пред 4 години отпаднаа откако Аргентина даде гол преку Тевез кој беше во 2-3 метра очигледен офсајд :)

Многумина тука го споеменуваа и моментот кога на Пералта двајца играчи му налетаа со ѓон во глава. И тоа беше сомнителен момент, али ете остана нема свирката на судијата :)

Друга работа што особено ми боде очи е споредувањето со играта на Челзи (па и на сите екипи на Мурињо).
Мурињо е една голема пизда која во состав со НАЈДОБРИ ИГРАЧИ ВО СВЕТОТ се брани 90 минути. Не е грев да се браниш ако си тренер на Сандерленд да речеме, или на Депортиво, и одвај си собрал состав за да настапиш во лигата и логично е кога играш против тимови составени од играчи кои заработуваат астрономски суми, самиот квалитет на играчите ќе те наведе да се браниш.

Па пола од играчите на Мексико ни јас што навивам за нив не ги познавам. Дури и да се бранеле против Холандија ВООПШТО НЕ Е ГРЕВ и во ниеден случај не може да се спореди со тактиките на тоа копитарот.

Да не должам уште многу, ќе дадам еден цитат од друг форум:

actually it would be quite sad, if it was over. nowadays 3 type of football exists more or less:
1. type: played by those who does not care about attack, as they don't have the quality for it. so they defend from beginning with 10 men.
2. type: played by those who have one or two sprinter athletes and one or two guys who can kick the ball to open spaces left by the tiki-takaistas, but of course this tactic is totally useless against the total anti-football.
3. type: tiki-takaistas, who took the risk of keeping and playing the ball, and failed this season. I hope their response is gonna be a return to the first type of anti-football, and then everyone can celebrate.
Even the second one would be very interesting, when both team would be in their own penalty boxes, without the willingness to attack with 6 men, but rather waiting for a chance of the 1 counter per a half. As everyone would be so much aware of losing the ball and conceeding a goal from a counter, that no-one would want to have the ball. I am not even sure, whether the kick-off would not be too risky.

As I wrote several times, I have no problems, when small teams play counter-football, but when Mou's RMCF, Chelsea or the Netherlands plays it, I think that is a huge loss for the football. It can be very effective, until naive teams like Barca, Spain, Liverpool does not change their football to this tactics. And then football is dead.


Thanks the Spanish team (and Barca) for giving me a half decade of illussion, that not just counter- running - football can be fruitful.
 
Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Коњаник ама не знам зашто ме цитираше мене, јас неам ништо против, јасно ми е, Мексико нема класа играчи, Мексико не ни може поинаку да игра :) Мене ми е смешно само што се повлекоа назад и седеа после голот и после заслужиле да пројдат, НЗС не се наоѓа :)
 

Uli Hoeneß

Präsident
Член од
6 август 2010
Мислења
13.961
Поени од реакции
25.275
Играта на Мексико ич не ја споредувајте со таа на Мурињо и Челзи исто како и офанзивната игра на Пеп и Клоп што не е иста, иако нели е офанзивна.

Пеп завршил одлична работа со дајверов :гомце:
Не може а да не го спомнете па дури и во натпревар помеѓу Мексико и Холандија каде Пеп нема допирна точка.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.445
Поени од реакции
68.658
Коњаник ама не знам зашто ме цитираше мене, јас неам ништо против, јасно ми е, Мексико нема класа играчи, Мексико не ни може поинаку да игра :) Мене ми е смешно само што се повлекоа назад и седеа после голот и после заслужиле да пројдат, НЗС не се наоѓа :)
Ова што дискутирате пенал не пенал секој со свои критериуми, разбирам, али најсмешни сте ми што викате дека Мексико заслужиле да одат понатака а пред месец дена го потекувавте дури и во Драга Кајгана со автобусот на Мурињо откако ќе дадеше Челзи гол. Заземете барем еден став, каков таков, не го мењајте на секое.
Се погоди да те цитирам тебе заради ова делче :D

Понатаму се надворзав за сите што коментираа дека Мексико не заслужил да победи пошто цитирам СЕ БРАНЕЛЕ КО ПИЧКИ...

Значи Мексико паѓаат секоја утакмица, без разлика дали водат или не, а објаснив зошто е тоа така. А паркиран автобус немаше никаде, доволно говорат и измените. Да сакаа да се бранат, ќе го извадеа Пералта и ќе ставеа некој одбранбен :)

Ако Мексико не заслужил да оди натаму ради 30 очајни изиграни минути, ондак ни Холандија не заслужи да иде понатаму затоа што портив класа послаб противник не можеше шанса да создаде 60 минути и дотогаш можеше и со поголема разлика да губи.

Уште нешто заборавив, а тоа е суспензијата на уште еден играч од средината, Васкез.
Толку беше лимитиран составот со играчите од овој дел од теренот, после повредите и откажувањата, што Салсидо кој е лев бек играше како заден везен играч. Салсидо е најспор играч што сум го видел, само јас знам колку го колнев минатото СП :D И со така скрпен тим Мексико изигра одличен меч и сигурно не ги заслужува коментариве што се даваат после утакмицата :D
 
Член од
14 април 2012
Мислења
31.514
Поени од реакции
62.360
Ван Гал ќе влезе ќе ја сврти сега #најјак
Моментот кога сарказмот се претвара во вистина.

Не беше она на Робен за пенал, али добро кажаа Хрвативе, Робен почна тивка психолошка војна со судијата.
Во првото полувреме имаше, не еден, 2 старта на нога врз Робен, кои врска немаа со топка, и тука веќе требаше да свири пенал.
Она на Влар беше индиректен удар, зашто јасно се гледа дека го пукна по глава Мексиканецот. Можеби го спаси тоа што ја собра и топката.
После Робен во второто имаше уште еден penalty claim, што додатно стави притисок на судијата.
Е по третиот пат, судијата, можеби и под притисок, згреши. Али Робен дефинитивно го стави во таа ситуација.

Да свирнеш пенал во 94-та во нок аут фаза, it takes guts, али Проенса дефинитивно се заеба, и мислам дека првенството е завршено за него.

Засега, Хауард Веб ја држи најдобро отсвирената утакмица, Бразил-Чиле.

Овој голманот на Холандија ми е големо ебиветре, мнгооогу несигурен голман.

За оние што тврдат дека Холандија и без тренер можела до 1/4 финале, нека трепка...

 
Последно уредено:
Член од
5 мај 2013
Мислења
1.239
Поени од реакции
1.440
Ќе има комедија ако Ван Гал свитка џам во Јунајтед. Ќе му викаат: "Ван ван!" Али нема шанси, Ван Гал е бог и ќе растури.

Се извињавам за србизмот.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Ќе има комедија ако Ван Гал свитка џам во Јунајтед. Ќе му викаат: "Ван ван!" Али нема шанси, Ван Гал е бог и ќе растури.

Се извињавам за србизмот.
Па полошо од Пеп и да сака да менаџира, не може :icon_lol:
 

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Ако Мексико не заслужил да оди натаму ради 30 очајни изиграни минути, ондак ни Холандија не заслужи да иде понатаму затоа што портив класа послаб противник не можеше шанса да создаде 60 минути и дотогаш можеше и со поголема разлика да губи.
:pos::pos::pos:

За се си во право освен за ова..Мексико реално апсолутно во ништо не е послаб или понеквалитетен од Холандија како екипа па дури можби како тим се за нијанса подобри..Холандија е екипа составена од 11 просеци,еден класа фудбалер и еден супермен и одличен менаџер каде ги склопи како тим...Многу трчаат,дисциплинирани се и не прават глупости...инаку сите одбранбени и средни играчи се просечни играчи и ќе биди најсмешно кога ќе помини првенството пак ќе си останат во Фејнорд,ПСВ и Ајакс
 

Kajgana Shop

На врв Bottom