Русија - смена во надворешната политика?

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Ма во право си, не може да има милијардери, не смее да има такво нешто, сите мора да сме еднакви, јас не знам како само во школо е дозволено некои да имаат кецови, а некои 5ки, сите мора да имаат 3ки.

Како не им е срам да ги угнетуваат, а истите што ја верглате таа мантра, ги купувате нивните производи и сакате уште поевтини да се производите.

Најправедно е да живееме како пред 500 год. Кралот и неговите службеници нека одлучуваат што и како, а сите други ќе си блееме.

Прав христијанин си, нема што (y)
Е убо де така нека биде по твое, ај сега ќе зборуваме за инает, чесно ги заработиле тие пари со пот и со крвави и оштетени дланки, и со фатени во кичмата. И со давање на превисоки плати во Југоисточна Азија и Афричките држави... Али најчесни се американските милијардери...

А ти што викаш прав христијанин си, ако сакаш да знаеш христијанството не оправдува богатење и материјализам на сметка на другиот...
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Е убо де така нека биде по твое, ај сега ќе зборуваме за инает, чесно ги заработиле тие пари со пот и со крвави и оштетени дланки, и со фатени во кичмата. И со давање на превисоки плати во Југоисточна Азија и Афричките држави... Али најчесни се американските милијардери...

А ти што викаш прав христијанин си, ако сакаш да знаеш христијанството не оправдува богатење и материјализам на сметка на другиот...
Е добро де, зашто па Афричките, Азиските земји и Русија која е преполна со природни богатства, не се тие што ќе даваат повисоки плати... Зашто дозволиле да чекаат од лошите Американци да добијат плата.
Зашто не направат некоја иновација, па да соберат они кајмакот ...

И дај одговори на некој пост, а не само навијачки.

П.с пробај сребрена вода за рацете ;)
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.295
Поени од реакции
7.199
Е добро де, зашто па Афричките, Азиските земји и Русија која е преполна со природни богатства, не се тие што ќе даваат повисоки плати... Зашто дозволиле да чекаат од лошите Американци да добијат плата.
Зашто не направат некоја иновација, па да соберат они кајмакот ...

И дај одговори на некој пост, а не само навијачки.

П.с пробај сребрена вода за рацете ;)
Убаво велиш, периодниот систем на елементите, првиот сателит во вселената, првиот човек во вселената и бројни други придонеси за човештвото не се иновации, туку на глупите Руси не им текнало да измислат Ајфон, а на глупите КГБ и ФСБ не им текнало да измислат Фејсбук за најбрз, најлесен и несомнено најевтин пристап до приватните податоци на граѓаните, па ќе си останат само со талогот.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Убаво велиш, периодниот систем на елементите, првиот сателит во вселената, првиот човек во вселената и бројни други придонеси за човештвото не се иновации, туку на глупите Руси не им текнало да измислат Ајфон, а на глупите КГБ и ФСБ не им текнало да измислат Фејсбук за најбрз, најлесен и несомнено најевтин пристап до приватните податоци на граѓаните, па ќе си останат само со талогот.
Абе сеа дај само скокате како кенгури на општи теми и бегате како зајци кога ќе ве прашам.
Де ти одговори, зашто некои други не се тие што ќе даваат поголеми плати, зашти народ не иде кај нив за подобар живот итн.

За периодниот систем, прочитај за Walter Russell, можеби ќе се поднаучиш нешто ново што како и зашто. :P
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.295
Поени од реакции
7.199
Абе сеа дај само скокате како кенгури на општи теми и бегате како зајци кога ќе ве прашам.
Де ти одговори, зашто некои други не се тие што ќе даваат поголеми плати, зашти народ не иде кај нив за подобар живот итн.

За периодниот систем, прочитај за Walter Russell, можеби ќе се поднаучиш нешто ново што како и зашто. :P
Па тука сте ти и некои други дежурни тролови за да скокате како кенгури на Русија, па затоа ние останатите скокаме на општи теми, бидејќи наспроти бројките за економското богатство кои се работа на економистите, реалните бројки се општествен фактор од кој зависи опстанокот на општеството, а не на економистите.

Па сега повели ти просветлувај зошто некои други држави не даваат поголеми плати и зошто народ не оди кај нив за подобар живот.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Е добро де, зашто па Афричките, Азиските земји и Русија која е преполна со природни богатства, не се тие што ќе даваат повисоки плати... Зашто дозволиле да чекаат од лошите Американци да добијат плата.
Зашто не направат некоја иновација, па да соберат они кајмакот ...

И дај одговори на некој пост, а не само навијачки.

П.с пробај сребрена вода за рацете ;)
Не си доволно информиран за некои работи Русија пред едно 6-7 години вложи инвестиција од 7,3 милијарди долари во огромен рудник за бакар во Индонезија...

Во Црна Гора Русите изградија луксузни хотели, ресторани, згради, апартмани, банки и купија обврзници од народната банка на Црна Гора. Барем јас тоа го имам видено бидејќи сум прошетал во Црна Гора... Не сум јас фчерашен некој да ме убедуват дека не е така...
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Не си доволно информиран за некои работи Русија пред едно 6-7 години вложи инвестиција од 7,3 милијарди долари во огромен рудник за бакар во Индонезија...

Во Црна Гора Русите изградија луксузни хотели, ресторани, згради, апартмани, банки и купија обврзници од народната банка на Црна Гора. Барем јас тоа го имам видено бидејќи сум прошетал во Црна Гора... Не сум јас фчерашен некој да ме убедуват дека не е така...
Сериозно, драго ми е кога луѓето шетаат во други земји, бар ќе прошират видици, може нешто и ќе им текне.
Ти благодарам што ме информираше дека Русија инвестирала 7.3 милијарди во Индонезија пред 6-7 години, само што сакаше да кажеш со тоа... Дека повисоки плати ќе им дава на Индонезијците или што...
На ниту еден мој пост не се потруди да одговориш зашто, како или контра, па најдобро да прекинеме. Реалноста кај секого е според информациите со кои располага.

@Dexter26 познати ми се твоите општи одоколу па на ќоше муабети, продолжи, сигурен сум дека кога тогаш ќе поднаучиш нешто :P
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.295
Поени од реакции
7.199
Сериозно, драго ми е кога луѓето шетаат во други земји, бар ќе прошират видици, може нешто и ќе им текне.
Ти благодарам што ме информираше дека Русија инвестирала 7.3 милијарди во Индонезија пред 6-7 години, само што сакаше да кажеш со тоа... Дека повисоки плати ќе им дава на Индонезијците или што...
На ниту еден мој пост не се потруди да одговориш зашто, како или контра, па најдобро да прекинеме. Реалноста кај секого е според информациите со кои располага.

@Dexter26 познати ми се твоите општи одоколу па на ќоше муабети, продолжи, сигурен сум дека кога тогаш ќе поднаучиш нешто :P
Хехе, не би рекол, делува како тоа да е твоја област во која специјализираш.

Добро, кога немаш одговори, повели продолжи по таквиот пат, барем да знаеме однапред дека твоите коментари се релевантни исто колку и коментарите на другите дежурни тролови на форумов.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Сериозно, драго ми е кога луѓето шетаат во други земји, бар ќе прошират видици, може нешто и ќе им текне.
Ти благодарам што ме информираше дека Русија инвестирала 7.3 милијарди во Индонезија пред 6-7 години, само што сакаше да кажеш со тоа... Дека повисоки плати ќе им дава на Индонезијците или што...
@Dexter26 познати ми се твоите општи одоколу па на ќоше муабети, продолжи, сигурен сум дека кога тогаш ќе поднаучиш нешто :P
Па со тоа сакав да кажам дека Русија чим некаде инвестират во други држави дека е моќна економија...

Плус пред десет години Русија инвестира 36 милијарди долари во Венецуелските и Бразилските нафтени компании...
 
Член од
9 февруари 2020
Мислења
12
Поени од реакции
10
Долг текст, ама не вреди да се чита.
Седи кец.

1. У книгата е објаснето дека самите Руси пцујат ко Руси (ама не си ја читал), така да не ми продавај лажен путинистички морал. Тој систем е крајно неморален и лицемерен, околу шо веќе причавме на форумов. А ти си самиот си една тешка лицемерчина.

2. Од 500 стр. книга, тебе те узнемирил зборот „ду*е“, а тебе ич не те узнемираваат ужасите шо таму се раскажани: репресии, покољи, корупција, нуклеарни катастрофи итд. Пропаганда тука си ти, шо да се преправаме.

3. Human e толку нехуман, шo нема грам разбирање за гневот на авторот, после све шо тргал од руската бирократија, која факат е до гуша у измет и корупција.

4. Human не кажува ни збор за историскиот дел од книгата за тоа како Русите небратски и подло се однесувале кон другите браќа Словени, а и општо кон сите други народи.

5. Human не приметуе дека книгата е пуна со извори, од кои многу се руски, и ствара лажна слика дека авторот „пишуел напамет“. Негде има поише/помалце линкови, некои се појаки/послаби, али ипак ги има.

6. Иако предговорот вика главите да се читаат една по друга за да се добие фул слика, Human се бавел со најнебитните ствари, со спејс шатли и глупости (повеќето од кои стварно биле плагијати, може не до шраф, али биле, како минимум по дизајнот, да не одиме подалеку тоа е веќе висока технологија, што и не е тема на книгата).

7. Главен проблем за Human у книгата е фактот дека космонаутот Гагарин немал со што да си го брише г**от, пошто првите машини за тоалет хартија стигнале во „суперсилата“ Русија дури во 1969, кога он више бил загинат, а до тогаш Русите се бришеле со новини. И уместо Human да се замисли зошто тоа било така и зошто таа земја е така недоделкана, он као мало дерле се фатил за спејс шатли и ситни безобразлуци, кои се само успутни.

Браво Human. Стварно ја раскринка оваа „пропаганда“. Нати Нобелова награда. А сеа ќути.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Human не кажува ни збор за историскиот дел од книгата за тоа како Русите небратски и подло се однесувале кон другите браќа Словени, а и општо кон сите други народи.
Чекај вака ако Русите небратски и подло се однесувале кон другите браќа Словени во минатото па тоа не значи и денес дека така се однесуваат...

Еве исти пример земи ја Германија во минатото во времето на Хитлер како се однесувала кон Словенските народи, а денеска ни на крај на памет тоа истото не би го направила...

Дај му денес на германец пушка и речи му да убива евреи, роми, Полјаци, или од народите од бившите ЈУ-простори како шо правеле неговите дедовци и прадедовци, речи му сега на италијан да тргне да освојува други земји, кажи му сега на бугарин да запали живи деца и им сечи глави на жени...
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.122
Поени од реакции
1.670
Тоа е тоа, кога немаш аргументи шљапај глипости за србоманизам и русофилизам...
Шта ти је бре, у мени је свака ка у Његоша, имаш и аргументи и факти од мене и цифри и текст, други форумџии ти објаснија уште подетално со искуство од живеачка таму а ти си фантазираш за девојчиња кои свират клавири и виолини и морални вертикали во светот, имаше програма со која 3К дечиња од Русија беа посвојувани во САД секоја година, Путин ја прекина пред неколку години ради понос некој, а рашн брајд синдромот е жив и здрав нажалост на невестите.
Не знам зошто толку го обожаваш Путин а со тоа ги мразиш русите до коска.
Автоматски споено мислење:

Таква е изгледа еволуцијата на цивилизацијата, и западната цивилизација до пред 70тина години населението бел ден не виде, па ете после тоа им тргна некако... После Хитлери, Мусолиневци, Франковци и слични срања и вреќа цемент изгледа боља опција, а не пак овие анемични либтарди на власт...
Па не е баш до толку, Германија била социјална држава уште од времето на Бизмарк и имале голем успон во животен стандард се до моментот кога на Кајзерот му текнало да праи империја како британската (искомплексиран лудак Вилхелм Цвај) и прва светска која ја сроза немачка, за Англија точно, тек Етли 1945 кога го разбуцал Черчил на избори ко педер Плејбој започнал со масовни социјални програми, Франко е веќе дно на дното, но зошто Русија и во 2020 се потпира на султански менталитет, зошто таму нема промени?
Тоа дека Путин е далеку подобар од Елцин не може никој да го оспори, но тоа не значи многу, и двајцата го соголија народецот руски, жалосна историја имаат, штета...а можат да имаат најјак стандард, или барем можеа, сега помина возот.

Русија ти е ко афричка земја, имаш цар и под него класа која го држи на власт (опричњици, бољари, чекисти, олигарси) и осталото е угнетена маса, гладна Русија, раја, само се менуваат називите, а суштината останува иста, ептен досадно, зарем не?
51 милијарда да ги опељешиш порески обвезници за една олимпијада еј, ццц, срамота и греота, Америте во Јута ЗОИ 2002 ја скоцкале за 2,6 милијари.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.846
Поени од реакции
8.113
Па не е баш до толку, Германија била социјална држава уште од времето на Бизмарк и имале голем успон во животен стандард се до моментот кога на Кајзерот му текнало да праи империја како британската (искомплексиран лудак Вилхелм Цвај) и прва светска која ја сроза немачка, за Англија точно, тек Етли 1945 кога го разбуцал Черчил на избори ко педер Плејбој започнал со масовни социјални програми, Франко е веќе дно на дното, но зошто Русија и во 2020 се потпира на султански менталитет, зошто таму нема промени?
Тоа дека Путин е далеку подобар од Елцин не може никој да го оспори, но тоа не значи многу, и двајцата го соголија народецот руски, жалосна историја имаат, штета...а можат да имаат најјак стандард, или барем можеа, сега помина возот.

Русија ти е ко афричка земја, имаш цар и под него класа која го држи на власт (опричњици, бољари, чекисти, олигарси) и осталото е угнетена маса, гладна Русија, раја, само се менуваат називите, а суштината останува иста, ептен досадно, зарем не?
51 милијарда да ги опељешиш порески обвезници за една олимпијада еј, ццц, срамота и греота, Америте во Јута ЗОИ 2002 ја скоцкале за 2,6 милијари.
Неколку години горе доле, не ја прави разликата во поентата што сакам да ја кажам...

Ајде еве, ќе заклучиме дека на запад се живее подобро, полежерно, финансиски поопуштено... Додека ајде да речеме Русија наликува на Африка...

Прво ајде да ја видиме корумпцијата и тендераштвото... Земи ги пример 2те компании во САД кои во зависност од партијата на претседателот, го зимаат тендерот за оддржување на воените бази на САД низ светот... Збориме за 800 бази и број на војници кои се движат од 200К до 250К. Секоја набавка иде преку овие 2 компании и нејзините стотици, ако не и иљадници сабконтрактори. Тоа е малтене заработка од десетици миљарди долари годишно за овие компании, секоја ебана година... Така што тие 51 миљарда изгледаат како мачји кашаљ. Да не зборам дека сиромаштијата во Русија сепак и покрај све има тенденција да се намалува, додека во САД истата се зголемува. Мерено по исти стандарди.

Следно незнам дали си запознаен со приватните воени платеници за кои одредени лица во власта дебело наплаќаат од министерството за одбрана, нели за операции кои не се одобрени да ги врши американската војска. Да продолжам со сомнителната и нелегална трговија со опијати со потекло од Авганистан, која е во територија по контрола на тие исти приватни војски платени од даночниот обврзник....

Но фактот говори дека и покрај се, сеуште подобро се живее во САД. Но тоа не е резултат на демократијата во таа земја. Туку е резултат на бедата која Америка ја нанесува на другите држави... попут Ирак, Авганистан, Сирија, Либија и така натака. Во САД нема ни Д од Демократија... Се се сведува на маркетинг, социјален инжинеринг, шпекулации, оговарања и сензационализам... Кој направи подобра реклама, тој победува на избори, и после си го зема медот од од тендераштвото... Која е разликата во тоа дали бил Кловн Трамп или Султан Путин, кога резултатот на крај е ист... Првиот е обвиен со лага и лицемерие, со вториот си знаеш на што си....
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Да не зборам дека сиромаштијата во Русија сепак и покрај све има тенденција да се намалува, додека во САД истата се зголемува. Мерено по исти стандарди.
Во САД живеат околу 3,5 милиони бездомници и тој број континуирано се зголемува , а во Русија некаде околу 100.000...

И зошто САД ги остава бездомниците на милост и немилост. Или тие така си го одбрале животот а???
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Хехе, не би рекол, делува како тоа да е твоја област во која специјализираш.

Добро, кога немаш одговори, повели продолжи по таквиот пат, барем да знаеме однапред дека твоите коментари се релевантни исто колку и коментарите на другите дежурни тролови на форумов.
:pos:
Дојде како падобранец, нафрли 2-3 работички и муклаааа. Де прочитај поназад неколку страни, објаснето е зашто Русија е на ова ниво, а не на местото од УК,САД, или Австралија.
Со Заптија нормален муабет си правевме иако нема информации, ама бар е фер човекот и се труди.
Ти штом економијата не е твоја страна, што се мешаш и педерски играш... За периодичниот систем и Волтер прочита ли, или ќе си останеш и на тоа поле неписмен :cautious: .

Но фактот говори дека и покрај се, сеуште подобро се живее во САД. Но тоа не е резултат на демократијата во таа земја. Туку е резултат на бедата која Америка ја нанесува на другите држави...
Ти зашто не одговориш зашто САД се бр.1, зашто тие (и УК) имаат моќ да нанесуваат беда кај другите, а не другите кај нив.... Зашто сите му веруваат на доларот, во било која земја да отидеш, ќе ти прифатат долар, и Русија и Кина, а дали е така за рубљата и јенот !!!

Разликата од тендерашите е голема, а во поново време и одлуките на Трамп имаа позитивен ефект. Америчките компании со капиталот собран од дома и надвор го користат за јакнење на сопствената економија. Поради засилување на социјалистичките мерки т.е. народ дозволи власта во се да им се меша, многу од страв ги оставаа на офшор сметки. Трампчо намали данок и некоја регулација, па си ги донесоа назад, и оп економијата им се раздвижи.

До 40те на кого му нанесувале беда, а од цел свет пристигнувале луѓе кај нив, доброволно.

САД се збирштина од цел свет, значи почнале од нула, стигнале до врвот - зашто и како, е контра аргументот за се што ќе напишете врска кој систем е подобар за општ напредок.

Па со тоа сакав да кажам дека Русија чим некаде инвестират во други држави дека е моќна економија...

Плус пред десет години Русија инвестира 36 милијарди долари во Венецуелските и Бразилските нафтени компании...
За моќна си е моќна, но целиот муабет од кој сите бегате е, зашто не е најмоќната кога ги имале сите предуслови!!!

А кој инвестира во Индонезија и Јужна Америка, Русија, т.е. државни фирми или приватни компании ?? Нели Русите не се лоши како Америте, зашто вложуваат во Венецуела... Зашто им го земаат на тие утепаните социјалисти единственото нешто што ги храни :D
Затоа дај олабавете со навијачки постови, не е ова спорт, а последиците од погрешни сфаќања и одлуки врз основа на тие сфаќања, влијаат и на нас ама и на нашите потомци.

Поради која причина си за "фан" на Русите... Христијани дека се, словени, ги перцепираш како похумани ли...
 
На врв Bottom