Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Член од
4 октомври 2018
Мислења
515
Поени од реакции
887
А во отговор на тоа, Борисов покани Путин во 2020 година и сам да види дека се гради мегу 4-5 км на ден.
Повеке се плашам,дека некои во Белград има лабави нерви и мора Путин да им одработи работата.
Веројатно повеќе работи се во прашање, пред се конфликтот и протерувањето на дипломатите а другото ти што го рече околу лабавите нерви во Белград. Вучиќ имаше изјава во домашните медиуми дека економијата ќе имала уште побрз раст, ама Бугарија имала слаба реализација со гасоводот и тоа ги кочело и нив.

4-5км на ден од 474км гасовод значи дека проектов ќе го завршите за 3 до 4 месеци максимум ? Да видам да не верувам..
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
Веројатно повеќе работи се во прашање, пред се конфликтот и протерувањето на дипломатите а другото ти што го рече околу лабавите нерви во Белград. Вучиќ имаше изјава во домашните медиуми дека економијата ќе имала уште побрз раст, ама Бугарија имала слаба реализација со гасоводот и тоа ги кочело и нив.

4-5км на ден од 474км гасовод значи дека проектов ќе го завршите за 3 до 4 месеци максимум ? Да видам да не верувам..
Проблемот на Вучич е дека от БГ доjде ударот со шпионската ефера мегу србскиот пензиониран пуковник и агентот но ГРУ, коj му даваше пари.
Видовме во изминатите недели атаки от страна на Србиja ком Бугариja на многу полинja, па дури и тоа што бугарската воена индустриja откраднала пазар на србската. Па мораше некоj да подкрепи Србиja и тоа беше Путин.

Кога станува прашане на изградбата на Балкански поток - тоа го прави саудитска компаниja во Бугариja, така да ке видиме. Плановите са до Jни-Jли да биде готово во Бугариja. Потребни са тестираниja, полнене со гас и се друго. Има за изградба над 400 км цевки, плус 2 компресорни станици. И Србиja и Русиja знаат дека нема алтернативна маршрута освен преку ЕУ. Дали ке биде Бугариja или Грциja или Романиja...правилата на ЕУ ке мора да ги почитуват,а от сите три држави, наjголемо лоби русите имат во БГ и процедурата е наjнапредната.

За Русиja е проблем тоа што от 1 Jнуари 2020 нема договор со Украjна за транзит, а Турски или Балкански поток не е се уште готов. Украjна на неколко пати кажа,дека ке конфискува гаса во неjните цевки после нова година. Тоа е големиот им проблем и затоа са нервозни.
 
Последно уредено:
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.975
Поени од реакции
2.779
За 4 месеци 100 метри пат не можат да изградат, гасовод ќе граделе... :pos: :pos::pos:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
Eдна интересна статистика каде са Бугариja и Романиja во медалите по математика. Како цело и двете држави имат многу добри школи за точните науки.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
Бугариja и САД започнаха прва средба за стратегичски диалог. Темите са : отбрана,сигурност, енергетика, правосудие и 5G мрежите. Ке биде изработена 10 годишна рамка за тоа што ке се деси во односите мегу двете држави.
Во таа смисла, Бугариja днес ке реши да купи 20% от идниот терминал за гас во Александрухолис (една многу стара цел на Бугариja,коja преговараше со Грциja над 10 години).
Состоjбата во Македониja и Западните Балкани исто е на масата на разговори.
 
Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
За 4 месеци 100 метри пат не можат да изградат, гасовод ќе граделе... :pos: :pos::pos:
Навистина ?За твоj ужас, се гради и гасовод мегу Бугариja и Грциja,а за уште поголем ужас ,вчера БГ купи 20% от акциите на идниот терминалот на Александуполис.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.975
Поени од реакции
2.779
Навистина ?За твоj ужас, се гради и гасовод мегу Бугариja и Грциja,а за уште поголем ужас ,вчера БГ купи 20% от акциите на идниот терминалот на Александуполис.
Да, кога Саудиска Арабија ви го гради. :pos: :pos: :pos:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
Да, кога Саудиска Арабија ви го гради. :pos: :pos: :pos:
А ние си плакjaме за тоа,а и да не могат да лупнат санкции на нашите градежни компании,както го направиха на градежните компании на турски поток. :)
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
12.667
Поени од реакции
1.734
Бугариja днес издаде обврзница за 200 милиона лева (100 милиона евра) за 5 години и за прв пат каматата е отрицателна - минус 0,01%.
Со два збора државата ке мора да врати помалко пари отколкото е зела со обврзницата.


Во истото време Романиja и Бугариja имат рекордно ниска невработеност за Ноември 2019.

 
Последно уредено:
На врв Bottom