Роботизација на боиштата

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Огненото оружје, тенковите, воената авиација,... сето ова предизвика револуција во начинот на војувањето. Дали сме сведоци на нова, драматична револуција. На почетокот на воената интервенција во Ирак и Афганистан, употребата на роботи била многу ограничена. Во моментов американската армија поседува околу 10 000 роботи за на земја и 7 000 во воздух, а нивниот број постојано расте.
Теледиригирани направи во Ирак и Авганистан со саати од воздух го шпиунираат непријателот, бараат подметнати бомби или стрелаат со ракети, а при тоа не се загрозуваат животите на војниците. Беспилотните авиони предатор и рипер, опремени со прецизни ракети хелфајр, редовно изведуваат напади на одредени зони во Пакистан, каде што се кријат Талибанските бунтовници и припадници на Ал Каеда. На почетокот на Август во еден таков напад е убиен и лидерот на Пакистанските Талибанци Бејтулах Мехсуд. Во нападите меѓутоа гинат и многу цивили.
Американските војници со леснотија се привикнуваат на војување со помош на џоистик. Денешните војници пораснале со видео игри и запознати се со ваквиот вид на команди, со што се скратува нивната обука. - изјавил представник на компанијата iRobot.

Swords

Pakbot

global hawk

predator

raven

MQ-8B fire scout

Во иднина, очекувањата од роботите се уште поголеми. За иднината, на следниов линк:
http://www.wired.co.uk/news/archive/2009-08/28/wired-for-war-the-future-of-military-robots.aspx
 

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
582
Како што тргнало квадрологијата ТЕРМИНАТОР ќе биде вистина, што ако роботите откажат послушност? :raz:
 

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Им лупаш ЕМП бомба и автоматски шатдаун им даваш.:toe:
 

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
Кој не го гледај филмот I robot нека го гледа.
 
S

smart ass

Гостин
daleku sme od robotizacija(tuka bi gi spomnal evrejskite UAV) koi se smrtonosni no za razlika od rusite koi go izvlekoa podebeliot kraj od avganistan,60 sette koalicioni parteri ke uspejat,namesto rizik prakajki vojska vo pesteri mozat roboti...inaku global hawk e odlicen
 

Kajgana Shop

На врв Bottom