Ресторани - генерална дискусија

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Не ни очекувам некој да ме разбере. Доколку направам грешка, ќе си ја признаам. Верувај ми, моите совети секогаш се и ќе бидат добронамерни. Сакам и во мојата држава да биде исто професионално како што е и во Америка, Холандија, Италија и многу други поразвиени земји. Се се може доколку се сака. Се наоѓа и луѓе за работа и се. Ако треба покачи му плата, но да биде професионален на работа и да ги извршува работите професионално како што доликува.

Запрашајте се зошо Венето, Џино, Енрико и останатите елитни ресторани, покрај високите цени, зошто имаат секогаш полни маси...
Сериозен си во ова што го пишуваш?
Сакаш да кажеш дека на угостителите во Америка, Холандија, Италија не им се случува некое страно тело да улета во јадење/пиење?
:facepalm:
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Сериозен си во ова што го пишуваш?
Сакаш да кажеш дека на угостителите во Америка, Холандија, Италија не им се случува некое страно тело да улета во јадење/пиење?
:facepalm:
Кај нас во рестораните се прават грешки секој втор ден, кај нив секоја трета недела. Има разлика.
Тоа е поради незаинтересираноста на газдите на рестораните и келнерите што немаат желба за работа.

Ти се гледа дека ретко одиш по ресторани....

Во Америка, доколку ти донесат изладено јадење, веднаш ти го менуваат со ново и истото не го плаќаш.
 
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Кај нас во рестораните се прават грешки секој втор ден, кај нив секоја трета недела. Има разлика.
Тоа е поради незаинтересираноста на газдите на рестораните и келнерите што немаат желба за работа.

Ти се гледа дека ретко одиш по ресторани....

Во Америка, доколку ти донесат изладено јадење, веднаш ти го менуваат со ново и истото не го плаќаш.
Океј, до некаде си во право, најчесто кај нас келнери одат да работат чисто за да не им биде досадно по дома, а не да ја извршуваат работата професионално, тоа е факт.
По угостителскиве објекти најчесто келнери се клинци без никакво искуство.
Друго, грешки се прават и во земјите кои што ги наброја, од кај знаеш ти кога јадеш во McDonalds дали некој дебелко плескавицата ја има праено со градите? :D
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Океј, до некаде си во право, најчесто кај нас келнери одат да работат чисто за да не им биде досадно по дома, а не да ја извршуваат работата професионално, тоа е факт.
По угостителскиве објекти најчесто келнери се клинци без никакво искуство.
Друго, грешки се прават и во земјите кои што ги наброја, од кај знаеш ти кога јадеш во McDonalds дали некој дебелко плескавицата ја има праено со градите? :D
Не реков дека не се прават грешки дури и во најелитните ресторани во странство, но таму ретки се таквите работи, и секако, газдата го казнува вработениот доколку згреши, додека тука не се замара за тоа.
Доколку недај боже, имаш тровање во МекДоналдс, ти плаќаат оштета за тоа минимум 2.000 долари.
Доколку во МекДоналдс ти паднат компирите (на мој роднина му се случи во Истанбул), добиваш нови кои не ти ги наплаќаат. Можеби тоа е премногу, но ете нека се погрижат да добиеме бар добра квалитетна храна и добра услуга. Паднатите компири не ги барам.

Поентата на сево ова ми е, сакам да ме почитуваат како гостин во ресторанот. Доколку го добијам тоа што го сакам, не би се мислел и за висината на бакшишот.
Во Предејане дури и 10 евра им оставив од што бев презадоволен.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.532
Поени од реакции
21.408
Не реков дека не се прават грешки дури и во најелитните ресторани во странство, но таму ретки се таквите работи, и секако, газдата го казнува вработениот доколку згреши, додека тука не се замара за тоа.
Доколку недај боже, имаш тровање во МекДоналдс, ти плаќаат оштета за тоа минимум 2.000 долари.
Доколку во МекДоналдс ти паднат компирите (на мој роднина му се случи во Истанбул), добиваш нови кои не ти ги наплаќаат. Можеби тоа е премногу, но ете нека се погрижат да добиеме бар добра квалитетна храна и добра услуга. Паднатите компири не ги барам.

Поентата на сево ова ми е, сакам да ме почитуваат како гостин во ресторанот. Доколку го добијам тоа што го сакам, не би се мислел и за висината на бакшишот.
Во Предејане дури и 10 евра им оставив од што бев презадоволен.
А кога во McDonalds ќе ти напраат добра услуга им оставаш бакшиш?
Зш глеам овде многу се расфрлаш па дури и 10 евра си оставил во Предејане?
Али и тоа не е битно, првин збориш за елитни ресторани, па даваш примери од McDonalds. Можеби за тебе McDonalds е елитен ресторан.

Уствари ништо не е битно, ја не ни разбирам што сакаш да кажеш во вкупно пет поста. Очигледно е дека никогаш не си работел во кетеринг и дека многу гледаш Гордон Ремзи. Сигурен сум дека конобарите/конобарките ролаат очи кога ќе те слушнат што нарачки правиш. Рачунај дека кога одиш некаде не си едиствен гостин па нозе да ти мијат и водата да ја пијат.
А стварно мислиш дека секој што ќе направи грешка дека треба да е казнет од газдата? Ако е така, се надевам никогаш нема да си газда...а ако веќе си, боже, чувај ги тие вработени.
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.168
Поени од реакции
3.447
Те цитирам општо за сите мислења, не само за ова. Си седел во Џино, Енрико, ваму-таму, Дион, ти правеле грешки. Што идеш по сто пати ако не ти чинат? Зошто идеш само во елитни ресторани? Свесен си и сам дека во маалско кафанче ќе добиеш отприлика ист квалитет на храна со скоро дупло помали цени. Јас сум бил само во Џино (еднаш), Енрико (еднаш). Пелистер два пати. Ништо посебно, ништо специјално. И во Пелистер лазањи чекав 45 минути, па никому ништо. Следен пат нема да им одам. Кај се околу 400 денари, па уште 45 минути ќе ги чекам. Згора на тоа и не беа ништо посебно (само кашкавалот ги извади). Фактот што одат луѓе во елитен ресторан само за да бидат видени, а не поради квалитетот на истиот и за цената која ја плаќаш, е поразително за нас. И да имам повеќе пари од ова сега, пак нема да одам на тие места, ако нешто не вреди. Јадењата кај нас во тие демек елитни ресторани, споредено со нашиот стандард, дури и се поскапи него за обичниот Човек во елитен ресторан во Германија/Европа. Дури и мизерно е да се споредува елитен ресторан на запад, со елитен ресторан на Балканов. :) А тоа што демек се осеќате поубаво во поголем ресторан или поелитен е проблем на нас како луѓе. А и во европа се дешава да има нешто во храната, па се извинуваат или носат ново. Мекдоналдс не е репер за услуга и тоа примерот со помфритот везе нема. Ќе ти дадат нов само да ќутиш и да им дојдеш пак. А иначе не може да се споредуваш со европа или америка, бидејќи кај нив газдите сигурно не се говеда и келнерите не се аматери кои се на минималец (или под тоа, како кај нас). Во HB во Минхен, имаше премногу гужва, па чекав 10 минути да бидам забележан, и уште 20-25 минути да дојде јадењето. Беше супер, услугата освен чекањето беше многу фина, и не беше скапо за германски стандард. :D
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.609
Поени од реакции
11.153
Елитен ресторан - чинија голема колку тракторска гума, а внатре во средината 2 мевца и 3 компирчиња, одгоре потрупено со рукола, а од околу декорации со некои благи преливи од манго и малина.

:pov:
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
Јас малце не сфаќам, темава е за ресторани или кај све Марик јадел и колку бакшиш оставил? :toe: Очигледно во Америка не јадел пошто ако ти е ладно таму јадењето ти го подгреваат и го враќаат, можеш да не дадеш бакшиш, не и да не го платиш. А во МикиДи ако добиеш труење со среќа во докажување дека ти е од таму.
Како да е, од кога е Енрико елитен ресторан? Последен пат кога бев беше пицерија, одлична пицерија ама не елитен ресторан.
Во Скопје за “елитни” (мале колку го мрзам зборов) може да се сметаат само Воденица и Камник, со мени и услуга што се на ниво на “елитност”. Затоа и постојат толку долго време. Сè друго што се претставува така е само претенциозно и преценето, наменето за клиентела што само сака да биде видена дека може да си дозволи да фрли пари на безвезни јадења, а врска нема што е добра храна.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
А кога во McDonalds ќе ти напраат добра услуга им оставаш бакшиш?
Зш глеам овде многу се расфрлаш па дури и 10 евра си оставил во Предејане?
Али и тоа не е битно, првин збориш за елитни ресторани, па даваш примери од McDonalds. Можеби за тебе McDonalds е елитен ресторан.

Уствари ништо не е битно, ја не ни разбирам што сакаш да кажеш во вкупно пет поста. Очигледно е дека никогаш не си работел во кетеринг и дека многу гледаш Гордон Ремзи. Сигурен сум дека конобарите/конобарките ролаат очи кога ќе те слушнат што нарачки правиш. Рачунај дека кога одиш некаде не си едиствен гостин па нозе да ти мијат и водата да ја пијат.
А стварно мислиш дека секој што ќе направи грешка дека треба да е казнет од газдата? Ако е така, се надевам никогаш нема да си газда...а ако веќе си, боже, чувај ги тие вработени.
Значи како прво, МекДоналдс воопшто не го сметам за елитно место, а бакшишот во МекДоналдс мислам дека е забранет од страна на самиот МекДоналдс.

Ако не ми ја сфатил поентата, тогаш нема потреба повеќе да комуницирам со тебе на оваа тема.

Еден добронамерен совет: прошетај малку низ странство (под странство не мислам за Косово, Црна Гора, Бугарија и Босна) и види на каков принцип работат таму, па после би можел да размислам за понатамошна комуникација со тебе на истава тема.[DOUBLEPOST=1550055909][/DOUBLEPOST]
Те цитирам општо за сите мислења, не само за ова. Си седел во Џино, Енрико, ваму-таму, Дион, ти правеле грешки. Што идеш по сто пати ако не ти чинат? Зошто идеш само во елитни ресторани? Свесен си и сам дека во маалско кафанче ќе добиеш отприлика ист квалитет на храна со скоро дупло помали цени. Јас сум бил само во Џино (еднаш), Енрико (еднаш). Пелистер два пати. Ништо посебно, ништо специјално. И во Пелистер лазањи чекав 45 минути, па никому ништо. Следен пат нема да им одам. Кај се околу 400 денари, па уште 45 минути ќе ги чекам. Згора на тоа и не беа ништо посебно (само кашкавалот ги извади). Фактот што одат луѓе во елитен ресторан само за да бидат видени, а не поради квалитетот на истиот и за цената која ја плаќаш, е поразително за нас. И да имам повеќе пари од ова сега, пак нема да одам на тие места, ако нешто не вреди. Јадењата кај нас во тие демек елитни ресторани, споредено со нашиот стандард, дури и се поскапи него за обичниот Човек во елитен ресторан во Германија/Европа. Дури и мизерно е да се споредува елитен ресторан на запад, со елитен ресторан на Балканов. :) А тоа што демек се осеќате поубаво во поголем ресторан или поелитен е проблем на нас како луѓе. А и во европа се дешава да има нешто во храната, па се извинуваат или носат ново. Мекдоналдс не е репер за услуга и тоа примерот со помфритот везе нема. Ќе ти дадат нов само да ќутиш и да им дојдеш пак. А иначе не може да се споредуваш со европа или америка, бидејќи кај нив газдите сигурно не се говеда и келнерите не се аматери кои се на минималец (или под тоа, како кај нас). Во HB во Минхен, имаше премногу гужва, па чекав 10 минути да бидам забележан, и уште 20-25 минути да дојде јадењето. Беше супер, услугата освен чекањето беше многу фина, и не беше скапо за германски стандард. :D
Џино и Енрико ги спомнав бидејќи на тие во моментов ми текнуваше.
Во Дион неколку пати бев со луѓе од другите градови што сакаа баш таму да одат да јадат и бидејќи одлучив да им дадам некоја шанса плус, демек се поправиле околу грешките. Не е точно дека секој месец по неколку пати седам по елитни ресторани и седам колку да се чекирам на фб и да ме видат згодни цури кои ги интересира пари и да ми се пуштаат/пишат. Не. Многу лошо си ме проценил батка. Не сум воопшто таков тип. Седам заради друга причина, која ја спомнав погоре, и не, не ми растат парите на дрво. Оставив 10 евра бакшиш во Предејане бидејќи добив услуга на највисоко ниво, направив убав разговор со келнерот, како да сум му последен гостин во ресторанот, добив превкусна храна и тн. Првпат ми е да оставам толку голем бакшиш некаде каде што сум бил. Не ми е во пракса да оставам бакшиши на келнерите, освен ако стварно се од тоа што барам да ми е погодено.

Функционирањето на рестораните во Европа и Америка, а и во остатокот на светот скоро и да се исти.

Може и тука да има професионалци во таа работа и газди како што доликува. Не се сите аматери и не се работи секаде за минималец.

И ве молам, веќе и смешно е да ми ги спомнувате тие 10 евра. Не ја терајте онаа "Македонска работа".[DOUBLEPOST=1550056218][/DOUBLEPOST]
Јас малце не сфаќам, темава е за ресторани или кај све Марик јадел и колку бакшиш оставил? :toe: Очигледно во Америка не јадел пошто ако ти е ладно таму јадењето ти го подгреваат и го враќаат, можеш да не дадеш бакшиш, не и да не го платиш. А во МикиДи ако добиеш труење со среќа во докажување дека ти е од таму.
Како да е, од кога е Енрико елитен ресторан? Последен пат кога бев беше пицерија, одлична пицерија ама не елитен ресторан.
Во Скопје за “елитни” (мале колку го мрзам зборов) може да се сметаат само Воденица и Камник, со мени и услуга што се на ниво на “елитност”. Затоа и постојат толку долго време. Сè друго што се претставува така е само претенциозно и преценето, наменето за клиентела што само сака да биде видена дека може да си дозволи да фрли пари на безвезни јадења, а врска нема што е добра храна.
Темава е општо за рестораните во Македонија (Скопје). Ако мислиш дека постовите ми се оф-топик или глупости, просто и многу едноставно е, не ме читај и игнорирај ми го профилот.

И јас не се согласувам во 40% од твојов пост но не би ти реплицирал.
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.225
Поени од реакции
78.817
Елитен ресторан - чинија голема колку тракторска гума, а внатре во средината 2 мевца и 3 компирчиња, одгоре потрупено со рукола, а од околу декорации со некои благи преливи од манго и малина.

:pov:
За тие пари што ќе ги дадеш таму, од кванташки ќе си купиш две вреќи компири и ќе ги јадеш цела година.[DOUBLEPOST=1550056659][/DOUBLEPOST]
Како да е, од кога е Енрико елитен ресторан? Последен пат кога бев беше пицерија, одлична пицерија ама не елитен ресторан.
.
Тоа и мене ми падна највеќе во очи и за тоа највеќе се изнасмеав, кај тој пост.
Енрико е станица за пауза од работа и слично. Прилично далеку од елитен ресторан.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
За тие пари што ќе ги дадеш таму, од кванташки ќе си купиш две вреќи компири и ќе ги јадеш цела година.[DOUBLEPOST=1550056659][/DOUBLEPOST]Тоа и мене ми падна највеќе во очи и за тоа највеќе се изнасмеав, кај тој пост.
Енрико е станица за пауза од работа и слично. Прилично далеку од елитен ресторан.
Све зависи од која појдовна точка тргаш, ако тргаш од Велково Меанче тогаш Енрико ти е ултра делукс и ќе се фалиш дека си јадел пица сендвич од таму :toe:
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.330
Поени од реакции
27.874
Епа тоа доволно кажува какви муштерии идат у рестораниве чим Енрико влага во елита. Како што спомна некој погоре во Скопјево веројатно Воденица и Камник се местата што спаѓаат во група на елитни ресторани. Не значи дека ако ти сервирале 80 грама месо у тањир голем колку тркало дека тоа е елитен ресторан. Марик зборува шетај низ Европа ама по постовите му се познава дека од шетање јадел гиро у Солун. Да шеташ толку колку што кажуваш по темиве ќе знаеше дека такво сервирање доаѓа од баш тие елитни ресторани. У ресторан седнуваш јадеш и стануваш, а за муабети со другар 5 години што не си се видел имаш кафич или избор да останеш во ресторан и да оставиш убав бакшиш, ама кај нас владее менталитетот абе нема шо ја бакшиш да оставам него тоа му е работа, шо ти на лекар оставаш бакшиш ако те излечи? Е, затоа добиваме таква услуга.
Нашиов менталитет тука abe bolje ke idam kaj pero dole na kebapi ke se najdam za 150d stopati poubavo nego u tie beneto veneto, доаѓа од фактот дека ние не сме клиенти за елитни ресторани, пред се ради финансиски причини па затоа така ги гледаме тие ресторани.
Дион немам седено со години ама ете пошто биле идиоти и намерно ставале фолии во јадење на луѓето дење ноќе се фул. Грешки се случуваат секаде негде повеќе негде помалце, треба да имаат разбирање и келнерите до каде е границата, исто и ние муштериите.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.532
Поени од реакции
21.408
Еден добронамерен совет: прошетај малку низ странство (под странство не мислам за Косово, Црна Гора, Бугарија и Босна) и види на каков принцип работат таму, па после би можел да размислам за понатамошна комуникација со тебе на истава тема.[
Neznam koja ti e poentata. Nemorash da imash nikakva komunikacija so mene bukvalno, ama koga nekoj indijanec kako tebe lupa gluposti jas se nerviram i moram da odgovoram.

Za tvoja informacija, zhiveam vo stranstvo. Rabotev vo nekolku restorani vo stranstvo megju koi dva Fine Dining.
Edniot ima i edna Michelin zvezda.
A toa dali iam proshetano, ne e za tuka da se istaknuvam, ama imam, i toa mnogu povekje od toa shto mislish ti.
Sega deka tuka zarabotuvam malce podobro, pa si dozvoluvam koga idam niz Evropa da sednam vo malce poskapicki restorani.

Ma da, toa nema nikakve blage veze so temata, toa shto ti zamarash tuka ne drzhi voda. Tresesh gluposti, i si tezhok inaet. Ti si od toj tip na gosti...koga ima 200 lugje vo restoran, on saka da bide sluzhen kako da e edinstven.
“Pa zashto priborot ne vi sveti, zashto nema leb, zashto tolku chekam za jadenje, zashto kelnerot ne doagja odma koga kje go povikam itn.”
A koga toa nema da se desi odma se logirash na TripAdvisor i mame im ebavash so eden post.

Jas koga i da dojdam vo Skopje, doruchek ruchek i vechera mi e vo centar pa iskreno da ti kazham, generalno kelnerite se super. Normalno e deka nekoj ima losh den, nema potreba ja da go kaznuvam so mojata prepotentnost.
Ostavi mu bakshish i koga losho te sluzhel, kje te zapamti, sleden pat kje si mu bog. Kelnerite pamtat vakvi gosti, a pamtat i takvi kako tebe smorovi, ama niv sakaat da gi ebavaat zasto ne ostavaat bakshish taka lesno.

Jas tebe bi ti preporachal da porabotiah malu kako kelner pa posle da dojdesh i tuka da komentirash.
Sekoj restoran na dnevna baza ima milion problemi, a takvi mushterii kako tebe samo dolevaat nervoza.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Neznam koja ti e poentata. Nemorash da imash nikakva komunikacija so mene bukvalno, ama koga nekoj indijanec kako tebe lupa gluposti jas se nerviram i moram da odgovoram.

Za tvoja informacija, zhiveam vo stranstvo. Rabotev vo nekolku restorani vo stranstvo megju koi dva Fine Dining.
Edniot ima i edna Michelin zvezda.
A toa dali iam proshetano, ne e za tuka da se istaknuvam, ama imam, i toa mnogu povekje od toa shto mislish ti.
Sega deka tuka zarabotuvam malce podobro, pa si dozvoluvam koga idam niz Evropa da sednam vo malce poskapicki restorani.

Ma da, toa nema nikakve blage veze so temata, toa shto ti zamarash tuka ne drzhi voda. Tresesh gluposti, i si tezhok inaet. Ti si od toj tip na gosti...koga ima 200 lugje vo restoran, on saka da bide sluzhen kako da e edinstven.
“Pa zashto priborot ne vi sveti, zashto nema leb, zashto tolku chekam za jadenje, zashto kelnerot ne doagja odma koga kje go povikam itn.”
A koga toa nema da se desi odma se logirash na TripAdvisor i mame im ebavash so eden post.

Jas koga i da dojdam vo Skopje, doruchek ruchek i vechera mi e vo centar pa iskreno da ti kazham, generalno kelnerite se super. Normalno e deka nekoj ima losh den, nema potreba ja da go kaznuvam so mojata prepotentnost.
Ostavi mu bakshish i koga losho te sluzhel, kje te zapamti, sleden pat kje si mu bog. Kelnerite pamtat vakvi gosti, a pamtat i takvi kako tebe smorovi, ama niv sakaat da gi ebavaat zasto ne ostavaat bakshish taka lesno.

Jas tebe bi ti preporachal da porabotiah malu kako kelner pa posle da dojdesh i tuka da komentirash.
Sekoj restoran na dnevna baza ima milion problemi, a takvi mushterii kako tebe samo dolevaat nervoza.
Јас кога сум работел келнер ти сеуште не си бил планиран да бидеш направен.

Од ваквите како тебе пропаѓаат многу ресторани во светот, а и во Македонија. Со размислување како на 12 годишно дете, нема да стигнеш ти далеку со работа. Ти може да работиш во Америка и во некоја пустинска кантина, а може и на Кинески пазар во Солун.

Тоа што ти живееш/работиш во странство не те прави да бидеш над нас во Македонија.

Јас не сум Шеик па да добивам екстра услуга. Како со сите така и со мене.

Само што овде јас испаѓам будала што коментирам со неук како тебе.

Мишелин ѕвездичка не си знаел ни што е, додека пред 5 часа не си ја прашал мама.[DOUBLEPOST=1550077431][/DOUBLEPOST]
Епа тоа доволно кажува какви муштерии идат у рестораниве чим Енрико влага во елита. Како што спомна некој погоре во Скопјево веројатно Воденица и Камник се местата што спаѓаат во група на елитни ресторани. Не значи дека ако ти сервирале 80 грама месо у тањир голем колку тркало дека тоа е елитен ресторан. Марик зборува шетај низ Европа ама по постовите му се познава дека од шетање јадел гиро у Солун. Да шеташ толку колку што кажуваш по темиве ќе знаеше дека такво сервирање доаѓа од баш тие елитни ресторани. У ресторан седнуваш јадеш и стануваш, а за муабети со другар 5 години што не си се видел имаш кафич или избор да останеш во ресторан и да оставиш убав бакшиш, ама кај нас владее менталитетот абе нема шо ја бакшиш да оставам него тоа му е работа, шо ти на лекар оставаш бакшиш ако те излечи? Е, затоа добиваме таква услуга.
Нашиов менталитет тука abe bolje ke idam kaj pero dole na kebapi ke se najdam za 150d stopati poubavo nego u tie beneto veneto, доаѓа од фактот дека ние не сме клиенти за елитни ресторани, пред се ради финансиски причини па затоа така ги гледаме тие ресторани.
Дион немам седено со години ама ете пошто биле идиоти и намерно ставале фолии во јадење на луѓето дење ноќе се фул. Грешки се случуваат секаде негде повеќе негде помалце, треба да имаат разбирање и келнерите до каде е границата, исто и ние муштериите.
Па јас можам и на слика/сметка која сеуште ја чувам, да ти докажам каде сум бил низ Европа по рестораните.

И прочитај ми ја поубаво поврзаноста на Дион и фолијата горе...ако воопшто сум пишал таква.
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.168
Поени од реакции
3.447
Епа тоа доволно кажува какви муштерии идат у рестораниве чим Енрико влага во елита. Како што спомна некој погоре во Скопјево веројатно Воденица и Камник се местата што спаѓаат во група на елитни ресторани. Не значи дека ако ти сервирале 80 грама месо у тањир голем колку тркало дека тоа е елитен ресторан. Марик зборува шетај низ Европа ама по постовите му се познава дека од шетање јадел гиро у Солун. Да шеташ толку колку што кажуваш по темиве ќе знаеше дека такво сервирање доаѓа од баш тие елитни ресторани. У ресторан седнуваш јадеш и стануваш, а за муабети со другар 5 години што не си се видел имаш кафич или избор да останеш во ресторан и да оставиш убав бакшиш, ама кај нас владее менталитетот абе нема шо ја бакшиш да оставам него тоа му е работа, шо ти на лекар оставаш бакшиш ако те излечи? Е, затоа добиваме таква услуга.
Нашиов менталитет тука abe bolje ke idam kaj pero dole na kebapi ke se najdam za 150d stopati poubavo nego u tie beneto veneto, доаѓа од фактот дека ние не сме клиенти за елитни ресторани, пред се ради финансиски причини па затоа така ги гледаме тие ресторани.
Дион немам седено со години ама ете пошто биле идиоти и намерно ставале фолии во јадење на луѓето дење ноќе се фул. Грешки се случуваат секаде негде повеќе негде помалце, треба да имаат разбирање и келнерите до каде е границата, исто и ние муштериите.
Па реално сега гледано, порција паста кон пармиџано рижото кон равиол ие блалалаллала (450 денари порција) а внатре трошок има 17.5 денари. Тоа не е елитен ресторан, тоа е ГОМНО, ужас, пропаст и мисли дека со декорации на чинијата ќе се извади, а месото или јадењето е ко јас да сум ги правел. За бакшиш оставање тоа е лична одлука. Има плата тој, работата му е таа. Ако јас го чекам 10 минути за да ме услужи, нема да добие бакшиш. Или па ако ми се мршти. Може и 500 бакшиш да има од маса, може и 0. И не е срамота ако не оставиш бакшиш. Срамота е ако оставиш само за да бидеш виден дека имаш пари :D Другар зимаше плата + бакшиш како келнер во еден ресторан повеќе од пола инженери. Не смее да биде тоа така и тоа е тоа. Ама добро, и јака клиентела му доаѓаше, па 300 денари бакшиш беше ко да му остаиле 5 денари.

Што плаќаш ти во порција од 400 денари во елитен ресторан? Храната е океј/солидна ама ништо специјално. Ентериерот, уметничките слики? Услугата може да е топ, може да е просечна. Ти ставаат сателитски чинии со 2-3 парчиња мевце. Затоа луѓе ќе идат кај перо на ќебапи и ќе јадат.

Навикнати сме газди на ресторани да вртат илјадници евра, додека платите на келнерите се ниски и се молат на бакшиш. Нека намали профит, нека подобри услуга, нека зголеми порции и да јадат луѓе, па тогаш и ќе седнат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom