Рекурзивно менување низа во Пајтон

Член од
16 јуни 2022
Мислења
11
Поени од реакции
0
Морам да напишам рекурзивна функција која менува низа за домашна задача. Еве што имам во моментов. Последните три линии код ги напиша наставникот и не може да се менуваат. Ништо не се враќа кога ја извршувам апликацијата. Верувам дека кодот за превртување на низата е точен, но не знам како да го издадам резултатот.
Код:
def reverse(input_string):
  if len(input_string) == 0:
     return input_string
  else:
     return reverse(input_string[1:]) + input_string[0]

print "Please enter the string you want to reverse: "
initial_input = raw_input()

reverse(initial_input)
Гледав на интернет и ја открив оваа напис со сличен пример во кој различна функција е дефинирана за да го изврши спротивното, а обратната функција ја нарекува оваа нова функција, која го печати исходот. Сепак, не можам да го уредам последниот ред.
Задачата ме наложи да не менувам ништо во последните три реда, но не можам да смислам начин да го постигнам тоа. Има ли некој што знае да помине?
 
Член од
5 април 2013
Мислења
3.328
Поени од реакции
6.627
Рекурзијата ти е ок. Не мораш ништо да менуваш.

Ако мора така да ти изгледа крајот, само ти фали ф-јата raw_input() за внесување на input string-от.

Код:
def raw_input():
  return input()
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
ChatGPT https://chat.openai.com


Код:
def reverse(input_string):
  if len(input_string) == 0:
     return input_string
  else:
     return reverse(input_string[1:]) + input_string[0]

print("Please enter the string you want to reverse: ")
initial_input = input()

print(reverse(initial_input))
*supposed
 

Kajgana Shop

На врв Bottom