Реики

Член од
9 јули 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Пошо не видов да има ваква тема се решив да направам, се извинувам ако има.

http://en.wikipedia.org/wiki/Reiki

(ме мрзи сеа да преведувам, али знаете англиски да толку ;))

Што мислите за реики? Дали практикувате или знаете некој кој практикува?
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
14.431
Поени од реакции
22.796
Прв пат слушам ама почнав да се фаќам по телово со дланкиве и осетив некоја јака енергија. Ако го увежбам ова ќе почнам да лекувам тешки болести.
 
S

smexy

Гостин
Си имаме иницирани wicca на форумов што практикуваат,ако сакаат ќе си кажат :)
 

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.548
Поени од реакции
2.391
Практикувам. За сите заинтересирани во Македонија - нека се пазат од лажни „професори“ .
Ги има купишта.
 

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.610
Нашето физичко тело, како и нашата физичка реалност се всушност енергија.​


Cho-ku-rei. Ова е симбол за зголемување на моќта. Исцелителот го употребува oвој симбол пред третманот за да ја зголеми моќта на исцелувањето, за тоа да биде поуспешно и подлабинско.

Sei-he-ki. Овој симбол исцелителот го користи за смирување и урамнотежување на емоционални проблеми и рестројства на пациентот. Тој делува на потсвеста, а ослободувањето од емоциналата болка често е и ослободување од физичката.


Hon-sha-ze-sho-nen. Овој сложен симбол се користи пред се за исцелување на далечина, односно исцелување кога пациентот е отсутен. Ова е еден од најмоќните симболи, влијае на свеста на пациентот и може да се користи за репрограмирање и за позитивно менување на негатавните животни навики.
 
S

smexy

Гостин
Што мислите за реики? Дали практикувате или знаете некој кој практикува?
Иначе колку шо сум упознаен не е дозволено да се открива идентитетот на некој аспирант.Тоест тој самиот може да си каже дали практикува или не.
 
Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Дали може штетно да влиае ако погрешто се употребува?
 

DAFFY DUCK

Перфекционист
Член од
20 јуни 2009
Мислења
34
Поени од реакции
16
Ејјј јако ова :)
А ме интересира дали може некако да се научи истово, мислам онака колку за свои потреби?
 

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.548
Поени од реакции
2.391
Ејјј јако ова :)
А ме интересира дали може некако да се научи истово, мислам онака колку за свои потреби?
Може да се научи, ама не е и најлесно. Мора да сакаш за да научиш.
А ако сакаш, тогаш не е тешко да најдеш од каде. Кај нас нема професори и луѓе кои би можеле да те научат меѓутоа постојат форуми каде што може да те обучат за практикување Реики (1 и 2 левел) .
 
S

smexy

Гостин
Не верувам дека може на форум да ти објаснува некој.Не оди тоа така.
 

DAFFY DUCK

Перфекционист
Член од
20 јуни 2009
Мислења
34
Поени од реакции
16
Може да се научи, ама не е и најлесно. Мора да сакаш за да научиш.
А ако сакаш, тогаш не е тешко да најдеш од каде. Кај нас нема професори и луѓе кои би можеле да те научат меѓутоа постојат форуми каде што може да те обучат за практикување Реики (1 и 2 левел) .
Не зборувам за професионално занимавање, туку основниот концепт дали може да се научи некако...?
Дали постојат книги, видеа и слично на нет? Целта ми е основата да ја научам, барем првиот левел :)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.569
Поени од реакции
2.124
Реики техниката од прв степен се применува со полагање на раце на своето или на туѓо тело. Кога преку обука на курсевите за Реики техники енергетската структура за канапизирање на универзалната животна енергија се оспособи повторно, енергијата тече низ темето до градниот кош каде што се разгранува во рацете и се запира во дланките. Во оваа техника не се работи за давање на универзална животна енергија туку на телото му се овозможува впивање на енергијата. Кога рацете со отворени канали ги положиме на некој дел од телото, тогаш тој дел ја впива Универзалната животна енергија која во себе, пак ја носи, информацијата за хармонбија со природните закони и се на што таа наиде, а не е во склад со тие закони, таа го доведува во склад. За човекот да се биде во склад со природните закони, значи да се живее во здравје, љубов и благосостојба.
Прва и основна пречка, одговорност за погрешниот начин на живот, како и за болестите е стресот. Начинот на живот стана секојдневно собирање на стрес како реакција на настаните што, од било какви причини на одговараат. Секогаш кога телото како одговор на непријатни настани изреагира произведувајќи стрес, ние стресот го складираме секаде во нашето тело. Од ден на ден, во телото се повеќе се собира стрес, што можеме да го поистоветиме со ментално ѓубре што го валка телото. Секој нанесување на стрес, го спречува нормалниот проток на енергијата низ телото и станува подлога за создавање на болест. За да живее и да се развива болеста, потребна е и храна, а тоа се стресовите во телото. Што повеќе атрес, толку повеќе слабее природниот одбранбен механизам, во телото, а со тоа се овозможува производство на друг фактор одговорен за лошите психички состојби и болести, а тоа се тешките мисли и емоциите.
Комбинацијата на стресот, тешките мисли и емоциите неминовно резултира со некоја болест. Секој таков процес, прво се случува на енергетско, а потоа се спушта на физичко рамниште.
 

DAFFY DUCK

Перфекционист
Член од
20 јуни 2009
Мислења
34
Поени од реакции
16
Ќе ме извините ама јас сум многу љубопитен во врска со ова и може да се случи да поставам некое глупо прашање...
Како и да е, мислам дека почнувам да ја сфаќам оваа дисциплина горе-долу иако изгледат доста сложена.
Моето прашање на денот е како се постигнува тоа ниво да се пренесе енергијата на болниот? Би било логично јас да сум исполнет со истата за да можам да ја пренесам. А како ќе успеам да ја стекнам таа енергија? Дали со медитација или нешто слично?

Прва и основна пречка, одговорност за погрешниот начин на живот, како и за болестите е стресот.
Потполно се согласувам со ова другар, тоа е неизбежен факт. Е сега значи аналогно на ова, би требало доколку јас сум ослободен од било каков облик на стрес, да можам да практикувам реики?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom