Редовна војска повторно?

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.628
Поени од реакции
5.678
луѓе јас само се прашувам кој денес ке служи војска?

Луѓе што се надеваат дека со помош на партиска книшка, после отслужување на воениот рок дека ќе добијат работа за стално во армијата.
 
Член од
14 јануари 2014
Мислења
76
Поени од реакции
41
темава е отворена во 2010 а еве дојде 2014 а од редовната војска ни абер нема....

штета што е укината.
Нешо се збори пак дека од 2015 ќе имало.. Да видиме тоа колку ќе се оствари.
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.242
Поени од реакции
2.310
Нешо се збори пак дека од 2015 ќе имало.. Да видиме тоа колку ќе се оствари.
не верувам. многу пари ја кошта државата тоа а на нашава држава пари некако не и се даваат освен за споменици и за партиски вработувања
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.141
Поени од реакции
11.771
Јас сум да се врати редовната војска. И тоа не само за машки, туку и за женски да се воведе. Премногу распиздени и разгалени млади има. Малку дисциплина нема да им дојде лошо, за да знаат да ценат некои работи повеќе во животот.
 
Член од
2 јули 2010
Мислења
4.628
Поени од реакции
5.678
Јас сум да се врати редовната војска. И тоа не само за машки, туку и за женски да се воведе. Премногу распиздени и разгалени млади има. Малку дисциплина нема да им дојде лошо, за да знаат да ценат некои работи повеќе во животот.

Абе и јас се силам преку тастатура, пример имам 35 год и ми чуе за младите нека ги газат во војска ја нема да одам. Тебе може ти прошле годините и си велиш удри по децата неваспитани, а и ти си била таква кога си била мала. Ти да имаш 18 и да ти стигне писмо за во армија чисто сумњам дека ќе ти биде мило кога ќе го видиш. :icon_lol: Ќе бараш блага вода, и ќе речеш јас толку месеци да загубам од животот ради една мочана војска.:icon_lol:
 
Член од
23 мај 2013
Мислења
1.082
Поени од реакции
1.255
Можеби не мие место овде да зборам
Но јас сум за војската да се врати и се согласувам со блу лајдибуг премногу се како разгалени
Како и да е јас ќе одам во војска зошто морам и сакам :)
 
Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Здраво, слушам дека некои полагале за возачка во војска.. дали и тоа денес е можно (за кои категории) и ако е , дали се плаќа нешо за тоа?
 
Член од
18 јануари 2014
Мислења
4
Поени од реакции
7
Од една страна би било фино да се врати пошо на машкиве од поствоениве генерации (вклучувајќи ме и мене) почнаа да ни исчезнуваат тестисите и да ни се ствара вулва на нивно место. Се повеќе има машки шо и на 20+ години чекаат мајка им да се врати од работа за да им испржи јајца или да им намачка путер. Се повеќе има машки шо у животот не кењале на чучавец. Се повеќе има онакви шо водат боемски живот својствен за оние после четиересетите и педесетите години од животот кој барем нешто виделе и искусиле па сега може да си дозволат по цели денови да седат у кафана да боцкаат мезе и да шмукаат ракија.
Ама па од друга страна во држава каква што е Македонија моментално, во доба како оваа каде што освен војна од политички цели каде што гинат млади луѓе за некој друг да си тапка капитал со право е тоа што е укинат воениот рок. Најтрагично е што тие што изгинале во ваква војна освен страдање за своите фамилии не донеле ништо друго. Договори се потпишуваат и после нивната смрт, душманот ни ја пие крвта се повеќе и повеќе, а тие кутрите мислат дека загинале за некојси идеали.
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.705
Поени од реакции
1.616
Од една страна би било фино да се врати пошо на машкиве од поствоениве генерации (вклучувајќи ме и мене) почнаа да ни исчезнуваат тестисите и да ни се ствара вулва на нивно место. Се повеќе има машки шо и на 20+ години чекаат мајка им да се врати од работа за да им испржи јајца или да им намачка путер. Се повеќе има машки шо у животот не кењале на чучавец. Се повеќе има онакви шо водат боемски живот својствен за оние после четиересетите и педесетите години од животот кој барем нешто виделе и искусиле па сега може да си дозволат по цели денови да седат у кафана да боцкаат мезе и да шмукаат ракија.
Ама па од друга страна во држава каква што е Македонија моментално, во доба како оваа каде што освен војна од политички цели каде што гинат млади луѓе за некој друг да си тапка капитал со право е тоа што е укинат воениот рок. Најтрагично е што тие што изгинале во ваква војна освен страдање за своите фамилии не донеле ништо друго. Договори се потпишуваат и после нивната смрт, душманот ни ја пие крвта се повеќе и повеќе, а тие кутрите мислат дека загинале за некојси идеали.


Не треба да се гледа така.Македонија војувала откога постои,па на крајот била поделена на 4 дела.Но се избориле за нешто,за своја државичка,со свој јазик,религија..значи се избориле за нешто,иако се потпишал договор.Што би требало тоа да значи,што е по различен доброволецот и резервистот,од специјалецот ? и двајцата се луѓе,и двајцата ги чека дома фамилија..сакам да кажам,дека секој треба да го брани својот дом,ако не повеќе...таму го бранеле својот дом,и својата фамилија,бидејќи ако никоој не отишол да ја одбрани,како што 90% го претставуваат воениот рок,зошто младите да одат кога некој ќарува од војната...одиш да ја браниш за себе и за своите најмили,а не поради некој друг.А предавниците,штета што нема кој да им суди,но кога-тогаш ќе им се пресуди,гледа горниот се.
 
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.705
Поени од реакции
1.616
Од една страна би било фино да се врати пошо на машкиве од поствоениве генерации (вклучувајќи ме и мене) почнаа да ни исчезнуваат тестисите и да ни се ствара вулва на нивно место. Се повеќе има машки шо и на 20+ години чекаат мајка им да се врати од работа за да им испржи јајца или да им намачка путер. Се повеќе има машки шо у животот не кењале на чучавец. Се повеќе има онакви шо водат боемски живот својствен за оние после четиересетите и педесетите години од животот кој барем нешто виделе и искусиле па сега може да си дозволат по цели денови да седат у кафана да боцкаат мезе и да шмукаат ракија.
Ама па од друга страна во држава каква што е Македонија моментално, во доба како оваа каде што освен војна од политички цели каде што гинат млади луѓе за некој друг да си тапка капитал со право е тоа што е укинат воениот рок. Најтрагично е што тие што изгинале во ваква војна освен страдање за своите фамилии не донеле ништо друго. Договори се потпишуваат и после нивната смрт, душманот ни ја пие крвта се повеќе и повеќе, а тие кутрите мислат дека загинале за некојси идеали.


Не треба да се гледа така.Македонија војувала откога постои,па на крајот била поделена на 4 дела.Но се избориле за нешто,за своја државичка,со свој јазик,религија..значи се избориле за нешто,иако се потпишал договор.Што би требало тоа да значи,што е по различен доброволецот и резервистот,од специјалецот ? и двајцата се луѓе,и двајцата ги чека дома фамилија..сакам да кажам,дека секој треба да го брани својот дом,ако не повеќе...таму го бранеле својот дом,и својата фамилија,бидејќи ако никоој не отишол да ја одбрани,како што 90% го претставуваат воениот рок,зошто младите да одат кога некој ќарува од војната...одиш да ја браниш за себе и за своите најмили,а не поради некој друг.А предавниците,штета што нема кој да им суди,но кога-тогаш ќе им се пресуди,гледа горниот се.
 

Курт Кобејн

Вистинскиот
Член од
25 јануари 2014
Мислења
56
Поени од реакции
73
Од правен аспект е малку веројатно, затоа што се коси со системот на образование во државава. Заобиколувајќи го тоа, на сите маалски фаци со "уличен факултет" добро би им дошло мал поглед во реалноста, дека некад ќе мораш да станеш од клупичката у парк и да се тргнеш од цицката на мајка ти наместо да плукаш општество и влада.
Без навреда, знам многу луѓе што од одредени причини порано го прекинале образованието и си имаат свои аргументи за тоа. Зборам за оние дебили што бараат на 25години џепарац од дома и по цел ден кукаат дека нема работа за нив, а од друга страна не им се работи физичка работа, понижување им било.
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 14:57 ---
Од една страна би било фино да се врати пошо на машкиве од поствоениве генерации (вклучувајќи ме и мене) почнаа да ни исчезнуваат тестисите и да ни се ствара вулва на нивно место. Се повеќе има машки шо и на 20+ години чекаат мајка им да се врати од работа за да им испржи јајца или да им намачка путер. Се повеќе има машки шо у животот не кењале на чучавец. Се повеќе има онакви шо водат боемски живот својствен за оние после четиересетите и педесетите години од животот кој барем нешто виделе и искусиле па сега може да си дозволат по цели денови да седат у кафана да боцкаат мезе и да шмукаат ракија.
Ама па од друга страна во држава каква што е Македонија моментално, во доба како оваа каде што освен војна од политички цели каде што гинат млади луѓе за некој друг да си тапка капитал со право е тоа што е укинат воениот рок. Најтрагично е што тие што изгинале во ваква војна освен страдање за своите фамилии не донеле ништо друго. Договори се потпишуваат и после нивната смрт, душманот ни ја пие крвта се повеќе и повеќе, а тие кутрите мислат дека загинале за некојси идеали.
Страшно си у право друже, добро е да се научи една ваква дебилна генерација дека светот знае да биде суров и дека понекад стискаш заби, а не му плачеш на татко ти. Ама уште по дебилно е да пратиш 20годишен човек (потенцијален образован човек со семејство) да брани некоја илузија наречена држава и да го фураш со замислени патриотски цели, додека позади тие конфликти има тим на режисери и сценаристи.
Колку и да ме заболе мене куров за државава и за тие дебилни граници и историја, уште повише ги боли тие фаци што го пропагираат тоа по телевизии за профит.
 
На врв Bottom