Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

elena260686

hahahahhh
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11
Поени од реакции
2
Како и да е, никогаш нема да се разбереме на ова тема, пушачите ќе бидат против законов, ќе се осеќаат дискриминирано, ќе се нервираат смрзнувајќи се надвор на цигарче, непушачите ќе бидат среќни, кафанџиите ќе се нервираат за намалениот промет, ќе отпуштаа вработени и онака ги има многу, околината ќе си остане загадена, државата ќе праи пари од казни итн итн итн... А јас сега ќе си испушам едно цигарче и нема да се замарам бидејќи објаснувала јас или не, некој друг решава за се :baeh:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Тема за која одамна сакав да пишам нешто ама ради многу причини не стигнав да видам дали има и каде се наоѓа дадената. Сега гледам дека се напишале многу страни и најголемиот дел од постовите се субјективни гледишта кои се под вилјание на одредени емоции. За да може да се анализира проблемот малку подобро јас мислам дека треба посебно да се анализира проблемот со пушењето на јавни места пред се наменети за дружење и лежерни активности и посебно да се анализира практичната примена и спроведување на законот кој треба да ги дефинира решенијата за дадениот проблем.

Значи прво во однос на самиот проблем со пушењето во јавни места наменети за социјални активности мора да се согледа дека постои одреден конфликт на интереси, односно како иако многу тивок сепак сериозен социолошки проблем.
Имено прво на сите треба да ни е јасно дека човекот е социјално суштество, кое има вродена потреба од социјализирање со други од неговиот вид, пред се поради тоа што тоа е најдобриот начин за наоѓање партнер за оставање потомство. Тоа значи социјализирањето со што е можно поголем број индивидуи е од многу висок приоритет во животот на скоро секој човек. Со внесувањето на цигарите во просторите каде што тоа социјализирање (кафичи, дискотеки итн.) се создаваат две групи, тие што пушат и тие што не пушат. Последиците од самото пушење како пред се мирисот, задушливиот воздух како и зголемениот ризик за одредени долгорочни здравствени проблеми се последици со кои пушачите се помирени и свесни за нив или се понесени од зависноста од никотинот и несвесни. Од друга страна се непушачите кои сите се свесни за последиците од престојување во простории во кои се пуши и на сите непушачи сигурно би им било многу помило кога после социјализирање во јавните простории за социјализирање нема облеката и косата да им го носат мирисот на цигарите како и да не мораат да го дишат задушливиот возух и со тоа да си го зголемуваат ризикот за подолгорочни здравствени проблеми. НО бидејќи непушачите како човечки суштества потсвесно знаат дека социјализацијата е многу важна и знат дека поважно е да се зголемат шансите за наоѓање партнер што порано и оставање потомство за сметка на зголемениот ризик за пократок животен век од ситуацијата кога послабо би се социјализирале и драстично би си ги намалиле шансите за наоѓање партнер и со тоа оставање потомство за сметка на тоа да неморат да го трпат мирисот, задушливоста и помалиот ризик за подолгорочни здравствени проблеми.
Преку ова гледаме дека во ситуацијата каде е дозволено пушење во јавни простории за социјални активности непушачите се приморани да ги трпат или зависноста или желбата за уживање во цигарите од страна на пушачите, што може да се протолкува или како одреден вид на уцена однсоно дискриминација.
Ситуацијата каде што е забрането пушење во јавните простории за социјализација пак се јавува проблемот на еднаквоста на пушачите и непушачите како човечки суштества кои би требало да ги уживаат истите права и слободи, односно може да се протолкува како дискриминираки за пушачите

Тука како прва наивна идеа доаѓа физичката поделба на јавните простории на пушачки и непушачки, НО ова е всушност нешто што и е коренот на проблемот односно зошто непушачите досега и покрај сите негативни страни се социјализираа во јавните простории заедно со пушачите или каде што се социјализираат и пушачите. Имено ако се спроведе физичка поделба на јавните простори за социјализиација се почнува со нова сегрегација на народот што како прво не е добро за целото општество и ќе создаде дополнителни социјално-политички тензии, а како второ и побитно од тоа губат и пушачите и непушачите бидејќи преку дадената сегрегација и на двете страни им се намалуваат можностите за социјализација како активност од висок животен приоритет.
Така да моделот каде во јавните простории за социјализација е забрането пушењето, со дадена можност пушачите на одреден период да излезат надвор со затворените простории за социјализација на отворено или во специјално вентилирани мали простории ненаменети за социјални активности (како што се случајот со тоалетите) да можат да си го уживаат правото и слободата за пушење е јасно дека овозможува ограничена слобода за уживање во едно нивно задоволство. Ова пушачите сепак можат да го толкуваат како еден вид дискриминација но сепак не толку голема дискриминација бидејќи не им е забрането правот и слободата во уживање на цигарите туку само просторот.
Сумирано, очигледно е дека нема решение каде ниедна од страните не е дискриминирана, а решението да не доведува до сегрегација и попречување за поширока социјализација на луѓето.
Затоа пред да почнете да го подржувате или осудувате моделот каде е забрането пушењето во јавни простори наменети за социјализација треба да ставите на кантар и да процените што е побитно: правото за уживање на одредено задоволство кое не е од витално занчење за човекот како популација, ИЛИ, неприморувањето на дел од човековата популација да ги трпи последиците од уживањето во задоволството на другиот дел од населнието при активност од витално знчење за човекот како популација имено социјализацијата.

Е сега во однос на тоа како тој модел би требало да е спроведен и како се спроведе мора да се забележи дека финансиско-социолошките последици ќе беа многу поблаги воколку воведувањето на дадениот модел се случеше негде на сред пролет, каде навикнувањето на забрането пушење во затворен простор ќе беше психолошки полесно и немаше да има здравствени последици како сега во зима. Бидејќи ако воведувањето се случеше на пролет, ќе имаше време и простор за да се најде решение за во зима да може да се пуши надвор без пушачите да бидат изложени на многу ниски температури, односно ќе се создадеше простор за опремување на јавните простори за социјализирање со специјални мали вентилирани кабини наменети само за пушењењ а не и за социјлизација.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Онака, колку да кажам само колку се почитува законот.
Во кафич на сред центар, во кој пишува ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ на секој можен ѕид, е претворен во фабрика благодарение на пушачите.
И тука по никој случај до сега не поминала инспекција?
Шо закон ќе беше ако во строг центар на градот се дозволуваат “зачадени“ отстапки.
Е, кога никаде низ Скопјево а и низ државава нема да смее да се запали цигара, тогаш бранете го законот до бесконечност па и назад.
И не туку зборете дека со тек на време ќе се спроведат казните секаде. Два месеци се и повеќе од доволни за да се помине секој можен локал во Скопјево.

edit: Закон не е закон ако не се спроведе како што треба. Затоа не го поддржувам и сум против него (покрај делумната дискриминација)

Tommy1207

Појмааа немаммм
Член од
2 декември 2009
Мислења
64
Поени од реакции
4
ајде бе 80% пушачи па кај мене дома никој не пуши и не живеам во 30 квадрата него во 200 квадрата за твоја информација и не траскај такви работи бес да знаес што е како е а за кафанѓиите што се однесува јас кај што живеам кафаната нај нормално си работи бес намалување на профитот и посетеноста така да немојте безвезни работи да збориш и извини вака вулгарно што ти се обраќам ипак си постар од мене затоа што неможам излеа на поинаков начин да ти објаснам
никој не ти рче дека живееш у 30 квадрати него дека сеа се збирате/ме по куќи и седиме у 30 квадрати зашто ако ти дојдат другари нема да седат со твоите него со тебе и ќе ти запалат цигара у собата кај шо спиеш.А околу процентот на пушачи утнато е за 2-3% плус минус проверете ја оваа статистика па после муабети.Е сеа ќе пишеш дека ти у соба нема да им дозволиш да запалат за да ти ги скратам маките да не пишуваш ќе ти казам однапред едно вулгарно ЛАЖЕШ.После овој пост више нема да пишувам на оваа тема зашто човекот над мене многу добро напишал, само кој може да разбере.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.932
Поени од реакции
35.954
Убаво кажано Bacillus gagous, ги сумираше на едно место работите кои се повторуваат низ темава во делови. Се согласувам со тебе но сепак би додал дека твојот осврт се однесува на сегашноста и како таков е добро преодно согледување на работите.
Блиската иднина (следниве 10-20 год) ќе резултира со намалување на бројот на зависниците од сегашните 1/3 (колку што се сега, помалку или повеќе) на значително помал број кој уште понатаму со текот на времето ќе се намали на незначителни неколку проценти од вкупното население.

За несреќа, мислам дека твојот осврт ретко кој ќе го исчита и продискутира детално. Најголемиот дел од луѓево доаѓаат тука необјективно да навиваат за својата страна.

Очекувај ги вообичаените забелешки за двојните стандарди што владеат во државава, нерелевантни еколошко-здравствени споредби и ден цел куп работи што ќе ги направат да се чуствуваат убаво авторите на тие коментари од неколку збора, без притоа никако да ја намалат точноста на твојот добар осврт.

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
никој не ти рче дека живееш у 30 квадрати него дека сеа се збирате/ме по куќи и седиме у 30 квадрати зашто ако ти дојдат другари нема да седат со твоите него со тебе и ќе ти запалат цигара у собата кај шо спиеш.А околу процентот на пушачи утнато е за 2-3% плус минус проверете ја оваа статистика па после муабети.Е сеа ќе пишеш дека ти у соба нема да им дозволиш да запалат за да ти ги скратам маките да не пишуваш ќе ти казам однапред едно вулгарно ЛАЖЕШ.После овој пост више нема да пишувам на оваа тема зашто човекот над мене многу добро напишал, само кој може да разбере.
се лажеш брат кај мене е забрането пушење одамна никогаш немаат мојте другари запалено кај мене дома а не посебно во мојата соба кај што спијам затоа што јас не им дозволувам си имаат голем балкон нека си одат нека си запалат и нека си се вратат ако не им прија нека не си палат воопшто и крај јас сум расчистил со тоа

SANCTIMONIOUS

Мејд Ин Мацедониа
Член од
21 март 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
9
Прво пушењето цигара ми претставува задоволство и не сакам да се откажам и не можам да разберам зошто јас да бидам дискриминирана и да морам да излезам надвор за цигара, а ти да си го пиеш кафето на раат, зошто да падне прометот во локалите и да мора да ги затвараат и да остануваат луѓето без работа. Пишав и пак ќе напоменам дека сум да нема пушење на работно место, канцеларии и сл., каде непушачите мораат да бидат, зошто да работат во загадена околина, ама ако ти смета димот немој да одиш во локали оди на планина, па диши чист воздух. затоа што Скопјево е и така многу загадено. Мислам не се однесува ова лично на тебе, туку е мое мислење општо за законов.
Ако ти прави задоволство цигарата ќе ја пушиш дома!
И мене ми прави задоволство сексот, ама никогаш не сум еб*л во јавноста!
Кај жити се опадна прометот кажи па почнаа да отпуштаат луѓе, баш напротив, мислам дека ако живееме поздраво и бидеме фит цело време ќе имаме повеќе сили и поголеми шанси за работа отколку некој кој ги брои секундите од стариот до новиот цигар.
И не ја разбирам логиката, кој филм е, замисли... ја како НЕПУШАЧ треба да живеам во планина ако сум сакал да дишам чист воздух!
Тоа е исто ко да кажам да си ум*ете сите вие што неможете да живеете без цигара со кафето?

K

kaiser soze

Гостин
Вие изгледа си немате друга работа освен да јадете г.... на форуми.Свесте се малце бе луѓе не е Македонија земја каде има 80% непушачи и 20% пушачи него е обратно.Во сите земји членки на ЕУ овој закон е модифициран т.е. има локали за пушачи и непушачи.Што се однесува до труењето сега се труете повеќе зашто наместо во 150 квадрати да излегувате седите по дома во 30 квадрати и пак имате пушачи околу вас како што наведов погоре.А кога сме кај кафанџиите па ај нека умрат и они и нивните вработени пошто на некој морон му текнало, без да размисли какви последици по стадардот на овие луѓе, да измисли ваков моронски закон.
Хехе,од кај ја извади оваа бројка само тебе ти е познато.Познато ми е ваквото паушализирање со проценти,хомосексуалците харикираа претходно со вакви бројки,иако реалноста не кореспондира со нивните пресметки.
Тоа со поделбата на непушачки и пушачки локали,а и физичка поделба на истите,како што кажа и Бацилус во неговиот поширок осврт,се врши многу поголема сегрегација.Уште црни и бели траки да се делат наоколу,и се ќе биде потполно.И нели мислиш дека и лиценците за пушачки локали,дополнително би ги чинело кафеанџиите,а со тоа и би влијаело на стандардот на истите,како што би рекол ти.Или кога е твој интерес во прашање тоа е небитно.
Од една страна се вели `власта им врши финансиска тортура на угостителите`,а од друга `па нека се издаваат лиценци за локалите,кои би чинеле илјадници евра`.Секоја чест за лицемерието.
Јас не верувам дека економскиот импакт од законов би бил толку голем.Секој со скудни економски познавања би можел да го каже тоа,ама ако се земат сите параметри во предвид,не би рекол дека е така.

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
јас можам брат книга да напишам ако е за тоа за конструктивност и тие работи али за жал кај нас ако не си краток и јасен никој нема да те свати ниту да проба да те свати затоа што ќе го мрзи да те чита тоа е проблемот. Јас само му одговорив на тоа што ме праша vone јас можам да ти кажувам разно разни работи како тоа дека во едно цигаре имаш над 40 отрова дека кај трудници може да дојде до разноразни пореметувања на плодот рак на кожа рак на бели дробови и разноразни други работи али не мора тоа константно да се кажува затоа што пушачот го има тоа на секоја кутија цигариња а се прави дека не го чита тоа и се прави важен а знаејќи дека цигарето повеќе штета му нанесува на не пушачот отколку на пушачот значи има доволно да се зборува али Vanlok кога некој ова ќе го спомне тогаш во нашава држава тој не чини во нашава држава е се наопаку свртено и никој нема критериум и гранца во својот живот до каде е доста а тоа е многу лошо за едно општество мислам дека ќе успееш да го совладаш ова и да увидиш дека секој може да напише реферат за оваа тема ако сака али тоа не е поентата

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Толку ли е тешко да се осврнете на дебата за ЗАКОНОТ ПРОТИВ ПУШЕЊЕ НА ЈАВНИ МЕСТА?
Мора ли секогаш да се препукувате во однос на тоа кој колку објективно гледа на работите?

Прекинете со провокации да не летате од темава.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ги гледаше некој бројките од угостителите за пад на промет? :)
Овие што гласале за првата опција„Законот е во ред, не е дискриминирачки и нема да се одрази врз економијата“ нека си го повлечат гласот што побргу:smir:

U

UniqueGirl

Гостин
Ги гледаше некој бројките од угостителите за пад на промет? :)
Овие што гласале за првата опција„Законот е во ред, не е дискриминирачки и нема да се одрази врз економијата“ нека си го повлечат гласот што побргу:smir:
О, златна, мислиш некого тангира ова? :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
О, златна, мислиш некого тангира ова? :)
Судејќи според степенот на развиток на кој сме,очигледно никој не го тангира тоа.Но да оставиме на експертите,Ванлок повели со твоите... аргументи :пушач:

Kajgana Shop

На врв Bottom