Расчистување на дилемите за Венко Марковски

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Бидејќи се разводни темата за србоманите во СДСМ во политика и вести, отварам тука тема за Венко Марковски.

Венко Марковски бил „убиен“ како творец, човек и Македонец
Пред смртта, Венко на својата сестра Дока ~ се исповедал: Јас сум Македонец, Македонија е моја земја и таа ќе живее


Ристо Проданов, Ѓорѓи Киселинов, д-р Ѓорѓи Шоптрајанов (стојат лево од таблата, во првиот ред) Васил Иљоски, Крум Тошев, Венко Марковски (во вториот ред) Христо Зографов, Даре Џамбаз, Мирко Павловски, д-р Михајло Петрушевски и (десно од таблата) стенограф​





За трагичната судбина на поетот Венко Марковски помладите генерации знаат малку. Постарите најверојатно се сеќаваат како од учебниците преку ноќ беа извадени неговите патриотски песни, кои никогаш подоцна немаа можност да ги слушнат или да ги прочитаат. Контроверзната тема за големиот македонски поет во последно време се подотвора, но не докрај. Едно е јасно, и покрај сите негирања во времето на социјализмот, тој зазема видна улога во македонската литература и борба.
По сите негирања на неговото творештво, Венко Марковски во годините по војната се нашол во самоизолација. Во 1949 година првпат е уапсен заедно со дваесетина членови на неговото поблиско семејство, а подоцна со целата фамилија бил интерниран во Кичевско. По еден труд во кој го нападнал Тито и тогашното југословенско раководство бил осуден на пет години и упатен на Голи Оток во 1956 година. Партијата сакала и него „општествено да го превоспита“.
Според Виолета Ачкоска и Никола Жежов, Марковски ја имал таа несреќна судбина да биде ставен во арсеналот на идеолошките непријатели на Комунистичката партија како припадник на групата автономисти и сепаратисти, на групата која се спротивставила на недемократските методи на владеење на сопствената партија, на групата која не го прифатила како дефинитивно југословенското решение на македонското прашање. „Тогаш започнува убивањето на Венко Марковски. Најпрво беше убиен како творец, потоа како човек и на крајот како Македонец. Врз него беа извршени три атентати“, пишуваат тие во книгата „Репресијата и репресираните...“, која неодамна ја издаде ИД „Макавеј“.
Некои го негираат Венко Марковски, други го величаат. Академик Блаже Ристевски вели дека неговата поезија од 1933 до 1966 година суверено ~ припаѓа на македонската литературна историја, а поезијата создадена на бугарски јазик не само по јазикот туку и по духот и содржината не можела да ~ припаѓа на македонската национална литература. Едни го опишуваат како нестабилна личност, славољубив, кариерист, предавник, додворлив, а други дека бил талентиран поет, човек со идеали, храбар, вљубеник во слободата на Македонија.
„Правејќи анализа на сето она што го слушнавме и прочитавме за Венко Марковски, ни стана јасно како биле злоупотребени неговите човечки слабости. Еден вдахновен, ранлив, занесен поет бил сурово ставен на интригантското тркало на оние ситни медиокритетски политичарчиња на кои бог им ги скратил музите, но ѓаволот им подарил крила, со децении да бидат на површината и да се снаоѓаат во сите идеолошки кијамети на Титова Југославија“, пишуваат Ачкоска и Жежов.
Тие сметаат дека Марковски бил етикетиран како сепаратист и автономист поради залагањето за интегрално решавање на македонското прашање, односно како припадник на македонското национално крило кое било разочарано од ставот на КПЈ македонското прашање да се реши како југословенско, врз федеративен принцип, но без обединување на Македонија.
Богоја Фотев, кој инаку бил близок пријател со него, сметал дека Венко бил еден од најзаслужните за националното будење на македонскиот народ. „Со јачината на зборот во своите песни тој придонесол во јакнењето на духот на македонските партизани во народноослободителната борба. Бил свесен за своите вредности и бил доста суетен. Сметал дека треба да има главен збор во создавањето на македонската азбука и македонскиот книжевен јазик, но не бил консултиран за тоа. Навреден, дошол во судир со ЦК на КПМ, а како последица на тоа бил изолиран“, вели Фотев.
Поради тоа, во 1946 година Марковски е исклучен од членството на Комунистичката партија, а како причина за исклучувањето се наведува наводното откривање партиски тајни при една средба што ја имал со бугарска делегација во Белград. По исклучувањето од партијата ќе започне хајка врз творештвото на Марковски. С` што ќе напише ќе биде оцрнето од тогашните платени критичари, нешто што најмногу ќе го погоди Маркоски. Во книгата на Димитар Митрев „Повоени македонски поети“ Маркоски воопшто нема да биде спомнат, како и да не постоел.
„Венко беше многу образован и постојано н` подучуваше правилно да зборуваме македонски и да одбегнуваме немакедонски зборови... Ни раскажуваше за Кочо Рацин... Ни кажа како во 1945 година бил кај Тито во врска со македонската азбука... Бев со Венко две години, му бев како син. Таму започна да ја пишува книгата ’Голи Оток, остров на смртта“ на вреќи од цемент, оти немаше хартија и ми ја читаше секој ден... Никогаш не спомнал воопшто за некаква бугарштина... тоа мора да е подметнато подоцна. И од сите други Македонци кои беа таму немаше ниту еден кој бил во контакт со Венко а да слушнал за таква работа, а јас ги познавам сите... Ретко дека постоел така учен човек. По враќањето од Голи Оток отишол кај татко ми во Зелениково за да му пренесе поздрави од мене. Со татко ми Вело се знаел уште од војната“, раскажува Здраве Барутовски, кој тие години втор пат бил испратен на Голи Оток и имал чести контакти со Марковски. Тој контактирал со него и по заминувањето на Венко во Бугарија, за што имал големи непријатности со инспекторите на УДБ-а.
Македонскиот поет во голооточкиот затвор бил до 1961 година. Истовремено, на проколнатиот остров била и неговата сопруга, со која не му било дозволено да се гледа. По враќањето во Скопје Венко го избегнувале сите познајници и бил под постојана присмотра и следен од полицијата, немал работа ниту средства за живеење. Разочаран и отфрлен, започнал да го губи и видот. Тогаш сестрата на народниот херој Борка Талески, Вера, побарала Крсте Црвенковски да помогне Венко да добие пасош за да оди на лекување во Одеса. Марковски добил пасош, иако сите знаеле дека тој повеќе нема да се врати. Тогашното македонско раководство оценило дека е подобро тој да биде прогласен за предавник отколку да остане во Македонија. Тоа и се случило по операцијата во Одеса, Марковски во 1966 година директно заминал во Бугарија, каде што починал во 1988 година. Во Софија му била доделена вила и личен шофер, но, сепак, бил под постојана полициска присмотра. Во Софија трагично загинал и неговиот син единец Миле, кој цело време додека бил во Бугарија изјавувал дека е Македонец.
Иако Венко јавно се декларирал дека е Бугарин, интимно тој се чувствувал како Македонец. Пред да почине, на својата сестра Дока ~ се исповедал: „Јас сум Македонец, Македонија е моја земја и таа ќе живее“. По сопствена желба, Венко е погребан до гробот на својата мајка, како обичен граѓанин, а не во алејата на бугарските великани. "

"Шаторов беше еден од ретките македонски комунистички кадри, кој во своето досие во Коминтерната по националност се определи за Македонец иако беше член на ЦК на БКП "
Venko Markovski - Можете да прочетете "Кр'вта вода не става" и в Интернет: http://veni.com/venko.html :smir:
Си земав за слобода, од наведениот линк да извадам исечоци, па ќе ги постирам тука.



 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Не само што е бил Бугарофил ( направо Буагрин си е бил ) ,ами и прави обиди да фалшифицира Македонската историја. Отворено оди во служба на Татарите. А денеска неговиот син е еден од најголемите Македономразци и јавен спонзор на ВМРО СМД . За да се обидува некој да ни докажува дека Венко Марковски е бил Македонец треба или да не е саглам со паметот , или да си мисли дека ние не сме саглам.
OMOPIRIN ,eve ti go linkot do tekstot:
http://217.16.70.245/?pBroj=2100&stID=70379&pR=24
prochitaj go ubavo, pa za se onaa shto e laga prati mu pismo na Viktor Cvetanovski, a postiraj i tuka kopija.Vo tekstot za sin mu e napishano slednovo:
" Во Софија трагично загинал и неговиот син единец Миле, кој цело време додека бил во Бугарија изјавувал дека е Македонец."

Daj pomogni da gi otkrieme lazgovcite.
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
OMOPIRIN ,eve ti go linkot do tekstot:
http://217.16.70.245/?pBroj=2100&stID=70379&pR=24
prochitaj go ubavo, pa za se onaa shto e laga prati mu pismo na Viktor Cvetanovski, a postiraj i tuka kopija.Vo tekstot za sin mu e napishano slednovo:
" Во Софија трагично загинал и неговиот син единец Миле, кој цело време додека бил во Бугарија изјавувал дека е Македонец."

Daj pomogni da gi otkrieme lazgovcite.
OMOPirin, bev mnogu jasen i pobarav odgovor na konkretna dilema ,boldiranoto pogore -shto e vistina za sin mu na V.Markovski, toa shto go tvrdi V.Cvetanoski ili ovaa shto go tvrdish ti:

А денеска неговиот син е еден од најголемите Македономразци и јавен спонзор на ВМРО СМД .
 
Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
OMOPIRIN ,eve ti go linkot do tekstot:
http://217.16.70.245/?pBroj=2100&stID=70379&pR=24
prochitaj go ubavo, pa za se onaa shto e laga prati mu pismo na Viktor Cvetanovski, a postiraj i tuka kopija.Vo tekstot za sin mu e napishano slednovo:
" Во Софија трагично загинал и неговиот син единец Миле, кој цело време додека бил во Бугарија изјавувал дека е Македонец."

Daj pomogni da gi otkrieme lazgovcite.


Види сега Тодоре .... Тоа што е пишал Виктор Цветановски не мора да дговара на вистината. Јас подолу ќе ти пастирам заклучокот на книгата напишана од Венко Марковски па ти сам прецени што е бил тој. Кога фактите зборуваат и боговите молчат :

Всички сериозни научни изследвачи по различни п'тишта са идвали до убеждението,


че в Македонија, Тракија, Мизија и Добруджа по села и градове живејат
б'лгари, че

народностното и националното с'знание на тези б'лгари не е нито македонско, нито
тракијско, нито мизијско, нито добруджанско, а е


б'лгарско; че език'т на тези

б'лгари не е нито македонски, нито тракијски, нито мизијски, нито добруджански, а
е


б'лгарски; че литературата на тези б'лгари не е нито македонска, нито тракијска,

нито мизијска, нито добруджанска, а е


б'лгарска; че историјата на тези б'лгари,

които живејат и в Македонија, и в Тракија, и в Мизија, и в Добруджа, не е нјакаква
отделна, македонска, тракијска, мизијска, добруджанска историја, а е обшта,
б'лгарска


историја; и че Македонија, Тракија, Мизија и Добруджа са географска изјава

на б'лгарската територија


.





Еве читај го и си ги прави изводите сам. И кога ќе усетиш каков е бил Марковски ( а и целата продадена пасмина со него ) си одговри на прашањето кој има интерес да го прикажува Марковски за Македонец. Ако не можеш да се сетиш јас ке ти кажам - Татарите , затоа што сакат да славиме едни исти херои и да ги зближуваат двата народа, та со полно право след време кога ке не асимилираат целосно да викат дека сме еден народ!

 
Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
OMOPirin, bev mnogu jasen i pobarav odgovor na konkretna dilema ,boldiranoto pogore -shto e vistina za sin mu na V.Markovski, toa shto go tvrdi V.Cvetanoski ili ovaa shto go tvrdish ti:

Ок, тука мора да ја изправам грешката, не мислев на син му , туку на син му на син му , или на внукот му . А инаку и мене како мал са ме терале да го учам Бугарскиот писател Венко Марковски и да му ги читам антимакедонските глупости , исто и како са ме терали да го кажувам стихотворението " Аз с'м Б'лгарче ". Не барајте под волот теле. Незнам со какви намери го пишува тоа Цветановски , ама е факт дека Венко е мислел дека е Бугарин. Сега не сум му светел над гробот и незнам што е кажал, ама неговите писанија се доволни за мене .
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ок, тука мора да ја изправам грешката, не мислев на син му , туку на син му на син му , или на внукот му . А инаку и мене како мал са ме терале да го учам Бугарскиот писател Венко Марковски и да му ги читам антимакедонските глупости , исто и како са ме терали да го кажувам стихотворението " Аз с'м Б'лгарче ". Не барајте под волот теле. Незнам со какви намери го пишува тоа Цветановски , ама е факт дека Венко е мислел дека е Бугарин. Сега не сум му светел над гробот и незнам што е кажал, ама неговите писанија се доволни за мене .

Viktor Cvetanovski se nadevam si go chital i znaesh shto pishuval.Ako ne si, vlezi vo arhivata na Utrinski vesnik i prochitaj.
Edna ispavka, ti znaesh samo shto pishuval Venko Markovski, ama nemozesh da kazesh shto Venko Markovski mislel.
ps. i Gane Todorovski ima pesna za "majka Srbija" pa toa ne go pravi deneska Srbin, no "utre", koj znae kako ke ja chitaat taa negova pesna.
 
Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Viktor Cvetanovski se nadevam si go chital i znaesh shto pishuval.Ako ne si, vlezi vo arhivata na Utrinski vesnik i prochitaj.
Edna ispavka, ti znaesh samo shto pishuval Venko Markovski, ama nemozesh da kazesh shto Venko Markovski mislel.
ps. i Gane Todorovski ima pesna za "majka Srbija" pa toa ne go pravi deneska Srbin, no "utre", koj znae kako ke ja chitaat taa negova pesna.

Сум го читал Виктор и знам што пишува. Можам да предпоставам дури и дека тоа е вистина и дека кога тргнал да умира Венко се сетил дека е Македонец, ама тоа не ги прави поинакви работите. Венко цел живот во Бугарија е живеел во вила на ДС, за се е бил осигуран без да работи и без да се мачи, единствено што се сака од него е било да пишува антимакедонски приказни. Книгата му „крвта вода не станува „ е по лична нарачка на Тодор Живков, а во неа многу умело е изманипулирана историјата и се негират Македонците на секој ред на книгата. Пак ти кажувам , за мене , а и за скоро сите што имат читано нешто од Венко Марковски нема сомневање дека тоа е Бугарин и то од тие одродените Македонци дека се. А инаку за Гане Тодоровски ништо не можам да кажам бидејки ми е непознат, ама ако има поема „ за мајка Србија„ со чисто срце ќе го сложам при Србофилите. Зошто јас не напишам поема „ За мајка Блгарија „ а ? Та така според мене стојат работите. Имаш памет во глава и не станувај проводник на Татарската болес овде те молам.
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Сум го читал Виктор и знам што пишува. Можам да предпоставам дури и дека тоа е вистина и дека кога тргнал да умира Венко се сетил дека е Македонец, ама тоа не ги прави поинакви работите. Венко цел живот во Бугарија е живеел во вила на ДС, за се е бил осигуран без да работи и без да се мачи, единствено што се сака од него е било да пишува антимакедонски приказни. Книгата му „крвта вода не станува „ е по лична нарачка на Тодор Живков, а во неа многу умело е изманипулирана историјата и се негират Македонците на секој ред на книгата. Пак ти кажувам , за мене , а и за скоро сите што имат читано нешто од Венко Марковски нема сомневање дека тоа е Бугарин и то од тие одродените Македонци дека се. А инаку за Гане Тодоровски ништо не можам да кажам бидејки ми е непознат, ама ако има поема „ за мајка Србија„ со чисто срце ќе го сложам при Србофилите. Зошто јас не напишам поема „ За мајка Блгарија „ а ? Та така според мене стојат работите. Имаш памет во глава и не станувај проводник на Татарската болес овде те молам.
Ako si go chital Cvetanovski kako shto velish, zoshto ne si polemiziral so nego, togash koga izlegol tekstot.No ne e docna i sega toa da go storish .
Se nadevam imash struchen kredibilitet.
Mojata dilema e :

tekstovite na V.Cvetanovski i ....... se od 2008 i.....Shto mislish, V.Cvetanovski negoznael toa shto ti go nametnuvash kako "krtunski" dokaz.Prochitaj go tekstot ushte ednash i vo tekstot stoi deka Venko imal specialen tretman od vlasta na Zivkov.No i pokraj toa V.Cvetanovski zboruva sosema drugo za Venko,zboruva deka sekogash bil Makedonec.
Ako imash odgovor, poveli. Ako nemash ne se obiduvaj so navredi da ja prodolzime diskusijava-kaj mene za toa ke nemash sogovornik, no se razbira ke te toleriram do odredena granica.
 
E

emission

Гостин
vancevtodor, дали ти сакаш да ја знаеш вистината или сакаш некој да го демантира Цветановски. Ако го сакаш првото , многумина ти одговорија. Ако го сакаш второто можеш лично да му се обратиш на Цветановски и да ги дознаеш причините зошто ги напишал тие текстови.
Јас сум убеден е поради негова недоволна информираност.

Велиш можеме да знаеме што пишувал но не можеме да знаеме што мислел. Токму за тоа бидејќи не знаеме што мислел, не можеме врз основа на еден новинарски текст да донесуваме заклучоци што мислел.

Дел од тоа што го пишува, е точно, веројатно во тоа време е заслужен за будење на Македонскиот национален дух. Еден е од основоположниците на современата Македонска литература а има и други заслуги. И Миладиновци се заслужни за будењето на Македонскиот национален дух , но не се Македонци туку Власи кои се чуствувале како Бугари. Марковски индиректно го помага дооформувањето на здравиот Македонски дух , но бидејќи имал повисока цел , да се спротистави на Српството. Миладиновци индиректно го оправат тоа бидејќи имаат повисока цел - одбрана од Грцизмот .

Се надевам дека ова што го правиш не е затскриена Бугарска пропаганда , бидејќи за мене е исто како да го правиш Ванчо Михајлов Македонец , врз основа на тоа што некој новинар напишал дека е.
Во Софија трагично загинал и неговиот син единец Миле, кој цело време додека бил во Бугарија изјавувал дека е Македонец
Камо среќа да е така ( не велам дека не е можно ) , но тоа не е поткрепено со никаков доказ во текстот, па дури и да е , тоа е за синот а не за таткото.

Daj pomogni da gi otkrieme lazgovcite.
Значи да нема забуни. Овде мислам дека не се работи за лажговци туку за неинформирани , што не значи дека тоа е и помалку штетно за нас.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Viktor Cvetanovski se nadevam si go chital i znaesh shto pishuval.Ako ne si, vlezi vo arhivata na Utrinski vesnik i prochitaj.
Edna ispavka, ti znaesh samo shto pishuval Venko Markovski, ama nemozesh da kazesh shto Venko Markovski mislel.
ps. i Gane Todorovski ima pesna za "majka Srbija" pa toa ne go pravi deneska Srbin, no "utre", koj znae kako ke ja chitaat taa negova pesna.
Одлично кажано...едно е да мислиш а друго е да пишуваш, можеби таа песна он ја пишувал под притисок...:smir:
Но не е битно тоа, битно е што мислиш, и не е он единствениот случај таков, има уште многумина други случаи.
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
vancevtodor, дали ти сакаш да ја знаеш вистината или сакаш некој да го демантира Цветановски. Ако го сакаш првото , многумина ти одговорија. Ако го сакаш второто можеш лично да му се обратиш на Цветановски и да ги дознаеш причините зошто ги напишал тие текстови.
Јас сум убеден е поради негова недоволна информираност.

Велиш можеме да знаеме што пишувал но не можеме да знаеме што мислел. Токму за тоа бидејќи не знаеме што мислел, не можеме врз основа на еден новинарски текст да донесуваме заклучоци што мислел.

Дел од тоа што го пишува, е точно, веројатно во тоа време е заслужен за будење на Македонскиот национален дух. Еден е од основоположниците на современата Македонска литература а има и други заслуги. И Миладиновци се заслужни за будењето на Македонскиот национален дух , но не се Македонци туку Власи кои се чуствувале како Бугари. Марковски индиректно го помага дооформувањето на здравиот Македонски дух , но бидејќи имал повисока цел , да се спротистави на Српството. Миладиновци индиректно го оправат тоа бидејќи имаат повисока цел - одбрана од Грцизмот .

Се надевам дека ова што го правиш не е затскриена Бугарска пропаганда , бидејќи за мене е исто како да го правиш Ванчо Михајлов Македонец , врз основа на тоа што некој новинар напишал дека е.
Камо среќа да е така ( не велам дека не е можно ) , но тоа не е поткрепено со никаков доказ во текстот, па дури и да е , тоа е за синот а не за таткото.

Значи да нема забуни. Овде мислам дека не се работи за лажговци туку за неинформирани , што не значи дека тоа е и помалку штетно за нас.
Mnogu e losho i po Makedonskite interesi pogubno, koga vo start diskusijata sakash da ja vodish so zakana, ako ne e po tvoj terk, togash vo sogovornikot, vo ovoj sluchaj jas -vednash otkrivash zagovor-"ke pravam zatskriena Bugarska propaganda".
Viktor Cvetanovski, koga e vo prashanje Bugarija i bugarofilite e chinam eden od najdobro informiranite vo Makedonija i zaradi toa e i mojata dilema okolu Markovski.
 

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Едениот внук на Венко Марковски се казва Вени Марковски. Другиот внук е Игор Марковски
...
Венко Маркоски пред да умре на телевизија изјави дека е Бугарин.Постарите знаат за ова затоа што беше прикажано
на Македонска Радио и Телевизија,така да тука нема дилеми.
Инаку во годините на неговиот живот во Бугарија тој имаше и позиција на академик и креативен дух со чиста агенда за Бугари во Македонија што резултира во редица на дела од таков аспект каде што го објаснуваше својот став.Тој не остави ниту едно дело со кое би ги отповргнал тие ставови,така да такви работи влегуваат во шпекулација.
Внук му Вени ги смета тие позиции на Венко и за негови и ги има до сега неколку пати искажано.
Интересно е што неговиот внук Вени направи генетска анализа на машкиот ген и резултатите се дека целата машка линија на Марковски што го вклучува и Венко припаѓа на Хаплогрупата И1б која нема никаква врска со Бугари по секоја можна теорија до сега прикажана.Така да иронијата е многу голема ако се знае дека Венко има напишано дело Крвта вода не станува.
 
E

emission

Гостин
Mnogu e losho i po Makedonskite interesi pogubno, koga vo start diskusijata sakash da ja vodish so zakana, ako ne e po tvoj terk, togash vo sogovornikot, vo ovoj sluchaj jas -vednash otkrivash zagovor-"ke pravam zatskriena Bugarska propaganda".
Viktor Cvetanovski, koga e vo prashanje Bugarija i bugarofilite e chinam eden od najdobro informiranite vo Makedonija i zaradi toa e i mojata dilema okolu Markovski.
Пријател, не знам каде виде некаква закана. Само сомнеж од моја страна. Кажав - се надевам дека не е така бидејќи мислам дека не ти е тоа целта , а не како што можеби ти си сфатил дека те обвинувам.

За поздравување е тоа што сакаш да се расчити неговиот лик, но мое мислење беше дека од прикажаните докази, изјави... да тврдиш дека се чуствувал Македонец за мене во најмала рака е чудно и нелогично. :smir:
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Пријател, не знам каде виде некаква закана. Само сомнеж од моја страна. Кажав - се надевам дека не е така бидејќи мислам дека не ти е тоа целта , а не како што можеби ти си сфатил дека те обвинувам.

За поздравување е тоа што сакаш да се расчити неговиот лик, но мое мислење беше дека од прикажаните докази, изјави... да тврдиш дека се чуствувал Македонец за мене во најмала рака е чудно и нелогично. :smir:
IZVORI ZA OSLOBODITELNATA VOJNA I REVOLUCIJA VO MAKEDONIJA
1941-1945

Izdadena od Institutot za Nacionalna Istorija vo Skopje 1970godina

Прегледај го приврзокот 8676
Venko Markovski,bil blizok sorabotnik na Chento.
Прегледај го приврзокот 8677

Pofaluvan od Dobrivoje Radosavljevikj-instruktor na CK na KPJ za spevot "PARTIZANI" od 2000 stihovi, so zborovite "ODLICHNA RABOTA".
Za bugarofilstvo ni zbor.????
Zatoa go prashav ,Zevsusa pa OMOPirin eve sega i tebe, emission- protiv kogo se borel Venko Markovski vo periodot 41-45 godina.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
можеби таа песна он ја пишувал под притисок...
Бугарската историографија, тоj феномен на човечката ограниченост и тенденциозност, најчесто агресивно попагира нешта коишто се на границата меѓу фалсификат и став/теза на "историчар".

Во времето на Тодор Живков, кога во Бугариjа отворено се прават репресии врз етничките малцинства - Турци, Роми, Власи, итн., а истите се добро документирани, кон Македонците со Македонска национална определба и етничко сознание, Бугарите промовираат став дека:

“Кр'вта вода не става...” е написана оште през 1971 по пор'ка на самија Тодор Живков, којто в интерес на истината имаше относително обективен поглед по т.нар. македонски в'прос.

Значи се говори за "ОБЈЕКТИВЕН ПОГЛЕД ПО МАКЕДОНСКИОТ ВОПРОС" од страна на Тодор Живков,:uvo: што во превод значи дека ГЕНОЦИДОТ спрема Македонците не го коментираат и не го ставаат во контекст на активноста на бугарската влада во тој период против Турците, Ромите, Власите итн., туку “македонскиот вопрос’’ го изолираат од севкупниот амбиент во државата, и репресиjата jа прикажуваат како оправдана и објективна.

Безсрамно напоменувајки дека Тодор Живков во времето на ПОБУГАРЧУВАЊЕТО на сите етноси во Бугарија ја злокористел големината на поетот/писателот Венко Марковски, и му наредил да напише книга со историска тематика во кој ке бидат вметнати трагикомичните тези на БАН и на руската романтичаркса историографија.

Дека “Крвта вода не става’’ нема никаква историска “ниту било каква друга вредност (освем бугарашко-пропагаторска) покажува фактот што иако книгата била порачана и напишана од Тодор Живков, таа сепак не била искористена за нејзината првобитна намена да биде одговор на трите тома на “Историјата на Македонскиот народ’’, печатена во Скопје, 1969 год.

Останува нејасно дали книгата нарачана од Живков не била употребена заради нивото на глупоста на бугарските “аргументи’’ или дошло до промена на стратегијата па подоцна решиле да користат езгаплари като Горги Младенов од Торонто, Методи Димов и слични.

Еве како тоа е укомпонирано -- обратете внимание на болдираното -- им пречи дека потекнуваме од Александар Македонски, а ни наметнуваат дека предците ни биле турко-монголите на Аспарух и Кубер:

“Кр'вта вода не става” е дело на поет, објавен, при това с'всем основателно, за револјуционен. Поет, којто е носител на нај-високата д'ржавна награда на Народна република Б'лгарија – Димитровската (1969 г.), којто е избран за академик от Б'лгарската академија на науките и е удостоен от всемог'штата партија-д'ржава с честта на два п'ти да види издадени свои “Избрани произведенија” – през 1975 г. в два тома (с предговор от акад. Пантелеј Зарев), а през 1985 – в четири обемисти и представителни книги голјам формат с обшт обем над хилјада и петстотин страници. И, в крајна сметка, написаната от так'в тачен от властта автор книга не се срешта с читателја! Оште повече, че “Кр'вта вода не става...” е написана оште през 1971 по пор'ка на самија Тодор Живков, којто в интерес на истината имаше относително обективен поглед по т.нар. македонски в'прос.

Книгата е издадена едва през 1981 г. (!) от издателството на БАН. Какво обаче означава “издадена”, след като фактически тја е само отпечатана без да се појави по книжарниците.

Тодор Живков преку Венко Марковски:

24 25
ПРЕДГОВОР
О, неразумне и јуроде!
Поради что се срамиш
да се наречеш болгарин...
Паисиј Хилендарски,
Банско – Македонија
Фактите са свидетели на миналото. С'дници са. Технијат
с'д е неподкупен. Те са неми и ни карат да м'лчим,
изискват уважение. Фактите са р'цете на историјата, символ'т
на истината. Те могат да б'дат само фалшифицирани.
Онија, които фалшифицират фактите, се наричат
фалшификатори на фактите. Историјата с'што може да б'де
фалшифицирана. Онија, които фалшифицират историјата,
се наричат фалшификатори на историјата.

През 1969 година в Скопие излезе в три тома една книга.
С'чинителите є ја нарекоха “Историjа на македонскиот
народ”. Фалшификацијата като јавление не е непозната
на историјата. Фалшификација обаче от този род историјата
не познава. Понјакога и нај-грубите фалшификатори
пројавјават чувство на срам и отговорност. За с'чинителите
на тази книга тези човешки качества са непознати.
Иска им се да б'дат историци с нова мисија и посланици
на нјакаква неземна vis maior justitiae, с'вест, којато е дошла
на земјата да ос'ди неправдата и да в'зстанови владението на
истината, а в дејствителност нјакои от тјах са специфи чни духовни
недоразуменија. Това са гробари, които в к'сна ношт с фенери и лопати
т'рсјат в гроба на Александ'р Македонски прародината на македонските
славјани. Тези иманјари блуждајат в царството на историјата и дирјат ковчег
с реликви и скрижали на измисленото от тјах.

26
Те себе си надигат срешту себе си, самозаблуждават се, војуват,
искат да не са това, което са. Искат да са това, което
не са, и всички, които не са като тјах, да станат като тјах.
Која е обаче тази сила, којато ште сб'дне мечтите им и
ште прев'рне с'ништата им в дејствителност? В'ображението
ли? В'ображението е изкуство. То е сила в изкуството
и слабост в историјата. Историјата не е в'ображение.
Желанието ли? Желанието е пропаганда. То е сила
в пропагандата и слабост в историјата. Историјата не е
желание. Предпоставката ли? Предпоставката е теорија.
Тја е сила в теоријата и слабост в историјата. Историјата
не е предпоставка. Без ор'жие са. Фалшификациите, които
те разменјат за истини, не са п'т к'м победа. Т'рсјат
светлина да в'зв'рнат радостта на очите си. Тази светлина,
којато може да в'зв'рне радостта на очите им, не
е заблуда. Навсјак'де прис'ства крај тјах. Те не ја виждат.
Сами са. Самотата е опасна. П'тјат е д'л'г и мра-
чен. Светилник'т на призрачното им учение догарја. С
л'жи не се подд'ржа ог'нјат му. Л'жите са безумно јато.
Безумното јато е к'шта неразумна. Л'жите са невјарна
стрјаха. Невјарната стрјаха е огниште без ог'н. Неверие
погубва верността им.

Отгде да вземат тази сила, којато ште в'зв'рне вјарата
им? От народа ли? Но народ'т вежди свива и с'рдито глава
поклашта. Светкавици гневни избиват из очите му.
От земјата ли? Но земјата в м'ка с'хне и неравни теглила
влачи. Проклјатија страшни излизат от г'рдите є.
Или от војската на Самуила? Но тази војска е пл'т от
пл'тта и кр'в от кр'вта на Куберовите праб'лгари.
През 1018 година в Охрид залезе славата на третата
б'лгарска столица.

Но Охрид беше законен наследник на Преслав, т'ј както
Преслав беше законен наследник на Плиска. Самуил беше
законен наследник на Симеона и Петра, т'ј както Симеон
беше законен наследник на Аспаруха и Крума.

27
Три престолнини с нееднаква орисија. Три престолнини
с нееднаква славa. Но и под трите царски наметала
биеха с'рцата на Б'лгарија и неразделно с тјах в тјахната
пл'т и кр'в т'ржествуваха Аспаруховите и Куберовите
праб'лгари.

К'де да намерјат тази сила? В кладата на б'лгарскија богомилец Василиј ли?
Но и тази клада е пл'т от пл'тта и кр'в от кр'вта на Куберовите праб'лгари.
Пет столетија преди Джордано Бруно, през 1111 година, в Цариград на клада
жив изгорја богомилскијат ересиарх Василиј. Обг'рнат от плам'ци, б'лгарин'т
отправјаше слова к'м с'вестта на света: “За истината с'м готов да посрештна
хилјади по-страшни см'рти на хилјади по-страшни клади.”

Еничарите като кастова категорија отдавна са м'ртви. Еничарите обаче от
категоријата на с'чинителите на така наречената “Историjа на македонскиот народ”
са живи и са по-еничари и от нај-еничарите на Османската империја. Те всичко светло,
свјато, ск'по, родно, б'лгарско у б'лгарина безмилостно убиват и ограбват.

Ни жестокијат византиец Василиј II, наречен от историјата
с прозвиштето Б'лгароубиец, не е бил така жесток,
когато е ослепјавал с огнени монети рожбите на Самуила,
ни Алексиј Комнин е бил така жесток, когато жив е изгорил
б'лгарскија богомил Василиј, ни султан'т е бил така
жесток, когато е обесил Апостола на свободата и в к'рви
е потушавал Априлското, Кресненско-Разложкото и Илинденско-
Преображенското в'стание. Ни разпјатија, ни голготи, ни војни,
ни робии, ни јатагани, ни штикове в г'рба не са били така жестоки,
както фалшификаторите от категоријата на с'чинителите на така
наречената “Историjа на македонскиот народ”.

Тежка битка са подхванали. На антиб'лгарска почва
историја да с'творјат. Фанатизм'т е болест на неразвита
в'зраст. В'зрастта е време. Времето е цјар и разстојание.
Нјакои от тези фанатици времето ште излекува. Нјакои от
тјах с в'зрастта си ште наберат разстојанието, което ште им

...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom