Расизам Во Филмската Уметност?!

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
582
Што ме натера да ја отворам оваа тема?
Во 1967 година беше снимен филмот In The Heat Of The Night, овој филм е инспириран од истоимениот роман на John Ball а главните улоги ги толкуваа Sidney Poitier и Rod Steiger.

Се случува убиство во едно мало град во Мисисипи, жртвата е локален црнец а истрагата за убиството ја врши црн детектив од Филаделфиа.

За овој филм Sidney Poitier требаше да добие ОСКАР ама заради политиката спрема црната нација во Америка ОСКАР-от го доби Rod Steiger,мое мислење е дека тој ОСКАР е незаслужен?

Прва црна актерка што доби ОСКАР за споредна женска улога е Hattie McDaniel за улогата во филмот Gone With The Wind а уште многу години филмската уметност продолжуваше да ги игнорира добрите улоги на црните глумци се до 2001 година кога неочекувано а сосема заслужено првите ОСКАР-и за главна улога на црни артисти заминаа во рацете на Denzel Wasington за улогата на детективот Alonzo во Training Day и на Halle Berry како Leticia Musgrove во филмот Monster's Ball.

Сигурен сум дека многумина од вас приметиле одлично одиграни улоги на црни актери и актерки а нивниот труд останал ненаграден, можете овде да напишате се она што сте го виделе а луѓето од филмската уметност едноставно биле слепи или се правеле дека не ја виделе извонредната глума на актери како што се Morgan Freeman, Jamie Foxx, Angela Bassett која одбивала улоги во расистички филмови како и улоги во кои таа требала да биде сексуален објект па со тоа нејзината кариера тргнала надолу ама го задржала дигнитетот!

Овде завршувам јас а вие ја продолжувате темата понатаму...
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.334
Поени од реакции
57.899
Се во зависност од времето. Јасно е дека едно време беа дискриминирани, не само во филмот туку и на сите други полиња. Сега е друго време. Сега црн актер може да добие награда и кога не ја заслужува, за мир во куќата. Пропорционален модел.

Незнам колку е издржано сега да зборуваме дека постои дискриминација. Многу црни актери си добија заслужено награди и трудот и талентот им беше признат. Morgan Freeman, Denzel Washington, Cuba Gooding Jr... Едниствено незнам зошто Halle Berry доби оскар, Monster Ball ми се виде како ужасен филм. И за Jamey Foxx незнам пошто доби награда за Rey мислам, а не го гледав филмот. Ама добар беше во Collateral.

Како и да е, мислам дека нема таа тема е завршена, кој го бива ќе се пробие без разлика на бојата на кожата. Да ја прошириш темава на филмови на тема расна дискриминација, како предлог??
 

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
582
Еве неколку предлози од мене:
Samuel L. Jackson за улогата во филмот Pulp Fiction беше номиниран за ОСКАР а не го доби или ако некој го гледал филмот Pride (2007) со Terrence Howard,филм во кој глумецот дава се од себе а за филмот Hustle & Flow (2005) беше и номиниран за ОСКАР.

Едниствено незнам зошто Halle Berry доби оскар, Monster Ball ми се виде како ужасен филм.
Заради улогата на курвичка која го дава своето тело за да има некоја сигурност?
Halle Berry баш и нема некои предрасуди какви улоги ќе глуми,еве во SWORDFISH пак глуми курвичка а најдобрата сцена е покажувањето на навистина убавите гради :).
Јасно е дека едно време беа дискриминирани, не само во филмот туку и на сите други полиња. Сега е друго време. Сега црн актер може да добие награда и кога не ја заслужува, за мир во куќата.
Зарем требаше да дојде 21 век за некои стереотипи да се разбијат?
Сега тоа доаѓа како уметноста пред 21-ви и во 21-ви век што мислам дека баш и не е исправно. Сега се делат ОСКАР-и на големо без разлика дали некој заслужил или не заслужил?
И за Jamey Foxx незнам пошто доби награда за Rey мислам, а не го гледав филмот. Ама добар беше во Collateral.
Кога би имал јас право на одлука тогаш би му дал ОСКАР за улогата во филмот Collateral ама ние не можеме да ги менуваме мислите на големиот Холивуд!
 
D

Delux

Гостин
pomina bate vremeto na razimot...eve sega gledame cesti nominacii za oskar na crni akteri(Forest Vitaker,Don Cheadle)
Vreminjata se izmeneti sega...amerika sega ima crn precedatel,a ne pak nekoj crn akter oskar da zemi:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom