Рандом мистерии

Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.904
Поени од реакции
14.596
Древна ракета, кинески мозаик линии, мексикански пирамиди...
Недела, 02.08.2015 09:30 Life
Зошто градителите на пирамидите во Мексико носеле материјал од илјадници километри одалечениот Бразил, или како се нашла металната завртка во камен стар 300 милиони години? Кој ги направил кинеските мозаик линии, или камената кукла најдена 97 метри под земја? Светот изобилува со мистерии кои научниците се уште не може да ги објаснат...


Кинеските мозаик линии


Овие необични и прекрасни линии се пронајдени врежани во кинеската пустина Гансу Шенг. Некои извори укажуваат на тоа дека се појавиле во 2004 година, но тоа не било официјално потврдено. Тие се наоѓаат во непосредна близина на Могао пештерите, кои се заштитени како светско културно наследство. Овие линии зафаќаат голем простор, но без разлика на нерамен и непристапен терен задржуваат линеарни пропорции.

Мистериозната камена кукла


Една мала човечка фигура била откриена во Нампа (Ајдахо) додека е вршено дупчењето за бунари. Таа предизвикала голем интерес на научниците во минатиот век. Неспорното дело на човечки раце било пронајдено на длабочина од 97 метри, што укажува на тоа дека е создадено долго пред доаѓањето на човекот во овој дел од светот.

Првиот календар од камен


Во пустината Сахара, Египет, се наоѓаат најстарите "астрономски наредени камења" во светот: наречени Набта. Илјадници години пред Стоунхенџ, луѓето тука поставувале камења наредени во круг, и тоа на брегот на езерото кое одамна пресушило. Пред повеќе од 6.000 години, камења високи три метри биле довлечени од растојание од еден километар. Иако пустината во западниот дел на Египет е сосема сува, тоа не бил случај во минатото. Постои веродостоен доказ дека имало неколку влажни периоди во минатото, а последниот пред 130.000 до 70.000 години. Во тоа време, имало савана, во која што живееле многу животински видови, како што се биволи и големи жирафи, разни видови на антилопи и газели.

Железната завртка во камен стар 300 милиони години


Во текот на летото 1998 година, руските научници, кои југозападно од Москва, барале остатоци од метеори, во карпа откриле железна завртка. Геолозите проценуваат дека каменот бил стар околу 300 милиони години. Во тоа време, на земјата не само што немало интелигентни форми на живот, туку немало ниту диносауруси. Завртката во која јасно може да се видат главата и жлебот, е долга околу еден сантиметар, а во дијаметар има околу три милиметри.

Античкaта ракета


Се претпоставува дека древниот цртеж пронајден на ѕидовите на пештерите во Јапонија датира од периодот постар од 5000 години п.н.е.

Пирамидите во Мексико


Ѕидовите на пирамидите во древните мексиканскиот град Теотихуакан се направени од камен кој може да се најде само на одалеченост од илјадници километри, во Бразил. Денес, овој камен се користи во технологијата и за производство на енергија, што го покренува прашањето зошто градителите отишле толку далеку да го вградат овој материјал во ѕидовите на нивниот град.



http://grid.mk/read/article/10313050/drevna-raketa-kineski-mozaik-linii-meksikanski-piramidi
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.914
што мислите за автентичноста?[DOUBLEPOST=1439428298][/DOUBLEPOST]
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.904
Поени од реакции
14.596
НАУЧНИЦИТЕ КОНЕЧНО ПОТВРДИЈА
Дрвената скулптура пронајдена на Урал е најстарата на светот
1 септември 2015 - 20:00
Скулптурата наречена Шигир идол била откриена во Урал кон крајот на 19. век, а научниците сега веруваат дека таа е стара 11.000 години, што ја прави најстара позната дрвена фигура


Дрвената скулптура извлечена од мочуриштето во Русија пред повеќе од еден век, е два пати постара од Стоунхенџ, објави "Индипендент".

Скулптурата наречена Шигир идол била откриена во Урал кон крајот на 19. век, а научниците сега веруваат дека таа е стара 11.000 години, што ја прави најстара позната дрвена фигура.

Научниците во Манхајм, Германија користеле најнапредна технологија, наречена Забрзана масена спектрометрија, за да се утврди староста на скулптурата.

Тие откриле дека скулптурата на човекот со мистериозни симболи врежани на неговата површина е 1.500 години постара отколку што претходно се мислело.

Томас Тербергер, професор на Катедрата за културното наследство на Долна Саксонија, член на тимот кој го изучувал идолот, рече дека резултатите ги надминале очекувањата.

"Ова е исклучително важен датум за меѓународната научна заедница. Тоа е важно за разбирање на развојот на цивилизацијата и уметноста на Евроазија и на целото човештво".

Можеме да кажеме дека во тоа време, пред 11.000 години, ловците и собирачи од Урал не биле помалку развиени во споредба со земјоделците од Блискиот Исток", вели Тербергер.

Изворот од Историскиот музеј во Свердловск, Екатеринбург, каде што сега е изложена скулптурата, изјави за "Сибирски тајмс" дека првиот обид да се утврди возраста на скулптурата бил во 1997 година.

Тогаш анализите покажале дека идолот е стар 9.500 години.
Научниците веруваат дека комплексните руни врежани на дрвото претставуваат шифрирани информации во врска со "потеклото на универзумот".

Скулптурата е висока 5,3 метри, но за време на советската ера исчезнале некои делови, па сега е висока само 2,8 метри.
http://vecer.mk/kultura/drvenata-skulptura-pronajdena-na-ural-e-najstarata-na-svetot
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Едиција:
Подморници и Морски Чудовишта
(Период - Светски Војни)


[1] - "Абоминацијата кај U-28"


После исцрпен воен ангажман со британската парна подморница Iberian во Северниот Атлански Океан, настан што завршува со потопување на истата со германско торпедо од страна на U-28 Schmidt, германците биле сведоци на настан кој никој не го очекувал. Капетанот на Schmidt, Freiherr Georg-Günther von Forstner го опишува настанот на следниот начин:

"На 30ти Јули, 1915 (летово правел еден век настанов! :D), нашето торпедо ја погоди британската подморница која носеше богат багаж преку Атлантикот. Истата почна да тоне на начин каде предниот дел се исправи скоро вертикално во воздухот. Само моменти подоцна, трупот на Iberian исчезна под површината на водата и остана таму едно 20-25 секунди, на длабочина која не можевме да ја утврдиме јасно, кога одеднаш се случи огромна и насилна експлозија која прсна парчиња остатоци од трупот на сите страни, вклучувајќи и огромно морско животно кое летна околу 25 метри во воздухот.

Во тој момент имав околу 6 офицери со мене, вклучувајќи го и главниот инжињер, навигаторот, и кормиларот. Симултано сите го свртевме вниманието кон чудото во водата, кое се препелкаше и бореше во водата помеѓу остатоците од подморницата. Не можевме да го идентификуваме суштеството, но сите се согласивме дека изгледаше како морски крокодил, кој беше едно 18 метра долг, со четири екстремитети кои личеа на големи нозе со мембрани меѓу прстите, долга и шилеста опашка, и глава која завршуваше со заострена муцка. За жал, не успеавме да го фотографираме животното, затоа што животното потона во водата после 10 до 15 секунди."


На 2ри Септември, истата година, U-28 подморницата беше оштетена до степен на непоправливост, во близина на North Cape (Норвешка), од страна на муницијски брод Olive Branch (јако име за воен брод :D), кој па исто експлодирал од страна на U-28 после погодување на торпедо.

=======================================​

[2] - "Ужасот кај UB-85"


30ти Април, 1918, кон крајот на Првата Светска Војна, и воедно само 3 години после првиов настан опишан погоре, екипажот на Британскиот патролен брод Coreopsis, додека пловел надвор од Белфастскиот Влив (Северна Ирска) - Биле изненадени да наидат на германска подморница (UB-85) пловејќи мирно и неподвижно на површината на водата. Ова оставило чувство на нелагодност и вознемиреност кај екипажот затоа што биле навикнати да наидуваат на неагресивни подморници кои лагодно седат на површината на водата во ек на се уште водена војна, и тоа на непријателска територија, и за време на бел ден!

Како што се приближиле британциве, екипажот на UB-85 скоро без обзир и загриженост, почнал масовно да ја напушта подморницата. Кој во сплав, кој пливал до Coreopsis. Кога бил качен на британското пловило, командирот на UB-85, Günther Krech бил подитно ставен на испрашување и истрага. Едно од првите прашања кои му биле поставени било неговата одлука да останат на површината на водата сред бел ден, дури откако увиделе дека доаѓа британско пловило во нивна непосредна близина. Одговорот на капетанот Krech не бил тој кој што испрашувачите го очекувале.

Според Krech, неговата подморница испливала на површината уште претходната вечер, за да ги наполни батериите (?). Krech бил на палубата заедно со неколку од неговите луѓе, кога предниот дел од подморницата одеднаш се свиткал и потонал во водата. Монструозно суштество излегло од црнината на морето и се закачило со предните ексремитети за предниот дел, постепено поместувајќи се од страна на подморницата. Krech го опишува:

"Монструмот имаше огромни очи, сместени во рогаст, бодликав череп, но сепак во склоп на мала глава споредено со телото. Беше оружен и со остри заби кои сјаеја под светлината на месечината. Сите што беа на смена почнавме да пукаме со пиштоли кон него, но ѕверот се држеше на еден од топовите и одбиваше да пушти."

Krech ја продолжил својата приказна, и изјавил дека пропорциите на монструмот биле толку големи што ја наведнал нанапред целата подморница и екипажот бил загрижен дека постои можност, ако не самото чудовиште, тогаш водата која може да влезе внатре во отворот на комората да ја почне да ја тоне подморницата и сите за загинат, ако не ги чека полоша судбина со оглед на тоа дека имаат морско чудовиште кај кое куршуми се чини само го нервираат повеќе него ли што му прават штета. Борбата траела прилично долго време дур монструмот не се откажал и се вратил во водата.

Екипажот, потресени од настанот, но среќни што се живи, забележале дека предниот дел од трупот на подморницата е сериозно оштетен и бил близу до пробив каде можела вода да навлезе внатре, што решиле да останат на површината и да не пробуваат да се нурнат повторно под вода од страв дека предниот дел од трупот ќе попушти под притисок. "Затоа и можевте да не фатите на површината, свесно решивме да останеме", рекол капетанот Krech. Само неколку саати од средбата сите членови на UB-85 се заведени во архиви, заедно со детален извештај кој е исто така архивиран од страна на Британската Морнарица. Но официјалниот јавен извештај издаден од Британците гласел:

"UB-85 - Krech, капетан Günther / Април 30ти, во непосредна близина на Белфастскиот Влив, потонат од страна на Coreopsis преку престрелка и размена на огнена моќ. Екипажот преземен пред да потоне подморницата. Нема жртви."

===================================

[3] - "USS Pollack - George Grider"

За време на Втората Светска Војна, командант на подморницата наречен Ace George Grider имал необична "блиска средба" со чудно морско животно. Настанот следува:

"... Го подигнав перископот ... И почнав да гледам низ пригушено осветлената вода, додека врвот на перископот беше се уште околу 3 метри под површината на водата. Ретко се гледа живиот морски свет, бидејќи поголемиот дел гледа да исчезне кога нешто масивно како подморница се приближува кон нив, но ова утро како што гледав низ перископот бев сведок на вистинско чудовиште.

Беше зелено. Имаше доста огромна глава, надвор од пропорциите споредено со телото. Влечеше долги, тенки мустаќи налик на сом, како што пливаше мрзливо накај мојот перископ, и имаше страшни, вознемирувачки очи кои се чинеше дека погледнаа накај моите, додека го помина перископот."
(џиновски зелен полноглавец со огромни и долги сомовски мустаќи?)

Grider ја опишал бојата како "најпроклетата зелена што некогаш си ја видел" и заклучил дека се работи за некоја монструозна риба.

Барем еден индикатор има зошто Grider држи кредибилитет, дури и со ваква приказна. После воените патроли Американските подморничарски команданти ги приложуваат нивните утврдени успеси. Обединетиот Армиско-Морнаречки Проценувачки Комитет (JANAC) беше формиран за да ги процени тврдењата и успесите на командантите и нивниот валидитет, и останати тврдења за загуби кај непријателите. Додека проценката била комплетирана, после војната, не сите тврдења и наводни успеси го издржале ригорозниот процес на валидизирање и скрутинизирање. Најпознат случај во негативно светло е William S. Post Junior, кој тврдел на пример, дека потонал 19 брода, а всушност потонал 8 (помалку од пола). Од сите 77 команданти, само 7 тврделе успеси помали од нивниот фактички успех, а еден од тие е Grider. Кој тврдел дека потонал 6 брода, а севкупно биле 7. Дали скромност, дали нешто друго, битно не бил човек кој бил познат како лажго, преварант, трагач по слава, или некој што има премногу бујна фантазија. Подоцна во својот живот ја напишал книгата "War Fish" каде освен искуството со војната го детализирал и неговото искуство со монструозното суштество, во поглавјето наречено "The Old Lady", од каде е изваден цитатот погоре.


______________________________
Сфаќам дека постов повеќе вришти криптиди него ли баш некоја рандом мистерија ама сепак решив да го споделам овде бидејќи сепак се работи за неразрешени, и доста веројано ќе останат такви - мистерии.

* Моите коментари се обележани во плаво-лиласта боја
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.904
Поени од реакции
14.596
Zabranjeni snimci Tita i Jovanke: O Draži, Jasenovcu i kraju SFRJ
Hiljadu metara nedavno pronađene filmske trake otkrivaju neverovatan život Tita i Jovanke kakvog do sada nismo znali

IZVOR: EXPRESS.HR ČETVRTAK, 24.12.2015. | 18:30
Jovanka Broz u besu je dohvatila telefon i razbila ga o zemlju, uz besan uzvik:

"Što nas ovi gadovi prisluškuju!?"

Rečju “gadovi” opisivala je ljude Aleksandra Rankovića, Titove desne ruke. Kako vidimo iz “Titove sobe tajni” - dokumentarnog serijala nastalog iz Aladinove pećine s blagom, bunkera Filmskih novosti u kojima su nekoliko decenija filmski materijali s dvora Brozovih skupljali prašinu - Jovanka Broz je, prema izjavi Milana Žeželja, Titu stalno punila uši tezama kako će ga “Srbi ubiti!”

"Nijedan njihov vladar nije dočekao smrt u krevetu", vikala je, a Žeželj prenosio Slavki Ranković, supruzi Aleksandra Rankovića.

Tu dolazimo do njenog ličnog motiva za tu opsesiju.

"Ne želim da završim kao Draga Mašin", vikala je Jovanka.

Ubistvo Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin izazvalo je oštre osude u Evropi, ali i strah Jovanke Broz decenijama kasnije.

Jovanka je, kako vidimo iz materijala, bila pupčanom vrpcom vezana za Ivana Stevu Krajačića, hrvatskog ministra policije i glavnog ruskog obaveštajca na Balkanu.

U “Titovoj sobi tajni” čujemo svedoke koji opisuju kako je Jovanka, sa Stevom Krajačićem, planirala ugradnju uređaja za prisluškivanje sopstvene prostorije, što je trebalo da posluži kao izgovor - i poslužilo je - da se reše Rankovića.

Rankovićev pad počeo je kad je odbio Titovu naredbu da formira partijsku komisiju koja je trebalo da ispita “drsko i bezobrazno držanje Lazara Koliševskog, šefa makedonskih komunista”.

Ranković je tu naredbu odbio da izvrši i time se zamerio Jovanki, koja je u velikoj meri doprinela njegovom padu, mada to nije bio jedini razlog smene.

Ranković se, naime, kotirao kao drugo ime za tajnopolicijsku represiju - a koliko je Udba bila moćna, dovoljno govori to da tu službu i danas, godinama nakon raspada Jugoslavije, i decenijama nakon ukidanja kao političke tajne policije, mnogi građani doživljavaju glavnim kreatorom političkih zbivanja u Jugoslaviji.

Ili jednim od glavnih. Te Jovankine intrige nisu bile tek dvorske spletke bez političke težine. Premda nije imala formalnu političku poziciju, bila je važan politički faktor. Nakon smene Rankovića ustavnopravni i politički karakter Jugoslavije dramatično se izmenio.

Republike su ojačale državnost, policije su postale republičke ustanove, a represivni aparat preuzeli su ljudi skloni federalizmu.

Jovanka Broz bila je, možda i neželjena, ali važna, uticajna i bogata “kuma” ovdašnjih državnosti... Iz materijala Filmskih novosti nastala je serija od 28 epizoda u trajanju od 53 minuta.

"Ekipe Filmskih novosti snimale su Tita po nekoliko sati dnevno, a za filmski žurnal se koristio samo manji deo. S ove vremenske distance, snimci koji nisu prikazani, ili koji čak nisu nikad ni montirani, zanimljiviji su od onih koji su ranije prikazivani, a uz relevantne komentatore i sugovornike, svjedočanstvo koje nas približava istini", rekao je za Blic Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti.

U obilju materijala koji je nastajao od 1945. do 1980. ima i bisera poput onog u kom Tito vozi luksuzni automobil maksimalnom brzinom kroz šumu na Brionima.

"Titove bolesti su bile tabu teme i od javnosti je skrivano da je on do 1960. bio pet puta operisan. U medijima se o tome nije govorilo, a mi imamo snimke iz bolnice, postoperativni period... Takođe, Tito i vojska do sada nisu obrađena tema", rekao je Tomčić.



Foto: Screenshot


Materijali o Titu i vojsci su više nego zanimljivi. Autor te epizode, Miroslav Lazanski napravio je epizodu kao da je Josip Broz i dalje živ.

Slikajući se na tenkovima i drugim oružjima i oruđima Titove vojske, Lazanski je otkrio zapanjujući podatak.

Novinar "Politike" navodi kako je Josip Broz Tito nakon izbijanja druge tršćanske krize 1974. godine - reč je o krizi u određivanju granice s Italijom - digao dve divizije vojske koje je poslao na granicu s Italijom, a sam obuo čizme i otišao na izdvojeno zapovedno mesto u Sloveniju, u Vinicu.

Godinu kasnije Italijani su potpisali Osimske sporazume, kojima pristaju na granicu s tadašnjom Jugoslavijom. Tito je tada imao 84 godine, a Italija je bila članica NaATO-a, no on se očigledno nije dao impresionirati.

Koča Popović, njegov slavni general - koji je do smrti vozio „spaček“ - jednom je rekao da je Broz bio “kondotjer”, profesionalni ratnik uvek spreman na izazov...

U Sobi tajni čujemo i Hruščovljevu izjavu, prema kojoj je Tito bio poslednji socijalistički car, čiji je način života bio više nego raskošan. Jovanka je, vidimo u seriji, ispod rezidencije u Užičkoj ulici na Dedinju, svojevoljno sagradila podzemno sklonište površine preko 300 kvadratnih metara. Na upozorenja arhitekata, da će to ugroziti statiku objekta, nije se ni osvrnula.

Dok su joj u vili radili kupatilo, svakoga dana nekoliko je puta pozivala s Briona, kako bi proverila tok radova. Kad se vratila, napravila je inspekciju.

Nije bila zadovoljna kupatilom, pa je naredila rušenje zidova. Kad su zidovi srušeni, pomerila ih je nekoliko centimetara... S vilom u Bugojnu bio je veći problem.

Vila u Bugojnu - Titovom omiljenom lovištu - građena je dva puta: jednom na prevelikoj nadmorskoj visini, pa je srušena, a drugi put onako kako je i trebalo na 650 metara iznad mora.

Tito je voleo Bugojno, a Bugojanci su voleli Tita - konačno, nakon što je on počeo da posećuje taj grad, Bugojno je napredovalo i postalo četvrti po standardu grad u tadašnjoj državi. Predsednik opštine proslavio se ulizivačkom izjavom Titu - Druže Tito, dok je Bugojanaca, biće i međeda...

Josip Broz Tito je, saznajemo iz jedne epizode, pokušao i gajenje krokodila, ali je više voleo pudlice. Pudlice su se zvale Bubica, Bili, Džimi i Linda.

Zanimljivo je da su sve nosile zapadnjačka, američka imena. U epizodi o tajnama Titovih rezidencija vidimo i čuvenu vilu na ostrvu Vangi. Tito je to ostrvo zapazio dok je bilo pusto i odlučio na njemu da napravi svoj mali raj.

Sagradio je zgradu, u čiji podrum je stavio bravarske mašine i foto-laboratoriju. Samu laboratoriju poklonio mu je američki predsednik Džon F.Kenedi, koji je kasnije tragično stradao u nikad razjašnjenom atentatu u Dalasu.

Na spratu kuće bila je Jovankina spavaća soba, a u njoj grafika Pabla Pikasa, Titovog prijatelja, najvažnijeg slikara 20. veka.



Jovanka inače među osobljem nije uživala veliku popularnost. Iz filma saznajemo da im je često pretila, vređala ih i nazivala ih „ološem“. Osoblje je iritala i njena čudna navika da se po rezidenciji šeta s torbicom koju je nosila preko ruke.

“Tito je svakako morao znati za ovaj Jovankin teror nad zaposlenima”, kažu svedoci.

“Ali nije ništa poduzimao”..Brozovi su primili oko 55 000 poklona i kao što nalažu protokoli, uzvatili isto toliko puta U poklonima su se isticala dva cara, iranski Reza Pahlavi, i etiopijski Hajle Selasije. U vili je postojala i “mornarska soba” u kojoj su bile ribarske mreže, drveni pod, fenjeri i brojni ribarski rekviziti. U toj je sobi Tito sa Nehruom i Naserom napisao nacrt deklaracije Pokreta nesvrstanih, koji je kasnije postao treći najvažniji svetski savez. Jovanka se hvalisala da je upravo ona osmislila Pokret nesvrstanih...

Iz dokumentaraca saznajemo i druge zanimljive stvari. U dokumentima o venčanju nacionalno se izjasnio kao Hrvat. Punih godinu dana niko u zemlji, osim užeg kruga saradnika, nije znao da se Tito oženio. Venčanje je priznao tek kad je u posetu došao Entoni Idn, britanski ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade.

Poznate Titove maserke, mlađahne sestre Grbić, Titu je doveo Stane Dolanc. Tako ispada da mu je suprugu namestio ruski obaveštajac Stevo Krajačić, a brak uništio slovenački policajac... Nije poznato, čujemo u filmu, “šta je on njima dao za zadatak, ali da su radile po njegovim nalozima, više je nego jasno”...

Darijana Grbić kaže: "Bila sam fizioterapeut i svoj posao sam obavljala uredno i normalno. Ako je neko i samo pomislio da između mene, devojke od 20 godina, i čoveka od 80, uz to i šećeraša, postoji nešto više - taj nije normalan. A da li je Jovanka bila ljubomorna ili ne, to nije moja stvar.”

Jovanka je - saznajemo u Kući tajni - 15. juna 1977. godine presekla i rekla da više ne želi da živi sa njim. Nakon što se jedne noći iskrao iz hotela i otišao na Galeb, gde je bila Darijana, a Jovanka ga je pratila. On je to prihvatio bez pogovora i od tada se supružnici Broz više nisu videli.

U priči o Jovanki i Titu, autori serije primećuju i dosta čudnih koincidencija. Udala se - kažu - za Josipa Broza kad je imala 28 godina; ostala bez njega nakon 28 godina braka. U zatočeništvu, pod budnim okom ljudi iz Službe državne bezbednosti, bez dokumenata i mogućnosti kretanja, takođe je bila 28 godina.

Na Titovom dvoru živela je kao kraljica; uprskos svemu, ona je gubitnik. Dala je sve, ponešto i dobila, da bi na kraju živela život odbačene i unesrećene usamljenice...





Bezbroj fotografija i filmskih slika prikazuju život kakav danas ne živi nijedna tajkunska dinastija na ovim prostorima. Oni koji imaju bogatstvo nisu ugledni, oni koji imaju ugled obično nisu bogati, oni koji su ugledni i bogati nemaju političku moć koja bi im osigurala prijeme kod iranskog šaha, američkog predsednika, pape, ples sa engleskom kraljicom, odela Kristijana Diora...

Politički, Jovanka je ostavila nekoliko vrlo zanimljivih svedočanstava. Celu priču saznaćemo kad se napokon objave njeni memoari, koji su zasad još skriveni na nepoznatom mestu. Sama Jovanka otkrila je nekoliko zanimljivih stvari.

Jednom je pisala kako je pitala Tita o sukobu sa Dražom Mihailovićem. “I ja sam Tita pitala: ‘Dobro, reci ti meni - koji je razlog zbog koga se vi niste sporazumeli?’ Tito je rekao da su s Dražom imali dva sastanka.

U selu Bajićima najpre i tu je postignut dogovor. Drugi put je došla brojnija delegacija koja je trebalo da razradi taj prvi dogovor o zajedničkoj borbi protiv okupatora i Tito je rekao da je proveo ceo dan i noć sa Dražom i njegovim štabom.

Ujutro su pošli i kada je delegacija s Titom prelazila jedan mali drveni most, pod taj most je bio podmetnut eksploziv. Oni su slučajno prošli da nije poginuo niko od delegata, ali je poginuo neki kurir i konj.

Onda je Tito rekao: ‘E onda smo mi odlučili da više ne razgovaramo’”. O jednoj od najvećih tajni Titove karijere, zašto nikad nije posetio Jasenovac, rekla je: “Tito nikad nije osporavao Jasenovac.

Ali je celokupno rukovodstvo to nekako sklonilo u stranu posle rata, da im to ne bude problem, jer je trebalo da tada rešavaju druge stvari, među kojima i neka urgentna životna pitanja. I onda se preko toga olako prešlo.

Sva ta nagomilana nepravda je počela je da kulja poput nekog vulkana. Jer toliko jada se nataložilo u duši jednog naroda koji radi mira u državi i bratstva i jedinstva o tome nije ništa smeo da kaže.”

O slovenačko-srpskoj zaveri Dolanca i Ljubičića Jovanka je rekla:

“Stane Dolanc i Nikola Ljubičić su bila dva velika gada. I o ta dva gada niko ne piše, na primer koliko zla su oni nama doneli. Jugoslavija se raspala zbog njihovih podvala, a Dolanc je jedan od tih koji su najviše krivi za raspad."

"Preko mojih leđa su se obračunavali s Titom i optuživali me da kujem zaveru protiv Tita sa Đokom Jovanićem i grupom ličkih generala. I oni su uspeli u tome da razdvoje mene i Tita, a onda su Dolanc i bratija radili šta su hteli. I Tita i mene su stavili u kućni pritvor,da bi na miru mogli da razbiju Jugoslaviju. A iza svega su stajale velike sile, koje su krenule da razbijaju Jugoslaviju nekoliko godina pre Titove smrti."

"Dolanca nisu Slovenci poslali u Beograd da bude funkcioner. Njega su Nijemci poslali, jer je bio njihov špijun. Njegova biografija je nešto užasno - bio je u hitlerjugendu. Imao je i fotografiju u toj uniformi”, napisala je Jovanka jednom prilikom.

Šteta je što ove atraktivne materijale iz zajedničke prošlosti – uz to napravljene na zanimljiv i atraktivan način - nijedna naša televizija ne želi da kupi i emituje. To je deo naše istorije i našeg nasleđa.

Istoriju treba proučavati, o njoj treba pričati, raspravljati, pa i svađati se - jedino što nije ni potrebno, ni pametno, ni korisno, jeste ćutati o njoj i gurati je pod tepih. Jer je to put da nam se ponovi...

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=12&dd=24&nav_id=1078370
 
Член од
16 октомври 2014
Мислења
56
Поени од реакции
50
Pa normalno e da ima misterii. Samo nie lugjeto ne sakame da si go prifatime toa deka mozebi i ima nesto mnogu pomokjno od nas. ..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom