Различна маржа за лебот во различни маркети?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
474
Темата ќе иде у рецајкл бин изгледа .Добредојдовте во капитализмот.
 
Член од
22 август 2010
Мислења
109
Поени од реакции
14
Абре зошто пишувате ко немате појма како е..
Значи цената на лебот е по закон одредена и треба да биде иста без разлика од кој производител е. Жито лукс има целосен процес за производство на леб од полиња со пченица до свои сопствени пекари и свои дистрибутивни возила со што тие можат да ги продадат лебовите на маркетите и дуќаните по најмали цени а воедно дуќаните и маркетите да ги продаваат лебовите со најголема заработувачка за нив. На пример жито лукс продава производ на дуќан "A" по 15 денари, а дуќанот го продава по 20. Пекара Ристе го продава производот на дуќан "A" по 17 денари, а дуќанот го продава по 20. Дуќанот во прв ред ке ги издвои лебовите на жито лукс што е нормално бидејќи има најголема заработувачка од нив и оние потрошувачи кои ќе речат Дај ми еден леб, му даваат од оној на жито лукс. Се надевам дека ја доловив реалната состојба за цените на лебовите.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
10.904
Поени од реакции
13.344
Абре зошто пишувате ко немате појма како е..
Значи цената на лебот е по закон одредена и треба да биде иста без разлика од кој производител е. Жито лукс има целосен процес за производство на леб од полиња со пченица до свои сопствени пекари и свои дистрибутивни возила со што тие можат да ги продадат лебовите на маркетите и дуќаните по најмали цени а воедно дуќаните и маркетите да ги продаваат лебовите со најголема заработувачка за нив. На пример жито лукс продава производ на дуќан "A" по 15 денари, а дуќанот го продава по 20. Пекара Ристе го продава производот на дуќан "A" по 17 денари, а дуќанот го продава по 20. Дуќанот во прв ред ке ги издвои лебовите на жито лукс што е нормално бидејќи има најголема заработувачка од нив и оние потрошувачи кои ќе речат Дај ми еден леб, му даваат од оној на жито лукс. Се надевам дека ја доловив реалната состојба за цените на лебовите.
По кој закое е ова? Подоле сам се демантираш, со тоа што си навел различни цени.
 

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.341
Поени од реакции
1.719
Абре зошто пишувате ко немате појма како е..
Значи цената на лебот е по закон одредена и треба да биде иста без разлика од кој производител е. Жито лукс има целосен процес за производство на леб од полиња со пченица до свои сопствени пекари и свои дистрибутивни возила со што тие можат да ги продадат лебовите на маркетите и дуќаните по најмали цени а воедно дуќаните и маркетите да ги продаваат лебовите со најголема заработувачка за нив. На пример жито лукс продава производ на дуќан "A" по 15 денари, а дуќанот го продава по 20. Пекара Ристе го продава производот на дуќан "A" по 17 денари, а дуќанот го продава по 20. Дуќанот во прв ред ке ги издвои лебовите на жито лукс што е нормално бидејќи има најголема заработувачка од нив и оние потрошувачи кои ќе речат Дај ми еден леб, му даваат од оној на жито лукс. Се надевам дека ја доловив реалната состојба за цените на лебовите.
Батка болдираново не ти оди во контекс со остатокот од текстот. Дај препрочитајсе и напиши точно, и кој закон е тоа точно. Пошо вака испадна „Сам го себе убијал“
 
Член од
22 август 2010
Мислења
109
Поени од реакции
14
Батка болдираново не ти оди во контекс со остатокот од текстот. Дај препрочитајсе и напиши точно, и кој закон е тоа точно. Пошо вака испадна „Сам го себе убијал“
Моето мислење погоре може да е малку конфузно, поентата на постот е дека цената на лебот според закон треба да биде иста, а тоа е впишано во Законот за трговија, а подолу е опишана реалноста која не е во согласност на законот. Не се демантирам самиот себе туку споредувам :)
P.S Конкретниот закон неможам да го најдам бидејќи не ми е на располагање.
 

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.341
Поени од реакции
1.719
Моето мислење погоре може да е малку конфузно, поентата на постот е дека цената на лебот според закон треба да биде иста, а тоа е впишано во Законот за трговија, а подолу е опишана реалноста која не е во согласност на законот. Не се демантирам самиот себе туку споредувам :)
P.S Конкретниот закон неможам да го најдам бидејќи не ми е на располагање.
Инаку законот за трговија евего. Кликнете на првата страна и симнетего во пдф фајл. Ке го разгледав јас ама нема моментално читач на пдф фајлови, а ме мрзит да го инсталирам
 
Член од
24 март 2010
Мислења
10.904
Поени од реакции
13.344
цената на лебот според закон треба да биде иста, а тоа е впишано во Законот за трговија, а подолу е опишана реалноста која не е во согласност на законот. Не се демантирам самиот себе туку споредувам :)
P.S Конкретниот закон неможам да го најдам бидејќи не ми е на располагање.
Во законот за трговија не постои зборот леб, ниту жито, ниту пециво, ниту ништо слично. Значи според македонските закони цената на лебот не е регулирана и ја одредува пазарот. Затоа има законски можности да биде различна. Доколку беше регулирана, за тоа ќе одлучуваше регулаторната комисија. Никогаш не сум чул дека регулаторната комисија одлучила да се зголеми/намали цената на лебот.
 
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.568
Ние си имаме две пекари овде во Маџари и во секое време си имаме топол крцкав леб за 20 денари.
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.870
Во кои градови е оскапен лебот? Какви се цените по другите градови?
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.237
Поени од реакции
16.276
Во кои градови е оскапен лебот? Какви се цените по другите градови?
Не знам за другите ,ама во Охрид ни е најефтин.Само 29 денари од Жито леб :pipi:
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.237
Поени од реакции
16.276
Се зезав за во Охрид ,знам дека имаме една од највисоките цени на леб ,ако не и највисока (а најнеквалитетен леб) ,заедно со Скопје.
Уште па сега од ко Жито Леб ги купи продавниците на Жито Лукс низ Скопје ,опасен играч имаме.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Ок значи се распрашав по Пазарен инспекторат и Организација за потрошувачи... Испадна дека не е утврдено со закон како што да речеме е случајот со цигарите дека мора да има една единствена цена без разлика каде се продаваат.
Сепак не е во ред да се ќарува на лебот бидејќи како што спомна Службарски лебот е социјална категорија и не треба никој да си игра со цените... Пошто ако може еден трговец да има ќар од една цена може и другиот да има од истата...
Можеби ќе претерам ако речам дека е неморално али што да се праи тоа е тоа како што спомна некој предходно ненормална држава сме...
 
На врв Bottom