Промена на водата

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155
Зошто да ја промените?

Дури и ако вашата вода изгледа кристално чиста, сепак има многу честици и прљавштини што неможете да ги видите. Од каде? Кога се хранат рибите, честичките од храната паѓаат на дното каде што се распаѓаат. Во меѓувреме храната која се јаде се ослободува назад во водата преку урина или измет, што исто така ја загадува водата. Тоа е невидлив отпад во форма на нитрати и фосфати. Ова става акцент на рибите, што ги прави ранливи на болест. Покачени нитрати го блокираат нормалниот раст на младите риби, а исто така ја одмагаат и нормалната репродукција во возрасни риби. Нитратите исто така им помагаат на алгите при растот. Фосфати имаат сличен ефект. Менување на водата е најдобриот начин да ги задржи нитратите и фосфатите на ниско ниво.

Отпадот не е единстветната причина да се менува водата. Олигоелементите и минералите во водата се важни за здравјето на вашите риби, како и на стабилноста на водата. Доколку тие не се обноват pH вредноста на водата ќе падне. Покрај тоа, недостатокот на минерали ќе влијае негативно на здравјето на рибите. Додавање во аквариумот свежа вода редовно, е речиси исто како давање витамини на вашите деца , за да ги задржиме силни и здрави.


Колку често?

Промената на водата треба да биде дел од редовното одржување на аквариумот. Промената е секаде различна зависи од многу фактори. Кај помалите аквариуми водата бара почести промени додека кај поголемите поретко.
Правилно е да се промени 20 до 30 проценти од водата секоја недела. Ако вашиот резервоарот е преполн со риби, треба да се сменат до 30 проценти секоја недела, додека кај по празните аквариуми тоа може да се прави еднаш во две недели, но тоа да биде најдолгиот период за промена на водата.
Што ако ја додадете испарената вода? Некои луѓе мислат дека ако го дополнат аквариумот, тоа е исто како и менување на водата. Никако. Додавање на вода не го отстранува одпадот од аквариумот.

Совет
Одстоена вода – вода која одстојува еден ден ќе се разреди од растворени гасови кои би можеле на друг начин да бидат штетни за рибите. Исто така, ќе овозможи да се стабилизира pH вредноста пред да биде додадена во резервоарот.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom