...според мене,
рокот на траење на прехрамбениот производот е на второ место што го гледам кога купувам производ, а на прво место што внимавам е како и каде е чуван производот!
...рокот на траење може да биде во ред а производот за биде токсичен, загаден или неупотреблив за јадење ако не бил соодветно транспортиран и складиран на начин како пишува во упатството! како мислам? па наутро на пример доставата на млеко и јогурт кисело млеко, ако количината стои онака на собна температура во продавницата при што може да се внесе во фрижидер многу покасно дури можеби и следниот ден тоа значи дека веќе производот може да биде скиселен расипан и покрај тоа што има добар рок на траење,!
...најопасни се производите во продавница кои во текот на денот на нив „паѓа сончеви зраци“ или се чуваат изложени на сонце... на пример чоколадото си има рок на траење, но кога ќе се отвори ќе биде тврдо камен, со друга боја дури може да биде со трага од стопено па повторно оладено од вработените што ќе се гледа на самата амбалажа.... сите прехрамбени производи кои се со одозгора со фолија па имаат пластичен капак секогаш кога го купуваам го тргам капакот за да видам дали таа фолија е надуена што укажува на ужегнувањето на содржината поради несоодветното чување иако рокот на траење може да биде со месеци со трајност, сите паштети, со такви фолии одозгора ги прегледувам да бидат добро затворени кога ги купувам, оти често при редење на артиклите на полиците од вработените се оштетуваат ивиците со што навлегува воздух и самиот производ се расипува иако има добар рок на траење, а тоа е многу ситно да се забележи со голо око!
...погоре прочитав прашање дали палентата има рок на траење, па нормално не само рок на траење туку и како е чувана пченката во амбалажата дури може да има ситни бубачки, гледајте го оризот иако има добар рок, ако не е соодветно чуван или во влага или оштетена опаковка може да се создадат оризови бубачки внатре!
...лично, јас сите производи кои се „скирени“ во опаковка како смоки, кикирики, пуканки со прст ќе стиснам одозгора над амбалажата за да видам дали се „меки“ иако имаат добар рок на траење, оти смоки чуван несоодветно кога ќе се пристисне над опаковката не пука смокито под прсти за разлика од „тазе“ кој е добро чуван иако двете опаковки се на пример со ист рок на траење!...итн постојат многу примери кои укажува дека рокот на чување може да се пролонгира ако производот е чуван правилно, соодветно, а може прехрамбениот производ да биде расипан иако има рок на траење уште извесен шериод токму поради несоодветно транспортирање и чување!... уфффф се уморив