Честопати ни се случило да купиме или во фрижидер да најдеме храна на која и поминал рокот, па се мислиме дали да ја вратиме во продавница, фрлиме или пак да ја изедеме. Некои од нас без гајле ќе ја изедат, а некои пак ја фрлаат, но еве имало храна која можеме да ја користиме иако и поминал рокот.
Јајца - во фрижидер слободно можат да стојат три до четири дена по поминувањето на рокот. Како да знаеме дека јајцето не е свежо? Наполните длабок сад со вода и ставете ги јајцата внатре. Свежото јајце веднаш ќе потоне, а расипаното ќе остане на површината на водата во садот.
Житарици - бидејќи се суви можеме да ги јадеме и 2-3 месеца по истекувањето на рокот.
Јогурт - може да го користиме десетина дена по завршувањето на рокот.
Јаболко - ако ги ставиме во ќеса на која ќе и направиме дупчиња и така ќе ја ставиме во фрижидер можат да издржат дури до две недели.
Салама - доколку саламата ни останала во фрижидер со поминат рок, а сеуште не сме ја отпакувале таа може да ја користиме 1-2 недели по завршувањето на рокот.
Леб - стариот леб доволно е да се потпече за повторно да биде вкусен.
Дали и колку често обрнувате внимание на рокот на производите што ги купувате?
Што и правите на храната на која и поминал рокот?