Првичните иницијатори на протестите направија добронамерна грешка што јавно не се идентификуваа како водачи на протестот. Едниот од нив што јавно проговори и замоли протестите да бидат мирни самиот кажа (парафразирам) „Ние не сме водачи“ или „јас не сум водач“. Целта им беше да не се истакнат, да останат понизни, дел од „обичните“ протестанти, да ја истакнат аполотичноста и да прикажат објективно чисти намери и мотиви за протест против полициката бруталност.
Но толкава маса без водство не бива. Дури и за искусни водачи е тешко да контролираат толкав број на луѓе, а камо ли пак некои релативно анонимни инцијатори во позадина. Затоа и се инфилтрираа луѓе како Билјана, под мотото: „штом немате официјален водач, еве ви водач, ајде сите пред СДСМ!“
А да поставеа официјален водач, или организационен одбор на протестите, тогаш поинаква ќе беше ситуацијата. Протестантите ќе знаеа кој е водичот и немаше да бидат заведени од лажни водачи.
Од она што јас имам во евиденција е дека првичниот фејсбук настан беше следниов:
http://www.facebook.com/event.php?eid=191714867542280
Предходно имаше 2-3 администратори на настанот, а сега има само една која си го смени името во „Никој посебно“, веројатно за да го заштити својот идентитет. Јас знам која е оваа личност, но заради нејзината дискреција нема да ја откријам, но само ќе го потврдам она што сите го знаете: Таа не е Билјана Тодоровска и нема никакви допирни точки со неа.
Администраторот на тој фејсбук настан заедно со нејзиното друштво се апсолутно политички необоени личности.
Официјална веб страна на протестите е:
http://protestira.me
Гледам организаторите ја повторуваат, според мене, грешката и таму на главната страна (горе десно) напишале:
„Ова не е вебсајт на организаторите на протестите
бидејќи такви нема. Ова е само агрегатор на содржини што граѓаните сами ги прават.“
Ова е илузија. Не може да нема организатори. Некој мора да организира, инаку ќе биде тотален хаос. Некој мора да ја одреди мапата на движење, некој мора да ги собира и организира парите, некој мора да ги организира трибините итн. Можеби се во поширок состав, ама тоа не значи дека нема. Подобро да пишат ние сме организатори, ама сакаме да се заштитиме и затоа остануваме анонимни - ако е воопшто можно да се остане анонимен во ваква работа. Признавам не е така лесно. Навистина е потребно храброст и сила да се организираат вакви протести, особено заради лукавите напади на политичките партии. Ако се остане анонимен, тоа е плодна почва за лажни „водачи“ да се појават на сцената и да го сменат курсот на протестите.