Приватни или Државни факултети?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Кој приватен тоа? Во Штул од 600 страни 20 прашања ми паднаа, не од 100 прашања 20 да ми паднат. И тоа што рекол Ериксон, што Фројд и дедо му на Фројд за едно исто срање - се ти се меша во главата. На Бизнис Администрација од 1100 страни - 20 прашања.Само пример. Немојте да лупате глупости кога не сте виделе, не сте искусиле туку само сте слушнале приказни. Фрустрациите од тоа што спрема вас се однесуваат како со гомна нема да ги излечите тука, плукајќи по оние кои завршиле на приватен - пази, затоа што професорите не ги мачеле туку гледале да им олеснат во учењето. Организирајте протести за да добиете малце почит, овде никој не може да ви помогне што ве дупчат на здрав мозок. Вака или онака, тие професори зависат од вашите даноци и партиципации.
Ме интересира колку од тие XXX страници се без слики т.е цела страна со текст големина на фонт 8, или фонтот е 15-ка

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Ме интересира колку од тие XXX страници се без слики т.е цела страна со текст големина на фонт 8, или фонтот е 15-ка
Chemical Angel не ти ја сваќам поентата, сакаш да кажеш дека ако имаш мноогу страници за учење повеќе ќе научиш и ќе бидеш пообразован? Еве пола нека е со слики од 600стр нека бидат 300.

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Какви слики би имало? Од Фројд и Ериксон? Без слики. Или книга со 15-ка фонт? Па не сме ќори бре.

R

Razorblade Kiss

Гостин
Во право си за во Битола факултетот, не одат ниту на предавања туку само на испитите. Само ради парите им е.

Јас сум на Тетовскиот Државен како тргнале тука работите ептен ми се допаѓа.

Лабораториите се на прво место по снабденост и машини за работа во цела Македонија, само има еден голем изостаток тоа е што имаме само еден Дигестор.

Зборам за ПМФ во Тетово. Професорите сите во Германија, Белград, Швајцарија, Англија имаат докторирано, многу е добра наставаната, многу квалитетна, но политиката на факултето кон Албанците е добра за нас лоша за нив самите, им даваат многу мал материјал додека јас како Македонец користам книги од Белградскиот факултет освен 2-3 од Скопје. Стегнато е мамата.
Ajде сега ќе си ги фалиме професорите и факултетите...
јас сум студент на Техничкиот факултет во Битола отсек Сообраќајно транспортно инженерство. Бидејќи е единствен таков смер во Македонија не можам да споредувам со останатите факултети,за Информатика во Битола да свесна сум оти цела постава од професори е зината само за пари,продаваат книги за смешно трагични суми,но од тоа имало и полошо верувајте,кој студира на Охридскиот ,туризам осигурување и слично знае за што зборувам и колку им се солени книгите...и тоа копирани.

И кај мене на смерот има пионери од професори во поглед од сообраќајот кои студирале во Полска и Словенија,професори кои прават студии за Македонија,Белград,Загреб и соседството,зборуваме за проекти кои носат огромни суми на пари,професори кои докторирале на Оксфорд,а богами не можам да се пожалам и на наша инволвираност. Материјалите за учење ни се достапни и повеќе од 150 денари за копирање не сум дала за материјал.
Но не е во нив проблемот.
Проблемот е во нас,што подалеку од тоа што ни е пред нос не гледаме. Да се пожалат двајца мо*ковци оти тој и тој професор „бил лош и не пуштал“,автоматски сите сакаме што полесно да си поминеме и не го избираме неговиот предмет. Тој останува без часови,без работен ден и понатаму приморан е да пушта студенти кои евентуално знаат колку е 2+2,за да има на кого да предава.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Образованието и тоа високото треба под итно да ги врати старите критериуми. Болонскиот систем е најголемото срање, затоа што со помош на него секој ама баш секој (и што го бива и не) да положи.
Исто така кога ќе фатат да препишуваш да добие опомена пред исклучување, е тогаш ќе биде нешто.
глобализација .
Ти мислиш дека во америк сите што имат факултети дипломата ја добивале на начин како кај нас или еве конкретно како што беше до пред 5 и повеке години.
Прашај што значело на време средното образование дека и таму се полагало како на факултетите на испити (пред 40 години) .

aluminium

MSc
Член од
3 март 2011
Мислења
186
Поени од реакции
20
Што и да правите на ЕУРМ не одете јас се заебав гадно, едно претставуваат друго е реално, професорите се гадови тешки бетер од на државен.

Технички Факултет во Битола исто така катастрофа па и во Велес.

Два пати се заебав :D ама се мислам дека кај нас е мн тешко да погодиш добар факултет, бидејќи нема таков

Член од
23 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Треба да се запишам на факултет па ги разгл.претходните мислења и шо да кажам се шашардисав.И јас слушам од постари познати за искуства на Штул,ФОН,Европски...Да ви кажам право заклучив дека без разлика на кој факултет си треба да се учи заради самиот себе.Адека се мисли лесно е на приватен е нее.Братучед ми кога се записа на приватен така си мислеше и првиот семестар си го тераше ептен кул,ама кога му светна дека испитите не ги поминал со сите матракуки(колоквиуми,домашни,проекти)него ќе треба за јуни да учи 4-5 предмета фул го фати паника.По мене просто е ,разликата е во парите ама дали е исто во група да има 30 или 150 студента,секој да има компјутер и нон стоп интернет или да чека со саати на УКИМ мрежата.не знам ми бучи главава дајте некој совет или конкректно искуство.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Абе чудна работа ,има околу 25 000 матуранти а има повеке места слободни на факултетите .

A

Antigona

Гостин
Приватните факултети наспроти државните

Какво е вашето мислење за приватните факултети а какво за државните дали е подобро за вас да студирате на приватен или државен. Зошто луѓето најчесто зборат приватен факултет пфф гола вода а додека пак за државните професорите искомплексирани немат време за студентите итн.

П.С Ако има ваква тема делете :)
Доколку ти сам се осеќаш доволно спремен , полн со толеранција, со живци , мислиш дека ке ги издржиш сите „замарања„ од професорите тогаш запиши се на државен факултет. Доколку си мрзелив, сакаш ради реда да завршиш и да имаш диплома, уште поубаво ако татко ти уплати на сметка едно 20 000 евра, ќе добиеш диплома од приватен факултет во Македонија.
Е сега , ако имаш врски полесно ке поминеш без разлика дали си на државен или приватен, а ако немаш врски, најдобро решение ти е странство.:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Треба да се запишам на факултет па ги разгл.претходните мислења и шо да кажам се шашардисав.И јас слушам од постари познати за искуства на Штул,ФОН,Европски...Да ви кажам право заклучив дека без разлика на кој факултет си треба да се учи заради самиот себе.Адека се мисли лесно е на приватен е нее.Братучед ми кога се записа на приватен така си мислеше и првиот семестар си го тераше ептен кул,ама кога му светна дека испитите не ги поминал со сите матракуки(колоквиуми,домашни,проекти)него ќе треба за јуни да учи 4-5 предмета фул го фати паника.По мене просто е ,разликата е во парите ама дали е исто во група да има 30 или 150 студента,секој да има компјутер и нон стоп интернет или да чека со саати на УКИМ мрежата.не знам ми бучи главава дајте некој совет или конкректно искуство.
Еве конкретно искуство.

TheShadow

Yeah Buddy.... Light Weight!!
Член од
1 октомври 2011
Мислења
143
Поени од реакции
21
Јас мислам дека тој што сака некоја работа да ја учи ке ја научи и на државен и на приватен. Знам дека нашиве фирми бараат работници кои не учеле приватен али јас тоа што сакам да го завршам (Стоматологија) не ми треба работа кај др можеш приватно да си отвориш и да си тераш работата. Незнам мене повеке ме влечи приватен бидејки штознам мислам дека е подобро, подобри професори итн е сеа незнам ке видиме за 4 год ке можам да одлучам дали на приватен или државен али сепак сум за приватен

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
приватен али никако македонски ! значи странски дипломи само:)

Kajgana Shop

На врв Bottom