Приватизација

Член од
4 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Имам парцела од 500м2 со куќарче. Двете работи се во тек за приватизација и легализација. Сопственикот на двете сум само јас. На парцелата постојат и други лица како корисници. Но ко шо реков постапката е во тек, така да на крај ке останам само јас на парцелата како единствен сопственик, корисниците ке се бришат.

Но со еден од соседите не сме во најдобри односи. Сега си имаме проблеми и провокации заради буквално центиметри земја.

Прашањево ми е следно, дали е можно да се повика геодет за мерење на мојава парцела пред да се заврши приватизацијата на истата? Која што веќе трае предолго време ... А јас би сакал секој од нас да си го знае точно своето и да си го имаме конечно мирот.
 

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
767
Поени од реакции
528
А зошто дадавате за џабе пари за мерење за праење ко било неколку цм. Дај му ги и нека кршит глата...
 
Член од
4 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Па то ми е и мене. Мирот. Сакам црно на бело. За да си се заградам без да прави проблеми. Да не ме спори. А ко ке се измери, тогаш не ке може ништо. За жал не е работата само за цм, има и други проблеми од негова страна. Зато парите што би ги дал за мерење би биле најмал проблем. За да поставам ѕид на меѓа што не ќе може да го спори. И да си го имам мирот.
 
Последно уредено:

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.258
Поени од реакции
748
Можеш да си средиш геодет да ти ја измери парцелата и да направат елаборат од тоа и да ти се смени квадратурата во имотниот лист и да бидеш само ти сопственик на парцелелата а останатите делови да си имаат други сопственици.
 
Член од
4 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Парцелава е одвоена. Имам елаборат и исто така единствен сопственик на парцелата (500м2) сум само јас. Корисниците ке се избришат, но се уште постојат. Прашањево ми е дали е можно да се повика геодет да ја заколичи парцелава иако приватизцијата се уште не е комплетно завршена. Некој велат не, дека треба да се почека и официално да си сам на вкупна парцела. Дали е то вистина? Кој може да побара геодет за мерење? Можам и јас уште сега да викнам за сите 500м2? Иако само 1/5 од парцелата е за сега моја.

Другите делови се се уште во тек на префрлање на мене. Знаете како бавно одат работите ... А јас би сакал што побрзо да си се заградам. Исто така имам изјави од сите корисници каде го признаваат моето владеење на имотов (500м2).
 
Член од
5 февруари 2016
Мислења
7
Поени од реакции
2
Да не оди работава на суд, па судот да назначува вештак, па да чекате да обележат итн... најдобро е меѓу вас да се договорите и тоа да го ставите на папир. Ако веќе несака, а ти тврдиш дека е твое, тој тврди дека е негово одете на суд што да ви кажам. Геодет мислам дека неможе да заврши работа сега за сега. Само вештак одреден од суд.
 
Член од
4 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Да свесен сум за тоа. Ако има разлика, тоа се решава преку суд или договор. Ама зашто некој геодети кажуваат дека мора да се решени правно-имотните односи на парцелата пред да се мери и количи. А другите кажуваат дека правно-имотните односи немаат врска со количење на парцела? Демек тие можат да се решат и после мерењето. Значи можат да дојдат, да ти измерет и после ако има разлика се решава или преку суд или договор. Секој различно кажува. Кој геодет е во право?
 
Член од
18 февруари 2016
Мислења
2
Поени од реакции
0
Поздрав до сите ,нов сум и барам помош за мој проблем со имот. Проблемот е што прво неможам да разберам што е разлика од сопственост до право на сопственост. А проблемот е после трансформацијата на имот бидејки низ градежна парцела ми минува непостоечки замислен пат тој истиот е одделен со друг катастарски број и има напишано во имотниот лист право на користење на градежно неизградено земиште заради изградба што е нелогично кога пат нема и нема да се прави уште најмалку 20 години , од другата страна на замислениот пат ми остануваат уште некој 200 м2 и на тие ми ставиле право на користење на градежно неизградено земиште а не како што треба да ги направат сопственост
и да напоменам дека местото е купено а не земено поклон од државата.
Се надевам на ваша помош и ви благодарам однапред.
 
На врв Bottom