Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?


  • Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
831
Поени од реакции
1.457
Моментално не стојат добро за Берни работите, но не стојат добро и за демократите на изборите, Бајден е многу лош кандидат против Трамп. Иако на хартија Бајден нема да има големо водство (Калифорнија уште се пребројува), наративот кај корпорациските медиуми сега е дека трката е решена, дури повикувааат дека уште сега треба да се откаже. Тие секогаш и отворено беа против него, сега уште толку имаат простор за манипулација и гушење на борбата понатаму, а голем дел од постарите генерации тоа го примаат нефилтрирано и не се толку бистри да сфатат што се случува. Конзервативните демократи се консолидираа брзо (има многу индиции дека добар дел од конците во позадина ги повлекол лажниот прогресивец и полубог кај демократите Обама). А дури и ако освои повеќе делегати сега, тоа нема да биде убедливо и нема да му дозволат да биде тој кандидат на конвенцијата, без разлика што тоа уште повеќе ви ја поткопало нивната позиција на генералните избори, па и понатаму. Ворен ако имаше и најмал сомежнеж досега, сега се потврди дека е, со нејзини зборови „just a player in the game" и тука е само да му биде кочница на Берни, се надевам барем ѝ е ветено нешто, во спротивно е политичар со најлоши политички инстинкти и се изглупира за ништо. Не верувам дека е до толку глупава колку што е дволична, но од друга страна Трамп ја натера да прави ДНК тест за индијанското потекло :facepalm: така да...

Има улога медиумската пропагандата и сеењето страв од „социјализам“, позадинските договори меѓу естаблишментот и ред други сплекти кои дел отпосле ќе ги дознаеме, меѓутоа голема вина нормално има и самиот Берни со неговиот „џентламенски“ пристап на недиректно напаѓање на „пријателите“ Бајден и Ворен, кои му забија 100 ножа во грб и не пропуштааа прилика да го оцрнат. Тој вели дека те секогаш те презирал зошто си сакал Обама да има противкандидат, ти викаш Бајден е многу добар пријател и пристоен човек, уште му се извинуваш зошто некој од твоите со аргументи разложил дека е корумпиран иако скандалот со син му е очигледно класичен пример за корупција, без разлика дали Трамп направил нешто неконстутиционално или не во тој случај. Ворен ти прави хајка дека си сексист и не знам што уште драми увежбани сцени пред камери, ти не сакаш да се "спуштиш" на тоа ниво и да посочиш дека таа била сеуште републиканец додека ти се имаш залагано за правата на жените. Со среќа сега што ќе им објасниш на 60+ годишни медиумски лоботомизирани дека имаш подобра програма за обичниот човек и подобра историја на гласови. Дури и со медиумите играше „фер“ со благи поплаки, ама во стилот еве јас не сум Трамп не ве обвинувам дека сте непријатели на луѓето ...освен што, има многу индиции дека е така и Трамп на тој начин ги делигитимизира, а ти после секое „извинување“ им даваш легитимитет и простор да ја поместуваат границите понатаму, а ти мора да се правдаш и објаснуваш за сѐ поапсурдни обвинувања. Го сфаќам гледиштето дека ако ги нападнеш Бајден и медиумите ќе те обвинат дека ја делиш партијата, му даваш аргументи на Трамп и ќе те споредуваат со него - но, тие тоа и онака го правеа тоа и досега. Секако од сега е главен виновник ако Бајден изгуби во Ноември, без разлика што ќе се понижува пак да му дава поддршка по собири ко на Хилари и да лиже тоа што (со право) го плукал. Не можеш на витешки начин без ни малку да си ги извалкаш рацете да освојуваш политичка борба од тој обем, посебно не кога имаш такви моќни противници и кога тие најмалку се грижат за ферплеј. Тоа требаше да го научи од 2016та. За Берни дополнителна штета е што нема дебати дури до 15ти Март, затоа што Бајден евај склопува реченици и што повеќе простор има за зборење повеќе треска глупости, Трамп без разлика што не е когнитивно многу поарен, ќе го уништи во директен дуел. Можам да замислам само кога републиканците ќе го испречат на реклами како им ги мириса косите и непристојно допира мали девојчиња, најдобриот кандидат да се победи Трамп :pos:

Најверојатно Блумберг ќе го подржи Бајден. Останува само да видиме дали Ворен ќе му даде подршка на Сандерс и бар да му помогне да остане во живот во трката.
Аха, лудачата е решена повеќе од било кога да ја продолжи „борбата“, мислиш во тесна трка е за прво место. Кои ќе беа реакциите на нејзините поддржувачи ако таа беше на место на Берни... Единствено што може е да го попречи уште повеќе, ништо чудно и да и е веќе ветено нешто само до остане во трката, СуперПАК-от што излезе да ја поддржи со 10ина милиони, спроти досегашните нејзини божемни принципи не е случаен, а не е сигурно ни затоа што некој верува дека има шанси да победи. И на минатите избори и било ветено ВП дека ќе биде на Хилари, па не го поддржа Берни, само што на крај извиси. Лесно се откажува од борба против естаблишментот, одма се повлече од М4А штом ѝ намигнаа дека е нивни моментален фаворит, а не пак во овој момент да се реши да направи непријателство со нив, дури ако се откаже поверојатно ми е дека ќе го поддржи Бајден моментално. Ворен се откри дека нема идеологија, масовен опортунист е, плива на бранот на популарноста, платформата и беше препишана од Берни. Дури има изразени психопатски карактеристики кои многу повешто ги крие од Хилари на пример, па многу луѓе ја перцепираат како автентична и искрена, иако во добар дел од животот била републиканец и има долга историја на навидум ситни политички неискрености, кои откриваат многу. Ако во моментов ако сака да поврати дел од кредибилитетот кај прогресивните гласачи е да се откаже и поддржи Берни, но мислам дека не и е гајле за тоа а и секако е предоцна.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
nema tuka prostor za filozofiranje, SAD e plutokratija i jasno e deka sanders nema da stigne da bide kandidat na demokratite. site potezi poslednite meseci i od demokratite bea samo so cel da se spreci sanders bidejki on e najopasen za bogatasite i edinstveniot koj e spremen osetlivo da go smeni sistemot. na kraj duri i da bi se slucilo cudo i on da bi go nasledil trump sepak nema da moze da smeni mnogu bidejki so site sili (od dvete partii) ke se pogrizat preku drugite instanci da go sprecat vo negovoto rabotenje i sproveduvanje na nekoi reformi.

a na kraj dali trump ili biden e na vrvot na taja drzava ne pravi nekoja golema razlika, i dvajcata zastapuvaat slicni interesi kako i site drugi godinite nanazad, samo nuansi se vo prasanje.
 
Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.271
Поени од реакции
45.659
4 години да имаш да се консолидираш, да понудиш кандидат и ти на крај да го наместиш Бајден што со една нога цапа во деменција, зрачи со немоќ и претставува се она од што се гади гласачот е стварно необјасниво. “Корумпирана кукла на Бил и Хилари'' 24/7 по Фокс и Трамп до втор мандат лабаво, колку год да ја имале медиумската машинерија позади нив Демократите.
Пример Тулси Габард ќе беше солидно решение, ама поважно било да се угоди на Хилари .
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
4 години да имаш да се консолидираш, да понудиш кандидат и ти на крај да го наместиш Бајден што со една нога цапа во деменција, зрачи со немоќ и претставува се она од што се гади гласачот е стварно необјасниво. “Корумпирана кукла на Бил и Хилари'' 24/7 по Фокс и Трамп до втор мандат лабаво, колку год да ја имале медиумската машинерија позади нив Демократите.
Пример Тулси Габард ќе беше солидно решение, ама поважно било да се угоди на Хилари .
Башка, кој би одолеал на такво убаво лице :cool:

 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Ворен се повлече денес. Остануваат Бајден и Сандерс. Уште не се изјасни кого ќе поддржи.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.178
Поени од реакции
35.728
Интересно е што ако Бајден ја добие номинацијата во главно ќе биде поради големите победи во јужњачките red states, земји кои на претседателските избори ќе ги изгуби од Трамп.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.856
Поени од реакции
7.244
Ееех дедо Бојни, да се живи Владимир Илич Ленин и Јосиф Висарионович Сталин денес, би полуделе од завист кога би виделе како лесно можеш да дупиш народ во здрав мозок без куршуми и без терор. :pos:

Реално стварно моќен клип, моќни зборови, самооооо што е погрешно насочено, а и народ никогаш нема да се обедини.
Ayn Rand убаво си кажала, ќе си го кркаме немиен се додека веруваме во бесплатен ручек. А после толку децении, време е сметката да дојде, а и плати.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.856
Поени од реакции
7.244

The bottom half of households saw their net worth rise by 54% under Trump, from $1.08 trillion to $1.67 trillion.

Wages for lower-skilled jobs have of late been rising faster than those for higher-skilled occupations. January non-farm payrolls data show a bigger-than-expected jump in overall employment, bolstered by an increase in construction jobs.
:toe::toe:
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Ги гледам анкетите за престојните гласања, мислам дека е готово, нема шанси Берни, ако го изгуби Мичиген и околните држави ( а по анкетите дебело ги губи) редно е да се признае дека не успеа да мобилизира доволно млад гласачки контингент, а постарите автоматски гласаат за Бајден без ни да чујат една реченица изговорена од него.

Бајден-Трамп е 80% победа за Трамп, освен ако не се случи нешто непредвидено, впрочем и за Хилари-Трамп прогонозите беа 80% за Мадам Президент па знаеме како тоа заврши.
 
M

Macedon1um

Гостин
Крупниот капитал го победи Берни, ама и (ќе) му донесе нова победа на Трамп против демократите тоа е веќе скоро па сигурно
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.479
Поени од реакции
11.525
Сега кога започна циркусот, ќе биде вистинска штета ако дедо Бојни не се кандидира за претседател на САД, па макар и да ја изгуби номинацијата на Демократската Партија за кандидатурата.

Нека се кандидира како независен кандидат, како таков ќе покаже тестиси пред сите - и пред Републиканците, и пред Демократите.

27:40 - 28:04




 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.161
Поени од реакции
17.960
Нова социјалистичка мерка од Доналд Трамп, планира да ги помогни нафтените компании кои користат фракинг за да вадат нафта поради големи загуби од падот на цената на нафтата.

Социјализам од онај најстрашниот нели @Bafra, ама социјализам само за богатите.
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Нова социјалистичка мерка од Доналд Трамп, планира да ги помогни нафтените компании кои користат фракинг за да вадат нафта поради големи загуби од падот на цената на нафтата.

Социјализам од онај најстрашниот нели @Bafra, ама социјализам само за богатите.
Тоа е што цело време му го кажувам, мотото на модерните мегакоропрации-капитализам кога ни оди добро, државата да не остави на раат, а дојдат маките, први плачеме да не спасат со народни пари.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom