Прествртница и за Саудиска Арабија?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.668
Поени од реакции
21.737
Добаро било у СА, една познаничка скоро беше еден тон сториња ставаше, многу изградено и луксузно. Исто како Дубаи, само без курви, алкохол и дрога.

Салман за сега е добар престолонаследник. И откако он дојде се намали фундаментализмот на блиски исток.
Сам уште не си верувам, а не па ти да ми веруваш ако ти кажам дека една личност што ја знам која не се крие дека е припадник на ЛГБТ заедницата е моментално таму или скоро замината од таму, деновиве ставаше слики на социјални мрежи. Ни шамија, ни абаја, ни бурка, ни бутур не носи.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.744
Само тој што нема познавања може да изнапише вакви глупости.
Затоа постојано доаѓаш до заклучоци кои се косат со реалноста.
Ај еден подолг пост, и онака не помага кај тебе, но можеби ќе развие дискусија за некој што разбира.

Не е САД зависен од С.А., туку обратно. С.Арабија е зависна од САД. Ако не си знаел, САД ги изгореа пола држави на Блискиот исток, а добар дел се под санкции.
С.А. како земја измеѓу многу непријатели, слаба национална припадност на своите жители, земја без добри основи за развој, еден од нив Иран заедно со шиитите, е во очајна потреба од гарант на нејзината безбедност.
Откако се случи револуцијата во Иран, на САД им требаше друга база за заштита на ресурсите што течат низ Ормутскиот теснец. Доказ за ова е војната во Ирак во 91ва, кога С.А. беше под закана да биде нападната од Садам. Соработката е взаемна, САД ја гарантира безбедноста, а за возврат добива појдовна точка за контрола на ресурсите во регионот.
Бидејќи САД планираат да ја задржат Кина, полека пивотираат кон Далечниот исток, а со тоа го напуштаат Блискиот.
Бидејќи нафтата е конечен ресурс, а особено бидејќи Западот (и Кина) веќе се во процес да не го чекаат тој крај, туку делуваат превентивно (електрификација) С. Арабија знае дека без тој ресурс нема да опстои долго.
Оттука С.А. е во обиди да извлечи најдобра позиција од повлекувањето на САД од регионот. Тоа јасно може да се види од се што прави диктаторот на С.А.
Интерес и од САД е да не остави С.А. да пропадни, па меѓусебно се во преговори и потези кој ќе извлече подобар договор. Еден од истите што им одговара на двете во ситуација на раст на моќта на Иран е воспоставување на односи на С.А. со Израел и општо Израел со сунитските земји. Процес кој што е прилично активен во последните 3-4 години.
Влошувањето на односите почна кога САД играа прилично непријателски после убиството на новинарот, проследено со војната во Јемен. САД прекинаа да им даваат логистичка поддршка на војската на С.А. Следеа повеќе настани, во кои на Саудијците им стана јасно дека САД се позиционираат да извлечат максимум од С.А.

Една од заедничките цели на Саудијците и Американците е воспоставување на односи на С.А. со Израел, нешто што ја прави С.Арабија помоќна (ќе отвори врати за секаква соработка) нешто што стратешки е лошо за сите што се конкуренти на С.А., како Катар, (со кои С.А. имаше лоши односи последните години) Турција, Иран итн.
Бидејќи таков потег нема така лесно да помини, С.А. и требаа придобивки од САД, а Израел да направи некој прогрес со Палестинците.
Последните години се релативно мирни и имаше напредок на сите полиња за доближување на овие двете.
Алармирани дека такво нешто е контра нивните интереси, Турција, Катар кои финансираа и обучуваа борци на Хамас мораа да превземат нешто во врска со тоа.
Не тврдам дека тие стојат позади тоа но фактите се тие.
Израел во неколку наврати влегуваше во Газа последните 2 децении.

Зошто во релативно мирен период меѓу Хамас и Израел, во засилена дипломатска офанзива на зближување на односите на сунитите со Израелците, зголемена моќ и закана од Иран, војна во Украина, Израел би одлучил да направи таква акција за наводно чистење на Палестинците која е во штета на САД (пренасочување на дел од ресурсите за Израел во поглед на војната во Украина), штета на Израел со воспоставуње на односи со С. А. (кои подоцна може да ги користи како алатка против Иран), а на корист на шиитите и останатите непријатели на САД, како ете Русија и сл?

Основен постулат на одржувањето на САД како глобална сила е нејзината воена моќ.
Оттука тргнуваат сите моќи што ги поседува. Контрола на протокот на ресурсите, наметнување на доларот како глобална валута. Ако ја немаа таа моќ, Садам ќе добиеше контрола над тогашни 80% од протокот на нафтата и ќе диктираше политики. Ќе беше глобална сила. А не дека пазареле во долари.

Погрешните заклучоци, како овој, дека Израел и САД се виновни за Хамас и дека правеле фолс флагој и не знам што произлегуваат од твоите сосема погрешни познавања.
Како што ти беше тврдењето дека САД се виновни за Втората Светска војна.
Твоето тврдење дека САД го создале режимот на Иран.
Дека Израел е создаден од САД.
Дека САД можеле да го пуштат Израел по вода, за подоцна да споделуваш видеа дека ако не постоел морале да го измислат.
Постојано си контрадикторен, постојано влечиш погрешни заклучоци базирани на погрешни сфаќања.
Работи кои ги игнорираш:

- новиот „дечко“ на С. Арабија е Кина кои веќе држат воени асети во регионот
- огромна размена на национални валути меѓу С. Арабија и Кина годинава
- приближување и многу поблиска соработка со РФ, купување оружје и воена технологија од нив
- историско приближување со Иран, под покровителство на Кина
- потреба од оддалечување од доларот

Сето ова го игнорираш во тезите, а мене ми кажуваш за пишување глупости?
 
Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.046
Поени од реакции
4.700
Работи кои ги игнорираш:

- новиот „дечко“ на С. Арабија е Кина кои веќе држат воени асети во регионот
- огромна размена на национални валути меѓу С. Арабија и Кина годинава
- приближување и многу поблиска соработка со РФ, купување оружје и воена технологија од нив
- историско приближување со Иран, под покровителство на Кина
- потреба од оддалечување од доларот

Сето ова го игнорираш во тезите, а мене ми кажуваш за пишување глупости?
Добро е, за Израел расчистивме, да ти дообјаснам овде за Кралството.

Од дрвото не ја гледаш шумата.
Клучниот проблем на С. Арабија е безбедноста, т.е. опстанокот прво на Сауди фамилијата, а потоа на монархијата, која е вештачки создадена.
Арабија е монархија, направена и владеена апсолутно од една фамилија со поддршка од Британија во борбата против тогашните Османлии.
С. Арабија нема социјален, научен, национален прогрес.
Се што е С. Арабија, денес една од најмоќните земји во регионот е благодарение на Британците, подоцна Американците овозможено од нафтата. Толку.
Во време на тензии, првично Ирак на Садам, потоа Иран, Турција, па и Катар, на С. Арабија и е потребен надворешен играч за да и го обезбеди опстанокот.
Се што е денес С. Арабија е заради заслуги на Британците и Американците. Без нив, С. Арабија НЕ постои.
Племенските групи кои живеат во нејзе немаат национална припадност. Се што ја држи С. Арабија толку моќна се парите. Разни влијанија, по исламска или друга линија можат лесно да ја поткопаат власта и интегритетот на С. Арабија.
Оттука Саудијците, интегритетот и опстојувањето на својата држава им го доверуваат на своите создатели Британија и понови Америка. Интересот на Американците и Британците за опстојување на С. Арабија е друг, но тоа е небитно за дискусијава.

Меѓутоа, Саудијците знаат дека нивното најмоќно оружје - нафтата има рок на траење.
Прво пробаа преку разни обиди да играат на картата ислам. Пробаа да направат влијание ваму - таму. Нешто им успеа, повеќето не. Сега С. Арабија оди на другата карта, веќе испробана од соседот ОАЕ.
За да опстои С. Арабија, во време кога САД најавуваат пивотирање кон Далечниот Исток, треба да игра малку попаметно со соседите, Европјаните и останатите што имаат потенцијал да им бидат сојузници.
Еден од тие потези е воспоставување односи со Израел. Нема да навлегувам на таа тема, пошто очигледно расчистивме за тоа.

Добри односи со другите значи тоа што го прави Израел, играат добро со сите. Соработка пред непријателство.
Во времето кога почна оддалечувањето со САД, особено после неуспехот да ја претворат Сирија во гасовод С. Арабија почна затоплување на односи со Русија. Примање или имање влијание на Русија во/врз ОПЕК, па дури едно време најавуваа и воена соработка. Имаат нагло зголемена економска соработка со Индија. Очигледно и со Кина. Тоа е тоа што им треба.
Но, ниту воена соработка со Русија, ниту огромна размена со Индија, ниту јуани за барел со Кина не им помагаат на Саудијците во одржување на целоста на монархијата.
Им треба моќен надворешен играч за да може да ја одржи во целост и на власт монархијата.
Единствен таков играч во последните 50 години, сега и во наредните 50 години е САД и никој друг.

Тоа добро го знае С. Арабија. Затоа и гледаме радикални промени во С. Арабија во последните години.
Се што прават е да се доближат што е можно повеќе на било кој начин до Западните вредности, делумно забрзано од политиките на Бајден. Со тоа ќе си овозможат соработка и безбедност долго откако нафтата ќе прекине да биде приоритет на САД.

Иран е природен непријател. Турција, како што е С. Арабија е регионален играч, и исто така непријател на С. Арабија. Никакви помирувања во регионот ќе траат долго. Првата шанса, на едните или другите ќе биде искористена за добивање предност. Ако Иранците видат шанса да ја преполоват С. Арабија, би го направиле тоа без око да им трепни без разлика нивните моментални односи.

Сосем нереално е да се очекува С. Арабија да соработува воено со Кина или Русија во услови кога двете имаат моментално стратешки односи со Иран.

Оттука, еден е гарантот на безбедноста на С. Арабија и тоа нема да го сменат никакви привремени трговски зделки.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.744
Глеј @Human кој дошол на гости... :LOL:
(не беше намерно, навистина не знаев дека ќе има средба)











И Кадиров го донеле. :D

Автоматски споено мислење:

Се што е С. Арабија, денес една од најмоќните земји во регионот е благодарение на Британците, подоцна Американците овозможено од нафтата. Толку.
Во време на тензии, првично Ирак на Садам, потоа Иран, Турција, па и Катар, на С. Арабија и е потребен надворешен играч за да и го обезбеди опстанокот.
Се што е денес С. Арабија е заради заслуги на Британците и Американците. Без нив, С. Арабија НЕ постои.
Хаха, па нормално дека се се врти окулу нафтата. Не окулу Америте и не окулу мочаните Британци. :LOL:
Да без покровител С. Арабија не може да постои, но тој покровител не мора да биде Пакс Американа. Посебно не сега кога се на залез.
Автоматски споено мислење:

И ова:
- не Иран не им е „природен непријател“, не повеќе од Франција што и е „природен непријател“ на Германија па сега се заедно во една држава заедница
- Израел е битен само како копнен носач на авиони на САД (кои се на залез) и за ништо друго
 
Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.046
Поени од реакции
4.700
Ок, толку беше дискусијата со тебе. Очекувано.
Се надевам дека ќе се надоврзи некој друг што има аргументи. :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.744
Чекај бе рано е за легнување, не си оди. :D
Или ај ако си легнуваш рано, но тогаш еве нешто за успивање:






What Are the Saudis Really Preparing for?


It was announced the other day that Saudi Arabia and China are opening a $7 billion local currency swap line.



It prompted the highest-trafficked tweet of mine ever.





Mark Wauck over at Meaning in History linked to it. Mark didn’t really elaborate my point so I posted a reply in his comment section.

Moves that occurred 10 years ago are instructive of why we are where we are today and where we may be headed.
The announcement of the swap lines is likely a pre-announcement of an Economic Hitman-style attack on Saudi Arabia by the US. It’s not really that difficult to foresee.
For historical context, Russia was hit hard in 2014/15 by the collapse in oil prices. In retaliation for “stealing Crimea” an attack on oil prices was organized by President Obama and the gaggle of usual suspects to trash the oil price.
In June of 2014 oil closed at $112.36. And the price began dropping the first trading day of July 2014 and didn’t stop until the end of 2015.



Saudi Arabia helped that process by expanding production, thinking they would take Russia’s market share as the Russian ruble collapsed and Russia’s foreign exchange reserves were drained.
The key to the anticipated win was that Russian companies, mostly the big State Owned Enterprises like Gazprom and Rosneft, had a lot of dollar-denominated debt which was about to mature and needed rolling over. So, the US sanctioned Russia such that companies like Gazprom couldn’t roll the debt over, because they couldn’t sell the bonds to US or European investors anymore. The current bondholders had to be paid off… to the tune of north of $50 billion in Q4 of 2014, and another $50 billions in Q1 2015.
This “rollover risk” would plague the Russian government’s finances for the next 18 months as the price of oil dropped relentlessly.

The Russian ruble dropped from the high 20’s/low 30’s versus the dollar rose to a high above 80 in late November, but it only happened after Putin personally ordered Bank of Russia President Elvira Nabiullina to let the ruble float. Before that there had been a soft peg to the US dollar in place, which was easy to maintain while oil was trading above $100 per barrel.



China stepped in at the height of the ruble’s collapse to give Russia a swap line between yuan and rubles. China paid off Gazprom’s debt. Russia paid them back in yuan, which they were going to get freely because of these swap lines then and Power of Siberia in the future.
The US didn’t dare sanction China for this because of both the blowback onto our economy and would have been tantamount to declaring war. It’s also why China didn’t get even threatened with sanctions after Russia “invaded” Ukraine last year.

That sweetheart deal for the gas now flowing to them through the Power of Siberia pipeline now makes a lot more sense. Personally I had misremembered it being signed in 2015, as a response to the crisis, but it was before the crisis even broke out.

That implies a few things: 1) the combination of of events of early 2014 prompted the formulation of a coordinated attack on oil prices aimed at Russia for later that year and 2) that Putin anticipated it and opened up negotiations with Xi Jinping to get Power of Siberia built quickly.
Nearly everything that’s happened since then is downstream of the events tracing back to early 2014
Russia survived that period of ‘rollover risk’ and in doing so created the blueprint for other countries to do the same.
Now, a tweet from Eric Yeung set all of what you are about to read spinning in my head immediately.





and my immediate response:





To which Eric replied:




So, to summarize before I go any further:
  1. China is using their US Treasuries and US dollar surpluses to loan them to Emerging Market trade partners of significance to CHINA!
  2. They are asking for yuan in repayment.
  3. This stabilizes the yuan/usd exchange rates while China can and is rapidly expanding the money supply to deal with their sagging property markets as a result of the Fed’s aggressively tight monetary policy.
  4. In order for China to expand the yuan into the new dollar vacuum without also losing their gold (Luke Gromen’s point during the conversation), they have to create a demand cycle for their debt, keeping borrowing costs low.
  5. Since they have cross-currency swap lines with their SE Asian partners and offshore yuan settlement around the region, i.e. in places like Singapore, this is how they manage the expansion without creating a runaway inflation problem.
  6. Yuan replace dollars without a massive shift in exchange rates and/or bond yields.
The 2014/15 ruble/rollover crisis was the test run for this. So, now. let’s go back to the beginning of the article.






You have to see this stuff in hindsight now, but in this case I think the past is prologue for the future.



Et Tu, Riyal?
So, now, start thinking about what the US and Davos will do to the Saudis in a similar scenario. The Saudis have been defiant of the US’s demands to go along with US foreign policy excursions like Ukraine and Gaza while simultaneously working in tandem with Russia to keep OPEC+ together in the face of the West’s full court press to what….? Bomb the price of oil.
What most folks do not understand is that the Saudis have a similar problem today (and have had for over a decade), that while their costs of pulling oil out of the ground are extremely low, the amount of money Saudi-Aramco has to pay to the government to cover the government budget balloons that price.
So, while their COGS are low, their EBITDA is also low, depending on the price.



This is why (see graph annotations above) when the Saudis (henceforth KSA) went along with President Trump to trash the price of oil by pumping more and lowering their price in 2018, the gambit ultimately failed.
Their budget deficit exploded and Russia, with a free floating ruble and a flexible oil tariff regime outlasted the attack on oil.
As a comparison, Russia’s COGS are a little higher than KSA but their EBITDA is far lower. In fact, below a certain price per barrel (~$40, but it changes), Russian oil majors pay no taxes. It is a system a lot like US income taxes, progressively higher rates at higher profit margins.
But the Russians have a floating ruble to fall back on. No matter what the income level, they are paid in rubles. If oil is weak, the ruble should be weak and internally the costs to Gazprom or Lukoil for labor, SG&A, etc. is the same as if oil is high.
The US keeps attacking the ruble thinking it will bankrupt Russia but it won’t. Certainly now that they hold zero dollar-denominated debt and zero US treasuries as foreign exchange reserves. Attacking the ruble now is just petulance.

The KSA, on the other hand, as a riyal pegged tightly to the US dollar. Their COGS, EBITDA, everything may as well be in dollars, including labor costs, government subsidy costs, etc.
The solution, of course, is to break the peg of the riyal to the dollar.

Et voila, instant budget balancing at lower oil prices, just add foreign buyers offering not dollars.
Every year Thanksgiving week here in the US is marked by some kind of volatility in oil prices because OPEC+ holds their winter meeting this week every year. Thanksgiving week is a great time to screw with markets because the US is really distracted by holiday travel and logistics.

So, the other day infighting within OPEC+ by African nations including the dutiful Davos-controlled nation of Nigeria postponed the meeting and was met with a washout in oil prices.
The Saudis need/want a put under the oil price of $80 per barrel. They need that to maintain their budget (see above).
China offers the Saudis a swap line to ensure breaking the peg goes smoothly. In other words, China will loan the Kingdom dollars to be repaid in yuan, just like they did for Russia and are currently doing today for their Southeast Asian trading partners trying to defend their currencies against the Dollar’s milkshake suction.
If we look back to history with Russia and Power of Siberia guaranteeing a big flow of yuan and rubles between Russia and China, might we see something that would grease the skids of riyal/yuan flow?



As the kids on the Twitterz like to say, “kek.”
This OPEC+ meeting meant that a whole lotta schmoozing by Davos through the Biden administration to break the cartel and let the price of oil drop is happening. It’ll be the same tired ploy as what they pulled with a willing KSA in 2014 and Trump worked them over for in 2018:
“We’re taking oil lower. Everyone else will suffer unless you pump like mad to us and we’ll reward you with increased market share in the US. After we let the price rise, you’ll be the new king.”

In the end all 2018’s attack did was finally get Crown Prince Mohammed bin Salman (MbS) to realize that the US is an unreliable and vindictive partner. He hitched the KSA’s and OPEC’s future on Putin and the Russians. He’s been rewarded for that choice to date.
The Saudis are preparing for an attack on the oil price to punish them for their lack of vision by the Neocons who never learn anything from their past failures.
Guess what? If Nigeria, Angola and Congo are hearing the sweet nothings of the West today I’d say they about to get rolled by Russia and China, but this time they will be joined by MbS and the Saudis, who are getting ready for the inevitable.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.659
Поени од реакции
4.317
Глеј @Human кој дошол на гости... :LOL:
(не беше намерно, навистина не знаев дека ќе има средба)











И Кадиров го донеле. :D

Автоматски споено мислење:


Хаха, па нормално дека се се врти окулу нафтата. Не окулу Америте и не окулу мочаните Британци. :LOL:
Да без покровител С. Арабија не може да постои, но тој покровител не мора да биде Пакс Американа. Посебно не сега кога се на залез.
Автоматски споено мислење:

И ова:
- не Иран не им е „природен непријател“, не повеќе од Франција што и е „природен непријател“ на Германија па сега се заедно во една држава заедница
- Израел е битен само како копнен носач на авиони на САД (кои се на залез) и за ништо друго
Што е ова продолжува изолацијата на Русија...
Путин се сокрил во бункерот...
Умре веќе 100 пати се чека да умре 101!

... и овде едно видео како поминал дочекот во КСА ама и ВО УАЕ



UAE leader welcomes ‘dear friend’ Putin

хм, значи одлучија целосно да ја изолираат, ај можеби до 22 век и ќе им успее.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.744
Што е ова продолжува изолацијата на Русија...
Путин се сокрил во бункерот...
Умре веќе 100 пати се чека да умре 101!

... и овде едно видео како поминал дочекот во КСА ама и ВО УАЕ



UAE leader welcomes ‘dear friend’ Putin

хм, значи одлучија целосно да ја изолираат, ај можеби до 22 век и ќе им успее.
Грешка е ова дека Путин имал 35-ки во пратња. Он бил пратњата пошто не кажуваат во јавност, ама наводно он возел едната 35-ка... :unsure:
Но сериозно, некаде прочитав дека лагано си долетале без допуна на гориво во лет. Изгледа големи резервоари имаат тие 35-ките.

И многу поинтересно, лично доаѓа во С. Арабија за време на војна со Пакс Американа... Значи не се плаши за безбедност од спомнатите што се обидуваат да му направат неколку атентати во последниве децении. Што кажува многу за моменталниот статус на С. Арабија од аспект на „сојузник“ на САД. Еј @Human само онака да те поздравам. :D
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.556
Поени од реакции
26.070
Единствен таков играч во последните 50 години, сега и во наредните 50 години е САД и никој друг.
Збориш за оваа Америка?

Последниов од овие Американци умре пред некој ден.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.668
Поени од реакции
21.737
Кога паѓа матицата домино ефектот е неизбежен.


Дубаи 2.0. With blackjack. And hookers.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.668
Поени од реакции
21.737
Не постои поголем окиморон од оскудно облечена арапкиња да го држи знамето на кое пишува дека само алах е господ еден а мухамед е неговиот гласник.

Пакистан и секако нашите орки ќе останат последните мухамеданци.


Тој педофилот во гроб се врти.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom