Пресолување на прехрамбените продукти

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
813
Дали е до мене, или последно време ставаат премногу сол во храната? Месни и млечни производи, како од маркет, така и домашни, голем дел се пресолени. Татко ми купи домашно сирење, р'тос солено, едно парче со големина на кикиритка е доволно да ме натера да го плукнам залчето, претходно сум јадел по 10 пати поголеми парчиња и тоа со мерак, сега, за никаде. За сувомеснато вакумирано, да не правам муабет. Што му е проблемот на производителите? Солта е по ефтина од конзерванс или добро згуснува? Или и двете, па ајде шибај... Има ли некој друг со ваков зорт или само јас сум пи*чка?
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.343
Исто имам приметено и урда кога земам вакумирана, отров е
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
...се смета дека солта дава чувство на задоволство, исто како благото т.е. шеќерот дури се смета дека испирање на устата со сол (натриум хлорид) по извесно време ако се јаде подобро се чувствува вкусот на храната, со солта се зголемува апетитот, па дури се смета и дека се зголемува и желбата за пиење посебно алкохол, докажано е дека со физички вежби и со потење се намалува нивото на натриум хлорид со што се намалува апетитот... инаку пресолен производ дава подобра конзистенција и свежина на истиот и бремената жена ако претерува со солта во исхраната после роденото дете ќе биде љубител на солени продукти !



..блага урда е пријатна и ќе се изеде 2,3 лажици( купи и пробај ја ова),



но солената урда ќе не натера целата да ја изедеме како мезе со дополнителна желба за пиење покрај неа, затоа во последно врмеме сите продукти се пресолуваат да бидат посвежи, да го зголемат апетитот и ја потекнат желбата за пиење со еден збор да се создаде еден вид зависност и желба за истите!
 
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
ефтина е солта па сите шибаат, да тежи повеќе. сирењето, кикиритките, сувомесно се е пресолено
профит
 

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Ова сирење е превише солено, не се јаде...
 
F

Flatter

Гостин
...се смета дека солта дава чувство на задоволство, исто како благото т.е. шеќерот дури се смета дека испирање на устата со сол (натриум хлорид) по извесно време ако се јаде подобро се чувствува вкусот на храната, со солта се зголемува апетитот, па дури се смета и дека се зголемува и желбата за пиење посебно алкохол, докажано е дека со физички вежби и со потење се намалува нивото на натриум хлорид со што се намалува апетитот... инаку пресолен производ дава подобра конзистенција и свежина на истиот и бремената жена ако претерува со солта во исхраната после роденото дете ќе биде љубител на солени продукти !



..блага урда е пријатна и ќе се изеде 2,3 лажици( купи и пробај ја ова),



но солената урда ќе не натера целата да ја изедеме како мезе со дополнителна желба за пиење покрај неа, затоа во последно врмеме сите продукти се пресолуваат да бидат посвежи, да го зголемат апетитот и ја потекнат желбата за пиење со еден збор да се создаде еден вид зависност и желба за истите!
Не трескај зелени какво задоволство какви глупости... Ако е така оди ставај си сол на лебот задоволи се.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.526
Поени од реакции
5.706
Прво, солта е нај природен и најдобар конзерванс.
Второ, солта (во нормални количини) е неопходна за правилно функционирање на организмот.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Прво, солта е нај природен и најдобар конзерванс.
Второ, солта (во нормални количини) е неопходна за правилно функционирање на организмот.
И трето - го појачува вкусот.
Ама мој впечаток е дека се става за поголема трајност на продуктите.

Мене најизразено (и неподносливо) ми е во маслинки од наше производство.
Исто, лошо искуство имав скоро со чварките на Златиборац. Вкусни, месасти, не изедов многу, а ноќта дехидрирав - одвратно чувство, неразумно пресолени.

Околу физиологијата, точно, солта е потребна за физиолошките процеси во организмот, ама во строго регулирани количини (мислам дека некој оптимум е 40 грама неделно). Солта е и отров. Солени почви се неповолни за одгледување на растителен свет, а и Мртво море е мртво баш заради огромната соленост, дури ни бактерии не опстојуваат во него.
Треба внимателно со солта.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.343
ами кога во пакување пола кило сирење 100 грама е сол, јасна е математиката
има сирења отров се солени не се јадат
ако ставаат сто грама на кило ќе се отруеш, ставаат превише сол тоа е факт, али више како конзерванс него да прават превари.
Исто и @bijons со она тврдење дека тоа те терало више да јадеш, не те тера да јадеш више него вода да пиеш. било кое сирење или урда е пресолено 2-3 пати него што треба
 
F

Flatter

Гостин
Прво, солта е нај природен и најдобар конзерванс.
Второ, солта (во нормални количини) е неопходна за правилно функционирање на организмот.
Се е точно тоа но дека е задоволство нема си врска, солта се става поради вкусот кој го дава.

Ти во манџа да ставеш 1-2 лажички сол поради вкус а пример ете исто ли ќе ти биде манџата ако ставеш 200-300 грама сол ? Значи не оде јбг ствара дихидрација во големи количини и што уште не...
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.956
Bidite srekni sol ako stvaat posto samo eden gospod znae sto drugo ima vnatre, posebno vo suvomesnatoto.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
Не трескај зелени какво задоволство какви глупости... Ако е така оди ставај си сол на лебот задоволи се.
... @Flatter, информирај се прво, пред да набедиш „за трескање зелени“, оти има цели студии околу солот, да додадената сол на прехрамбените продукти ги подобрува сетилните својства на буквално секоја храна што луѓето ја консумираат дури и тие не толку сакани прехрамбени продукти ако се додаде малку повеќе сол просто се подобрува сезорните атрибути на храната, со што се зголемува желбата за храна т.е. апетитот со што се укажува потполно задоволство споредбено слично со чоколадото т.е. шеќерот...читај понатаму!
Исто и @bijons со она тврдење дека тоа те терало више да јадеш, не те тера да јадеш више него вода да пиеш. било кое сирење или урда е пресолено 2-3 пати него што треба
@Ron Burgundy при конзумирање на солена храна се зголемува желбата за пиење вода, поради фактот дека како влегла солта така треба да се исфрли преку урина, а телото тоа го координира со појава на прекумерена жед поради преголем внес на солот, оти солта не се акумулира во организмот!
...,,Habit likely plays a much bigger role in salt preference, experts say. As with any dietary habit, if we get accustomed to saltier food, we need to maintain that level to continue to enjoy our meals and feel satisfied...,,
Причините зошто сакаме шеќер и сол се делумно физиолошки, делумно психолошки и делумно поради околината во која живееме, зборуваме за психолошкит момент :
,,..Of particular importance are experience-dependent processes including the sensitization of the neural systems underlying sodium appetite and the effects of sodium balance on hedonic state and mood..,, значи задоволство така?
..,,Especially noteworthy was the observation that the patients also improved scores on a test of general well-being that likely reflected improved mood. It can only be speculated, but an increase in sodium ingestion and retention may have contributed to the mood improvements. The authors concluded that dopaminergic and opioidergic neurotransmission within ventral striatal brain regions associated with reward may be important for salt craving...,, рековме како психолошки фактор !
...високиот внес на натриум, како пушењето, е модифициран фактор на ризик за однесувањето за многу кардиоваскуларни заболувања
мислам дека некој оптимум е 40 грама неделно
..,,the question is – how much sodium is sufficient?..,,
Светскиот просечен внес на сол по поединец е околу 10 g / ден, што е поголемо од дозата препорачана од FDA за околу 4 g, и може да го надмине она што всушност е потребно за повеќе од 8 g, на пример, просечната дневна доза на солта од Нова Гвинеја изнесува околу 0,5 g / ден, а нема докази дека се нездрави, всушност, тие покажуваат многу помалку кардиоваскуларни болести отколку популациите кои ја конзумираат светската норма на солот!
...низ историјата сол се покажала како супстанца толку вредна што служела како валута, влијаела врз воспоставувањето трговски патишта и градови, предизвикани и финансирани војни, обезбедени империи и инспирирани револуции, во средниот век, солта се користела како третман за болести што се различни како што се забоболка за заби, вознемирени стомаци и " психолошки проблеми"!
... поединци кои работаат секој ден во екстремно жешки околини, губејќи големи количества натриум преку потење, најчесто се жалат на замор, главоболка, тешкотии кон концентрирање и нарушување на спиењето - симптоми кои често се поврзуваат со психолошка депресија, со што делимично се поттикнува пациентите да не го ограничуваат внесот на солта, иако на пример има покачен крвен притисок му се вели да го намали малку внесот на солта (правилно), а не да се прекине тотално со посолување и јадење солени продукти (погрешно) ...недостиг на натриум т.е.солот се маниестира со сиптоми поврзани со промените во расположението и апетитот! (y)
.Ама мој впечаток е дека се става за поголема трајност на продуктите не изедов многу, а ноќта дехидрирав - одвратно чувство, неразумно пресолени ,Околу физиологијата, точно, солта е потребна за физиолошките процеси Треба внимателно со солта.
... солот дава волумен на производот и го држи посвеж со што дава чувство на поквалитетен демек тазе, инаку спореди на пример блага урда и солена урда во пакување рокот на траење е ист, т.е. солената урда пакувана не значи и дека е со подолг рок од обичната, дури и двете истовремено да се отворат и да се чуваат во фрижидер истовремено се расипуваат, благата урда се разводенува мувлосувајќи, а солената станува неподнослива кисело горчлива мувлосана!... мислејќи дека буквално солот е кривецот нели за навиката на човекот за пресолување при јадење при што настануваат со време разни здравствени проблеми, во некои земји донесоа забрана за чување соларник на маса во рестораните токму поради овој факт, за да после увидат дека ваков внесен сол е само 30% од вкупниот внесен сол во организмот, другото све е од храна каде солот го има внатре природно во производот, на пример во месото што никој тоа не може да го смени мислам од производителите, единствено може да се намали т.н површинско солење на продуктите како на пример чипсот, тоа е компир каде површински се „прска“ сол...е тука треба производителите да делуваат ама некако слабо оди, оти токму таа сол дава силни сензорни задоволства на човекот така да ако не го изеде целиот чипс не може да застани! тоа е ефектот на солта како чиста и таа е важна што велиш околу физиолошките процеси само поради нејзината јодираност т.е. составот на јод во солта која е потребна за функционирање на штитната жлезда конкретно за формирање на нејзин хормон Т4 ( од четири молекули на јод), а за други физиолошки потреби солот телото го добива од храната чисто од составот на продуктот како што спомнав за месото, а не од посолување со готов сол!... и уште нешто, ноќта ТИ не си дехидрирал, оти ниту си повраќал ниту си имал пролив за да изгубиш течност па да бидеш во состојба на дехидратација ( кога количеството вода што го напушта нашето тело е многу поголемо од количеството што го внесуваме), тебе едноставно ти се случи „пресоленост“ во телото што итно требаше да се отстрани СОЛОТ од организмот (солот не може да се акумулира во телото) како велиш ти дека солот може да е отров како по количина така и по времетраење во задржување во организмот и затоа навечер твоето тело не можеше да се поти па преку потните жлезди да го исфрли вишокот на сол, туку остана опцијата преку ЦНС телото ти делува на центарот за жед со што внесот на поголема количина на вода за кратко време всушност ја исфрли цела таа сол од организмот преку бубрези со обилно мокрење! ;)
 
Последно уредено:
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
ако ставаат сто грама на кило ќе се отруеш, ставаат превише сол тоа е факт, али више како конзерванс него да прават превари.
Исто и @bijons со она тврдење дека тоа те терало више да јадеш, не те тера да јадеш више него вода да пиеш. било кое сирење или урда е пресолено 2-3 пати него што треба
Не знам колку точно стават, онака тропнав, ама сигурно е најмалку двојно повеќе од потребното, дозволеното. Солено за да биде вкусно, ама до толку солено да не се апнува.
Како и да е претерано е сол. Дали они воошто го пробуваат производот пред да го пуштат на пазарот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom