Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    636

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
14.977
Поени од реакции
33.077
Ок, подобро поставено прашање.
Дали може да победи Украина? - ДА
Дали може да победи со моменталната стратегија? - НЕ
Де објасни ја стратегијава за победа?
Автоматски споено мислење:

Ne e ni tvoe da odlucuvas. Imas tuka lokalni problemi, i moes da odlucis dali kje se boris ili kje cesas jajca.

Oni tesko da se vratat u granicite od 1991, ama toa so kje ostane kje bide celosno nezavisno od Rusija.
Како беше онаа, "независни оти ништо нема да зависи од нив" ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.078
Поени од реакции
19.661
Моите ставови се сменија лани на 22 февруари.
До пред инвазијата јас бев про-Путин како балансер на хегемонот - САД.
До тој датум, Путин беше добриот во приказната. Без разлика што ги има сите одлики на диктатор што е тема за себе, до пред инвазијата Путин беше надежта за правда во неправедниот свет владеен од дежурниот полицаец САД. Сирија беше добар потег на Путин. 2014 Донбас беше добар потег на Путин, паравојска беа сецесионисти, не РФ војска. Крим 2014 беше преминување линија, ама имајќи предвид дека сите црноморски бази се таму - разбирлив до некој степен.
За сметка на тој потег во 2014 национализмот па и нацизмот е во подем во Украина. Не знам на кого не му е логична таквата последица, ама Донбас требаше да биде пион во таа шаховска партија а не кралица. Донбас ја спречува Украина да биде дел од НАТО, и статус кво на Путин му одговараше до недоглед.
Ама има една квака тука.
Путин е диктатор кој се грижи за својот углед, скоро како секој диктатор, тој сакаше пред да се пензионира да си оди со славје. За да си оди со славје, ќе ја покори Украина, ќе ја подели, па ќе ја присвои до Дњепар, тн Новороссија. Тука и ја усра работата.

Еве ти цитат ден пред инвазијата од мене

Јасно е тука дека ја поддржувам матната игра против западот. До овој момент Путин го држеше западот за уши и ги поматуваше сметките на америте. Северен тек 2 само што беше пуштен во употреба и спремен да штанца паричиња. Идеална ситуација според мене. Ама, мораше да се прави Наполеон.

Со навлегувањето на официјална руска армија во суверена земја призната од РФ, автоматски русите стануваат бетер од америте. Русија е гарант на украинската безбедност а всушност најголема закана.

Сега сме во парадоксална ситуација каде нацистите и националистите се лицето на правдата. Изборот е змија да те апне или магаре да ти го бапне.

Путин мора да падне ако сакаме да гледаме повторно руска правда. Мора тој џелат да умре од својот нож за Русија да си го обели образот. Проблемот е што со падот на Путин може да дојде на власт Медведев шизофреникот или некој ко Пригожин.

Украинците со своите потези покажаа дека не се жалат за татковината и заслужуваат држава. Никој, абсолутно никој се нема борено за својата земја како украинците. Можеби евреите и финците спаѓаат во таа категорија, ама разликите се огромни.

Се надевам ти одговорив
Ubavo obrazlozeno, i da vo pravo si, imame dijametralno sprotivni gledista na nestata.
Ke probam samo vo kratki crti. Rusija da, vleze totalno nespremna vo Ukraina, toa duri i ne e za debatiranje, toa e fakt. No izborot bese ili toa ili da dozvolat da gi zaobikolat potpolno, da gi matiraat. Ti vikas Putin ja preli casata so Ukraina, jas vikam bese doveden do svrsen cin so ogled na site desavki, vojni, revolucii, pucevi sto se slucuvaa vo posirokiot region i so koj Rusija kopneno se izolirase od ostatokot na svetot. Ne e tuka samo Ukraina, cel domino efekt imase na nastani, Ukraina bese posledniot od nizata. Ako ne vlezese rabotite bi bile mnogu polosi otkolku sega sto se. Daleku polosi za Rusija. Srekja vo nesrekja za Rusija e sto i zapadot( pod zapadot sekako mislam na SAD a ne na pajtasite nivni vo NATO )se brkase so vremeto i ne stigna da ja osigura Ukraina na vreme, a ne deka aktivno ne raboteja na toa. Dodusa i Rusija im pomati nekoj planovi vo megjuvreme pa i taa dobi nekoja minutka plus. Vo sekoj slucaj ispraven poteg na Rusija kade iako nedospremeni vlegoja vo Ukraina.
P.s nastrana geopolitika i dali Rusija bila vo pravo ili ne, povekjeto tuka sto se proruski nastroeni imam vpecatok deka voopsto i ne se zamaraat zosto, kako itn itn tuku od edna strana e SAD, zapadot koj bukvalno od osamostojuvanjeto ni pravat sopki, ne degradiraat na sekoj mozen naci i od druga strana e Rusija koja otvoreno im rece dosta e, pa si se vodat po toa neprijatelot na mojot neprijatel e moj prijatel. Jas sigurno si se vodam po toa, taka da duri im gi mati planovite, a im gi mati i toa salam, super se Rusite, Ukraincite koj gi ebi.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
2.991
Поени од реакции
3.449
Украина почна да има фрикција со РФ некаде 2008-2009.
Еве каде е твојата грешката, не започна во 2008/9 туку многу многу порано, ако сакаш “службено“ можеби треба да се смета 2004-та како почеток (портокалва револуција), тогаш беше првиот (познат и евидентиран) обид на западната... (ЕУСА) да изврши продор.
Останатото кое си го навел за жал се полувистини и би требало простор за да се сите анализираат.

Еве да се обидам со гасот.
Украина до '90/91 беше во составот на СССР и воедно една од најразвиените економски субјекти во таа федерација.
Како последица на тоа имаше многу бенефити меѓу другото и со бенефицирани цени за енергенси, значи и за гасот.
РФ колку што е познато коректно си го плаќаше транзитот на гас преку Украина за што овие инкасираа добри износи.
Ако ние во тие '90 години плаќавме гас за 480-560 $ за м3 таа иста Украина плаќаше нешто над 120$, Германија која својот економски бим го должи на евтините енергенси кои повторно ги набавуваше од РФ, до пред санкциите таа Германија набавуваше 170 милиони(или милијарди беа, небитно за дискусијава) м3 гас по цена од 250-280$ а имаше потреби за околу околу 70 остатокот по пазарни цени го продаваше низ ЕУропска со што дополнително заработуваше, Македонија во времето кога требаше да минува турскиот тек успеа да добие намалување на цените за прв пат м3 падна под 400$ потоа дојдоа демокративе атлантисти и се отиде во 3пм.

На Украина можеби не и е даден гасот гратис (настрана тоа што постојано испумпуваше гас од гасоводот а овие во ЕУропска се жалеа-ама тоа е лоповлук и небитно е) но за цело време добиваше БЕНЕФИЦИРАНИ ЦЕНИ за гас. Енергенсите се главниот инпут во секој производ и го детерминираат економскиот развој и раст и конкурентноста, значи Украина имала повеќе бенефити од сите други поранешни членки на СССР а ги добивала од РФ.

Околу потпишувањето на спогодбата на Јанукович (2013) со РФ изнесуваш невистини. ЕУропска понуди 3 милијарди а РФ неповратни 3 плус 15 милијарди и сите останати работи кои помалку се познати... во таква ситуација ти сакаш да речеш дека Јанукович требало да одбие 18 милијарди а да прифати 3 за да не му направат државен удар, е па не се случи тоа, Јанукович ако не прифатеше реланост ќе го јадеше од народот вака го тргнаа овие од ЕУСА...

Инаку 2014 се случи како последица на интервенцијата во Сирија, таму на повик на Садат РФ мораше да интервенира затоа што беше обврзана со договор, ако тоа не го направеше со време ќе се распаднеше(се разбира со помош на федеролибералите од ЕУСА).
За да ја ослаби позицијата на РФ во Сирија овие ЕУСА одлучија да му направат беља во неговито двор па го отворија фронтот во Украина и така се почна да добива нови димензии... едно од прашањата е зошто РФ не реагирала остро во 2014 туку чекаше години за да реагира,... па самиот Путин има изјавено дека не биле подготвени како економски така ни воено (економијата ја подготвија и најдоа нови пазари за да ги амортизираат санкциите а произведоа и хиперсонично па овие од ЕУСА можат да му се фатат за најдолгото од трите и да пеат револуција) ... а всушност се ескалираше поради цивилизациски вредности (како педофилија лгбт и други возвишени западни вредности) на ЕУСА и од друга страна традиционални семејни вредности кои на почеток ги застапуваше и ги промовираше РФ а подоцна и други се приклучија - па на крајот заврши како војна на цивилизациите која е во тек со извесен крај, а тоа е крај на ЕУСА доминацијата во светот.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
8.453
Поени од реакции
19.855
Очај. Јад и смрад.
Јебига, сега кога се пред пораз пулените мора да се почне да се релативизира за да се дојде до подобра позиција за да побрзо се заборави допрениот блам. На почетокот битно беа самоуверени и оптимисти.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.280
Поени од реакции
36.263
искачаат полека од психозата, кај и да е кога ќе почне све да се распаѓа ќе ја прифатат реалноста.

Член од
8 мај 2013
Мислења
10.856
Поени од реакции
35.345
Според официјалните власти тоа е враќање на границите од 1991 и бркање на русите од украинска територија. Дали е тоа возможно? Или е научна фантастика?

Војнава да траеше 3 дена како што беше планирано тие граници ќе беа од 1991ва без Крим. Сега ај што изгубија неколку стотици илјади луѓе, па и уште територија ќе губат, пошто не се знае со колку ќе изгубат.

Дали сево ова вредеше? Ја реално мислам дека не.
За што дали вредеше бе човече? Вредеше што се бранат?

Збориш ко они да ја нападнале Русија, Бог да чува.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.280
Поени од реакции
36.263
За што дали вредеше бе човече? Вредеше што се бранат?

Збориш ко они да ја нападнале Русија, Бог да чува.
па така е, да немаше егзистенционална закана, Русија немаше да реагира воопшто. Да не се десеше тоа, Русија многу векови у иднината би ги трпела последиците од таа мискалкулација. Пошто би испаднала геополитички губитник. А украинците се само пиуни кои се искористени у целата работа, нивната борба е скроз за некој друг. Затоа е и прокси оваа војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom