Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    732
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Русија не плаќа никаков цех, ова и е шанса да се врати назад таму кај што била...30 год. се офчари, ред е да покажат малку кој коси. Тоа секако ќе сноси ризици и загуби, ама нема добивање војни без жртви.
Автоматски споено мислење:

Русија е у војна против НАТО, со тоа што први удараат русите. САД нема легитимитет на вазалските територии, и све тоа ќе биде згазено во војничка смисла. У моментот кога ќе се отвори и втор фронт у Тајван ќе ја видиш големата слика. Војнава е против таа глобализација, хегемонизам и монопол на помалку моќните против хегемонот САД. И не е тука Русија сама, иако Украина им е оставена сами да ја решат.
Да војна помеѓу Сад и Кина, која ќе се води околу Кина.

Сад имаат 200 бази со 80 илјади војници во Јапонија и Ј.Кореја, како и бази во Филипините, Сингапур, острови, Тајван...

Многу брзо можат да добијат дозвола за бази во Таџикистан, Киргостан, Узбекистан, ако ветат дека ќе ги спасат од геноцид ујгурите во Кина.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.705
Lele, kur se trese.
Bazi imale ama muda im falele.

Sto e najvazno vas ve cuvaat. Majkata vi ja ebaja vo Kosovo.
Kolku toni osiromashen uranium vi frlija .

Imam nekoi Albanci Prijateli ovde. Site po cel den karaat majka i se zivo na Amerikancite.
Duri eden poznavam sto bil vo UCK.
Denes veli deka se kae za se sto naprajl.

Pola familija mu se od Rak bolni.

Toa od Vashite prijateli vi e Gratis.

Последно уредено:
Член од
30 април 2022
Мислења
248
Поени од реакции
347

Сад имаат 200 бази со 80 илјади војници во Јапонија и Ј.Кореја, како и бази во Филипините, Сингапур, острови, Тајван...

Многу брзо можат да добијат дозвола за бази во Таџикистан, Киргостан, Узбекистан, ако ветат дека ќе ги спасат од геноцид ујгурите во Кина.
Tvoive muabeti se 3ta svetska vojna. Odma ti tajikistani kirgistani vbrojuvas koi sepak uvoto im e sprema Kremlj svrteno.
Nastrana toa kolku bazi imaat i kade, nito edna nacijane saka da bide topovsko meso i da i se rastura zemjata za tugji interesi.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100

Исто како Хонг конг , Англичаните, Крим, Русите, Израел , со нови населби, Авганистан, талибанците. Многу моќни се САД. Мир низ светот. Дај боже мир и во Косово да донесат, по вторпат.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.871
Сега му е редот на Путин да ја растури Русија, да се помолиме да има долг живот или неколку години доста му се?
Вековна желба на Европа е да ја растури Русија, и после секој обид, Европа го јаде стапот, а Русија излегува посилна. Туку вие први треба да ја поддржите Русија во ова, зашто го правевте истото пред 20 години, ама не смеете со своја глава да мислите па ширите реа секаде.

И чил малце, ќе ве изеде таа русофобија.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.923
Поени од реакции
5.061
Финска тешко дека ќе влезе во НАТО.
Е немој така...штом Финска има поддршка од Бујар, море има да влезе во ОТАН, без рефрендум, со собраниска одлука од „севернава„ биртија...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Втор руски воен сателит поставен само пред некоја недела, почнува неконтролирано да паѓа во земјина орбита. Претходниот падна во октомври.

Воедно украинската авијација прави се повеќе напади на фронтот. Руската авијација во главно лета до Руско/Украинско граница и гаѓа со ракети, без да влегува во Украински воздушен простор.

Фала ти Елон, имаме интернет на фронтот во ров :)

Ова е од CNN, но има интересни информации за гејмериве кои се на фронт и како русите добиваат информации од кинескиот производител за да можат да ги следат кинеските дронови од каде полетуваат и каде слетуваат и да ги нападнат.

Последно уредено:
Член од
21 мај 2021
Мислења
787
Поени од реакции
1.650
Не е јасно која е мотивацијата на рандом руски прашинар да го вложи животот за некоја маглива мантра како demilitarizacija, значи да вложи најдрагоценото кое го има во остварување на што?
Имаше некои снимки на спалување на регрутни центри по Русија што е очекувано. Тотално менување на комфорт зона од цивилен живот во војнички во активна воена зона каде што цело време се пука, освен некој недефиниран филинг за припаѓање кон нешто поголемо, кој е мотивот?
Chovechkoto sushtestvo otsekogash patelo od nedostatok na svoj lichen identitet,pa ottuka doagja i bolnata potreba za identifikuvanje so neshto shto e tugjo,nametnato.
Rusin,Hristijanin,Moskovjanin...Se,samo chovek ne.Iljadnici identiteti kje si stavi vo glavata,a celosno kje se propushti sebesi vo prikaznata.
Shto e najtragichnoto,kje bide podgotven duri i zhivotot da go dade vo imeto na tie lazhni identiteti.

Mokjnicite mnogu lesno ja koristat takvata psiholoshka sostojba na lugjeto za da mozhat da gi sproveduvaat vo praksa svoite bolni ideali.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.179
Поени од реакции
22.779
Се надевам ова не значи тоа што мислам дека значи.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Евробарометар...

Европејците ја одобрија реакцијата на ЕУ на руската „специјална операција“ во Украина

На почетокот на мај беа објавени резултатите од истражувањето на Флеш евробарометар (https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2772). Тој беше донесен од повеќе од 26 илјади граѓани на ЕУ во 27 држави од 13 до 20 април 2022 година. Повеќето жители на Унијата веруваат дека ЕУ покажала солидарност кон Украина, но во исто време, тие не брзаат да ги напуштат руските енергетски извори.

- 79% од испитаниците одговориле дека ЕУ стои во солидарност со украинскиот народ.

- Испитаниците се за непоколеблива поддршка за Украина, 93% го одобруваат обезбедувањето хуманитарна помош.

- 66% се согласуваат дека „Украина треба да се приклучи на ЕУ кога ќе биде подготвена“.

- 89% сочувствуваат со Украинците.

- 67% од граѓаните поддржуваат финансирање од ЕУ за набавка и набавка на воена опрема за Украина.

- 80% од Европејците ги одобруваат економските санкции против Русија.

Што се однесува до одбивањето на европските земји да снабдуваат руски енергетски превозници, мислењата на испитаниците не се толку недвосмислени:

- помалку од 40% од испитаниците се подготвени да патуваат со воз наместо со авион;

- Само половина од испитаниците се согласуваат да користат велосипед или пешачење наместо автомобил и да ја спуштат температурата дома или во канцеларија;

- Помалку од 50% од граѓаните користат или имаат намера да користат обновливи извори на енергија во куќата.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
- 66% се согласуваат дека „Украина треба да се приклучи на ЕУ кога ќе биде подготвена“.
И нас вака ни викаа, уште територијалната поделба од 2004 да помине и готово, портите на Рајот се отвараат :icon_lol:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Бившиот полски заменик министер за одбрана:

Google Translate:
„Калининград мора да се демилитаризира“: поранешниот заменик-шеф на полското Министерство за одбрана Ромуалд Шереметјев бара „демилитаризирање и преименување на Калининград, именуван по криминалецот Калинин“. Полскиот воен експерт најави дека „НАТО го напаѓа Санкт Петербург“ и очекува дека „распадот на Русија ќе се случи побрзо од очекуваното“.

„[Каков би можел да биде одговорот на Москва на проширувањето на НАТО?] Ќе има завивање, како и обично. Па да се плашиш со нуклеарно оружје, оти Русите веќе со ништо друго не можат да плашат. <...> Бидејќи денешна Русија е многу послаба од Советскиот Сојуз, а Путин сè уште не е истиот класен водач како Сталин, очекувам дека колапсот на Русија ќе се случи побрзо отколку што очекувате“, додаде Шереметјев.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.179
Поени од реакции
22.779

Google Translate:
„Калининград мора да се демилитаризира“: поранешниот заменик-шеф на полското Министерство за одбрана Ромуалд Шереметјев бара „демилитаризирање и преименување на Калининград, именуван по криминалецот Калинин“. Полскиот воен експерт најави дека „НАТО го напаѓа Санкт Петербург“ и очекува дека „распадот на Русија ќе се случи побрзо од очекуваното“.

„[Каков би можел да биде одговорот на Москва на проширувањето на НАТО?] Ќе има завивање, како и обично. Па да се плашиш со нуклеарно оружје, оти Русите веќе со ништо друго не можат да плашат. <...> Бидејќи денешна Русија е многу послаба од Советскиот Сојуз, а Путин сè уште не е истиот класен водач како Сталин, очекувам дека колапсот на Русија ќе се случи побрзо отколку што очекувате“, додаде Шереметјев.
Епа ајде што чекаат, кој ги држи? Уште денес нека го нападнат Калининград, на граница им е.

Полска лае, специјалната воена операција си врви.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405

Google Translate:

Ти ги пратиш релевантните и објективните страни и ме интересира што велат дали е точно дека Зелински го отпуштил генeралот што е главен на територијалната одбрана и го заменил со друг? И дали има и некое објаснување?
Сигурно оваа информација си ја прочитал или гугл транслејтот заглавил. Овие информации за руските генерали(што вајда ги пратија во затвор заради пропусти) не ти бегаа, па сигурно и оваа не ти побегнала.

Kajgana Shop

На врв Bottom