Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Тешко дека огромно стопанство и индустрија како германската, може да го замени природниот гас со друг енергенс.
Еве ова е од википедија за Германија
In 2010, energy sources were: oil (33.7%); coal, including lignite (22.9%); natural gas (21.8%); nuclear (10.8%); hydro-electric and wind power (1.5%);

Од овие 21,8 % колку учествува Гаспром? 50% или помалку?

Што мислиш, Украинците ако ги пресечат гасоводите Германија ќа банкротира? Нема да помине без економски последици но ќе се адаптираат.[DOUBLEPOST=1394137966][/DOUBLEPOST]
Проектот НАБУКО сепак ќе има по големо значење од гледна точка на Западот после сите овие настани што се случи со Русија и Украина.
Не сум во тек но мислам дека набуко пропадна како проект.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.666
Поени од реакции
11.816
Него само да ја дополнам сликата за стратегијата за Западот. Како што гледаме, тие не одат во директна конфронтација со Русија, туку ги искористуваат непосредните соседи на Русија како топовско месо, Украина е типичен пример, каде што курот ги заболе дали ќе изгинат во случај на војна, меѓутоа исто ги туркаат и останатите нам блиски држави како Чешка, Полска, Словачка, Бугарија, Хрватска или прибалтичките држави, за да ја завршат валканата работа, да сносат истовремено и најголеми и најтешки последици и на крај ќе ги искористат за пазар со Русите без никаква грижа за довчерашните нивни сојузници.

Централно-источните држави и Русија ќе се исцрпат и меѓусебно уништат, за западњациве да си ги ладат мудата.
Баш за ова вчера сакав да пишам. Доста паметно го игра западот ова, а источниве земји на крај шупаци ќе испаднат. Хипотетички да би дошло до војна, америте од базите ќе напаѓаат кон Русија, а русиве можат со земја да ги срамнат Полска и компанија ама пак америве штета нема да претрпат на своја територија. Барем од западнава страна на Русија. На исток веќе си се граничат меѓусебе.
Ќе земам заложник пред мене, и ќе пукам кон непријателот. Ако го погодам него ќе го погодам. Ако тој пука ќе го убие овој пред мене, јас пак ќе имам шанса да пукам или евентуално да бегам. Само овие сами се ставаат во ситуацијата на заложник по своја желба. Секако ова не важи само во случај на војна туку и општо. Војната само како пример ја дадов

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
In 2010, energy sources were: oil (33.7%); coal, including lignite (22.9%); natural gas (21.8%); nuclear (10.8%); hydro-electric and wind power (1.5%);

Што мислиш, Украинците ако ги пресечат гасоводите Германија ќа банкротира? Нема да помине без економски последици но ќе се адаптираат..
Ова твоево е многу лаичко резонирање. Ниту така се вреднуваат критериумите за зависност, ниту индустријата е способна да се адаптира, ресурсите не се карактерна одлика па да се прилагодуваат и учат едни од други.
Пример, имаш фабрики и металургија чии што машински системи се дизајнирани да работат само на гас. Таква машина вреди над 100 мил. евра. Доколку индустријата не биде во состојба да ја исползува таа машина, тогаш таа ќе продуцира се’ поголеми трошоци отколку приходи и нема да опстои.
Друг пример, нуклеарните или хидроелектрични ресурси имаат ограничен капацитет, тие не можат да бидат супститут во енергенсите потребни во индустријата, затоа што истата машина од погоре ќе биде неисплатлива за користење ако работи на струја која е далеку поскап ресурс од гасот, значи повторно немаш излез.

Сите Влади во Светот зависат од бизнисот на големите фирми, притисокот кој тие ќе го направат врз своите Влади во случај на опасност од колосални загуби ќе ја премисли секоја Влада од противење на Русија. Политиката и бизнисот не одат рака под рака, а за такви пари кои што не можеме да ги замислиме се случуваат во високите кругови многу непредвидливи работи. Нема да остане ни М - од Меркел доколку само се обиде да ги загрози финансиските интереси на германските корпорации.

Ако веќе те интересира оваа проблематика, треба да прочиташ многу повеќе од првиот резултат на пребарување и дефолт застарени податоци од википедија.
http://www.naturalgaseurope.com/germany-russia-energy-diplomacy

M

Mario Gómez

Гостин

Што мислиш, Украинците ако ги пресечат гасоводите Германија ќа банкротира? Нема да помине без економски последици но ќе се адаптираат.
А шо мислиш ти тие 33.7% од нафтата од кај ја зема Германија, на дрва расте? Па од русите земаат најмногу нафта!

И не е само Германија у ЕУ, има држави што 100% од гасот го земаат од Русија.

У моменти кога ЕУ едвај има 1% раст и некои држави се пред банкрот, ти мислиш дека они имаат пари да ги сменат сите капацитети и да им направат ембарго на Русите. Па тоа ќе биде сам себе убијал.

Европските компании плачат по рускиот и кинескиот пазар бе, секоја година имаат се поголеми продажби таму, кај ќе продаваат? У Шпанија? Португалија? или у Бугарија? :pos::pos::pos:

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
.[DOUBLEPOST=1394137966][/DOUBLEPOST]
Не сум во тек но мислам дека набуко пропадна како проект.
Не пропадна прокетот,а инаку Западните земји не се толку наивни да им веруваат само на русите и на рускиот гас,така да јас мислам дека Набуко ќе биде супер алтернатива од гледна точка на ЕУ и НАТО..

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Па кај е, го нема никаде НАБУКО?!
Па мислеа дека преку Јужен тек ќе се снабдуваат со руски гас,но после сите овие настани тие ќе се свртат пак на проектот НАБУКО.. А инаку пред малку реков и пак ќе речам, западните земји не се толку глупи да им веруваат само на русите на рускиот гас.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.894
Поени од реакции
13.010
За жал, алтернативи во енергетиката секогаш има. Дали е тоа мазутот, јагленот или нуклеарната енергија или пак оваа нова технологија на екстракција на нафта и гас од шкрилци. Прашање е само дали се спремни да ја платат цената за такво нешто, економски и од аспект на екологија.
Од друга страна која е алтернативата на Русите за европскиот пазар на гас?
Поздрава алтернатива од Кина нема. Имено Газпром се во преговори за продажба на 38bn годишно гас на Кина. Се очекува посетата на Путин во Мај на Кина да го официијализира тој договор.
На Кина очајно му треба снабдувачи на енергија. Тоа им е геостратешки проблем. Имаат големи проблеми со јагленот и загадувањето кое го создава. Плус се во страв дека Русија може да го продаде овој гас на Јапонија.
Ова се проектите на кои се работи.

Кина и Јапонија се пазарите во кои Русија ќе продава во иднина.
Азија до 2025 ќе има побарувачка од околу 600-800 билиони кубни метри годишно.
Screen Shot 2014-03-06 at 10.06.16 PM.png

Колку за споредба.
LNG prices for delivery to northeast Asia in the next four to eight weeks averaged $16.50 per million Btu in 2013, climbing to a record $19.40 in February 2013, according to data from World Gas Intelligence in New York.-Ова е цената за течниот гас.

Додека пак обичниот гас

The average sales price for Russian deliveries to Europe was $387 per 1,000 cubic meters last year, or about $10.54 per million Btu, Deputy CEO Andrey Kruglov said in January.

Па сега удрите логика, дали ќе се нафати самата индустрија да оди на поскапи енергенси а со тоа и поскапување на исите производи.

За Азербеџан и проектот Набуко.
-Беше проект како контра одговор на Јужниот тек.
-Има капацитет од 10 до 23 билиони кубни метри гас годишно.

Европа има потреба од приближно 485 блиони кубни метри гас годишно. Русија снабдува со блису 170 билиони годишно. И да се сопјат сите заедно тешко дека би можел да ја снабди Европа како што може Русија. Веќе изграден систем на гасоводи плус ако се погледне на резервите на гас.
Русија има 32,900,000,000,000m/3 резерви на гас. Докажани, северот сешуте не е истражен т.с бројките се очекуваат да растат.
Годишно произведува 673,200,000,000 м/3 гас.
Азербеџан има 849,500,000,000 м/3 гас. Сегашното производство му е 17,860,000,000.

Да се надополнам со изградбата на јужен и северен тек. Европа може да добие уште додатни 120 билиони кубни метри гас годишно. Набуко максимум 30.
Алтернатива ипол нема збор.

Последно уредено:
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Баш за ова вчера сакав да пишам. Доста паметно го игра западот ова, а источниве земји на крај шупаци ќе испаднат. Хипотетички да би дошло до војна, америте од базите ќе напаѓаат кон Русија, а русиве можат со земја да ги срамнат Полска и компанија ама пак америве штета нема да претрпат на своја територија. Барем од западнава страна на Русија. На исток веќе си се граничат меѓусебе.
Ќе земам заложник пред мене, и ќе пукам кон непријателот. Ако го погодам него ќе го погодам. Ако тој пука ќе го убие овој пред мене, јас пак ќе имам шанса да пукам или евентуално да бегам. Само овие сами се ставаат во ситуацијата на заложник по своја желба. Секако ова не важи само во случај на војна туку и општо. Војната само како пример ја дадов
Со оглед на огромната разлика во воена сила, ниедна европска земја не ни помислува воено да ја предизвикува Русија. Тоа значи политичка подреденост на западот во овие натегнувања. За да се отстрани таа слабост голема е веројатноста за влез на американски воени сили во европските НАТО државите кои се најблиску околу руската граница. Полска, Романија, балтичките земји.., како и Балтичко и Црно Море. А тоа е веќе директно одмерување на силите.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.666
Поени од реакции
11.816
Со оглед на огромната разлика во воена сила, ниедна европска земја не ни помислува воено да ја предизвикува Русија. Тоа значи политичка подреденост на западот во овие натегнувања. За да се отстрани таа слабост голема е веројатноста за влез на американски воени сили во европските НАТО државите кои се најблиску околу руската граница. Полска, Романија, балтичките земји.., како и Балтичко и Црно Море. А тоа е веќе директно одмерување на силите.
Па да, тоа велам и јас.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Ова твоево е многу лаичко резонирање. Ниту така се вреднуваат критериумите за зависност, ниту индустријата е способна да се адаптира, ресурсите не се карактерна одлика па да се прилагодуваат и учат едни од други.
Пример, имаш фабрики и металургија чии што машински системи се дизајнирани да работат само на гас. Таква машина вреди над 100 мил. евра. Доколку индустријата не биде во состојба да ја исползува таа машина, тогаш таа ќе продуцира се’ поголеми трошоци отколку приходи и нема да опстои.
Друг пример, нуклеарните или хидроелектрични ресурси имаат ограничен капацитет, тие не можат да бидат супститут во енергенсите потребни во индустријата, затоа што истата машина од погоре ќе биде неисплатлива за користење ако работи на струја која е далеку поскап ресурс од гасот, значи повторно немаш излез.

Сите Влади во Светот зависат од бизнисот на големите фирми, притисокот кој тие ќе го направат врз своите Влади во случај на опасност од колосални загуби ќе ја премисли секоја Влада од противење на Русија. Политиката и бизнисот не одат рака под рака, а за такви пари кои што не можеме да ги замислиме се случуваат во високите кругови многу непредвидливи работи. Нема да остане ни М - од Меркел доколку само се обиде да ги загрози финансиските интереси на германските корпорации.

Ако веќе те интересира оваа проблематика, треба да прочиташ многу повеќе од првиот резултат на пребарување и дефолт застарени податоци од википедија.
http://www.naturalgaseurope.com/germany-russia-energy-diplomacy
Кај нас убедливо најголемиот потрошувач на гас е Топлификација. Со децении работеа на мазут, но кога го донесоа гасот истите котли ги адаптираа и сега се комбинрани и на гас и мазут. Не е многу поинаку и на запад, топлани, гасни централи и сл. се најголеми потрошувачи. Нема гас, ќе работат на мазут, ако не им се исплати ќе пропаднат за сметка на оние со поинаква технологија.
Што се однесува до економската цена, нас не праша некој кога спроведоа санкции спрема Србија? Политичари се, гајле им е дали ние и Бугарите, Финска и сл. сме 100% на Руски гас.

ПС Кога беше несреќата во Фукушима, Германците ги исклучија нуклеарните реактори. И сеуште постојат. Јапонците го направија истото и денес само мал дел од реакторите работат. Поентата ми е дека високоразвиените земји се способни за адаптирање во енергетиката.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Америте се дволични,сега Крим не требало да се одвојува од Украина,ама со оваков став требаше да бидат и во 1999 година кога се одвојуваше Косово од Србија,а не они напротив тоа дури и го поттикнаа.Нив ги заболе ниту за Крим ниту за Косово ,туку секогаш само ги гледале сопствените интереси.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.894
Поени од реакции
13.010
Кај нас убедливо најголемиот потрошувач на гас е Топлификација. Со децении работеа на мазут, но кога го донесоа гасот истите ги адаптираа и сега се комбинрани и на гас и мазут. Не е многу поинаку и на запад, топлани, гасни централи и сл. се најголеми потрошувачи. Нема гас, ќе работат на мазут, ако не им се исплати ќе пропаднат за сметка на оние со поинаква технологија.
Што се однесува до економската цена, нас не праша некој кога спроведоа санкции спрема Србија? Политичари се, гајле им е дали ние и Бугарите, Финска и сл. сме 100% на Руски гас.
Абе да беше тека до сеа ќе беа на мазут и немаше да се замараат. Финтата е што мазутот се смета за ниско квалитетно гориво.
In the West, furnaces that burn mazut are commonly called "waste oil" heaters or "waste oil" furnaces.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Поздрава алтернатива од Кина нема. Имено Газпром се во преговори за продажба на 38bn годишно гас на Кина. Се очекува посетата на Путин во Мај на Кина да го официијализира тој договор.
На Кина очајно му треба снабдувачи на енергија. Тоа им е геостратешки проблем. Имаат големи проблеми со јагленот и загадувањето кое го создава. Плус се во страв дека Русија може да го продаде овој гас на Јапонија.
Ова се проектите на кои се работи.

.
Кина може да биде замена но секогаш има предност побогат пазар. Ако можат да постигнат иста цена со Кина за гасот како онаа во Европа тогаш во ред.

Ova država je već ugovorila uvoz do 2018. godine, posle čega će joj biti potrebni novi ugovori.

Uskoro će se Kina svrstati među najveće uvoznike gasa, s tim što ruski "Gasprom" najverovatnije neće biti njen najveći snabdevač, već će tu ulogu imati Turkmenija ili čak SAD, procenjuju analitičari francuske banke "Sosijete ženeral".

"Sudeći po stagnaciji u pregovorima oko cene, Peking verovatno ne žuri da potpiše ugovor sa ruskim "Gaspromom", ističe se u analitičkom izveštaju francuske banke.

Kina je u novembru dogovorila povećanje isporuka iz Turkmenije za 25 milijardi kubnih metara gasa, na ukupno 65 milijardi, podseća agencija Rojters.

http://www.naslovi.net/2011-12-09/s-media/kina-nezainteresovana-za-ruski-gas/3019252

Kajgana Shop

На врв Bottom