Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    734

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Ја гледав изјавата на путин и на обама. Путион е вознемирен и можам да кажам загрижен па дури и уплашен. Нормално е тоа бидејќи се одвива пред неговиот двро или во комшии. Додека обама беше многу смирен и опуштен сега за сега тензии има далеку од неговата земја.

Мое мислење е дека се ближи крајот на путин, нема да може да го понесе целиот товар на оваа војна која не е само со оружје туку и психолошка и трговска и медиумска.
Да, прочитав дека облекол кломпи во бела наметка и пратен е во психолошкиот во Новосибирск, во близина на затворите на Сталин. Преживувал голем психолошки товар и не можел да поднесе веќе и дал отставка, Обама му рекол дека ќе добие нобелова за мир како Горбачов и овој прифатил, цела војска ја распуштил, и Русија ја соединил со САД. Ставил и перика да не го препознаваат.

АБЕ ШТО СЕ лупаш не ми е јасно. Го заболе путин што збори сиенен бибиси или ал џазира, а поготово што збори Обама или Меркелова што покажуе со прстето. Ама ај џабе да објашњавам, ти живиш у свој свет.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.178
Јас уште очекувам одговор од оние прозападњаци кои се изгубија денеска по форумов, да дадат одговор што арно се видело од Америка во светов.
Некој прорусин брише мислења, затоа...

P

Patrick

Гостин
Брат, покажуваш муда, покажи ги до крај.Па нели овие беа сили на самоодбраната не се ова сили на Москва?Како сега тоа наеднаш не биле локално население?[/quote]
Политиката не се состои во празно покажување на муда без никаква поента и корист, бидејќи светот на геополитиката не може да се гледа низ призма на маалски тепачки и докажување кој е најјак. Путин повторно изигра феноменално, успеа да го надмудри Западот- дали со блеф или не не е воопшто важно, веќе втор пат за помалку од една година, а се ова што се случи е доказ дека намерата на Русија не беше анектирање на Крим, како што до вчера тврдевте некои членови. Туку само вртење на ситуацијата во своја корист.

Според мене, единствен исход од целава ситуација е почеток на нова Студена војна и некаква поделба на Украина, барем во поглед на влијанието на западот и истокот на земјата.

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Кој му ја пуни устата на оноа чрнчиште памукоберачко со такви глупости ? Кој стои позади него ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Хаха, на неколку страници се мерат јајцата на Путин. Какво колосално губење време е следењето на темава (и другите вакви теми)

@Misirkov @Bratot зарем не е можно да отварате дупли теми, едната за дискусија за геополитика и со писмени луѓе, втората за да си играат децата... ;)

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Па чим не те боли тебе курот за тоа кој кур навивам јас тогаш не кур спомнувај ми ги Баерн тука на темава.А ако не си знаел Крим е веќе автономна република.
прво нема потреба од нервозу, друго знам дека автономна покраина и автономна (независна ) репуублика е нешто друго, е сега Крим од првото ке премине во второто, без испукан куршум, кој што ке е под закрила на Русите, па ти види дали тоа не е Руска територаја.

B

Borg_Drone

Гостин
Брат, покажуваш муда, покажи ги до крај.Па нели овие беа сили на самоодбраната не се ова сили на Москва?Како сега тоа наеднаш не биле локално население?
Политиката не се состои во празно покажување на муда без никаква поента и корист, бидејќи светот на геополитиката не може да се гледа низ призма на маалски тепачки и докажување кој е најјак. Путин повторно изигра феноменално, успеа да го надмудри Западот- дали со блеф или не не е воопшто важно, веќе втор пат за помалку од една година, а се ова што се случи е доказ дека намерата на Русија не беше анектирање на Крим, како што до вчера тврдевте некои членови. Туку само вртење на ситуацијата во своја корист.

Според мене, единствен исход од целава ситуација е почеток на нова Студена војна и некаква поделба на Украина, барем во поглед на влијанието на западот и истокот на земјата.[/quote]

Види мене ова не треба да ми го пишуваш, особено вториот дел.Дали играл феноменално или не, тоа нема да го коментирам, во очите на неговите сонародници изиграл феноменално, во моите очи не, зошто започна Нова Студена Војна (и самиот го напиша тоа) која и ние како држава ќе ја осетиме а исто така и целиот свет.И покрај тоа што другиве тврдат тука и се палат на овие интервенции на Путин со војска, јас тврдам дека максимумот што може да го добие Крим и Русија е поголема автономија и ништо повеќе.Ако се случи нешто поголемо тогаш на уште полошо ќе тргнат работите, ова не е играчка како што си мислат повеќето тука.....

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Многу добра анализа која ќе биде отворена наскоро и за оние кои не се претплатници:

Doktrina "upravljanja iz pozadine" i faktor destabilizacije - Poljska je Ukrajini isto što i Turska Siriji

http://www.advance.hr/vijesti/doktrina-upravljanja-iz-pozadine-i-faktor-destabilizacije-poljska-je-ukrajini-isto-sto-i-turska-siriji/

Неколку важни моменти:

• Pet najviših vojnih zapovjednika prešlo na stranu Krima
  • SAD želi sankcije, Europa nije spremna,
  • NATO: "Ukrajina nije članica bloka pa stoga nismo obvezni vojno joj pomagati

B

Borg_Drone

Гостин
прво нема потреба од нервозу, друго знам дека автономна покраина и автономна (независна ) репуублика е нешто друго, е сега Крим од првото ке премине во второто, без испукан куршум, кој што ке е под закрила на Русите, па ти види дали тоа не е Руска територаја.
Епа ако знаеш тогаш зошто пишуваш референдум за автономија?Или пак не знаеше па сега ајде да напишеме нешто.Се гледа кој треба да се занимава со други работи.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Да, прочитав дека облекол кломпи во бела наметка и пратен е во психолошкиот во Новосибирск, во близина на затворите на Сталин. Преживувал голем психолошки товар и не можел да поднесе веќе и дал отставка, Обама му рекол дека ќе добие нобелова за мир како Горбачов и овој прифатил, цела војска ја распуштил, и Русија ја соединил со САД. Ставил и перика да не го препознаваат.

АБЕ ШТО СЕ лупаш не ми е јасно. Го заболе путин што збори сиенен бибиси или ал џазира, а поготово што збори Обама или Меркелова што покажуе со прстето. Ама ај џабе да објашњавам, ти живиш у свој свет.
Значи не знам дали си запознаен за психолошка гестикулација, говор на тело итн. Јас така ги прочитав и видов двата говори на прецедателите. Тоа е мое видување дека Путин долгорочно не може да води психолошка и трговска војна со западот.

Пред малку читав, ако е вистина дека сакаат русија да ја искључат од светско првенство во бразил. Значи ќе ја изолираат како албанија и енвер хоџа на времето. Значи ова не е војна стратегија за ден два месец ил игодина, ова уништување на путин и русија започна и пуитин тоа не може да го спречи. тоа потенцирам јас.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Значи не знам дали си запознаен за психолошка гестикулација, говор на тело итн. Јас така ги прочитав и видов двата говори на прецедателите. Тоа е мое видување дека Путин долгорочно не може да води психолошка и трговска војна со западот.
:rolleyes: Зоте, ако сакаш да им правиш астролошки профили или да им гледаш на кафе, те молам прави го тоа на ЧекДисОут форумот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
Сака да каже дека во геополитика најважна е способноста на глумење. Па нормално дека Обама е подобар глумец, кај нив обавезни се цели серии на дебати еден на еден. Тоа не значи дека е подобар мислител или стратег, туку дека е подобар глумец, оратор и на крај, дека зад него стои подобар ПР тим.

Среќа за Русите што кај нив нема вакви глупости, пошто сега ќе имаа некој Горбачов за врховен заповедник. ;)

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256

Пред малку читав, ако е вистина дека сакаат русија да ја искључат од светско првенство во бразил. Значи ќе ја изолираат како албанија и енвер хоџа на времето. Значи ова не е војна стратегија за ден два месец ил игодина, ова уништување на путин и русија започна и пуитин тоа не може да го спречи. тоа потенцирам јас.
Брате, истото беше и со Грузија, јадеа јадеа, војната се заврши и тек тогаш почнаја да доаѓаат амерички бродови во Поти, тактиката на Америка кон велесилите е многу поразлична отколку онаа со блискиот исток и Авганистан.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Епа ако знаеш тогаш зошто пишуваш референдум за автономија?Или пак не знаеше па сега ајде да напишеме нешто.Се гледа кој треба да се занимава со други работи.
Еј ама си оштар :)

Имаш два вида на автономија 1. самостојност, независност, 2. самоуправа на некоја област во држава

Крим ја има само втората, што технички значи дека референдум за 1. вид на автономија е сепак исправен термин.

http://www.president.gov.ua/ru/content/chapter10.html

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.499
Поени од реакции
27.318
http://modran.com/index.php/vijesti/svijet/137-trankskript-danasnje-konferencije-za-novinare-predsednika-rusije-vladimira-putina
Транскрипт на пресот на Путин денеска, на Хрватски е, ќе ја издвојам причината на кризата во Украина, мислам дека сите кои ја подржуваме Русија истото го трубиме тука цело време:

„Ocena onoga što se dogodilo u Kijevu i u celoj Ukrajini. Ocena može biti samo jedna. To je protivustavni prevrat i oružano otimanje vlasti. To niko i ne osporava. Ko to osporava? Ja imam pitanje na njega ne mogu da odgovorim ni ja, ni moje kolege, sa kojima u poslednje vreme, kao što znate, ja mnogo razgovaram telefonom o problemu Ukrajine. A pitanje je: Zašto je ovo urađeno? Obratite pažnju: Predsednik Janukovič je uz posredništvo tri ministra inostranih poslova evropskih zemalja, Poljske, Nemačke i Francuske uz prisustvo mog predstavnika, to je bio ombudsman za ljudska prava Vladimir Petrovič Lukin, potpisao sa predstavnicima opozicije tada, baš tog dvadeset prvog, taj sporazum, po kome je – to želim da podvučem, ne da li je to dobro ili loše, želim da istaknem činjenicu – Janukovič praktično svoju vlast već predao. On je pristao na sve što je zahtevala opozicija. Pristao je na prevremene parlamentarne izbore, na prevremene predsedničke izbore, pristao je na vraćanje Ustava iz 2004. godine, što je opozicija zahtevala. On je pozitivno reagovao i na našu molbu u molbu zapadnih zemalja, a pre svega svoje opozicije da ne primenjuje silu. Pa on nije izdao ni jednu jedinu nezakonitu naredbu za otvaranje vatre po nesrećnim demonstrantima. Naprotiv, dao je nalog da se sve milicijske snage povuku iz prestonice. I ta naredba je izvršena. On je otišao na manifestaciju u Harkov i čim je otišao, odmah su zauzeli, umesto da oslobode administrativne zgrade koje su bile ranije zauzete, odmah su zauzeli i njegovu predsedničku rezidenciju i zgradu vlade. Umesto da ispune ono što su se dogovorili. Zašto ja postavljam ovo pitanje? Želim da shvatim zašto je ovo urađeno. On je ionako u suštini preda svu vlast. I on nije imao šanse, to mislim i to sam mu rekao, da bude ponovo izabran. I sve moje kolege sa kojima sam poslednjih dana razgovarao telefonom se sa time slažu. Zašto je trebalo preduzimati nezakonite antiustavne radnje i gurati zemlju u haos u kome se ona danas našla? Još uvek Kijevom lutaju pobunjenici sa maskama na licima i oružjem u rukama. Na to pitanje jednostavno nema odgovora. Eto, hteli su nekoga da ponize, da pokažu svoju snagu, ali ja mislim da je to jako glupo i dobili su rezultat suprotan očekivanom. Zato što su time u određenoj meri poljuljali istok i jugoistok Ukrajine.“

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom