Прекин на разговорите за името

Статус
Затворена за нови мислења.
F

FARANG

Гостин
Pregovorite treba da se prekinat. Toa go mislime site. Nema sto da pregovarame so pravoslavite turci. Jas bi prifatil smena na imeto od Republika Makedonija vo samo MAKEDONIJA ama ne mislam deka i toa ke im odogovara, za mene i ona Republika e veke eden vid kompromis.

ARNO AMA...

Politika e kurva i treba da znaes kako da go izigras ova. Uste edna tuzba i glumenje pregovori do idniot samit a do togas spremanje za povlekuvanje od pregovorite. Potrebno e da se napravat analizi kako grcija moze da ne povredi (pred se ekonomski), kako svetot bi reagiral, sosedite i slicno. Moze e dobra idea da se napravi pruga do albanija i poleka da se spremame za nova blokada. Treba da vidime kako ke igraat bugarite i sipcite na ova. Potrebano ni e i da se naoruzame do nekade. Mislam deka ima dosta raboti sto treba da gi prevzememe PRED da se otakzime od pregovorite. Ne e bas taka ednostavno.

Toa sto UMD and uste nekoj organizacii pritiskaat za kraj na pregovorite e dobro. Utre mozat da posluzat kako pricina poveke (pritisok od spostevniot narod i dijasporata) zosto politicarite morale da gi napustat pregvorite. Mislam deka reakcijata na UMD ne e tolku nasocena kon makedonija i vladata kolku sto e kon mediumite i politicarite vo USA so cel da otpocnat debati tamu i da se zbori za sramnata odluka na nato. Siguren sum deka denovive ovaa nivna statija ke bide objanvena vo nekoj medium tamu... Toa e vsusnost ona sto go zborevme pogore LOBIRANJE od strana na dijasporata vo ramkite na svojte moznosti.

Член од
4 мај 2012
Мислења
183
Поени од реакции
90
Nekako temava zabega u pogresen pravec (as usuall). Se napagja/brani dijasporata itn.
anyway
alek.a
Koe e tvoeto mislenje za ovaa tragi-komedija narecena "pregovori"?
Ниту НАТО ниту ЕУ ниту пак било која ”голем сила” не сака граѓански конфликти и нереди врз кои немаат контрола или кои пак самите тие не ги предизвикале (и автоматски ја имаат контрола врз нив).

Во Грција работите можат лесно да излезат надвор од контрола. Тоа се случувало низ историјата нивна поблиска и тоа се случува и денес во истиот момент кога го пишувам ова. Секогаш во тие моменти се мафта зборот Македонија-Турција кон нив како потенцијална дисциплинарна мерка. НАТО, помалку или повеќе, гледа на Македонија на тој начин.

Многу помалку веројатен план е НАТО да ја самени Грција со Македонија (големата) во случај Грците да ја заплескаат работата повторно. Ама за тоа нема услови според мене иако вистина не знам колку северните грци гледаат на оваа идеа како излез од нивната финансиска катастрофа. За пари све се прави.

Преговорите, сите овие долги години, се водат предимно за да не се создаваат конфликти безпотребно. Наместо со оружје да пробаме да се договориме. За сите страни, дури и Грција, важно е да се убедуваат меѓусебе дека се конструктивни и да добиваат дипломатски поени на тоа. Во даден момент ќе можат да се искористат тие поени. Исто и со Хашката пресуда мада тоа е повеќе алиби на нашиот државен врв за да се убедиме ние како народ дека ги црпиме сите опции.

Од преговорите ќе излеземе кога државниот врв, и сите тие стратези кои се попаметни од нас за тие работи, ќе пресметаат дека имаме корист од тоа.

Мојот став е дека тешко може Република Македонија да постои во истата стратешка констелација со соседите. Ние сме исконски непријатели на некој начин, осудени да сме стално на различни страни. Но ете со пак Србите научивме да живееме во каква-таква хармонија оние 50 години па којзнае.

Сепак не сум спремен да верувам во утопии дека еве ако сме сите евро/атло интегрирани ќе научиме да се разбираме еден со друг. Можда, ама за тоа треба да се фатат развиените земји со нас сериозно и на многу долги патеки. Мислиш дека некој од нив на нас ќе троши енергија? Не, ако не остават сами на себе се знае што ќе направиме.

Едит:
Само да додадам дека што и да се случи, ние остануваме Македонија и македонци. Имаме држава веќе предолго за да ни се повтори историјата. Имаме политички договори, каква-таква финансиска стабилност (иако слаба) и можеме да се потпреме на 70 години институционална традиција. Имаме и иселеничко лоби кое, според можностите, прави по нешто и работи за нас.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Јас сметам дека треба да се прекинат неможе ЕУ нас да не зафркава со некое си име и стално да ни соли памет играта е јасна и очигледна ние само сакаме да не третираат како земја рамноправна членка и ништо повеќе.

не ми требаа нивните пари
не ми требаа нивните фондови
не ми требаа нивните геј паради
не им се улизувам како грците

само сакам да шетаме слободни ко птица

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Замислете се што зборувате,треба ли да им љубомориме на некој што успеал да најде работа во странство,плус таму е некој од зорт...на крај краева проста ви е тезата дека услов за некој да е патриот никогаш не треба да ја помине границата ...плус да не го спомнувам потенцијалниото влијание кои нашите одселени можат организирано да го вршат во туѓи земји,само заради такви некои прости размислувања не ги користиме...(примерот со МПО,каде што ради наши селски филозофии,Бугарите едно време успеаја преку неа да убедат доста Македонци во дијаспората дека се Бугари)
Децата си ги именуваат Џон, Питер, Пол итн итн, а на нас ни зборуваат за менување име:
Море мрш таму!

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Кур ги боли нив по Канада,Америка,Австралија...Лесно е да гледаш од страна и да попуваш.Овие ме потсеќаат на татко ми кога гледаме фудбал и кога ќе каже дека Меси требал да проигра доле со Чави,а не горе со Иниеста.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Кур ги боли нив по Канада,Америка,Австралија...Лесно е да гледаш од страна и да попуваш.Овие ме потсеќаат на татко ми кога гледаме фудбал и кога ќе каже дека Меси требал да проигра доле со Чави,а не горе со Иниеста.
штогоде муабет...
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:44 ---
Децата си ги именуваат Џон, Питер, Пол итн итн, а на нас ни зборуваат за менување име:
Море мрш таму!
А што аргумент е тоа? Не сите деца во Македонија во поново време ги крстат со Македонски имиња, се почесто и во Македониај има имиња како Џесика, Мелани, итн.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Море мрш таму!
А овдека што имаме имиња како Викторија,Кристина,Вероника...???Да не се тоа традиционални мак имиња???:facepalm:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
А што аргумент е тоа? Не сите деца во Македонија во поново време ги крстат со Македонски имиња, се почесто и во Македониај има имиња како Џесика, Мелани, итн.
А овдека што имаме имиња како Викторија,Кристина,Вероника...???Да не се тоа традиционални мак имиња???:facepalm:
Не реков дека сите деца треба да имаат традиционални македонски имиња, охрабрувам, ама не ми беше тоа поентата.
Поентата е дека некој човек кој решил да му даде туѓо име на своето дете за тоа да добие некои придобивки во својата средина нема право да јаде трици дека Македонија не смее да го промени името за да добие придобивки во својата средина.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Не реков дека сите деца треба да имаат традиционални македонски имиња, охрабрувам, ама не ми беше тоа поентата.
Поентата е дека некој човек кој решил да му даде туѓо име на своето дете за тоа да добие некои придобивки во својата средина нема право да јаде трици дека Македонија не смее да го промени името за да добие придобивки во својата средина.
Во ред, ама не сите Македонци им даваат немакедонски имиња на својте деца, тоа е индивидуална работа и затоа не треба да генерализираме. Има и во Македонија и надовор од неа луѓе, кој им даваат на својте деца туѓи имиња и затоа мислам дека тоа не е толку добар аргумент.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Море мрш таму!
И тука некој кој е во Македонија,ке најдеш имиња,зависно од популарноста на тековната серија,и ?

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
Не директен прекин него најава за прекин преку барање на равизија на постојечката „привремена спогодба„ со образложение дека го изгуби значењето и не оди во прилог на државните интереси на Македонија...како кога беше склучена.

Со самата најава привремената спогодба се става на мраз додека не се најдат нови параграфи кои Македонија ќе ги бара.

Во меѓувреме западот можеби ќе попушти за да не се оди на тотална суспензија на таа спогодба.

Во советот на безбедност не би можеле да протуркаат резолуција која би ја приморала Македонија да преговара...ќе се најде некој со вето таму....Кина на пр. ако им дадеме да ја ништат европската економија од македонско тло.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
доста „серете“ за дијаспората бре .. и таму како и тука има луѓе и „луѓе“ ... каква глупа генерализација од ваша страна ..

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Абе да ви кажам, читам и се чудам. Во толкова години никоj еве jaвно не излезе и да рече - момци и девоjки ние преговараме за име. Еве ги нашите црвени линии, па еве нашиот предлог за име. Jaсно е како два и два, дека след като има преговори, тоа име поне за мегународна комуникациja не се прима. Никоj досега човек от државниот врв на таа држава не излезе и да речи - еве тоа е нашиот предлог,коj отдговара на нашите црвени линии.
Еве гледаме сега ОМД вели - прекинете ги преговорите. На нив им е лесно да го кажат. Вака и вака не са во РМ, вака и вака нема да почувствуват што ке се деси от едно вакво прекинуване. Тоа како ке реагира Грциja и мегународната заедница-е само во сферите на фантазиjaва на човек. Едно е сигурно - РМ ке стане прва от масата на преговорите и тоа нема да се гледа со добро око.
Велат прекинете ги преговорите, па што понатамо - молчат.

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Moe licno mislenje e deka Makedonskiot Narod MORA da izrazi (MIRNO) nezadovolstvo od DOSEGASHNOTO VLADEENjE (vklucuvajki opozicija/pozicija)!
MEGJU DRUGOTO, da pobara prekin na celava ovaa pretstava,tie t.n. "Razgovori/Pregovori za imeto" i da bara neodstapuvanje od BILO SHTO SHTO JA DOPIRA MAKEDONIJA!
No (ZA ZAL!), nema takva kriticna masa vo Makedonija i kako shto sme ebi veter, ne veruvam nekogas i ke se svestime.
makedoncheto nikako da prestane da se samounishtuva,a so toa i Makedonija!Nema oset za drzavnost,mazohist,saka da go ebat koj kako ke stigne!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom