Предлог проект

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Од една организација овде во Романија ми е предложено да направам проект/и за доближување на Романската култура и слично до балканските народи (во мојов случај Македонија) а поготово до влашкиот народ зошто зборуваат сличен јазик.
Јас имам на ум размена на средношколци/студенти на 1-2-4 недели, организирање на културни манифестации, отворање на инфо центри и др.
Би ве замолил ако некој има други идеи што да се направи околу ова.
Напомнувам дека проектот ќе биде спонзориран од фондови за развој од Европска Унија рака да финансиите не би биле проблем за организирање на поголеми проекти.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.451
Поени од реакции
2.245
Иначе пара се зима нешто???

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Иначе пара се зима нешто???
Лева рака десен џеб:D:D:D
Спомнав дека е финансирано од ЕУ каде има јака контрола.
Ќе има соодветни надоместоци за учесниците, а иначе за ова би можело да се направи соработка со некоја Македонска НВО.

M

Mussolini

Гостин
Од една организација овде во Романија ми е предложено да направам проект/и за доближување на Романската култура и слично до балканските народи (во мојов случај Македонија) а поготово до влашкиот народ зошто зборуваат сличен јазик.
Јас имам на ум размена на средношколци/студенти на 1-2-4 недели, организирање на културни манифестации, отворање на инфо центри и др.
Напомнувам дека проектот ќе биде спонзориран од фондови за развој од Европска Унија рака да финансиите не би биле проблем за организирање на поголеми проекти.
абе fratele meu, шо има за зближуване ко и они се ѓупци и ние сме ѓупци? :D

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.017
Поени од реакции
14.912
е јебига, 50% Влав сум, а иам средно, а факултетот го паузирав. А баша сакав да одам на настап на Ливиу Ходор, деМога, ранди, Рејдио Килер, Смајли, Алекс велеа и останати ХаХаХа Продакшн ѕвезди. :place:

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
абе fratele meu, шо има за зближуване ко и они се ѓупци и ние сме ѓупци? :D
Средба на ѓупските племиња:pos::pos::pos:
--- надополнето: 24 март 2013 во 19:56 ---
е јебига, 50% Влав сум, а иам средно, а факултетот го паузирав. А баша сакав да одам на настап на Ливиу Ходор, деМога, ранди, Рејдио Килер, Смајли, Алекс велеа и останати ХаХаХа Продакшн ѕвезди. :place:
Па бујрум на факултет во Романија

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.017
Поени од реакции
14.912
Па бујрум на факултет во Романија
Пре неколку години ми нудеа нешто дали да се пишам како Влав, преку некоја партија или сојуз на власите за на кој било факултет во Романија (освен Воена и полициска академија). Тоа студирањето бесплатно само престојот да си го плаќаш а студирањето на англиски :)

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Пре неколку години ми нудеа нешто дали да се пишам како Влав, преку некоја партија или сојуз на власите за на кој било факултет во Романија (освен Воена и полициска академија). Тоа студирањето бесплатно само престојот да си го плаќаш а студирањето на англиски :)
Се е платено освен исхрана дури и престојот и студирањето е на Романски пошто учиш подготвителна година на Романски јазик.

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
735
Поени од реакции
660
Пушти абер во Крушево таму сите знаат влашки

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Пушти абер во Крушево таму сите знаат влашки
Абе не е за влашки туку промовирање на Романската култура во Македонија (песни, традиции, туризам, економија....)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
/rename „Предлог влашки (preferred) проект“ :)

F

FARANG

Гостин
Најлесен проект за тебе ем да лапнеш пари ем да промовираш нешто направи денови на Романска кулутра во Скопје во склоп со амбасадата таму. 2-3 филма - фестивал демек, тука колеш на „авторски права“ пред филмот коктел некој говор, на политичарите, реклами на платно за туризам пред почеток на филмот, без пари романска традиционална храна и вино (овде лева рака десен џеб исто) за да имаш народ и свршена работа. Сакаш проект со дефиниран ПОЧЕТОК и КРАЈ иначе тешко тебе.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Пиши ми пп ќе те поврзам со луѓе од невладина од извршниот борд, па ќе средиш со нив за промоција 150% сум сигурен.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.583
Има потреба да се помогне да се истражат Романските историски архиви и да се достават сите материјали што може да се најдат во последниве 400 години во кои:

(1) Фигурираат Македонци (на пример, како емигранти во Романија или независно од Романија);

(2) Романски или други автори ја спомнуваат и/или третираат Македонија на било кој начин.

Инаку имаме многу јак амбасадор сега во Ромнија, Панде Лазаревски, кажи ако има потреба да се организара некаква неформална средба.

Kajgana Shop

На врв Bottom