Или влегуваш само за по една.
По едно прајме и фаќаме магла и дури и сеир си маваш некој ако коленичи во кафаната демек како можи вака да се офлека,а по некој сат бетер си од него.
Во интерес на темава ќе го пастирам ова знам дека го презедов од некој блог во ворд ама не ми текнува на името на блогот па однапред се извинувам на писателов
КАФАНСКИ БОН-ТОН
Пред да започнам со презентирање на основните правила на елементарните кафански правила на однесување сакам да го цитирам доајенот на кафанската елита, своевиден маестро на култното трајбл дарк турбо-фолк движење, неповторливиот Синан Де. Сакич, кој вели:
Чашката е фрлена.
Историското значење на овој цитат е големо посебно во формирањето на кафанскиот бон тон кој што се гради врз длабоки психички анализи и проучувања кои се сметаат дека потекнуваат директно од животинските инстинкти а наоѓаат широка примена во кафанскиот бон-тон. Да започнеме со правилата:
1. Најприкладна облека за во кафана е онаа облека која што може да се забележи од левата страна на реката Вардар, поточно во старата чаршија. Таа се состои од тенко виолетово или темнозелено палто, кое што препорачливо е да не биде проветрено, односто да го има стариот шмек на добар телески увијач со тетовски кашкавал. Одоздола обавезно да се има кошула, или дрес евентуално, но мора да се напомене дека тие мора да бидат во согласност со стандардите на најик и адибас. Со ваква комбинација непогрешливо иде златна алка, огрлица, изрезбан прстен на малиот прст (ноктот мора да биде најмалку 1цм, а другите нокти да бидат изгризани) и златен заб со кој што се покажува имотната моќ на персоната, односно “што ќе мијам заби кога можам да си купам”. Каишот мора да биде кожен и да ги држи панталоните високо кои ја покриваат кошулата односно дресот. Кога сме кај панталоните мора да се напомене дека мора да се има минимум два броја помали пантолони за да при седење јасно се гледаат белите чорапи, кои што по правило треба да бидат дигнати до изнад глуждот. Мора да се внимава да измеѓу чорапата и работ на ногавицата да има размак од најмалку 10цм при што на виделина би излегле влакната, односно би се нагласил машкиот ерос кој што го поседува единката. Чевлите се по произволна желба но се препорачува да се земат ниски, скај кондури, без врвки, со кожа боја и да не попречуваат во истакнувањето на чорапата. Обавезно е да имаат тенки ресички на местото од врвките.
2. Што е можно повеќе да се избегнува идење во кафана со женско друштво, односно во кафана да се оди само со фраери кои што имаат голем капацитет на пиење.
3. Ако случајно не може да се избегне пијанчење со женско присуство, пожелно е тоа да се направи со тоа што дамата ќе биде почастена со 4 чашки Ж’та. Тоа е познатото македонско виски, кое името го добило по францускиот збор „Ј’таиме” кое во превод значи “Те сакам”. Сметката си ја плаќа самата дама.
4. Ако на масата има шопска, нафора или слично предјало, пожелно е при земањето на исецканиот продукт да се расфрли што е можно повеќе сирење по масата, така што тоа подоцна би било размачкано, а со тоа да се покаже големиот мерак и херкуловиот апетит кој што муштериите по вас би требало да го забележат.
5. Во никој случај да не се повраќа во кафана. Тоа може да го сторите одма пред влезот, лавабото или на капакот од шолјата у вецето.
6. Кога викате по конобарот правете го тоа со полна уста така да џваканиците достигнат до соседната маса, односно должина на 5 сомуна.
7. Ако немате доволно пари да ја платите сметката, фукнете му ја на келнерот право во лице и избегајте.
8. Обавезно да се свирка на певаљката и да се величаат нејзините облини на најпоган можен начин.
9. Според домашните статистики 90% од луѓето од соседната маса зјапаат у вас. Останатите 10% се билдери.
10. Кога ќе излезете од кафана пејте ја песната која што сте ја слушале пред да излезете