Првиот ден во Средно/Факултет

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Гледам дека има тема „првиот училишен ден“ ама кој да се сеќава за тогаш, бледи слики, ај ова барем е посвежо...

Првиот ден во средно, отидов и како изгубен Германец се осеќав ни знаев во која училница треба да одам ни знаев кој клас ќе бидам, и видов објавен список и бев во клас I-7 а училница број 17. И отидов таму и стоиме сите пред училница никој со никој не се познава, нова околина и почна часот дојде класната ни кажа што ни кажа и ај чао пријатно.

А првиот ден на факултет, отидов онака како за ништо да не се секирам, знаев дека треба да одам во просторија број 9 отидов таму се собравме сите 140 души информатичари (и исто нова средина, никој познат и само гледав во женските (колешките што ми се) арнички се арнички :poos: ) седнав на последна клупа (инаку просторијава голема е исто како амфитеатар) и дојде професоркава што го води смерот Информатика и ја онака у последна клупа едвај да слушнам што збори. Подели некои ливчиња за да одбереме дали сакаме Модул А или Модул Б да бидеме и си одбравме и чао пријатно се гледаме утре на Математика.

И така... ваши случаеви :?: :arrow:
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
хехе, и јас се секјавам на првиот средношколски ден

приказната започнува неколку месеци пред 1.септември, на полуматурската прослава во Охрид...

со нас заедно беа и полуматуранти од село Ротино, и си фативме со другар ми „женски„

арно ама тие „женските„ толку комплицирани беа, а ние 15-годишни, шо по неколку недели „дувавме и бегавме„ од нив... (ама не трева, онака се вељит зборо)

и стигнаа денојте на уписите...на желба на моите, и во кратка „консултација„ со другар ми (истиот „лаврбој„ од пред то...), одлучивме да се запишиме во Медицинското Средно Училиште...

одиме таму, и глеаме во редицата пред нас мојата и неговата „бивша„...

пошо баѓи ни одеа на нерви типките, јуначки одлучивме дека нема да се запишиме во Медицинско, отидовме на пиво, си напраивме список од останатите средни училишта, и порачавме уште по една кригла (па „големи„ бевме сеа, средно , еј, не е шала... :wink: )

анализиравме „за„ и „против„ и резултатот беше:

- техничко = премногу машки
- стопанско = премногу „аут„
- земјоделско = премногу селани

останаа економско и гимназија...

подоцна ни се приклучи еден пријател (само шо заврши прва во економско), и ни рече дека се премногу строги професорите таму, поарно да сме оделе гимназија...

и се одлучивме - ГИМНАЗИЈА

и дојде први септември, горе - долу некако слично ко vodkamixx и мене ми беше... и коа на крајот се снајдовме со тоа списоците, и најдов училницата, првото лице шо го видов беше = мојата „екс„ :zid: :baeh: :poos: :eek:smeh:

хехе

животот е виц понекоаш
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Datum: 30 avgust 2004. Prv den vo sredno. Ne poznavav nikogo zasto bev od Tetovo, a trebase da ucam vo Skopje. A i megju drugite moi idni skolski nemase mnogumina koi se poznavaa od porano. Prviot den bese haos. Zedovme knigi, rasporedi i lokeri i si otidovme doma.

Podocna, na 1 septemvri... Pak haos. Nikoj nikogo ne poznava, plus se zapoznava so profesorite. Srekja sto casovite bea skrateni, traeja samo po 15 min.

Od 2 septemvri vekje pocnavme. Na ovoj den na odmorite sedev sam. Imav odmor 45 min i potoa prazen cas 45 min. Zamislete 90 min sum sedel sam. Ama vekje od vtoriot den pocnaa kontakti so drugari i drugarki, pocnavme drugarstva koisto seuste traat i ke traat.
 
Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
Prviot den na sredno: toa beshe kompleks na povekje ucislishta i brat mi me odnese i me ostavi kako izgubeno tele i si ja cekav drugarka mi da me sobere i da me odnese na nastava ...

A za prviot den na fakultet ne se sekajvam, beshe predavanje na matematika... otidov, slushav, zaspav, otidov doma i posle ... padnav na ispit.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.171
Поени од реакции
34.298
Не ми текнува баш. Само знам дека се чуствував пријателски расположено покрај толку дечурлана, нови фаци, претежно од другите градови... Гевгеличани, богданчани, стојачани... :wink:

И низок покрај 3-4-цата кошаркари со над 2 метра. :wink:
 

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
Прв час средно...стоиме со другарка ми пред влезот на гимназијата и слушаме како прозиваат, кој у кој клас е...ние две ужасно не сакаме у кец пошто таму биле бубалиците :shock: ...и ја прозиваат неа а јас се цепам :poos: :poos: :poos: позиваат уште неколку мина и јас убедена дека сум во 2ка задоволно се смешкам :pos: ,кога...ме читаат и мене :( ...Влегов,седнав на последна и четири години не мрднав од таму :?
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Првиот ден кога не прозиваа во ходникот на гимназијата, целата бев изгубена зошто не знаев кај е училницата, но среќа во класот се погоди да се некои девојки и дечки од основно. Се сместив на втора клупа (демек ќе се правам важна) со другарка ми, но класниот дента не дојде од некои оправдани причини. Утредента демек ќе се запознаваме со класниот, но јас се успав и не отидов на училиште. Следниот час кај професорот виде дека има една непозната и ме праша која сум и ми се развика зошто не сум отишла првиот ден со муабетот: "Да не си ја орала нивата, па не си можела да станеш за на час" :pos: Ме намести трета клупа во средина со еден дечко, со него седев сите четири години и ми беше најдобар другар...
Се би дала да можев да се вратам во средно, бев во најненормалниот клас и супер беше, дури и веб страна за еден професор сме направиле со слики :pos:

Првиот ден на факултет беше нешто сосема поинаку, бев важна демек сум пораснала, но лутав по ходниците додека најдов во кој амфитеатар треба да сум. Премногу се срамев и од сите ми беше незгодно, како за греота си седев на страна и пресреќна бев кога влезе една другарка од детство, седнав до неа и не се делев :)
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Nishto interesno. Gimnazija, koga pocnaa da ne prezivaat koj vo koj klas ke bide, ostanav megju poslednite 30 lugje, koi bea site do eden sem dvajca od istiot moj klas od osnovno, taka da samo prodolzivme zaedno - se izraduvavme koga ni se pogodi klasna, profesorka za koja bevme slushnale deka e strasno srce. I bese, i 3 godini kolku isterav bea bash super.

Fakultet - onoj nasiot vo mkd haos. Praven, prv den eden kup lugje pred Amfiteatar broj 1 go cekame Bucko treba da se pojavi. Site isprzivme po edno 10-20 cigari i nekolku koka koli (pak pomegju ekipa od sredno) i Bucko ko Bucko ne pokaza brk. Naredniot den predavanje od Cokreski, shukur se pojavi toj. Si sednav naj na kraj, drmav so nogata i cekav da zavrsi so monologot. Od ko zavrsi vo GTC nekade na pivo -- taka bese sekoj den posle predavanja dodeka ne resiv deka nemozam jas vise taka :)

Prv den na fax u US of A - odma turbo so predavanja, listata na casovi vo raka, so deskripcija kade koja zgrada e, vo koja ucilnica za sekoj cas, i trazi sea ko moron, tepaj se pomegju narod izmegju casovi po ulicite, idi ko muva bez glava i najbitno umri na 40 stepeni niz celiot toj ritual.Izgub padnat od mars bev na prviot cas, profesorot cepa neshto na tezok Juznacki akcent, se obiduvam da go sledam ama nekako onie "r" bukvite shto gi rola niz nos ne mi fakjaa uvo. Sta me to snaslo si mislev i si mislev "kaj mi e sea Bucko!" :poos:

Ali pomina casot, se iznajdovme so eden srbin, od eden stana 15 Yugosi, se ojde na kafe i 4 godini ne se prestana so kafeto - se stvorija mnogu jaki prijateli zav zivot, vo toj eden prv den. Posle toa trgna brodot, i veslase lagano 4 godini, cak shto vise nauciv i jas kako da ja vrtam bukvata "r" niz nos :)
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.341
Поени од реакции
7.453
Мојот прв ден во средно. Стоиме во средната сала на „КОЦЕ“ неколку другари од основно меѓу кои само јас и еден другар од фудбал во маало смер електроничари. Првин го прочитаа другар ми, и му кажав среќно, по 2-3 ме прочитаа и мене, викнав Чекааај. Месец дена бефме заедно во клупа, па тој се префрли во Орце. За среќа останатите деца беа исто супер и бефме мн крш клас. Шампиони во футбал во најголемото машко школо во трета година, во втора бефме втори во цело школо.
Првиот ден на шумски факс беше релативно доаден, седеф у амфитеатар заедно со двајца другари, едниот од основно, другиот од средно. По недела дена ги запознаф девојките со кои се дружев цела прва. Потоа квадрирав па се отпишав... некои од тие луѓе сеуште ги гледам низ грат, по журки и концерти...
 
Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
Eve ushte edna mala anekdota od prviot semestar na fakultet:

sedam petok rano na kurs za preveduvanje, beshe mnogu mal kurs so 6-8 lugje. docentkata ni beshe super zhenska, amerikanka mazhena za germanec. Nekako dojde do vezhba za religii, i jas se izrazuvam deka sum "macedonian orthodox" i tuka zgreshiv, rekov mekedonian, pa ona me korigira, i pokazhuva na edno plavo devojce, taka ushte zaspano, za da kazhe ona sto e po vera, i ona odogovoruva " i am macedonian orthodox, as well". se sekjavam i den denes sedesh direktno pred mene na drugata strana i se gledame cudno nekolku sekundi ... i jas na makedonski "a ti makedonka si?". Ona mene mi odgovurva "pa da". I ushte se cudime kako se najdovme dve makedonki tuka. Od togash se druzhime, zatoa shto e stvarno fino devojche.

Toa mi beshe lekcija za zhivot da ne veruvam deka ima samo tolku makedonci na svetov ;)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас на факс закаснив првиот ден и ја утнав предавалната. јебига, после кога ја најдов, одев по потписи таму. Бифето ми беше мој дом (а делумно и канцелариите на студентски сојуз)!
 

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Ех, првиот ден средно :) интересно беше тоа што бевме нова паралелка во целото економско училиште, како 13то прасе бевме, и немаше соодветна просторија за нас за да одржуваме часови, па имаа оспособено една просторија, која порано ја користеле како хемиска лабораторија, имаа ставено клупи табла и столчиња колку да може некако да се работи, јес да никогаш светло и сонце не не грееше во просторијата ама важно часови се држеа. А да и посебен влез си имаше просторијата немаше никакви допирни точки со главниот влез од училиштето па така да не можеа да ни заклучуваат врата ако закасневме :D
Иначе и јас како и сите други бев изгубена на првиот час од 34 ученици само една девојка познавав и нормално со неа седнав :) веке од вториот ден почнавме да се дружиме сите, и таа дружба траеше се до крајот на 4та година, а после тоа со многу малку од нив сум во контакт.
А првиот ден на факултет, хммм, се праев дека се знам кај е и шо е, као охриганка на охридски факултет знаете како е :D а всушност врска немав кај се предавалните и кабинетите :D :D ама добро таму одма научив што кај е и како е. Интересно беше првите 2 месеци после тоа ич :(
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
bibuska напиша:
Прв час средно...стоиме со другарка ми пред влезот на гимназијата и слушаме како прозиваат, кој у кој клас е...ние две ужасно не сакаме у кец пошто таму биле бубалиците :shock: ...и ја прозиваат неа а јас се цепам :poos: :poos: :poos: позиваат уште неколку мина и јас убедена дека сум во 2ка задоволно се смешкам :pos: ,кога...ме читаат и мене
ne znam zosto i na mene istoto mi se sluci,i jas mislev (a ustvari i tocno bese) deka vo kecot se se bubalici i bas tamu me lupnaa, prv den vo karev a i ne se sekavam mnogu, i pokraj toa sto ne bese od damna, znam deka sednav vo posledna klupa i tamu korenja pustiv, ne se mrdnav 4 godini, pa super bese se utepuvavme od zborenje
 

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Бубалици?

Кај сака нека има бубалици, само ја да сум во тој клас, класот ќе стане најодлепен клас у цело школо... :poos: Затоа у средно 7-мицата беше најодлепениот клас... зашто... because of me. :pos:
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
Prviot den na fakaultet vo germanija, dobro go pamtam, 11Oktomvri ne sobraa 700luge vo anatomija sala, potpolno ista ko od filmot nostradamus, mornicava atmosfera, smrdese na formalin,nemase nitu mesto ni vozduh ni asalno svetlo, i se prionesvestija nekolku koga gi vidoa preparatite naokolu:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom