Прашање за дијаспорците

Член од
16 март 2014
Мислења
118
Поени од реакции
174
Постојат стории за дијаспората, за инвестиции и слично. Затоа ме интересира дали некогаш би се вратиле? Под кои околности и услови би го направиле тоа? Дали би се вратиле да отворите бизнис, дали би инвестирале тука или само како што некои го прават тоа за пензионерски живот значи странските пензии ги трошат тука поради разликата во трошоци?
Кои се причините поради кои би се вратиле односно поради кои не би се вратиле?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Вака јас окулу 7 години живеев во странство се вратив пред окулу година 2. Причина беше зошто ми истече работниот договор и барав работа во странство и викам да не седам таму во МК ми е поефтини. Но набрзо се пријави на еден оглас во МК и наместо за работното место што аплицирав кога ми го видоа CV-то ми понудија доста повисока работа позиција се палат на образовние и работно искуство во МК од странство. За МК услови платата е солидна ако се корегиа за куповна моќ најверојатно е слично како во странство што ја земав. Но најголем причина што останав е работното искуство. Во странство со моите квалификации и искуство нема шанси да ја работам оваа работа. Така да добро ми е да си седам тука во МК уште некоја година и да имам уште појако CV и искуство кое неможам да го стекнам во странство. После во идина врз база на ова во МК може да одам пак во странство...
За инвестиции во главно и предходно имав нешто во МК. Сега малку повеќе имам. Во главно акции и недвижности.

Член од
16 септември 2013
Мислења
687
Поени од реакции
514
Знам за една вистинска случка, иселеници од Прилеп или Битола заминале во Австралија. После некое време се враќаат со пари и цел да инвестираат во нивниот роден крај, отвараат сопствен бизнис и кога виделе колку давачки има кон држава и колку ги гони УЈП продале се и се вратиле пак во Австралија, па сега процени дали ќе му текне пак да се врати во МК или ќе советува некој да се врати во МК.

Kajgana Shop

На врв Bottom