Прашање за данок

Член од
7 март 2019
Мислења
47
Поени од реакции
6
Здраво не сум вработен дали ако ставам 50-100к на мојата транскациска сметка би ми правеле проблем од ујп? би ми барале данок или потекло на средствата?
 

Acid

Администратор
Член од
22 јануари 2005
Мислења
34.321
Поени од реакции
29.050
Здраво не сум вработен дали ако ставам 50-100к на мојата транскациска сметка би ми правеле проблем од ујп? би ми барале данок или потекло на средствата?
Евра или денари? :)
 

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
151
Поени од реакции
204
до колку може да се уплати без да бараат данок и потеккло?
 
Член од
1 март 2010
Мислења
5.979
Поени од реакции
9.868
до колку може да се уплати без да бараат данок и потеккло?
Мислам дека е 10к евра. А и нема да ти бараат данок, туку само потекло. Е, тек ако не можеш да докажеш потекло можда тогаш би ти барале данок или не знам би почнале некоја постапка против тебе.
 

Acid

Администратор
Член од
22 јануари 2005
Мислења
34.321
Поени од реакции
29.050
до колку може да се уплати без да бараат данок и потеккло?
За што да бараат данок? За тоа што си уплаќам пари на сметка?
Потекло за толку ситна сума? Мои си се парите, сум ги штедел и си ги уплаќам на сметка - што има спорно во тоа?
Точната бројка не ја знам, ама сигурно никој нема да се замара со тебе ако си уплатиш на сопствена сметка 50-100.000 денари.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
219
Поени од реакции
127
До 50 000 евра не бараат потекло на парите, над тој износ ќе ви бараат потекло на парите.
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
436
Поени од реакции
249
do 15.000 evra e dozvoleno, nad toa ke ti baraat poteklo na parite, osnovot od koj ti se dobieni...
 
Член од
2 март 2016
Мислења
219
Поени од реакции
127
do 15.000 evra e dozvoleno, nad toa ke ti baraat poteklo na parite, osnovot od koj ti se dobieni...
Значи имало промени, да се update -тирам :D
Автоматски споено мислење:

До 50 000 евра не бараат потекло на парите, над тој износ ќе ви бараат потекло на парите.
Edit: 15 000 evra
 
Член од
22 мај 2016
Мислења
8
Поени од реакции
10
15.000 евра на годишно ниво или како?
И колку време треба да помине пред пак да си уплатам уште 15 комада, чисто теоретски онака, знаеш
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
436
Поени од реакции
249
15.000 евра на годишно ниво или како?
И колку време треба да помине пред пак да си уплатам уште 15 комада, чисто теоретски онака, знаеш
Нема законска дефиниција за тоа на колку време можиш да вршиш трансакции. Тие 15.000 евра можиш да ги уплатиш наеднаш, а можиш и да ги раситниш на неколку дела. Меѓутоа, и да ги раситниш, тоа согласно чл. 12 од Законот, ќе ти се воде како една трансакција.
Плус, колку повеќе трансакции правиш, толку повеќе ќе бидиш цел на анализа од институциите, и може некогаш да ти ја одбијат трансакцијата. Мораш да имаш доказ дека парите ти се легално стекнати, меѓутоа таа уплата мора да има и своја оправданост, односно цел, на пр. за да купиш стан или сл. Институциите немаат законска обврска да ти ја одбијат трансакцијата, ако да речиме често правиш трансакции, меѓутоа го имаат тоа право како такво во Законот.
Има тука уште многу за пишување, меѓутоа сето тоа ти е уредено во Законот за спречување перење пари и финансирање на тероризам („Сл. весник на РМ“ бр. 120/2018 и 275/2019), посебно членовите 12, 14 и др. Затоа е најдобро да го најдиш Законот на интернет и сам да си прочиташ. Поздрав.
 
На врв Bottom