Прашање за Христијанството III

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.020
Поени од реакции
9.580
Не е за овде прашањето. Ќе те изреметат тука и ништо ниту ќе знаеш ниту ќе имаш волја да научиш нешто повеќе за оваа света книга на која се повикува секој и сешто.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.391
Здраво може би прашањето нее за овде но ако има некој се уште што е заинтересиран за темата и знае доста правила ако може да ми пише кој се правилата за проучување и читање на Светото Писмо дали има одредени услови како и на кој начин да се чита оваа Света Книга Поздрав
Ако почнуваш да го читаш Писмото, почни со читање на Новиот Завет, а ако сакаш да дознаеш повеќе, со тек од време ќе прејдеш и на Стариот Завет.

При читањето, не се повикувај на свои избразни заклучоци, туку користи ги точните толкувања на Книгите од Писмото, за да стекнеш правилен однос кон запишаното и за да не помислиш дека Писмото има противречни места.

Доволно за почеток...
 
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ако почнуваш да го читаш Писмото, почни со читање на Новиот Завет, а ако сакаш да дознаеш повеќе, со тек од време ќе прејдеш и на Стариот Завет.

При читањето, не се повикувај на свои избразни заклучоци, туку користи ги точните толкувања на Книгите од Писмото, за да стекнеш правилен однос кон запишаното и за да не помислиш дека Писмото има противречни места.

Доволно за почеток...
Точни толкувања на луге од 18век за книга напишана 4век (или порано)...Seems legit
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
13.471
Поени од реакции
7.241
@MIKI1 или @alf имате ли некое објаснување зошто не се наздравувало со чаша наполнета со вода?:rolleyes::eek:
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.391
@MIKI1 или @alf имате ли некое објаснување зошто не се наздравувало со чаша наполнета со вода?:rolleyes::eek:
Објаснувањето секако дека не е теолошко, туку просто практично. Вака поставеното прашање, мене ми звучи како суеверие...

Нздравувањето со полна чаша пијалок (кој не е вода) има логика во контекст на дружењето, по некој повод. Пиењето вода е премногу секојднeва работа за да биде водата „медиум„ околку кој ќе се слави некој настан...
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
13.471
Поени од реакции
7.241
Објаснувањето секако дека не е теолошко, туку просто практично. Вака поставеното прашање, мене ми звучи како суеверие...

Нздравувањето со полна чаша пијалок (кој не е вода) има логика во контекст на дружењето, по некој повод. Пиењето вода е премногу секојденва работа за да биде водата „медиум„ околку кој ќе се слави некој настан...
Сигурно се работи за некое празноверие, ќе треба да прогуглам и да најдам но факт е дека многу оддамна, од нашиве постари а и до ден денес по кафеаниве, не се практикува да се наздравува со тој што пие вода...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
13.467
Поени од реакции
22.406
... имате ли некое објаснување зошто не се наздравувало со чаша наполнета со вода?:rolleyes::eek:
... не било и е само суеверие на постарите, дека не е добро да се наздравува со чаша полна со вода, кое потекнува уште од античко време, да не речам од Грчка митологија, кога Античките Грци секогаш пиеле чиста вода од чаши за мртвите „кои патувале преку реката „ Lethe“ во „Подземјето“ !

1565383629416.png

и според ова, во денешно време самото наздравување со чаша вода е исто како да се посакувало нешто лошо (па дури во крајност посакување смрт) кон тој што се наздравува или спомнува во здравицата, понекогаш дури се одело до таму да се мислело дека со таква здравица со чаша вода се посакувало сопствено патување во „Подземјето“ т.е сопствена смрт или едноставно со наздравување со чаша чиста вода дигнувајќи во вис со здравицата всушност се мислело дека е акт на непочитување на Боговите кои истите кон тој што наздравувал возвраќале со лошо и несреќа сметајќи дека самиот се пријавувал како жртва на Боговите!

1565383762396.png

... во америчката морнарица наздравувањето со чаша чиста вода ја толкувале како лоша традиција која ја покажувала крајот на истиот со давање во вода!

1565383202806.png 1565384223552.png

( наздравувањето на екс УСА Председателот го протолкувале (оправдувале) дека тој бил муслиман и не пиел алкохол ниту газирани пијалоци, па затоа секогаш наздравувал со чаша со вода!... мејби хи донт ноу абоут дет суперстишен! :toe:

1565384069210.png

... така да суеверието останало до денес дека чинот со наздравување со чаша вода е лоша среќа, така да доколку во близина нема друг пијалок, а сме „притиснати“ моментално да наздравиве подобро е со празна чаша!
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.012
Поени од реакции
588
Зошто во неврзан разговор фразата "Боже мој " кај некои луѓе често се употрбува пример во скопскиот регион и што значи и претставува .
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
38.710
Поени од реакции
63.964
Прегледај го приврзокот 214701 Прегледај го приврзокот 214706

( наздравувањето на екс УСА Председателот го протолкувале (оправдувале) дека тој бил муслиман и не пиел алкохол ниту газирани пијалоци, па затоа секогаш наздравувал со чаша со вода!... мејби хи донт ноу абоут дет суперстишен! :toe:

 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.030
Поени од реакции
1.002
Мики конктретно прашање прашав дај ми те молам конкретен одговор. Ако неможеш ти, тогаш некој друг нека пише.
Дали во светото писмо пишува дека постот треба да биде како што постиме ние православните? ДА или НЕ?
Толку
Битие 3.11 ? Незнам каде да го најдам, дај пиши ми го
Да
Автоматски споено мислење:

Дали венчавањето во Црква, како црковна тајна, или црковна церемонија, со сите ветувања и завети пред Бога дадени, ако тој брак не бил вдахновен со Светиот Дух, и дошло до распад на бракот, без разлика на причините и иницијаторот за таков потег, може да се поништи? Знам дека се даваат и полагаат тешки зборови и завети, за доживотно живеење, но што со тие кои се разделиле? Дали можат повторно во Црква да се венчаваат? Каков грев е прекршувањето на заклетвата и какво е покајанието за тоа? Ве молам сериозни одговори, благодарам.
Според Црковното право може да се поништи, бидејќи несакале да живеат заедно, неможеле да се реализираат заедно како маж и жена во брачна заедница. Секој сериозен обид Црквата го поддржува во тоа се состои покајанието, да сакаат да бидат заедно како благословен партум од Црковната заедница.
Може истиот пар да се обиде повторно, доколку несакаат повтрно да се обидат, благословено е обид со друг партнер, се разбира тоа е покомплицирано за самите брачници на што им укажува Црквата...
Автоматски споено мислење:

Здраво може би прашањето нее за овде но ако има некој се уште што е заинтересиран за темата и знае доста правила ако може да ми пише кој се правилата за проучување и читање на Светото Писмо дали има одредени услови како и на кој начин да се чита оваа Света Книга Поздрав
Светото писмо е напишано од Црквата, аналогно, суштински важно за разбирање е да се толкува по Црковното Богословие чија цел е токму тоа, и тоа од историски, догматски, катихетски, егзегетски..., аспект.
Секој може да чита, братот Мики напишал еден редослед кој е препорачлив за почеток..., но важно е стекнатото знаење да се проверува, дополнува со актуелното Црковно Богословие.
Убаво и благословено читање.:)
 
Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.637
Поени од реакции
860
Кое свето писмо е напишано од црквата?
Автоматски споено мислење:

Мики конктретно прашање прашав дај ми те молам конкретен одговор. Ако неможеш ти, тогаш некој друг нека пише.
Дали во светото писмо пишува дека постот треба да биде како што постиме ние православните? ДА или НЕ?
Толку
Битие 3.11 ? Незнам каде да го најдам, дај пиши ми го
Aпсолутно НЕ.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.580
Поени од реакции
12.943
Зошто на православните гробишта починатите се погребуваат со нозете кон исток?
 
Член од
17 јануари 2018
Мислења
123
Поени од реакции
111
Зошто на православните гробишта починатите се погребуваат со нозете кон исток?
Спрема изгревот на сонцето.
На источна страна и се наоѓаат иконите по црквите.
А со која цел не знам
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.020
Поени од реакции
9.580
Икони има на сите ѕидови и тавани во една црква/манастир.
Иконостасот е на исток и го „крие“ олтарот од позади, кој што е на спротивната страна од влезот (запад).
И таму жени мислам дека не влегуваат... треба да се праша свештеник зошто и дали е навистина така...
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.391
Спрема изгревот на сонцето.
На источна страна и се наоѓаат иконите по црквите.
А со која цел не знам
Причини се повеќе, а најбитната е таа дека од исток (од источната страна) ќе се случи второто Христово доаѓање, во неделен ден (недела), така да насоченоста од погледите од упокоените/погребаните (кои треба да воскреснат при второто Христово пришествие) е кон источната страна, не кон некоја друга.

На исток изгрева Сонцето, Сонцето е симбол за Бог, а Бог ќе дојде од исток.
Во православните црковни храмови, иконостасот и олтарот се насочени кон исток.
На црковните служби, верните и свештеникот се ориентиарни кон исток.
Едемската градина беше создадена на исток...Затоа, истокот е битна страна.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom