Прашање за Христијанството III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
a sto ima vrska sega slucuvanjeto na smilkovksoto ezero so mene i so drugite vernici muslimani., izgleda mnogu si preukopiran so toa , bidi trpeliv priatele sekoj sto izvrsil ubistvo ke bide kaznet ,no najlos e onoj koj gi isprevrtuva slucuvanjata i im dava drug pravec ,priatele vozdrzise od omraza i bidi vozdrzan vo iznesuvanje zabeleski , ete moj sovet kon tebe , onaka od covecnost, a ti dali ke go zemas toa predvid , zavisi od tebe,
Нема врска Смилковско со поентата на постот. Смилковско (со протестите) беше споменато како аналогија за веќе видените двојни аршини.
Поентата беше, дека тука многумина си земаат за право да одговараат и објаснуваат во име на други, а што изрично забрането во правилата на подфорумов.
Така прават често Муслиманите кои си земаат за право да солат памет на Христијаните за нивната вера, така уште почесто прават атеистите, тие секаде одговараат, небаре нивниот аспект е универзален и совршен. Но, сепак, ете и МИКИ1 истото го направи, за што беше корегиран од тебе.
Поентата ми беше дека и вие тоа истото го правите на христијанските теми.
Рака на срце, генерализацијата можеби беше не на место, затоа што во моментов, сметам, дека тебе не сум те видел тоа да го правиш.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Така прават често Муслиманите кои си земаат за право да солат памет на Христијаните за нивната вера, така уште почесто прават атеистите, тие секаде одговараат, небаре нивниот аспект е универзален и совршен. Но, сепак, ете и МИКИ1 истото го направи, за што беше корегиран од тебе.
Поентата ми беше дека и вие тоа истото го правите на христијанските теми.
Рака на срце, генерализацијата можеби беше не на место, затоа што во моментов, сметам, дека тебе не сум те видел тоа да го правиш.
Ubavo e da se postavuvaat prasanja,da se zapoznavame,no toa da bide na kulturen nacin,bez navreduvanje i provociranje
eve edno prasanje do tebe , dali moze hristijan da bides a da ne si krsten/? sto prestavuva krstevkata, jas prasuvam ti oidgovaras.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
eve edno prasanje do tebe , dali moze hristijan da bides a da ne si krsten/? sto prestavuva krstevkata
Прашање до мене?
Јас не се сметам баш за меродавен давач на одговори на оваа тема: Прашања за Христијанството. можеби се приметува дека многу ретко одговарам.
Ја ќе ти одговорам, ама тоа не го земај како одговор од некој кој добро ги познава овие работи, за да може да ги информира останатите.
Правилниот одговор ќе ти го даде некој човек, кој Христијанството го познава многу подобро од мене.

За мене крштевката е многу битна и јас во сите случаи инсистирав на неа.
Чисто практично, да речеме: многу други битни христијански ритуали, од подоцнежниот живот, зависат од неа. При склопување на брак, погреб и др. (ако не си крстен не може да се изведат тие ритуали). Дури и работи по смртта, зависат од крштевањето.
Некои можеби ритуалот на крштевање ќе го споредат со муслиманскиот ритуал сунет, но сметам дека тоа е мешање баби и жаби.
Крштевањето е меѓу другото, своеволно одкажување од (знаеш од кого) и примање на Господ Бог Исус Христос за свој личен спасител.
Крштевањето е задолжително, според мене, за лицата кои навршиле 40 дена.
Оние кои имаат 40 дена, немаат свест на возрасен, но тука влетува кумот, кој ја има благодатта за таа работа.
Можеби ако продолжам понатаму, се повеќе ќе забегувам од официјалната христијанска догма, а ќе навлегувам во неофицијалната. Но тоа е долга приказна.

Да не должам, се надевам, наскоро некој ќе ти одговори.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
За мене крштевката е многу битна и јас во сите случаи инсистирав на неа.
Чисто практично, да речеме: многу други битни христијански ритуали, од подоцнежниот живот, зависат од неа. При склопување на брак, погреб и др. (ако не си крстен не може да се изведат тие ритуали). Дури и работи по смртта, зависат од крштевањето.

.
, spored tvojot odgovor onoj koj ne e krsten ne moze da sklopi brak od hristijanski aspekt, ili pogreb, , vsusnost, kako sto velis ako ne si krsten ne mozat da se izvedat tie rituali,,
od sekogas sum postavil prasanje no nikoj ne mi odgovoril ,pa eve nekoj ke ogovori, prasanjeto mi bese i sega go postavuvam,zasto koga novorodence koga ke se rodii kaj vas i ako ne e krsteno vie ne go zakopuvate vo vasite grobista,vsusnost toa novorodence, sto umrelo vednas po poroduvanjeto , a nee krsteno , stoe togas toa novorodence, spored hristijanstvoto kako sto jas znam ako ne si krsten ne si hristijanin.ako ne e hristijanin od hristijanska rodena familija , od hristijanski roditeli togas stoe toa nvoorodence? sekoj koj ne e krsten vo imeto na otecot sinot i svetiod duh ne e hristijanin , i nikoj ne moze da se spasi,, kako sto veli hristijanstvoto, e sto e togaas toa dete ako umre ne krsteno ? beric ne mora da odgovoris , stom ne se smetas za merodaven davac na odgovori

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
Да појаснам дека јас никаде не реков дека кој не е крстен не е Христијанин. Тоа ќе го одговори некој друг што знае.
Склучување брак може да направи било кој. Тоа нема врска со верата, а има со граѓанските правила и норми.
Но, само крстените смеат да се венчаат.
Тажно е што имаме многу бракови, кои се тоа само на хартија.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Сум слушал многу христијани кога Бог ги извади од Рајот на Адам и Ева поради направениот грев, дека сиот грев го препишуваат на Ева. Еве уште еднаш дали само Ева е грешна а не и Адам? А ако одговорот сепак биде дека сиот грев и грешката е направила само Ева, зошто тогаш е изваден од Рајот и Адем, зашто таа казна не ја имаше само жената на Ева?

M

Muranyi

Гостин
Сум слушал многу христијани кога Бог ги извади од Рајот на Адам и Ева поради направениот грев, дека сиот грев го препишуваат на Ева. Еве уште еднаш дали само Ева е грешна а не и Адам? А ако одговорот сепак биде дека сиот грев и грешката е направила само Ева, зошто тогаш е изваден од Рајот и Адем, зашто таа казна не ја имаше само жената на Ева?
Остај тоа,но зошто се казнува некој и му се припишува грев,кога тој нема спознание за доброто и злото?

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Остај тоа,но зошто се казнува некој и му се припишува грев,кога тој нема спознание за доброто и злото?
Како да оставам па одговори незнам, затоа се обвратив кај луѓето, а прашањето можеш да го поставиш после посебно, негледам причина да поставиш прашање за поставеното прашање.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
, so nejzino otvoranje im se ukazuva sirok pat sto vodi kon sovrsenstvo na dusata, .
Хммм, ете една битна разлика меѓу мојата и Твојата вера: во мојата вера, патот кон Бога е тесен, а во Твојата, како велиш, е широк?...:confused:

„Широк„ пат значи понуден избор од многу можности, а „тесен„ пат означува начин на живеење кој е точно одреден, а не произволен.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прво згреши Ева (тоа и Св. Ап. Павле ми се чини дека го потврдува...) а Адам згреши затоа што ја послуша Ева, т.е.н нејзиниот предлог за јадење од забранетото воќе.

Ева не беше казнета изолирано од Адама, или обратно: Адам да биде казнет а не и Ева, туку казната им дојде и на двајцата, ради нивната непослушност кон Божјото предупредување за последиците од тоа непослушание.

Плус, Ева беше створена ради Адама а не обратно, така да штом Ева згреши, а Адам се поведе по нејзиниот ум, затоа и казната се однесува и на двајцата а последично, казната ја трпи целиот човечки род, но и целата Вселена.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Во ред, еве, Ти си експерт за Исламот и ајде троа подобјасни го поимот „..широк е патот...„ и на кој начин се станува совршен според исламската доктрина...
едно прашање, нели хритијанството вели дека само прифати го исуса макар и на самртна постела и ти ќе одиш во рајот. Ете Константин еден од најголемите христијански светци, кој во свое време од црквата беше поставен и над Исуса, беше паган, водеше војни , убиваше подигаше храмови на пагански богови и на самртна постела беше крстен и - стана светец. Поширок пат од ова - нема ни во северна кореја не можат поширок поправ пат без никаква пречка на него да му направат

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
едно прашање, нели хритијанството вели дека само прифати го исуса макар и на самртна постела и ти ќе одиш во рајот. Ете Константин еден од најголемите христијански светци, кој во свое време од црквата беше поставен и над Исуса, беше паган, водеше војни , убиваше подигаше храмови на пагански богови и на самртна постела беше крстен и - стана светец. Поширок пат од ова - нема ни во северна кореја не можат поширок поправ пат без никаква пречка на него да му направат
Пошто одговараш на прашања и у Христијанство и у атеизам (а можда и у Ислам, не сум проверил), нели ти е најбоље, место да губиш време, да се самоцитираш и сам да си одговориш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
едно прашање, нели хритијанството вели дека само прифати го исуса макар и на самртна постела и ти ќе одиш во рајот.
Христијанството е (пре)широк поим, а леснотијата на спасението со простото прифаќање на Христа Бога, прв пат од Тебе ја читам...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 21:58 ---
Ете Константин еден од најголемите христијански светци, кој во свое време од црквата беше поставен и над Исуса, беше паган, водеше војни , убиваше подигаше храмови на пагански богови и на самртна постела беше крстен и - стана светец.
Св. Цар Константин е роден како паган, а воедно, Константин е првиот цар-христијанин, кој пред себе нема(л) пример за водење царство со/од христијански помазаник. Придонесот кој Константин го пружил на Црквата е причина за неговата светост, а воедно и пример од кој се гледа дека и незнабожците се повикани на спасение, преку Црквата Христова, а не на смртната постела.

Црквата никогаш не била поставена над Христа, оти Христос Е глава на Црквата, а Црквата е Тело Христово.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 22:00 ---
Поширок пат од ова - нема ни во северна кореја не можат поширок поправ пат без никаква пречка на него да му направат
Патот е широт во Светов, а Црквата е тесниот пат кон Царството небесно.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Христијанството е (пре)широк поим, а леснотијата на спасението со простото прифаќање на Христа Бога, прв пат од Тебе ја читам...

Св. Цар Константин е роден како паган, а воедно, Константин е првиот цар-христијанин, кој пред себе нема(л) пример за водење царство со/од христијански помазаник. Придонесот кој Константин го пружил на Црквата е причина за неговата светост, а воедно и пример од кој се гледа дека и незнабожците се повикани на спасение, преку Црквата Христова, а не на смртната постела.

Црквата никогаш не била поставена над Христа, оти Христос Е глава на Црквата, а Црквата е Тело Христово.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 22:00 ---

Патот е широт во Светов, а Црквата е тесниот пат кон Царството небесно.
Па ете Константин e светец, но Константин бил цел живот паган, подигал храмови и скулптури на пагански богови, му се клањал и бил првосвештеник на пагански култови, водел војни и убивал, и бил крстен на самнртна постела - и станал светец. Не ми се верува ни дека бил свесен кога го крштевале додека умирал, но црквата него го прогласи за поголем и од Исуса, слушај шо вели за Константин Евзибиј “....единствен на кој од сите кои до сега биле на овој свет од почетокот на времето, свевишниот Бог му даде моќ да го прочисти човечкиот род“
Мислев Исус беше еден од тие кои семоќниот бог му даде таква моќ. но Исус, црквата не го ни спомена. Константин беше ставен на неговото место

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па ете Константин e светец, но Константин бил цел живот паган, подигал храмови и скулптури на пагански богови, му се клањал и бил првосвештеник на пагански култови, водел војни и убивал, и бил крстен на самнртна постела - и станал светец. Не ми се верува ни дека бил свесен кога го крштевале додека умирал, но црквата него го прогласи за поголем и од Исуса, слушај шо вели за Константин Евзибиј “....единствен на кој од сите кои до сега биле на овој свет од почетокот на времето, свевишниот Бог му даде моќ да го прочисти човечкиот род“
Мислев Исус беше еден од тие кои семоќниот бог му даде таква моќ. но Исус, црквата не го ни спомена. Константин беше ставен на неговото место
Во ред, пош‘о гле‘ам дека си попаметен и пописмен од Црквата, која, очигледно, појма си немала кого го произвела за свет, тогаш во ред, нека Ти биде по верата Твоја, поточно, по умот Твој...Остани убеден во своите заблуди.

Kajgana Shop

На врв Bottom