Прашање за Стопанска Банка

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
3.486
Имам едно прашање :)

Имам сметка во Стопанска Банка, на која ми стига плата.
Е сега, пред еден месец проверив сметка и сум имала да речеме x денари. Месецов проверив пак, и имаше минус 20 денари. Прашаето ми е кај ми отишле тие 20 денари. Дали СБ зема месечна тарифа од 20 денари? Или можеби проверка на сметка се наплаќа 20 денари?

Не ми е мене за тие 20 денари месечно. Проблем ми е тоа што ако некогаш сакам да ги извадам сите пари, значи ако стигнам до 0 денари на сметката, наредниот месец ќе отидам во минус.

Знае ли некој да ми го објасни ова?
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.454
Поени од реакции
11.476
Имам едно прашање :)

Имам сметка во Стопанска Банка, на која ми стига плата.
Е сега, пред еден месец проверив сметка и сум имала да речеме x денари. Месецов проверив пак, и имаше минус 20 денари. Прашаето ми е кај ми отишле тие 20 денари. Дали СБ зема месечна тарифа од 20 денари? Или можеби проверка на сметка се наплаќа 20 денари?

Не ми е мене за тие 20 денари месечно. Проблем ми е тоа што ако некогаш сакам да ги извадам сите пари, значи ако стигнам до 0 денари на сметката, наредниот месец ќе отидам во минус.

Знае ли некој да ми го објасни ова?
Ти ги зела банката како провизија за водење на трансакциска сметка.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.830
Поени од реакции
2.029
20,00 0,00 xxx.xxx,xx 930 Провизија за водење на сметка
--- надополнето: 11 мај 2013 во 18:59 ---
И тоа земање секој месец е? Фиксно е, 20 денари?
Да фиксно е.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.564
Поени од реакции
13.504
И тоа земање секој месец е? Фиксно е, 20 денари?
Ми се чини само ако имаш трансакции тој месец, ако немаш тогаш е 0 денари. Не ме држи за збор, не е во сите банки исто.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.830
Поени од реакции
2.029
Ми се чини само ако имаш трансакции тој месец, ако немаш тогаш е 0 денари. Не ме држи за збор, не е во сите банки исто.
Ако не земе плата тој месец нема провизија. Пошто таму плата зима.... 20 денари секој месец.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.454
Поени од реакции
11.476
И тоа земање секој месец е? Фиксно е, 20 денари?
Месечно е и фиксно и зависи од банка до банка, некаде 20 ден, некаде 30 ден.
И никогаш не можеш да ги подигнеш сите пари од благајна, мора да имаш пари колку што изнесува провизијата за месец унапред :)
 

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.495
Поени од реакции
538
Секој месец било која банка каде што имаш трансакциона сметка , зема месечна провизија за водење/одржување на сметката . Јас имам сметка во Комерцијална банка и таму е 15 ден месечно , и тие пари банката ги зема секој месец .
--- надополнето: 11 мај 2013 во 19:04 ---
Нема врска дали на сметката зема плата или не , јас на мојата сметка не земам плата ( од други извори ми идат парите на сметката ) , и пак секој месец ми одбиваат по 15 денари .
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.564
Поени од реакции
13.504
Ако не земе плата тој месец нема провизија. Пошто таму плата зима.... 20 денари секој месец.
Го скокнав делот со платата, не видов дека зема плата.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.627
Поени од реакции
38.523
Ова во некои земји се поднесе иницијатива да им се тргне од листата за земање пари. И незнам до каде стаса работата. Нема никаква потреба да земаат 20 денари месечно за водење на сметка, треба да бидат среќни што некој има сметка кај нив. Провизија која треба да им се скине дефинитивно, незнам кој ги остава да се богатат од вакви глупи давачки.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
16.564
Поени од реакции
13.504
Ова во некои земји се поднесе иницијатива да им се тргне од листата за земање пари. И незнам до каде стаса работата. Нема никаква потреба да земаат 20 денари месечно за водење на сметка, треба да бидат среќни што некој има сметка кај нив. Провизија која треба да им се скине дефинитивно, незнам кој ги остава да се богатат од вакви глупи давачки.
Ај ова, а што направија со таксените марки, тоа е пљачка. Идам во пошта, уплаќам и ми вика дечко сега е 85 денари една таксена марка да уплатиш. Иста провизија е и во НЛБ, а во Комерцијална е 50 денари провизија. Само стопанска е 15 мислам уште. Срамота, а владата има можност да реагира во делот на укинување на таксените марки барем за нас студентите и не го прават тоа.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.454
Поени од реакции
11.476
Пази у ПроКредит не може да извршиш било каква уплата ако немаш сметка у таа банка.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Имам едно прашање :)

Имам сметка во Стопанска Банка, на која ми стига плата.
Е сега, пред еден месец проверив сметка и сум имала да речеме x денари. Месецов проверив пак, и имаше минус 20 денари. Прашаето ми е кај ми отишле тие 20 денари. Дали СБ зема месечна тарифа од 20 денари? Или можеби проверка на сметка се наплаќа 20 денари?

Не ми е мене за тие 20 денари месечно. Проблем ми е тоа што ако некогаш сакам да ги извадам сите пари, значи ако стигнам до 0 денари на сметката, наредниот месец ќе отидам во минус.

Знае ли некој да ми го објасни ова?
Тоа е лихварска провизија на СБ за водење сметка.
Во ОБ после 2-3 проверка наплаќаат 15 денари за проверка на состојба на банкомат.
Во КБ лихварска провизија за водење трансакциска сметка беше 15 денари.
Изгледа дека најисплатливо е сметка да имаш во НЛБ
 
Член од
24 јуни 2011
Мислења
523
Поени од реакции
463
Во сите банки земаат 15 ден, и да ја користиш и да не ја користиш ти ги земаат и одиш во минус ако немаш на сметка. Е сега некој што земаат 20 не знам што е работата. Тие 15 мислам дека ги зема народна банка.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom