Прашање во врска со работен стаж и пензија.

Член од
17 октомври 2012
Мислења
5
Поени од реакции
3
Добар ден на сите. Имам две прашања.
Татко ми за една година ќе ја стигне старосната граница за пензија. Ама има проблем, поголем дел од животот има работено непријавен, т.е. на црно. Се на се, му се собираат 7 години стаж. Се распрашав јас малку, и ми споменаа дека можело и одслужениот воен рок да се пресмета во стажот, а другите години да се купат.
Дали може некој да ми појасни како одат процедурите, цените за купување стаж? Надвор од државата сум така да не можам да се ангажирам да одам по институциите. Секоја информација е добредојдена.

Е сега, јас работам во Хрватска, и со еден колега фативме муабет така рандом, и ми спомна дека наводно Хрватска, без разлика колку работен стаж имаш, ќе ти плаќа пензија, небитно колку и да е ниска, или во неговиот случај, бидејќи неговите се од Босна, има избор или Хрватска да му го плаќа Хрватскиот стаж или Босна, веројатно требале некои документи, ако се разбравме добро.
Епа јас моментално сум во Хрватска, ама незнам животов кај ќе ме однесе, што би се случило на пр. јас две години сум Хрватска, па после други две години Словенија или подалеку? Дали ми се рачуна стажот вкупно од ЕУ членки или посебно, и какви се критериумите за добивање тамошни пензии?
Фала, однапред.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.258
Поени од реакции
3.608
Искрено би сакал да сум грешка ама толку многу години стаж мислам дека тешко ќе ги купите. Требало малку порано да се ангажирате околу ова и барем да се регистрирал за индивидуален земјоделец за кој мислам дека е најевтината варијанта на пензиско осигурување а да си плаќаш сам. Вака сега со скоро половина од потребниот стаж да го нема само со „купување“ инвалитска ако ме сфаќаш што сакам да кажам. Уште еднаш се надевам дека сум грешка но...
 

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.786
Поени од реакции
4.432
ако нема промени во последно време, минимум години стаж се 15, се под тоа спаѓа во социјална помош, што и не е некоја помош. Некои професии како занаетчија, земјоделец, доктор, професор, функционер... имаат можност да работат до 75 години, се надевам на тој начин ќе ги откупите тие.
Во секој случај, консултирај се со адвокат, сигурно ќе се најде некоја дупка кај нас
 
Член од
17 октомври 2012
Мислења
5
Поени од реакции
3
Секако јас ќе ги финансирам старите, зашто од минимална македонска пензија едвај сметките може да ги платиш, ама мислата ми беше ако може колку толку, и минимално да е, никој не ти го дава. Ама добро, јбг. Млад сум јас, до вчера што се вика не мислев за тие работи, имам некои 3 години стаж. А тој не се ангажирал олку години ни да праша, па еве јас од џенем ќе бркам работи. Но ќе видам ќе прашам адвокат, ако не за него барем за мене да видам, дали може на некој начин да си плаќам стаж од странство (дали со ова индивидуален земјоделец, или било како), па нека ми се соберат минималните 15 години.

Во секој случај, многу ви благодарам. Имајте убав ден.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
3.689
Поени од реакции
5.723
Namesto da si plajcash stazh vo MK . Raboti tamu kade shto si.
Posle 15 Godini ce imash pravo na minimalna penzija shto denes ti e povejce od 900€ Netto mesecno.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
481
Поени од реакции
468
The second part of seniority, or years of experience more accurately, is how many years you've worked to contribute to your pension. Your years of seniority with your board are different than your years of experience for pension. Years of experience for pension is every year that you worked. Of course it's prorated if you work 0.6 or something.
I don't understand what are you talking about? :pos:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom