Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.862
Поени од реакции
23.236
Ne e temata ovde za ateisti...odi na tema za ateistite.....tamu davam odgovor
дури пишеше како да ме пренасочиш , ке одговореше. се разбира доколку знаеше.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 14:19 ---
па што е прашањето, да баталам светлина а за светлина е муабетот ?
хахаха крај со тебе, требаше Г да го слушам,
немаше прашање туку поента и на нејќење сам си ја долови.
друг пат наместо да слушаш некој друг , имај верба само во себе. така ке немаш потреба ни од виши сили, ни богови .

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
со ССС електроника енергетика.
а ти ???
на шо години си и како си стручно поткован, посебно со веронаука.
Па не си ни електротехничар бе цццццц а продаваш муда за бубрези за некои стручни спреми, камо ли за факултети да правиме муабет или евентуално институти(иако овде у МК не се нешто посебно).
Можеш по бандери да се качуваш значи со твојата ССС и со фазомер да проверуваш дали ги има сите три фази.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.862
Поени од реакции
23.236
Па не си ни електротехничар бе цццццц а продаваш муда за бубрези за некои стручни спреми, камо ли за факултети да правиме муабет или евентуално институти(иако овде у МК не се нешто посебно).
Можеш по бандери да се качуваш значи со твојата ССС и со фазомер да проверуваш дали ги има сите три фази.
е добро де пофали се ти со твојата стручна спрема да видиме колку си ти поткован.
и малце погоре кажав дека немаше ама никаква врска со како и зошто настанува светлината ни пак што е тоа светлина.
ама кој колку свати или на кој колку му делиле да чита меѓу редови. сепак ова е подфорум за религија а не за технички науки, така да како настанала од што, која е нејзината бранова должина и ред други работи немаат ама баш никакви допирни точки со религијата. или грешам можеби.
а ако сакаш да си ги преиспитаме моите и твоите познавања од електроника слободно оди на друга тема која е соодветна на таа тематика. ова тема е за бајки а не за серизони работи.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
е добро де пофали се ти со твојата стручна спрема да видиме колку си ти поткован.
и малце погоре кажав дека немаше ама никаква врска со како и зошто настанува светлината ни пак што е тоа светлина.
ама кој колку свати или на кој колку му делиле да чита меѓу редови. сепак ова е подфорум за религија а не за технички науки, така да како настанала од што, која е нејзината бранова должина и ред други работи немаат ама баш никакви допирни точки со религијата. или грешам можеби.
а ако сакаш да си ги преиспитаме моите и твоите познавања од електроника слободно оди на друга тема која е соодветна на таа тематика. ова тема е за бајки а не за серизони работи.
Грешиш, религијата и науката не се одвоени и не може да се третираат така. Тоа е главно проблемот денеска, треба науката, религијата(заедно со сите митови), филозофијата да се разгледуваат заедно.
Во принцип имаш три типа на луѓе според ова.
Религиозни, не религиозни и оние помеѓу...што ги земаат сите природни феномени заедно.
Ти си во вторите, иако малку рано си напуштил состојба и си минал во наредно ниво.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Вашите паралели не се соодветни, затоа што сите добро знаеме дека Сонцето и ѕвездите воопшто .не се единствен извор на светлина Во Библијата не пишува дека светлината која Бог ја создал на почетокот била „Сончева светлина“. Да пишуваше дека Бог прво ја создал Сончевата светлина, а потоа Сонцето - тоа ќе беше научно-логичка противречност. Но, за воља на вистината, не пишува така.
До сега, само во материјалниот свет, науката има откриено повеќе извори на светлина како што се: лимунинсесија, биолимуненсенција, флуоресценција, фосфоросценција............................................
Чорбаџи... пак се заплетка....:pos:

..... па целиот ти пост кажува само едно... СВЕТЛИНА НЕМА БЕЗ ИЗВОР.....значи сепак таа не е прва....
.. е сега..кој утнал...
... а тие други извори што си ги спомнал... ај не заебавај... тие бе се минорни, безначајни, занемарливи ... во однос на количеството светлината добиено од било која ѕвезда...и обавезно им фали некој дел од спектарот

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.393
Поени од реакции
5.018
До Хуман:
Те молам, не прави се:eek: Не можам да си дозволам базични работи одново да повторувам.
Вашите паралели не се соодветни, затоа што сите добро знаеме дека Сонцето и ѕвездите воопшто не се единствен извор на светлина. Во Библијата не пишува дека светлината која Бог ја создал на почетокот била „Сончева светлина“. Да пишуваше дека Бог прво ја создал Сончевата светлина, а потоа Сонцето - тоа ќе беше научно-логичка противречност. Но, за воља на вистината, не пишува така.
До сега, само во материјалниот свет, науката има откриено повеќе извори на светлина како што се: лимунинсесија, биолимуненсенција, флуоресценција, фосфоросценција. Знаеме дека при премин на електронтите во атомот од повисока кон пониска орбитала исто така се емитира електомагнетен бран кој понекогаш може да биде и во спектарот на видливата светлина. Знаеме дека и сите материјали на одредена температура зрачат и видлива светлина (пр. усвитено железо, волфрам) итн. А кој знае колку други извори на светлина постојат што науката се уште ги нема откриено.

Понатаму, во библиската книга „Откровение“ на пример пишува вака:
„Ноќ нема да има веќе и не ќе им биде потребна светлина од светилка, ни светлина од Сонцето, зашто Господ Бог ќе ги осветлува, и ќе владеат во веки веков.“ (Откровение 22:5, Библијата)

Има и други примери во Библијата каде што кога Бог или ангели се јавувале бил придружени со светлина. За Бог на пример пишува дека Тој живее „во непристапна светлина“ (1 Тимотеј 6:16, Библијата)
Оттука гледаме дека светлината може да извира и од Бог, и од духовната димензија, а не само од материјалниот свет.

Добро, каде ја поставил светлината бог кога ја создал?

Понатаму, како што напишав Чорбаџијо, светлината е само производ, без разлика дали треба Сонце, радијација, или струја...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Само Човек напиша
ти одгворив, што е нејасно незнам,
атеисти пола и вишеб се крстени? и сега христијани ли се или атеисти а ? како може да е атеист кога родителите не му се...
звучиш глупаво
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:25 ---

[/quote] sto mi odgovori?eve pak ke prasam. kazimi dalie tocno toa deka ona novorodence koe umira po poraganje a ne e krsteno dali go zakopuvate vo hristijanski grobista ili nekade drugede?ednostavno prasanje,a pred da go izgovoris toa deka jas zvucam gplupavo treba da podrazmislis malce podlaboko dalie e vo red da koristis takov izraz , , a takvi zborovi koristat onie koi nemaat sto da odgovorat zarem zaboravas svojstvoto na lugeto e da zboruvaat lesno i govorot da im bide blag bez da navredat nekoja druga licnost.

С

Само Човек

Гостин
Само Човек напиша
ти одгворив, што е нејасно незнам,
атеисти пола и вишеб се крстени? и сега христијани ли се или атеисти а ? како може да е атеист кога родителите не му се...
звучиш глупаво
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:25 ---
sto mi odgovori?eve pak ke prasam. kazimi dalie tocno toa deka ona novorodence koe umira po poraganje a ne e krsteno dali go zakopuvate vo hristijanski grobista ili nekade drugede?ednostavno prasanje,a pred da go izgovoris toa deka jas zvucam gplupavo treba da podrazmislis malce podlaboko dalie e vo red da koristis takov izraz , , a takvi zborovi koristat onie koi nemaat sto da odgovorat zarem zaboravas svojstvoto na lugeto e da zboruvaat lesno i govorot da im bide blag bez da navredat nekoja druga licnost.[/quote]
викаме 3 ца гробари и го закопуваме , ако, живее скопје у бутел, пример...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
sto mi odgovori?eve pak ke prasam. kazimi dalie tocno toa deka ona novorodence koe umira po poraganje a ne e krsteno dali go zakopuvate vo hristijanski grobista ili nekade drugede?ednostavno prasanje,a pred da go izgovoris toa deka jas zvucam gplupavo treba da podrazmislis malce podlaboko dalie e vo red da koristis takov izraz , , a takvi zborovi koristat onie koi nemaat sto da odgovorat zarem zaboravas svojstvoto na lugeto e da zboruvaat lesno i govorot da im bide blag bez da navredat nekoja druga licnost.
Само Човек напиша
викаме 3 ца гробари и го закопуваме , ако, живее скопје у бутел, пример...[/quote]

siguren si vo toa deka se zakopuvaat vo butel t,e, vo hristijanski grobista . jas zboruvam po sluzanje na hristijanski vernik deka toa novorodence sto e umreno po poragaje i voopsto nee krsteno nego zakpuvaat vo hristijanski grobista tuku vo nekoe drugo mesto, informiurajse malce podetalno , .,,,,,mozebi jas pogrersno sum slusnal, ili me prelagal onoj od koj sum slusnal.e ve neka odgovorat oni koi se poupateni vo toa, , dali e toa navistna taka. blagodaram, pozdrav.

С

Само Човек

Гостин
викаме 3 ца гробари и го закопуваме , ако, живее скопје у бутел, пример...

siguren si vo toa deka se zakpuvaat vo butel t,e, vo hristijanski grobista . jas zboruvam po sluzanje na hristijanski vernik deka toa novorodence sto e umreno po poragaje i voopsto nee krsteno nego zakpuvaat vo hristijanski grobista tuku vo nekoe drugo mesto, informiurajse malce podetalno , .,,,,,mozebi jas pogrersno sum slusnal, ili me prelagal onoj od koj sum slusnal.e ve neka odgovorat oni koi se poupateni vo toa, , dali e toa navistna taka. blagodaram, pozdrav.[/quote]
јас ти кажував како е, а ти мож да мислиш дека и у вардар ги фрламе....
ко прво од болница иде у капелата, од таму бутел..
болдот кажува се,

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Добро, каде ја поставил светлината бог кога ја создал?
Не знам. Бог не сметал за потребно да ни објавува такви работи. Целта на Библијата не е да ја задоволи човековата љубопитност. Во тој случај таа би требало да е бескрајно голема книга.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 21:50 ---
..... па целиот ти пост кажува само едно... СВЕТЛИНА НЕМА БЕЗ ИЗВОР.....значи сепак таа не е прва....
А кој рече дека има светлина без извор?
А кој рече дека светлината била прва?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom