Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
a ne bile dvojcata hristijani znaci imalo razlika od protestant i hristijanstvo okii. vasa rabota. bidete pozdraveni se spremam za dzuma namas , pozdrav.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Откако децата ќе бидат пораснати, а брачниот другар? Починат или оставен?

„Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!“ (Господ Исус Христос во ев. Матеј 19:6, Библијата)

Вакво нешто не сум чул ниту прочитал до сега од православен верник. А не сум ни видел.
Можеш ли да ни посочиш некој женет епископ или архиепископ? Ајде кажи кој од епископите Пимен, Наум, Климент, Иларион или Партениј се женети? :)
Никој од нив не е женет. Наспроти Божјата заповед: "Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена," (1 Тимотеј 3:2, Библијата)

Ова е елементарно непознавање или несогласување со учењето на Светото Писмо. Законот (а воедно и брачниот завет) имаат власт над човекот додека тој е жив. Затоа и при венчавањето се вели: "додека смртта не ве раздели".

“Или не знаете ли, браќа - им зборувам на оние, кои го познаваат Законот, дека законот има власт над човекот додека е жив? Така, омажената жена преку закон е врзана за мажот, додека е тој жив; но ако мажот умре, слободна е од законот, што ја сврзал со мажот. Според тоа, ако му стане жена на друг, додека нејзиниот маж живее, ќе биде прељубница; но ако мажот и умре, слободна е од законот, и не е прељубница, ако се омажи за друг. “ (Римјаните 7:1-3, Библијата)

"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог" (Малахија 2:16, Библијата)
„Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!“ (Господ Исус Христос во ев. Матеј 19:6, Библијата)

Правослацната "црква" дозволува, Господ забранува. Кого ќе слушате вие?

Не се смешни, туку се жални, трагични, реални и веќе видени.

"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог" (Малахија 2:16, Библијата)

Правослацната "црква" дозволува, Господ забранува. Кого ќе слушате вие?

„Секој кој ја остава својата жена и се жени со друга, прави прељуба;“ (Господ Исус Христос во ев. Лука 16:18, Библијата)

Интересна е дозволената причина на православието: "Причината за разводот да биде немањето пород со претходните сопружници". Демек доколку едниот од брачните партнери е неплоден, другиот има право да се разведе од него/неа и да си најде друг. Па дури и мнозинството нехристијани не го прават ова човече!

Па нормално дека неволно ќе одобрува, затоа што го прави тоа само за пари, а свесна е дека тоа е забрането од Господ!

„...и једна жлица вегете...„ (Стево Карапанџа).

А слободната волја, дека е? Ако на сопружниците „не им оди„, во бракот, што треба да сторат? Доживотно да живеат во духовно-душевен пекол, под фирмата „брак„?

A

ateist

Гостин
„...и једна жлица вегете...„ (Стево Карапанџа).

А слободната волја, дека е? Ако на сопружниците „не им оди„, во бракот, што треба да сторат? Доживотно да живеат во духовно-душевен пекол, под фирмата „брак„?
точно !
истава работа СО ИСТАТА ЛОГИКА ШТО ЈА ЈАЖУВАШ си постоела и пред лудакот Константин својата државна религија да му ја наметне насила на цивилното население

НО !

ШТО ВЕЛИ ЦРКВАТА И НОВ ЗАВЕТ ЗА ОВА :

1 Коринтјани: 7
7:11 ако го НАПУШТИ НЕКА ОСТАНЕ НЕМАЖЕНА или нека се помири со својот маж; и мажот да не ја остава својата жена.

А ЗА ЦРКВАТА ДУРИ Е И СВЕТА ТАЈНА

Бракот е Света Тајна во која младоженецот и невестата пред свештеникот и Светата Црква, даваат слободно ветување на брачна верност и взаемна помош во нивниот евангелски живот, поради законско раѓање и христијанско воспитување на деца

http://mk.orthodoxwiki.org/Свети_Тајни

ПРИНЦИПИЕЛНОСТ ИЛИ ПАРИ

Кеш? Ваистина кеш!

Денешниот верски живот во Македонија е полош од атеизмот во комунизмот. Ако чистотата на верата тогаш ја гарантирал нејзиниот силен противник, денес верата ја бербатат токму нејзините безбожни поклоници и лажни проповедници, на кои кешот им е единствената религија
.Неодамна воведоа и црковен развод. Експресно ќе ве разведат пред Бога само ако им дадете пари колку што налага нивната такса. Колку пониско им паѓа моралот, толку повисоко им растат акциите на берзата, куќите, имотите...

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=FE592C8EE9D34743843DFDD25BB56C6C

СЕПАК ПАРИТЕ СЕ НА ПРВО МЕСТО

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Парите се на прво место само за оние на кои Мамон им е бог и на кои среброљубието им е животен идеал.

A

ateist

Гостин
Парите се на прво место само за оние на кои Мамон им е бог и на кои среброљубието им е животен идеал.
oooooooooo па
вие сте решиле да станете христијанин = комунист-анархист
Што е ти здосади грчкото панганско ортославие

Дела Ап.:
2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно. .
.
.
Стварно зошто некој македончиња - квислинзи спроведуваат туѓи грчки измислици на наша Македонска територија
..
.
.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И сеа?
Што е контрадикторно во стиховите кои ги наведе во однос на ова кое го напишав? Православната Црква не ја негира потребата од парите, туку напротив-вели дека парите се потребни и парите во економијата ги споредува со крвотокот во нашиот организам. Проблемот настанува само доколку поединецот ги издигне парите (среброљубието) на ниво од животен идеал и целиот свој живот го подреди на безмерното и бесцелно собирање пари „под периница„, без око да му трепне дека постојат и поединци кои не се способни да заработат и на кои туѓата помош, во облик од прилог, им е добродојдена.

A

ateist

Гостин
Интересна е дозволената причина на православието: "Причината за разводот да биде немањето пород со претходните сопружници". Демек доколку едниот од брачните партнери е неплоден, другиот има право да се разведе од него/неа и да си најде друг. Па дури и мнозинството нехристијани не го прават ова човече!

тоа се вика ..................КУЛТ НА ПЛОДНОСТА

Гркоортславието ги третира луѓето (оние кој им веруват ) како животни
Животни = робовска работна сила која самата се обновува на своја штета како рмбачи или топовско месо

ШТО ВЕЛИ ИСУС ЗА ОВА :

Евангелие по Марко 10

2 И Му пристапија фарисеите и Го прашаа, за да Го искушуваат: „Дозволено ли му е на мажот, да ја остави жената?”

3 А Тој им одговори и рече: „Што ви заповеда Мојсеј?”

4 Тие рекоа: „Мојсеј дозволи да и се напише разводно писмо и да се остави.”

5 Но Исус им рече: „Заради вашето кораво срце - тој ви ја напиша таа заповед.

6 Но, во почетокот на создавањето, Бог ги создаде: машко и женско.

7 Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си и ќе се прилепи до жена си;

8 и двајцата ќе бидат едно тело. И така, не се веќе две - а едно тело.

9 И така, Бог што соединил, човекот да не раздвојува.

10 И дома, учениците пак го прашаа за тоа.

11 И Тој им рече: „Кој ќе ја напушти својата жена и се ожени со друга, прави прељуба спрема неа.
.
.
.

ОРТОСЛАВИЕТО Е ГРЧКА ИЗМИСЛИЦА ГЛУПОСТ (а што може да очекуваш од Грк )

--- надополнето ---

И сеа?
Што е контрадикторно во стиховите кои ги наведе во однос на ова кое го напишав? Православната Црква не ја негира потребата од парите, туку напротив-вели дека парите се потребни и парите во економијата ги споредува со крвотокот во нашиот организам. Проблемот настанува само доколку поединецот ги издигне парите (среброљубието) на ниво од животен идеал и целиот свој живот го подреди на безмерното и бесцелно собирање пари „под периница„, без око да му трепне дека постојат и поединци кои не се способни да заработат и на кои туѓата помош, во облик од прилог, им е добродојдена.
ма немој :

стар и нов завет НАПИШАЛЕ ДЕКА ....................ЛАЖЕТЕ

ЕВЕ :

Псалм: 10:3 Безбожникот се фали со желбите на својата душа; среброљубецот СЕ ОДРЕКУВА од Господа и Го презира.

Псалм: 119:36 Приклони ми го срцето кон Твоите прописи, а не кон среброљубие!

Евреите: 13:5 Нека вашето однесување биде слободно од среброљубие. Бидете задоволни со она, што го имате, зашто Тој рече: „Никогаш нема да те напуштам, ниту ќе те оставам!”

1 Тимотеј: 6:10 зашто среброљубието е корен на секакви зла; некои му се предадоа, се отстранија од верата

1 Тимотеј: 3:3 не пијаница, не жесток, не лаком, туку благороден, не наклонет на препирка, не среброљубец,

СРЕБРОЉУБИЕ = ПАРОЉУБИЕ

Матеј:
26:15 ”Што ќе ми дадете, за да ви Го предадам?” А тие му предложија триесет сребреници.
27:3 Тогаш Јуда, кој Го предаде, откако виде дека Го осудија, се покаја и ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и на старешините;

СРЕБРОТО БИЛЕ ПАРИ - ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО.
.
.
.
Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на два господара; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на мамона.”

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на два господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”

МАМОН = БОГ НА ПАРИТЕ (СРЕБРО , ЗЛАТО , ДОЛАРИ , ЕВРА ИТН)
.
.
.
.

MIKI1 ...........БИРАЈ ...............ИЛИ СРЕБРОЉУБЕЦ ИЛИ ХРИСТИЈАНИН = КОМУНИСТ - АНАРХИСТ.
.
.
.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Море, „мудро„ велиш-и ти си во право!

Ајде, одиме понатаму....

A

ateist

Гостин
Море, „мудро„ велиш-и ти си во право!

Ајде, одиме понатаму....
да ама по кој пат да се оди

има само два избора

или - или нема трето

Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на два господара; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на мамона.”

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на два господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”

МАМОН = БОГ НА ПАРИТЕ (СРЕБРО , ЗЛАТО , ДОЛАРИ , ЕВРА ИТН)

.

.

ете Исус не признава Гркославски трипер комбинации ем Мамон е Бог

или - или
или едниот или другиот .

и стар завет исто вели :

Псалм:
39:6 Човекот поминува како сенка, суета е сето негово богатство, збира, а не знае кој ќе го земе!
49:6 кои се надеваат на својот имот и се фалат со големо богатство?
52:7 „Ете го човекот, кој не го зеде, Бога за своја заштита, туку се надеваше на големо богатство и се засили во своите злочини.”
73:12 Ете, такви се грешниците: секогаш спокојни, збираат богатство. -- КАПИТАЛИЗАМ

Пословици:

10:2 Не ползува ништо нечесно богатство, додека праведноста избавува од смрт.

11:28 Кој се надева на богатство, пропаѓа, а праведните ќе цветат како зелено лисје.

23:4 Не труди се да придобиеш богатство, откажи се од таквата мисла;

28:20 Чесниот човек изобилува со благослови, а кој брза по богатство, не останува без казна.

30:8 оддалечи ги од мене: суетата, и лагата; не ми давај ни сиромаштво ни богатство; храни ме со мојот насушен леб;
..
.
.
.

или или

Грко - Ортславието ГО ОТФРЛИЛО БОГ А ГО ИЗБРАЛО МАМОНА- богот на парите
..
.
.

Член од
28 мај 2010
Мислења
201
Поени од реакции
25
Исаија: 43:10 „Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово, „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.

А исламот пред христос ли е ?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива.
velis treba da se vleze so pokriena glava koga se odi vo crkvaa
a zosto treba da se bide pokriena,?zarem samo vo crkva a nadvor moze gologlava i nepristojno oblecena ,kako sto sega e moda so minici razgolenost ,i,t,n
zarem samo vo crkva se moli? i sto podrazbiras ti sega od pokrivkata na zenata? dalie toa e podobro od onaa sto odi gologlava i od onie koi se obleceni ne pristojno, kako sto veli i bibliskiot tekst. 1 Тимотеј
2\9\
Исто така и жените да се украсуваат во пристојна облека, скромно и претпазливо, не со плетенки и злато, или со бисери или со скапоцени облеки,

cekaj radica ne se razbirame neli rece deka celibatot e izmislen takaa tuka spaga monastvoto na kalugerkite , taka, velis kalugerkata so svoja odluka im se posvetila na boga so toa sto ona ne se mazi , zarem obicnata hristijanka iaako e mazena nee mue posvetena celosno na boga , jas ovaa go podrazbiram deka kalugerkata e eden stepen poveke od obicnata zena hristijanka.se soglasivme deka kalugerstvoto e izmislena rabotaa pa togas akoe izmislena na kogo se odnesuvaa pokrivkata na zenata, drugo sto spomna e toa sto velis toaa bilo nivno pravilokako se oblekuvaat toaa bio pravilo na crkvata, zarem ti ne ja sledis crkvata?
da ostavimee toaa ,,,toa sie vasa rabotaa i veruvajtisi onaka kako sto misliste sekoj si ima svoe razmisluvanje.
e radica sega bi sakal da ti postavam prasanje slusame vo site mediumi vo zapad kade se zabranuva pokrivkata na zenata muslimanka , sto im preci niv toa ako taa zena sakaa taka da se oblekuva , od druga strana imame skros goli barem jas sum videl kako se setaa nis ulica i voopsto nisto za takvite ne stanuva zbor ,kade e moralot radica?
od druga strana kalugerkata koga izleguva na ulica ona e pokriena ima pokrivka na glavata i e pristojno oblecena , zosto toaa ne go spomnuvaat i ne go zabranuvaat?neznam kako ke me svatis sekoe dobro pozdravce
Првиот стих се однесува само на главата, а не покривање на целото тело.Зошто вели ако не се покрива во Црква, тогаш нека се избриче! Никаде Исус не рекол дека жените треба целосно да се покриваат, така да не се гледа ниту еден дел од нејзиното тело.Јас не гледам никаква потреба женското тело да се покрива целосно од две причини. Прво од хигиенска причина, а потоа и од естетска причина. Која жена по своја волја би сакала да го покрива своето тело на 40 степени температура? Кога жената е поубава, кога е покриена или кога е облечена нормално? Јас не велам дека треба да се претерува, пред се треба да се биде скромен и во облекувањето, како и во се друго во животот, умерен и скромен. НО. покажувањето на женското тело вие го сметате за блуд! Тоа не е вистина. Секоја жена е задоволна самата со себе кога има постигнато нешто во животот, но исто така многу задоволна ја прави нејзиниот изглед. Жената сака кога е убава и кога е посакувана!А каква шанса имаат муслиманските жени кои уште го поштоваат законот за ваквото облекување да уживаат во ова задоволство? Искрено ми е мило што гледам колку мулиманки ова не го почитуваат, не заради тоа што сум против Исламот, туку од претходно наведените причини. Зошто и мажите во Исламот не се покриваат себе си целосно, дали тука жената не е дескриминирана? Дали денес мулсиманката жена има право да го одбере мажот со кој ќе се мажи? (Одговори ми во прашања за исламот)
Што се однесува на забраната за покривање во некои земји, воопшто не ја оправдувам. Секој има право да се вика како што сака, да се облекува како што сака. Ако постојат вакви земји кои ги водат овие политики нема ништо да постигнат, зошто омразата и задоволството кај одредена загрозена маса народ расти и таа ќе се одрази некој ден на самата власт. Никој не сака да му се мешаш во приватноста, да му кажуваш што да јаде, што да облекува, посебно не ако на некој тоа му го налага верата.
Ако мислиш на законот кој е донесен во врска со сликањето за лични документи, ова го оправдувам и тоа важи за сите.Ова ти е прашање на безбедност. И јас не смеам да бидам со обетки на ушите, со шапка на главата, мора да ми се гледа целото лице. Тоа важи потполно исто и за муслиманките и така треба да биде.

Член од
17 февруари 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Може една молба некој да ми дае линк од онлине библија ако има, сакам да пратам на еден другар ама неможам да му ја дадам мојава дека сеуште ја читам па да му пратам линк преку мсн и тој да чита ?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Може една молба некој да ми дае линк од онлине библија ако има, сакам да пратам на еден другар ама неможам да му ја дадам мојава дека сеуште ја читам па да му пратам линк преку мсн и тој да чита ?
http://www.mkbible.net/ << Повели

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Првиот стих се однесува само на главата, а не покривање на целото тело.Зошто вели ако не се покрива во Црква, тогаш нека се избриче! Никаде Исус не рекол дека жените треба целосно да се покриваат, така да не се гледа ниту еден дел од нејзиното тело.

radica cesto ni velis deka treba zenata da bide pokriena t.e glavata koga odi vo crkvaa aj vidi vo klipcevo dali e toa realnost dali ima nekoja pokriena , vo glavata , e sega ako ne saka da se pokriva kako sto se oviee togas bi trebalo da se izbricat site sto se tuka vo crkvava, so isklucok, neli e taka.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom