Откако децата ќе бидат пораснати, а брачниот другар? Починат или оставен?
„Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!“ (
Господ Исус Христос во ев. Матеј 19:6, Библијата)
Вакво нешто не сум чул ниту прочитал до сега од православен верник. А не сум ни видел.
Можеш ли да ни посочиш некој женет епископ или архиепископ? Ајде кажи кој од епископите Пимен, Наум, Климент, Иларион или Партениј се женети?
Никој од нив не е женет. Наспроти Божјата заповед: "Според тоа,
епископот треба да биде: непорочен,
маж на една жена," (
1 Тимотеј 3:2, Библијата)
Ова е елементарно непознавање или несогласување со учењето на Светото Писмо. Законот (а воедно и брачниот завет) имаат власт над човекот додека тој е жив. Затоа и при венчавањето се вели: "додека смртта не ве раздели".
“Или не знаете ли, браќа - им зборувам на оние, кои го познаваат Законот, дека законот има власт над човекот додека е жив? Така, омажената жена преку закон е врзана за мажот, додека е тој жив; но ако мажот умре, слободна е од законот, што ја сврзал со мажот. Според тоа, ако му стане жена на друг, додека нејзиниот маж живее, ќе биде прељубница; но ако мажот и умре, слободна е од законот, и не е прељубница, ако се омажи за друг. “ (
Римјаните 7:1-3, Библијата)
"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог" (
Малахија 2:16, Библијата)
„Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!“ (
Правослацната "црква" дозволува, Господ забранува. Кого ќе слушате вие?
Не се смешни, туку се жални, трагични, реални и веќе видени.
"Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ, Израелевиот Бог" (
Малахија 2:16, Библијата)
Правослацната "црква" дозволува, Господ забранува. Кого ќе слушате вие?
„Секој кој ја остава својата жена и се жени со друга, прави прељуба;“ (
Господ Исус Христос во ев. Лука 16:18, Библијата)
Интересна е дозволената причина на православието: "Причината за разводот да биде немањето пород со претходните сопружници". Демек доколку едниот од брачните партнери е неплоден, другиот има право да се разведе од него/неа и да си најде друг. Па дури и мнозинството нехристијани не го прават ова човече!
Па нормално дека неволно ќе одобрува, затоа што го прави тоа само за пари, а свесна е дека тоа е забрането од Господ!