Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Темплариус, каменувањето е традиционална семитска култура. Не е само кај арапите, туку и кај евреите итн.
Христос, како посвесен ЧОВЕК, сакал да ја прекине. :)

.
Пази што го нагласи Христос дека е човек а не син на Господ.

:tapp:Комплексаш

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Пази што го нагласи Христос дека е човек а не син на Господ.

:tapp:Комплексаш

Да Исус е човек еден од омилените на Аллах, тој е негов пратеник а не син.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Да Исус е човек еден од омилените на Аллах, тој е негов пратеник а не син.
Јован 20,30 И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава;
Јован20,31 а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Јован 20,30 И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава;
Јован20,31 а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име.

(Kur’an, sura: Alu ‘Imran, ajet 59)
U toku svoje poslaničke misije, Isa, a.s., je činio mnogo čuda. Kur’an nas obaviještava da je Isa govorio: Donosim vam dokaz od Gospodara vašega: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allaha, prava ptica. Iscjeliću slijepa i gubava i oživjeću mrtve, voljom Allahovom…

Исус не е ЕДИНОРОДЕН Божји син!!!
Во спротивно според Библијата Бог има не еден Роден син туку 5 родени синови, за увид ќе ги цитираме следниве Библиски цитати каде се вели:
Адам кој што беше Синот Божји (Лука 3.38)
за да ја објавам одлуката Господова: Господ Ми рече (Давид) : „Ти си Мој Син, Јас денес Те родив.” (Псалми 2. 7)
А ти кажи му на фараонот: Вака вели Господ: Израил е Мојот првороден син. (Исход 4 ред 22)
Тие отидоа со солзи, Јас, пак, ќе ги вратам со утеха, ќе ги поведам покрај потоци со води, бидеќи Јас сум Отец на Израил, и Ефрем е Мојот првороден (Еремија 31 ред 9)
Божјите синови гледаа дека човечките ќерки се убави..... па си ги земаа за жени, кои ке ги избереа. (Битие 6. 1)
Од горенаведените Библиски цитати, може да заклучиме дека во Еврејскиот јазик, секоја права личност, кој што ја следи вољата Божја се нарекува „Син Божји“ кој пак збор е метафорички опишана терминолпгија често употребувана помеѓу Евреите.
Па како може да се верува дека Исус е Единороден син, кога Библијата вели дека Израил е Божјиот првороден син, или во Еремија вели дека Ефрем е неговиот првороден син, како може Исус да биде Единороден син, кога веќе има некој кој е Првороден,?

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
(Kur’an, sura: Alu ‘Imran, ajet 59)
U toku svoje poslaničke misije, Isa, a.s., je činio mnogo čuda. Kur’an nas obaviještava da je Isa govorio: Donosim vam dokaz od Gospodara vašega: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allaha, prava ptica. Iscjeliću slijepa i gubava i oživjeću mrtve, voljom Allahovom…

Исус не е ЕДИНОРОДЕН Божји син!!!

Куран на Српски? :vozbud:

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
kuran kerim mu e objaven na muhamed.a.s neka e bozjiot mir nad nego
na arapski jazik,

sekoj prevod na kuranot na nekoj jazik nee kuran , tuku prestavuva prevod na znacenjeto na kuranot, kuran postoi samo na arapski jazik, jazikot na koj stoe objaven,,

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
kuran kerim mu e objaven na muhamed.a.s neka e bozjiot mir nad nego
na arapski jazik,

sekoj prevod na kuranot na nekoj jazik nee kuran , tuku prestavuva prevod na znacenjeto na kuranot, kuran postoi samo na arapski jazik, jazikot na koj stoe objaven,,
Така е велиме превод или интерпретација на Куранот.

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0
Може некој да ми каже дали пратеникот имаше деца ?

Ќе ми одговара ли некој ако не е проблем

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Може некој да ми каже дали пратеникот имаше деца ?

Ќе ми одговара ли некој ако не е проблем

Последниот Аллахов пратеник Мухаммед с.а.в.с имаше 6 деца.
Четири ќерки Фатима, Рукаја, Умму Кулсум и Зејнеб.
И 2 сина Касим и Ибрахим кои се преселиле на Ахирет (Умреле) додека пратеникот беше жив.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Dali vo slednive zemji se koristi potpolno ista verzija na Kuranot: Alzir, Libija, Sudan, Jemen? I ako ima nekoja verzija koja najmnogu se koristi, kazete mi od koj "Citac" i koj "Prenosuvac" e.....

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Dali vo slednive zemji se koristi potpolno ista verzija na Kuranot: Alzir, Libija, Sudan, Jemen? I ako ima nekoja verzija koja najmnogu se koristi, kazete mi od koj "Citac" i koj "Prenosuvac" e.....
Pa neli vo drugata tema ti odgovorivme deka nema druga verzija na Kuranot tuku deka e eden nepromenet, ne e kako biblijata vo mnogu verzii...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom