Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sagan

Гостин
Воа е уш един обид за просто физичко-хемиско „толкување„ на поимот “душа„ и ништо појќе...
Па освен “простата“ физичко-хемиска душа, друга и не постои.
Не можам да ја сфатам таа изопачена потреба кај луѓето себе си да си препишуваат бесмртни и божествени епитети...

Член од
23 јули 2010
Мислења
163
Поени од реакции
85
Сите имаме чуено за големиот потоп. Господ нели демек попизден од однесувањето на луѓето решил да го поплави целиот свет со цел да го исчисти од гревовите на луѓето, а притоа го спасил само Ное и неговата фамилија заедно со по две животни од секоја раса. Без да навлегувам во целата приказна за Ное итн. да изложам некои факти и аргументи.

Нели Господ е милостив, ги сака луѓето и им го простува секој грев? Гореспоменатиот настан е ако не нешто друго, чист геноцид. Колку и да се биле грешни луѓето, Господ е оној којшто им дал слободна воља, слобода во превземањето на акциите, слобода во само-иницијативното или колективното однесување. Нели Господ е сезнаечки? Тогаш како можел да не знае дека луѓето ќе тргнат по погрешен пат, зошто во тој случај тој не би им дал слободна воља. Ако еден родител намерно не го воспита своето дете добро, знаејќи дека ќе посегне по дрога и алкохол, дали тоа му дава право да го убие, а всушност тој е оној кој му дал слобода да прави што сака? Зар тоа не е казниво со затвор и смртна казна? Дури и ако ја оставиме слободната воља настрана, нели децата, бебињата итн. се невини и безгрешни? Зошто тогаш и тие биле жртви на еден таков ужасен настан? Со што тие заслужиле да гледаат како им умираат родителите?

А сега нешто друго. Бидејќи нели библијата и црквите имаат објаснување за се и сешто ( па дури и зошто Vip ми продадоа расипан телефон ... ј/к) зошто имаат објаснување како настанал светот и универзумот, а немаат објаснување зошто истиот (мислам на универзумот) продолжува да се шири со молскавична брзина (научно докажан факт) , притоа создавајќи нови ѕвезди, планети, галаксии итн. Зошто семоќниот го шири своето царство? Дали мистериозната "Црна Енергија" којашто го придвижува и издолжува универзимот наспорти законите на гравитацијата се творештво на семоќниот?

Ако рајот е благодет на кој имаат право само христијаните, зар христијаните не треба да бидат казнети од семоќниот затоа што ги уживаат благодетите кои атеистите ги имаат дадено на овој свет? Како на пример сијалицата која ја измислил Томас Едисон, кој бил атеист. Значи тоа би требало да претставува грев, посегнување по креација на грешник, посегнување по креација на Сатаната?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дури и ако ја оставиме слободната воља настрана, нели децата, бебињата итн. се невини и безгрешни? Зошто тогаш и тие биле жртви на еден таков ужасен настан? Со што тие заслужиле да гледаат како им умираат родителите?
Немој да имаш други богови освен Мене! Не прави за себе идол ниту некаква слика на она што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата под земјата, немој да им се поклонуваш ниту да им служиш, бидејќи јас сум Господ Бог твој ревнител, кој за гревовите на татковците ги казнува децата до третото и четвртото колено, ако тие ме мразат!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не почнувам јас со никакви филозофии! За мене "душа" како нешто одвоено од телото непостои! Затоа те прашав што подразбираш под "душа".Јас неверувам во религискиот концепт за "душа", како бесмртна и неменлива! Да постоеше такво нешто, немаше да постојат болести како алцхајмер или склероза!
Не реков душа, туку дух.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како на пример сијалицата која ја измислил Томас Едисон, кој бил атеист. Значи тоа би требало да претставува грев, посегнување по креација на грешник, посегнување по креација на Сатаната?
Sijalicata, kako i Lucifer e nositel na svetlina.
Zaklucokot sam se nametnuva...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не реков душа, туку дух.
Епа кога јас прашувам што подразбираш под душа, според тебе испаѓа дека сум филозофирал!
Јас неверувам во душа или дух, кој постои независно од телото и има чуство на индивидуалност.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
abe ke mi kazhe li nekoj konechno ., shto bi otfrlileako ste ateisti dushata ., ili ako ste duhovnjaci teloto:D:coffee:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
e nemozhi taka druzhe ateist :pos: jas prv prashav., a prashanjeto se odnesuva i do drugata strana:coffee:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
ima druga podtema ., prashamte prashajme e tamu ti vredi ovoa ., tuka sme na teren religija:icon_mrgr::coffee:

А

Антоние

Гостин
Зошто толку многу атеисти го негираат или избегнуваат нихилизмот? Јас сум атеист и уопште не можам да замислам било какво интринстично значење на егзистенцијата кое што е всадено во структурата на реалноста.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Eдна реплика, оние што веруваат во црквата вистински со чисто срце не се луѓе со ниска свест
оние што немаат љубов се со ниска свест, Бог сите не создал еднакви се разликуваме по нашите
дела односно избори, и луѓето со повисока свест и љубов не ги навредуваат оние другите.
Љубов може да се има и без верба.Без разлика канализирањето (насочувањето) љубовта не е избор додека вербата е избор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom