Прашања до Атеистите II

Член од
24 октомври 2013
Мислења
10.983
Поени од реакции
22.814
Ако Бог е семоќен,тогаш не се исклучува можноста да се деманифестира и да стане
НЕ-Бог¿
Оваа тема е атрофирана,а баш има што да се муабети.
Зошто тргнуваш од премисата дека Бог е семоќен? :)
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
10.983
Поени од реакции
22.814
Ако веќе постои нешто,како "Бог",тогаш би требало да ги поседува сите квалитети за да се нарекува така.
Не знам еве ти надополни.
И ти беше Бог на форумов. :smirce:

Кои квалитети? Што сте направиле (Адам и Ева)? Каде е твојот брат (Каин)? Не можам да ти ја предвидам/претскажам иднината? Бог кој не може да си ги контролира емоциите (Авраам ја застапува Содом)! Бог кој го премислува човечкиот разум! Бог кој бара човечка жртва, а притоа како семоќна и сезнаечка фигура знае дека тоа ќе или нема да се случи! Дали тој Бог ќе биде минато и некако и од некаде ќе се појави нов Бог со други квалитети? :)
 
H

Hyperion VI

Гостин
Свеста епифеномен на мозокот е, или обрнуто?
Дијалектичкиот материјализам го вика првото
И ти беше Бог на форумов. :smirce:

Кои квалитети? Што сте направиле (Адам и Ева)? Каде е твојот брат (Каин)? Не можам да ти ја предвидам/претскажам иднината? Бог кој не може да си ги контролира емоциите (Авраам ја застапува Содом)! Бог кој го премислува човечкиот разум! Бог кој бара човечка жртва, а притоа како семоќна и сезнаечка фигура знае дека тоа ќе или нема да се случи! Дали тој Бог ќе биде минато и некако и од некаде ќе се појави нов Бог со други квалитети? :)
Не сум бре бил Бог на форумов ти си грешка.
Немам врска јас со тие митологии.
Моите философски погледи се далеку од тоа.
Највеќе се имам концентрирано,на проучување на Телема и Дијалектички Материјализам,далеку од јудео-христијанската митологија.
 
H

Hyperion VI

Гостин
"Мојот дијалектички метод", вели Маркс,
"Не само што се разликува од Хегеловиот, туку е и неговиот спротивен.
За Хегел, ... процесот на размислување, кој под името на „Идејата“ се трансформира во независен субјект, е Демиург (творец) на реалниот свет, а реалниот свет е само надворешната, феноменалната форма на „Идејата“.

"Со мене, напротив, идеалот не е ништо друго освен материјалниот свет рефлектиран од човечкиот ум и преточен во форми на размислување. “
(Маркс, Поговор на второто германско издание на том I од "Капиталот")
ping @Bodhidharma
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.637
Поени од реакции
860
Кој се замара со тебе бе?
Кај реков дека некој се замарал со мене?
Автоматски споено мислење:

@artweb , ниту сум се замарал, ниту ќе се замарам со твојата верба. И да, ние ставаме звучници и ѕвона, и да, ние им викаме на нашите неистомисленици дека им следи казна ако не ги следат нашите правила на живот. ;)
[/QUOTE]
Ти можеби не, но повеќето да.
Често на твитер и фб постираат, демек како можете да ве лажат, бог не постои.
Што ги боли таквото дали постои или не, нека си тераат магарето и нека си свиркаат.
 
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.170
Поени од реакции
7.433
Ти можеби не, но повеќето да.
Често на твитер и фб постираат, демек како можете да ве лажат, бог не постои.
Што ги боли таквото дали постои или не, нека си тераат магарето и нека си свиркаат.
Може им се сака така.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.192
Поени од реакции
195.467
Кај реков дека некој се замарал со мене?
Автоматски споено мислење:

@artweb , ниту сум се замарал, ниту ќе се замарам со твојата верба. И да, ние ставаме звучници и ѕвона, и да, ние им викаме на нашите неистомисленици дека им следи казна ако не ги следат нашите правила на живот. ;)
Ти можеби не, но повеќето да.
Често на твитер и фб постираат, демек како можете да ве лажат, бог не постои.
Што ги боли таквото дали постои или не, нека си тераат магарето и нека си свиркаат.[/QUOTE]


Истото и ние го викаме за ликови што постираат AMIN на слики од Богородица на Фејсбук :))))
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
595
Поени од реакции
2.483
Во мое искуство, напорно ми е да кажам дека не вервам и ако можам избегнувам зошто одма летаат прашања, совети и приказни за Бог. Како да им е морална должност да ми "просветлат" пат, кога мене сериозно не ме интересира. Иако не вервам и за мене е бесмислено, знам дека врската меѓу чоек и неговата религија е длабока за да речам нешто, а и зошто би? Не ме засега. Ама несомнено како шо има на едната страна религиозни кои разубедуваат, без сомнение има и атеисти. Разликата е шо религиозните се побројни, а голем дел тоа разубедвање го земат и како лична мисија за спасување туѓи души. @artweb
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.386
"Мојот дијалектички метод", вели Маркс,
"Не само што се разликува од Хегеловиот, туку е и неговиот спротивен.
За Хегел, ... процесот на размислување, кој под името на „Идејата“ се трансформира во независен субјект, е Демиург (творец) на реалниот свет, а реалниот свет е само надворешната, феноменалната форма на „Идејата“.

"Со мене, напротив, идеалот не е ништо друго освен материјалниот свет рефлектиран од човечкиот ум и преточен во форми на размислување. “
(Маркс, Поговор на второто германско издание на том I од "Капиталот")
ping @Bodhidharma
Едно не ми е јасно....кој кур ако сметаш дека си збир од врски помеѓу неврони и компутации во таа мрежа, се замараш со битие, душа, афтерлајф, религија, атеизам, љубов и т.н. Лично кога би бил убеден дека е тоа така ќе се упукам у глава...нема потреба да се замарам за ништо....мртов озбилен сум за ова. Кој курац теоретизирал за уредување во општества кога човекот го смета за најобична машина. Ако е така, не постои разлика помеѓу било кое живо битие и еден робот на кој е инсталиран дип мајнд да речеме....еве да претпоставиме дека роботот користи квантен компјутер една милијарда пати помоќен од сите компјутери собрани на земјава. Најголемата глупост која сум ја слушал милион пати во животов била таа, демек животот е еден и вреди да се живее....живеј го квалитетно. Жими куров :D
Живеј го животот како да е еден, тоа е веќе друг пристап. Не со тој дефетистички атеистички став. Верниците се прича сама за себе, ама барем се на позитивната страна....не се камикази. Иако верник и атеист пловат на ист брод.

Не знаеш доволно за да претпоставиш таква ствар for God's sake што би рекле англичаниве. Не прифаќај такви срања од филозофии и самоубиствени нихилистички погледи и перцепции на светов.
 
H

Hyperion VI

Гостин
Едно не ми е јасно....кој кур ако сметаш дека си збир од врски помеѓу неврони и компутации во таа мрежа, се замараш со битие, душа, афтерлајф, религија, атеизам, љубов и т.н. Лично кога би бил убеден дека е тоа така ќе се упукам у глава...нема потреба да се замарам за ништо....мртов озбилен сум за ова. Кој курац теоретизирал за уредување во општества кога човекот го смета за најобична машина. Ако е така, не постои разлика помеѓу било кое живо битие и еден робот на кој е инсталиран дип мајнд да речеме....еве да претпоставиме дека роботот користи квантен компјутер една милијарда пати помоќен од сите компјутери собрани на земјава. Најголемата глупост која сум ја слушал милион пати во животов била таа, демек животот е еден и вреди да се живее....живеј го квалитетно. Жими куров :D
Живеј го животот како да е еден, тоа е веќе друг пристап. Не со тој дефетистички атеистички став. Верниците се прича сама за себе, ама барем се на позитивната страна....не се камикази. Иако верник и атеист пловат на ист брод.

Не знаеш доволно за да претпоставиш таква ствар for God's sake што би рекле англичаниве. Не прифаќај такви срања од филозофии и самоубиствени нихилистички погледи и перцепции на светов.
Јас нема да те пријавам,ама некој друг ќе...

Мојата поента беше Марксовиот дијалектистички материјализам,спореден со Фојербаховиот материјализам.

Првото ја гледа идејата за Бог еднаква на било која идеја.

Фојербаховиот материјализам сеуште се бори против Бог.

Тоа ми беше поентата
Автоматски споено мислење:

Дијалектиката доаѓа од грчкиот (дијалего), од дискурсот, од дебатата. Во античко време, дијалектиката била уметност да се дојде до вистината со откривање на противречностите во аргументот на противникот и надминување на овие противречности. @Bodhidharma
Автоматски споено мислење:

Во античко време постоеле филозофи кои верувале дека откривањето на противречностите во мислата и судирот на спротивните мислења е најдобриот метод за да се дојде до вистината.
Овој дијалектички метод на размислување, подоцна проширен со феномените на природата, се развил во дијалектички метод на сфаќање на природата, кој ги смета феномените на природата како да се во постојано движење и подлежат на постојани промени, а развојот на природата како резултат на развојот на противречностите во природата, како резултат на интеракцијата на спротивставените сили во природата.
 
Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
10.983
Поени од реакции
22.814
@artweb , магарето не е на форумов со денови, може има бан, а може е на тренинг.

Поентата е дека за секоја идеја треба да се дискутира. Немам Твитер, но тоа обично е добар за досетки, кои ако увидат дека има маса на народ која реагира на нив, имаат мотив исти или слични такви да пласираат во иднина. :)
 
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.170
Поени од реакции
7.433
Во античко време постоеле филозофи кои верувале дека откривањето на противречностите во мислата и судирот на спротивните мислења е најдобриот метод за да се дојде до вистината.
Овој дијалектички метод на размислување, подоцна проширен со феномените на природата, се развил во дијалектички метод на сфаќање на природата, кој ги смета феномените на природата како да се во постојано движење и подлежат на постојани промени, а развојот на природата како резултат на развојот на противречностите во природата, како резултат на интеракцијата на спротивставените сили во природата.
Се во се, голо ништо. Генерално, античките филозофи врска немале со законите на физиката, а ако е тоа возможно Фојербах и Хегел имале уште помалку. Дијалектиката ти е корисна за разбирање на природните закони колку што ти е виљушка потребна да исркаш супа.

Маркс, освен придонесот во областа на економијата околу согледувањето на од денешен аспект неколку банални вистини, се има изнатрескано глупости.
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.166
Поени од реакции
5.083
Во мое искуство, напорно ми е да кажам дека не вервам и ако можам избегнувам зошто одма летаат прашања, совети и приказни за Бог. Како да им е морална должност да ми "просветлат" пат, кога мене сериозно не ме интересира. Иако не вервам и за мене е бесмислено, знам дека врската меѓу чоек и неговата религија е длабока за да речам нешто, а и зошто би? Не ме засега. Ама несомнено како шо има на едната страна религиозни кои разубедуваат, без сомнение има и атеисти. Разликата е шо религиозните се побројни, а голем дел тоа разубедвање го земат и како лична мисија за спасување туѓи души. @artweb
Тука имаме комплетно различни искуства.
Не сум некој апла верник, си верувам чисто за себе, до сега имам сретнато 2-3 религиски фанатика (хрисијани), од друга страна со било кој другар/познаник атеист и да имаме паднато на муабет сите од старт плукале квази реплики како бог не постои, како треба да си "будала" да веруваш у такви приказни и слично. Се поставувале супериорно само заради тоа што се атеисти. И нормално религискиот хумор што понекогаш може стварно да биде невкусен.
Интересно е како и двете страни бараат докази а даваат само приказни/теории. :D

П.с Иконите на фејзбук се сосем друга прича...
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
Ти можеби не, но повеќето да.
Често на твитер и фб постираат, демек како можете да ве лажат, бог не постои.
Што ги боли таквото дали постои или не, нека си тераат магарето и нека си свиркаат.
Исти ствари постираат и теисти особено христијани. Ѓаволот ги лаже атеистите, паганите и останати што не се дел од Христијанството. Така да и за нив важи твоево ,,што ги боли таквото, нека си тераат магарето и нека си свиркаат". Затоа што поголем дел од тие што изиграваат побожни да нема закон на клада би палеле атеисти и пагани. И ќе се лажат сами себе дека прават добро дело во име на богот наречен љубов.

Прашања до атеистите:

1. Зошто некои атеисти за Велигден се в црква, купуваат свеќи и се кршат со вапцаните јајца? Не можам да ги разберам некои атеисти викаат Јас не верувам во Господ, а ги гледаш в црква за Велигден.
2. Зошто атеистите кога ќе им се роди дете го носат в црква да го крштева попот?
3. Зошто атеистите одат кај роднини пријатели по визити, имендени, куќни слави, селски слави?
1. Јас не го правам тоа, но има некои кои го прават ради семејна традиција. Дури и се кажуваат за христијани.
Јас на пример одам ради уметност, култура и историја. Од истата причина одам и во пагански храмови.
2. Поради партнерот, ако е христијанин, некои атеисти се одлучуваат на тоа за да нема многу расправии. Јас лично би поставил услов на партнерката. Ако сака да чуваме дете, нема да го крштеваме.
3. Одговорот на ова ти е во самото прашање (болдот).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom