Прашања до Атеистите II

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.609
Поени од реакции
66.669
Wooow. Интересантно, верска навреда во секуларна држава. Пуста желба, да можете во теократија да живеете па на клада да не ставите. Не бива таа работа, умреа тие времиња.
Се е подложно на критика. Зошто религијата би била исклучок. Имам право да критикувам. Критиката не е навреда. Јас никого лично не навредив. Ако некој се навредил што имам такво мислење за негова религија, негов проблем.
Тоа е мој став кон твојата религија, жалам. Ако не ти одговара не читај. Ама затоа другар ти може да каже дека сите криминалци биле атеисти и дека од атеисти светов само што не се распаднал. Е па јбг друже, тоа ти е. Демократија, ти се допаѓало тоа или не. А дали било на ваков или онаков ден, потполно сеедно. Ден како и секој друг.

На политичкана тема очи ќе си извадите со лични навреди по сите можни основи. Таму не ви важат правилата нели?
Абе ти можеш да пишеш било што и да кажеш - не е тоа навреда, критика е. Проблемот не лежи во тоа, проблемот лежи во твојата необјективност и двојни аршини, како модератор секако (што е општопознато и за што и не би сега да се повторувам), но и како атеист критичар на религијата. Во ова последново, друштво ти прават и многу други атеисти, кои еве како тебе сметаат дека е христијанството назадно во ова време (или што и да попрецизно велите за него), па си дозволуваат со сиот свој прогресивен став и ум, да го навредуваат, посебно на големи христијански празници.
Јас само се прашувам, кога христијанството, што и да прави денес, ви е толку назадно, затапувачко или како и да велите, за вака да го навредувате, тогаш кој знае со тој прогресивен мајндсет колку би го навредувале Исламот на нивните празници, со сето она што тој го прави денес, низ светов и кај нас.
Јас лично и не сакам да го навредувате Исламот. Ако имам јас критики кон муслиманите - ги кажувам (тоа е барем познато тука), само велам дека имате двојни аршини околу критиките (заебанциите, навредите...) кон религиите, бидејќи причините поради кои го навредувате христијанството, ако ви се раска во слободарското око, тогаш кој знае колкава греда се причините поради кои би го критикувале Исламот. Ако ти за христијанството го велиш на Божиќ ова, со оглед на тоа што христијанството прави денес, тогаш кој знае, со оглед на на што Исламот го прави денес, што би рекол за Исламот, на Рамазан или Бајрам. А?


Џон Клиз го почитувам, тој барем си ги призна личните двојни аршини, во интервју, кога го прашаа што е со критиките кон Исламот. Рече - за хумор не вреди да ризикуваш живот.
 

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.920
Абе ти можеш да пишеш било што и да кажеш - не е тоа навреда, критика е. Проблемот не лежи во тоа, проблемот лежи во твојата необјективност и двојни аршини, како модератор секако (што е општопознато и за што и не би сега да се повторувам), но и како атеист критичар на религијата. Во ова последново, друштво ти прават и многу други атеисти, кои еве како тебе сметаат дека е христијанството назадно во ова време (или што и да попрецизно велите за него), па си дозволуваат со сиот свој прогресивен став и ум, да го навредуваат, посебно на големи христијански празници.
Јас само се прашувам, кога христијанството, што и да прави денес, ви е толку назадно, затапувачко или како и да велите, за вака да го навредувате, тогаш кој знае со тој прогресивен мајндсет колку би го навредувале Исламот на нивните празници, со сето она што тој го прави денес, низ светов и кај нас.
Јас лично и не сакам да го навредувате Исламот. Ако имам јас критики кон муслиманите - ги кажувам (тоа е барем познато тука), само велам дека имате двојни аршини околу критиките (заебанциите, навредите...) кон религиите, бидејќи причините поради кои го навредувате христијанството, ако ви се раска во слободарското око, тогаш кој знае колкава греда се причините поради кои би го критикувале Исламот. Ако ти за христијанството го велиш на Божиќ ова, со оглед на тоа што христијанството прави денес, тогаш кој знае, со оглед на на што Исламот го прави денес, што би рекол за Исламот, на Рамазан или Бајрам. А?


Џон Клиз го почитувам, тој барем си ги призна личните двојни аршини, во интервју, кога го прашаа што е со критиките кон Исламот. Рече - за хумор не вреди да ризикуваш живот.
Бати учењето или религијата што се навредува од збор. Значи толку и вреди. Тоа што верата ви лежи на стаклени нозе, не е мој проблем. Воопшто не ме тангира кој што ќе верува, се додека не дотрча некој smartass кој наводно го собрал сето знаење на светов да докажел како само неговото верување било вистинското. Ајде жити се. А се случува секаде во сите сфери на животов. Што толку ви сметаат атеистите? Ти боде очи што дури и никот ми е таков?
Подеднакво сум пишувал и против исламот ако ти тоа не си го го приметил, тогаш не знам, прегледај низ темите. Истата критика ја имам и кон нив. А мене немој немој да ми објаснуваш за твоите критики на исламот, познат исламофоб си.
И пак ќе ти кажам. Ама тотално небитно дали било петок, вторник, велигден, божик, рамазан или 29ти февруари, јас тоа мислење го имам. Ич не ми значи кој ден е. Се напенали човекот, му одговорив. Дали тоа некому ќе му се допаѓа или не.... негов проблем. Можеме со аргументи да расправаме за верувања неверувања, морал, етика и тн. ако ги има, ако не, како овој smartass што натрча онака со straw men argument демек ќе докажел нешто. Така нема никому да успее. Помирете се со фактот дека за верување не треба аргументи а пак за знаење аргументи немате.
 
Последно уредено:

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty
Член од
14 август 2006
Мислења
39.609
Поени од реакции
66.669
Бати учењето или религијата што се навредува од збор. Значи толку и вреди. Тоа што верата ви лежи на стаклени нозе, не е мој проблем. Воопшто не ме тангира кој што ќе верува, се додека не дотрча некој smartass кој наводно го собрал сето знаење на светов да докажел како само неговото верување било вистинското. Ајде жити се. А се случува секаде во сите сфери на животов. Што толку ви сметаат атеистите? Ти боде очи што дури и никот ми е таков?
Подеднакво сум пишувал и против исламот ако ти тоа не си го го приметил, тогаш не знам, прегледај низ темите. Истата критика ја имам и кон нив. А мене немој немој да ми објаснуваш за твоите критики на исламот, познат исамофоб си.
И пак ќе ти кажам. Ама тотално небитно дали било петок, вторник, велигден, божик, рамазан или 29ти февруари, јас тоа мислење го имам. Ич не ми значи кој ден е. Се напенали човекот, му одговорив. Дали тоа некому ќе му се допаѓа или не.... негов проблем. Можеме со аргументи да расправаме за верувања неверувања, морал, етика и тн. ако ги има, ако не, како овој smartass што натрча онака со straw men argument демек ќе докажел нешто. Така нема никому да успее. Помирете се со фактот дека за верување не треба аргументи а пак за знаење аргументи немате.
Не. Во контекст на кажано од мене предходно, за градацијата, немаш ни приближно напишани навреди кон исламот, како кон христијанството.
Исто така не и за другото - најди ми еден пост каде што јас го навредувам исламот, за да можеш исламофоб да ме наречеш.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.388
Едно од најфасцинантните нешта е „ништото“. За мене барем.
Не мислам на ништото како некаков си негде празен простор, вакуум, на апсолутна нула, туку на тоталното ништо - непостоење на простор-време, а со него и целава околина што ја нарекуваме observable universe (и се' надвор од набљудуваното, кое многу веројатно е непоимливо големо).
И како и за многу други работи, така и на ова прашање чувствувам дека така ми е конципиран системот на перцепирање и размислување, да е тоа вон човечките поимања и едно од многуте прашања до кои никогаш нема ни приближно да се најде објаснување. Мојата логика, човечката логика и се' што е до сега истражено во рамки на конвенционална наука, наведува на тоа дека многу поедноставно е да не постои ништо, отколку целава приказна што ја доживуваме на некој начин. Најблиску до темиве во последно време допира Lawrence Krauss, меѓутоа и тој е рационален човек, теоретичар по физика и повторно се фокусира на „периодот“ меѓу сегашниот момент и Big bang. Дури и тоа „ништо“ од кое е настанат тој фамозен сингуларитет многу веројатно дека не е од таква природа за која зборувам. На страна муабетиве со шупава и нивната реална плиткост....ништото е страшно и фасцинантно само по себе, како поим, само помислете.
Ја набацив темава у прашањава, може е веќе дискутирано некаде...
Може треба да размислуваш на начин на кој функционира радио приемник на пр. Да направам некоја аналогија.....целиов наш универзум вибрира на некоја фрекфенција која е модулирана некако....фазно или амплитудно, повеќе би било амплитудно, затоа што фазно веќе ќе се преклапа со други(што би објаснило парапсихолошки феномени хахахх) .....како и да е, ова е некоја моја фантазија :) Не ја разбирам стринг теоријата...ама нешто вака сум го замишљал.
Инаку вакумот не е "ништо", во еден кубен cm има доволно енергија цел универзум да се направи уште еднаш.
Толку голема мистерија е универзумов, па и тоа што е покрај истиот што е просто непојмиво......дедото со брадата не постои сигурно ама и небулозите на атеистичкото појмање на светов се исто страшни како и верувањето во дедо боже.
 
Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.638
Поени од реакции
860
Big bang теоријата нема никаква врска со атеизам.
Атеизам е НЕВЕРУВАЊЕ слепо у тривијални приказни од времето кога суеверието владеело и објаснувањата за природните феномени и животните ситуации биле спакувани во форма која денес е погодна за деца од претшколска возраст.
Што се тиче шупата....
Јас поставив вчера прашање у една друга тема, ама не добив одговор, па ќе повторам: у таа шупа ли паднал конструктивниот елемент (гредЕ) врз возрасното лице и зошто инфанти секоја година на 6ти јануар рано од сабајле пеат за колење домашни животни, млади говеда? Во што е тука пораката? Како мене тоа ќе ми помогне да бидам подобар човек во животот?
Тоа нема врска со религијата, тоа не е религија.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.488
Поени од реакции
19.980
Тоа нема врска со религијата, тоа не е религија.
Мислам дека тие што ми го прочитаа постот го фатија сарказмот. Многу јасно дека нема врска со религија.

Времето на социјализмот создаде голема дупка у континуитетот на практикувањето на обичаите. После коа дојде време да се враќа црква у мода, сите полушколовани абдали шо гатаа по шупи им текна дека може да бидат владики (некои и шо лежеле затвор за убиство, меѓу другото). Лудо е чоек да очекуе од такво неписмено, фукара свештенство да праи разлика меѓу пагански обичај и религија. У времето јас кога бев дете, попови стануваа онакви ко фризерон шо гаташе на Шител и викаше БогоридиЧКА. Затоа после се напраи каша со фарбање јајца за Божиќ, кршење паричка три пати у годината и палење огнови со огномет и Аца Лукас у божје име.

...сеа глеај јас како ќе лапнам бан за богохулие.
Јас сум од тие атеисти што практично го исмеваат турбо-фолк секојдневието, фејк-традициите, сељачизмот....на крај на памет не ми паѓа да се исмевам со нешто што е реална култура, наследство и нешто што не' чини некаква цивилизација и не прави единствени во контектстот.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.638
Поени од реакции
860
Да, те сфаќам.
Скроз со во право, но факт е дека многу луѓе атеисти не прават разлика помеѓу религија и црква.
Имаат перцепција дека тоа лошто што го прави црквата е така затоа што религијата така налага, што е апсолутно не точно.
Но, сепак за таквата искривена перцепција виновник е токму црквата.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.292
Поени од реакции
10.006
Од каде ова дека токму атеисти не прават разлика од религија, верување, вера и институции како МПЦ-ОА и ИВЗ во Македонија?
Случајно да не си муслиман ти? Не правиш разлика од ИВЗ и исламот, од ИВЗ и мистичниот суфизм?
Ниту муслимани ниту христијани прават разлика од религијата како учење и телото на кое припаѓаат - без разлика која религија... а не да велиш атеистите не правеле разлика... и те како прават разлика, само се чудат на овие другите... 
Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
465


Ок прашанје. Замисли дека ти си БОГ. Како ти би му објаснил настанокот на светот во седум параграфи без да е досадно за читанје и со малку хумор на еден хоминид, евреин бежанец од Египет со два партали околу вратот и еден крив стап?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.388


Ок прашанје. Замисли дека ти си БОГ. Како ти би му објаснил настанокот на светот во седум параграфи без да е досадно за читанје и со малку хумор на еден хоминид, евреин бежанец од Египет со два партали околу вратот и еден крив стап?
Чисто се сомневам дека бегалците биле сиромашни :)
Toj со стапот и со кофчегот што левитира може да бил Акенатон...од кај да знаеш?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.292
Поени од реакции
10.006
Се си бидува... многу луѓе-гении се обожувани како богови и учењата им биле претворани во догми, што придонело многу луѓе да ги избегнуваат тие учења ...
Но никако не се прифаќале или прифаќаат денес како инцијанти - тоа, никако. :)

Или ќе е бог или ќе е пророк - но да има врска со тајни учења (на некои места и јасно се зборува дека тајни постојат во самите учења) и да е инцијант - никако!
Ни под разно. Па тоа е лошо. Луѓе... сешто во нивните умови.

А да се прифати дека се луѓе-гении ете ги и атеистите без проблеми со учењата на истите тие луѓе-богови. :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.388
Се си бидува... многу луѓе-гении се обожувани како богови и учењата им биле претворани во догми, што придонело многу луѓе да ги избегнуваат тие учења ...
Но никако не се прифаќале или прифаќаат денес како инцијанти - тоа, никако. :)

Или ќе е бог или ќе е пророк - но да има врска со тајни учења (на некои места и јасно се зборува дека тајни постојат во самите учења) и да е инцијант - никако!
Ни под разно. Па тоа е лошо. Луѓе... сешто во нивните умови.

А да се прифати дека се луѓе-гении ете ги и атеистите без проблеми со учењата на истите тие луѓе-богови. :)
Не сум толку учен и паметен да ти ги разбераам сите сарказми, иронии и скриени пораки овде :LOL:
Објасни како за прости луѓе.....неиницирани.....како ги викавте тие?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.292
Поени од реакции
10.006
Не сум толку учен и паметен да ти ги разбераам сите сарказми, иронии и скриени пораки овде :LOL:
Објасни како за прости луѓе.....неиницирани.....како ги викавте тие?
Ќе бидеш учен, со учење се станува учен... :)
Не знам за кој се однесува кога ме ставаш во кош со други... мислиш на „ние иницирани во тајни Редови“ vs другите или некој друг кош?

Нема иронија и скриени пораки тука, дури и за прости луѓе би требало да е едноставно, дури и за неиницирани разбирливо... за луѓе кои не се интересираат за овие ствари, да можеби ќе остане непознати овие ствари. Жалам што си видел иронија и сарказам упетани на твоја сметка.

Убаво напишав во врска со пророци, богови и гении... и што луѓето би прифатиле и што би направиле од тие учења... и како и атеисти би пронашле нешто ако не се претвораат стварите во догми и се замотуваат со мистика и религиозни искасапени симболи.

П.С.
Прости луѓе и неиницирани не е исто... иако за тебе можеби е исто. За мене не е... :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.388
Ќе бидеш учен, со учење се станува учен... :)
Не знам за кој се однесува кога ме ставаш во кош со други... мислиш на „ние иницирани во тајни Редови“ vs другите или некој друг кош?

Нема иронија и скриени пораки тука, дури и за прости луѓе би требало да е едноставно, дури и за неиницирани разбирливо... за луѓе кои не се интересираат за овие ствари, да можеби ќе остане непознати овие ствари. Жалам што си видел иронија и сарказам упетани на твоја сметка.

Убаво напишав во врска со пророци, богови и гении... и што луѓето би прифатиле и што би направиле од тие учења... и како и атеисти би пронашле нешто ако не се претвораат стварите во догми и се замотуваат со мистика и религиозни искасапени симболи.

П.С.
Прости луѓе и неиницирани не е исто... иако за тебе можеби е исто. За мене не е... :)
Мојата сметка трпи се....а веќе после толку години како се знаеме можеш да кажеш што сакаш, не ми е проблем :)
Едноставно не те разбрав....а и не се помачив да те разберам :D
Небитно...се си е супер, се е ок :)
 
Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
465
Чисто се сомневам дека бегалците биле сиромашни :)
Toj со стапот и со кофчегот што левитира може да бил Акенатон...од кај да знаеш?
Чисто се сомневам дека да се моташ 40 години у пустелија со сокинати влечки се смета за богатсво. Богато искуство може да.
А за Акенатон повеке кажува за Фројд него ли за Мојсеј. Самиот концепт на Бог кај евреите е далеку поголем од сите богови пред тоа. Нема споредба со сонце, звезди, мачки со човечки глави, човеци со кучешки тела...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom