Прашања до Атеистите II

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Не можам да пишувам сувопарни постови без да го опфатам контекстот. Ти демек поставуваш неодговорени прашања, а јас одговарам непоставени прашања.

Сите постапки кои се високоморални се атеистички, затоа што ако се високоморални се човечки, т.е. тие се во корист на човекот. Атеизмот има за цел да го ослободи човекот и да му отвори можност за избор, слободно размислување и рационално толкување на постоењето за разлика од религијата која е обична алатка за манипулација, наивна утеха и покривање други слабости.

Јас би дискутирал за постапки....до мојега од твоите „начела“.

Да, високоморален сум. Ти пишав, респектиран сум од семејство, пријатели, колеги. Не сум си го стекнал респектот со нечесни работи. Чесно работам, чесно сум студирал, учел, сум се вклопил во општеството кое е секуларно. Политичарите се обидуваат да ја вратат религијата на голема врата за да може да го манипулираат глупиот народ преку неа, но тоа е друга тема.

Ако чекаш да се повикам на нечиј цитат, боље фати нешто корисно праи у меѓувреме пошо нема да добиеш таков одговор, полн со драматики, театралност и суштински bullshit.

Almeida,

кон црвениот болд; и сега, ако од тебе побарам да наведеш барем една пофалена атестичка постапка, сигурен сум дека ќе ми речеш оти многу мразиш педери и верници и пак ќе киднеш од моето прашање...попут она со „високоралното„ атеистичко начело, кое никако да го напиеш..Напросто, нема такво начело.

Кон црниот болд; ако продолжиш со вакво „врзување„ на моралноста, ќе испадне дека меѓу атеистите има и Свети поединци...:pos:

Кон зелениот болд; а велиш, без атеизмот не би постоела слободата на избор? Како не ми текна порано па да ојдам у атеисти...

Кон виолетовиот болд; ај покажи ми како успеваш да останеш неизманипулиран во Свет во кој манипулацијата се врши на секое можно ниво‘. Се надевам дека ќе посочиш начин, само немој како оној со атеистичката „високоморалност„.

Кон синиот болд; навистина, потребен е гоооолем напор за да се вклопиш во секуларниов Свет. Све што то ти треба е да кажеш дека не веруваш во Бога и оп-цел Свет те прифаќа аутоматски...„Просто е; секуларно на секуларно „иде“...

Кон сивиот болд; ниту пак очекувам дека нешто ќе кажеш, но дај престани да се петљаш во нешта од кои абер немаш...

Пардон, имаш само неверие и омраза.
 

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Како знаеш дека сите природни закони кои ги имаме набљудувано со науката се универзални и нема за 5 минути од сега да се сменат?
Како знаеш дека за 5 минути гравитацијата сеуште ќе постои како сила/феномен? Науката се базира на cause & effect, од кај знаеш дека тоа што го набљудуваш не се случува само во овој ситен временски фрагмент од целокупното постоење на универзумот?
Епа до сеа се сменил некој физички закон? Коа ќе се смени тогаш ќе дискутираме дали држел вода или не. А и да се смениле, значи дека треба со богови да се крепам пошо законите на физиката ме разочарале?[DOUBLEPOST=1506631145][/DOUBLEPOST]
Kiro,

не ми текнуе. Ај наведи едно единствено „високоморално„ атеистичко начело.

Ти текнуе кое е и дали уопште постои?
Не постои затоа што самиот шаблон на начела за ,,што е праведно или неправедно,, е само шема за да може т.н. мнозинство да чувствува припадност и некоја бледа насока дека ако така постапува се ќе биде во ред (што ретко е така нели, пошо се е бесконечна низа на случувања и може да се деси било што било кога). Не викам дека не чини тој шаблон, убаво е чоек да има некоја шема според која ќе тера, ама мора ли таа шема да биде христијанската, муслиманската или јудеистичката? Атеистите обично сами си праат таква шема, па затоа не може да се каже дека има АТЕИСТИЧКИ НАЧЕЛА. Атеизмот дава слобода на креирањето сопствена шема. Ја можам да сум атеист, а да се придржувам до повеќе христијански начела од многу христијани. Пр. Не лажам, не варам, не сум полн завист. Знам мал миљон т.н. христијани што не се придржуваат до горнаведениве, а се праат верници.
И шо сеа мене Рисјанин ме напраивте? :)
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Епа до сеа се сменил некој физички закон? Коа ќе се смени тогаш ќе дискутираме дали држел вода или не. А и да се смениле, значи дека треба со богови да се крепам пошо законите на физиката ме разочарале?
Ај ќе ти нацртам. Идеш со девојка 2 недели. Досега те нема изварано. Како знаеш дека во наредните 50 години нема да те извара?
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Не постои затоа што самиот шаблон на начела за ,,што е праведно или неправедно,, е само шема за да може т.н. мнозинство да чувствува припадност и некоја бледа насока дека ако така постапува се ќе биде во ред (што ретко е така нели, пошо се е бесконечна низа на случувања и може да се деси било што било кога). Не викам дека не чини тој шаблон, убаво е чоек да има некоја шема според која ќе тера, ама мора ли таа шема да биде христијанската, муслиманската или јудеистичката? Атеистите обично сами си праат таква шема, па затоа не може да се каже дека има АТЕИСТИЧКИ НАЧЕЛА. Атеизмот дава слобода на креирањето сопствена шема. Ја можам да сум атеист, а да се придржувам до повеќе христијански начела од многу христијани. Пр. Не лажам, не варам, не сум полн завист. Знам мал миљон т.н. христијани што не се придржуваат до горнаведениве, а се праат верници.
И шо сеа мене Рисјанин ме напраивте? :)
Знам дека не постои...:icon_lol:

Туку, оти велиш „јас не праам ова, јас не праам она„? А лебати, што правиш, освен што не правиш па дури и да е атеистичка „шема„?...:icon_lol:
 

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Ај ќе ти нацртам. Идеш со девојка 2 недели. Досега те нема изварано. Како знаеш дека во наредните 50 години нема да те извара?
Па не знам ама девојка ми не е закон хаххахаха. А шо има тоа везе со физички закони бе брат? се сменил до сеа некој физички закон?
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Ај ќе ти нацртам. Идеш со девојка 2 недели. Досега те нема изварано. Како знаеш дека во наредните 50 години нема да те извара?
Каква девојка бе? Какво "варање"? Какви ти се овие детски аналогии?

Закони на физика, тие според кои телото ти се држи во целина или не одлетуваш во вселената, туку стоиш на површината на Земјата. Какво варање ми споредуваш со принципи на интеракција на честици на квантно ниво или астрономски тела?
Сите случувања имаат физичка, природна позадина, а тие ваши "варања" и слични тривијални проблеми кои ги доживувате како настани со астрономска вредност се тотално небитни. Си и здосадил после 50 години, не си ја е*** како што треба, те сакала заради пари, си огрдел од старост, нашла некој помлад...и? Ова е за тебе "тешка неправда" или "доказ" дека виша сила има некаква воља или "план за твојата судбина"? GTFO! Или водете дискусија на ниво или не замарајте со глупости.
За се', буквално се', постои рационално објаснување без детски, фантазерски "објаснувања" или утеха, само се вон менталниот опсег на верникот.
Како на мравки во мравјалник да им "објасниш" дека има сличен концепт на нивната заедница со многу поголем размер - една конурбација како Токио од преку 30 милиони луѓе? За жал и верниците одат по тој систем - "мозок на пасење", "не ме занима тоа" и не се ни обидуваат да дојдат до поширока перспектива на работите.

Затоа што не сфаќате работи, не значи и дека нема логични објаснувања за истите. Бидете си доблесни и признајте си сами на себе дека постои повеќе, дека треба понатаму да се истражува и осознава. Што би рекол Асимов - парафраза - најголема заблуда на луѓето е дека едукација е конечна работа, нешто што има крај - напротив. Па и од форум вака, некој ќе те поттикне да истражуваш, да побараш повеќе...
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Каква девојка бе? Какво "варање"? Какви ти се овие детски аналогии?

Закони на физика, тие според кои телото ти се држи во целина или не одлетуваш во вселената, туку стоиш на површината на Земјата. Какво варање ми споредуваш со принципи на интеракција на честици на квантно ниво или астрономски тела?
Сите случувања имаат физичка, природна позадина, а тие ваши "варања" и слични тривијални проблеми кои ги доживувате како настани со астрономска вредност се тотално небитни. Си и здосадил после 50 години, не си ја е*** како што треба, те сакала заради пари, си огрдел од старост, нашла некој помлад...и? Ова е за тебе "тешка неправда" или "доказ" дека виша сила има некаква воља или "план за твојата судбина"? GTFO! Или водете дискусија на ниво или не замарајте со глупости.
За се', буквално се', постои рационално објаснување без детски, фантазерски "објаснувања" или утеха, само се вон менталниот опсег на верникот.
Како на мравки во мравјалник да им "објасниш" дека има сличен концепт на нивната заедница со многу поголем размер - една конурбација како Токио од преку 30 милиони луѓе? За жал и верниците одат по тој систем - "мозок на пасење", "не ме занима тоа" и не се ни обидуваат да дојдат до поширока перспектива на работите.

Затоа што не сфаќате работи, не значи и дека нема логични објаснувања за истите. Бидете си доблесни и признајте си сами на себе дека постои повеќе, дека треба понатаму да се истражува и осознава. Што би рекол Асимов - парафраза - најголема заблуда на луѓето е дека едукација е конечна работа, нешто што има крај - напротив. Па и од форум вака, некој ќе те поттикне да истражуваш, да побараш повеќе...
Извини вака, ништо лично, али глуп си. Aналогијата е дека не знаеш, и не можеш да знаеш на база на евиденција која опфаќа 0.00000001% од одреден период да судиш за целокупниот временски период кој го испитуваш. Исто и ова,
https://rationalwiki.org/wiki/Last_Thursdayism#Origins
 
D

Daedalus

Гостин
Каква девојка бе? Какво "варање"? Какви ти се овие детски аналогии?

Закони на физика, тие според кои телото ти се држи во целина или не одлетуваш во вселената, туку стоиш на површината на Земјата. Какво варање ми споредуваш со принципи на интеракција на честици на квантно ниво или астрономски тела?
Сите случувања имаат физичка, природна позадина, а тие ваши "варања" и слични тривијални проблеми кои ги доживувате како настани со астрономска вредност се тотално небитни. Си и здосадил после 50 години, не си ја е*** како што треба, те сакала заради пари, си огрдел од старост, нашла некој помлад...и? Ова е за тебе "тешка неправда" или "доказ" дека виша сила има некаква воља или "план за твојата судбина"? GTFO! Или водете дискусија на ниво или не замарајте со глупости.
За се', буквално се', постои рационално објаснување без детски, фантазерски "објаснувања" или утеха, само се вон менталниот опсег на верникот.
Како на мравки во мравјалник да им "објасниш" дека има сличен концепт на нивната заедница со многу поголем размер - една конурбација како Токио од преку 30 милиони луѓе? За жал и верниците одат по тој систем - "мозок на пасење", "не ме занима тоа" и не се ни обидуваат да дојдат до поширока перспектива на работите.

Затоа што не сфаќате работи, не значи и дека нема логични објаснувања за истите. Бидете си доблесни и признајте си сами на себе дека постои повеќе, дека треба понатаму да се истражува и осознава. Што би рекол Асимов - парафраза - најголема заблуда на луѓето е дека едукација е конечна работа, нешто што има крај - напротив. Па и од форум вака, некој ќе те поттикне да истражуваш, да побараш повеќе...
Ова е многу покомплексен проблем, отколку што мислиш. На страна од навредите што си ги разменивте со Идиотот, тоа што ти го пишал, е проблем којшто на долго и на широко, се дискутира у епистемиологија и филозофија на наука. Ова е зборувано више и негде тука, сум пуштил линкови околу муабетов. Али еве пак...
https://forum.kajgana.com/threads/Новости-во-науката-технологијата.75024/page-6#post-7689785

https://forum.kajgana.com/threads/Дали-научниот-метод-е-најсоодветниот-начин-за-осознавање-на-реалноста.78239/

https://forum.kajgana.com/threads/Природата-на-свеста-како-засебен-феномен-или-епифеномен-на-мозокот.76921/page-14#post-7768191
 

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Извини вака, ништо лично, али глуп си. Aналогијата е дека не знаеш, и не можеш да знаеш на база на евиденција која опфаќа 0.00000001% од одреден период да судиш за целокупниот временски период кој го испитуваш. Исто и ова,
https://rationalwiki.org/wiki/Last_Thursdayism#Origins
Ми пушти линк со теорија дека светот настанал последниов Четврток. Дали си добар ти? тебе стварно ти треба божество брату. И да е вистина ова, не дека ќе ми смени многу. Ја штом иам некоја меморија значи се осеќам како да сум ја изживеал, па што ако не сум :) А евиденцијата што ја собираме 0,0000001% од постоењето, барем до сеа се покажала корисна и објаснува колку-толку. Затоа се копа по уште. На човекот природен инстинкт му е да дознае што повеќе за се околу себе, а покасно му текнува да се потпре на измислено битие од кое бара милост и наводно добива, али останува тесноглаво битие ко тебе.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Ова е многу покомплексен проблем, отколку што мислиш. На страна од навредите што си ги разменивте со Идиотот, тоа што ти го пишал, е проблем којшто на долго и на широко, се дискутира у епистемиологија и филозофија на наука. Ова е зборувано више и негде тука, сум пуштил линкови околу муабетов. Али еве пак...
https://forum.kajgana.com/threads/Новости-во-науката-технологијата.75024/page-6#post-7689785

https://forum.kajgana.com/threads/Дали-научниот-метод-е-најсоодветниот-начин-за-осознавање-на-реалноста.78239/

https://forum.kajgana.com/threads/Природата-на-свеста-како-засебен-феномен-или-епифеномен-на-мозокот.76921/page-14#post-7768191
Извини вака, ништо лично, али глуп си. Aналогијата е дека не знаеш, и не можеш да знаеш на база на евиденција која опфаќа 0.00000001% од одреден период да судиш за целокупниот временски период кој го испитуваш. Исто и ова,
https://rationalwiki.org/wiki/Last_Thursdayism#Origins
Да ви одговорам на двајцата многу кратко.
Прво, не навредувам. Детско размислување знае да биде интересно. За да има конструктивна дискусија треба да се праваат соодветни аналогии, а не „женска ти те вара“.

Ок, добивам нагон на повраќање кога ќе се спомнат „матрикси и холограми“....ама ај (иако Матрикс филмовите ми се супер). Како скепса, апсолутно мислам дека треба да постои.
Да ми дообјасните само ако може, поточно во кој дел вие ја имате главната дилема. На пример ако според Њутн и неговиот трет закон се конструира авион, вие не летате со авион? Или ако според некоја формула на Тесла или шема (ватевр) ви носи струја до вашиот лаптоп, телефон, дали заради вашата скепса сега у моментов ќе ги исклучите истите и ќе продолжите да живеете како Амиши? До каде сте спремни да одите со „идејава“? Пошо, хелоу, Тесла живеел само еден човечки живот, не ги опсервирал различо наелектризираните честици 13,8 милијарди години (што и таа цифра што баратате вешто е добиена по пат на научна теорија). Да не ве лаже тоа што застанувам на страна на науката - тоа не е слепа верба, едноставно е попринципиелно.
Прекрасно, штом се работи за Расел ќе седнам поубаво да ја разгледам дискусијата....ама ете ова чисто на прва ме заинтригира.
 

NEROMARE

Niente denaro, niente Svizzero.
Член од
5 јули 2018
Мислења
83
Поени од реакции
63
Господа и дами, некој прочитал ли го Емерсоновиот Закон за Компенсацијата? Закон за космичката вселенска компенсација.
 
Член од
4 август 2018
Мислења
4
Поени од реакции
1
Прашање до Атеистите:

1. Од кого сте створени?
2. Зошто човекот е створен?
3. Зошто не верувате во загробен живот?
4. Дали имате некои Аргументи за вашето “верување“ дека не постои БОГ?
Немам видено поглупо прашање.
Човекот е настанат од мајмунот кој со тек на време се развивал.
Кога ќе откријат како настанала земјата , ќе ти одговорам на второто прашање.
Религијата нема врска со верување/неверување во задгробен живот , секој атеист или не
негово лично право е дали ќе верува во задгробен живот , не се само религиите кој проповедаат така.
Бог е измислен од народот кој го наоѓал спасот во некој семоќен додека бил измачуван и слично , тоа верување се пренесувало од генерација на генерација и до денеска многу луѓе веруваат во истото,никој го нема ниту видено ниту има некакви докази дека постоел некаков "семоќен" човек во минатото , подобро е самите да се запрашате дали имате аргументи дека некогаш постоел тој човек-бог.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.950
...Човекот е настанат од мајмунот кој со тек на време се развивал...
Погрешно. Човекот и мајмунот имаат заеднички предок од групата примати, човекот не настанал од мајмун.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom