The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 112
Руска салата
1 кг. компири
1/2 кг. моркови
1/4 грашок во зрна
2-3 црвени кисели пиперки
3-4 кисели краставички
чешне лук
сол
црн бибер
миродија
суви зачински тревки
За мајонезот:
10 лажици соино брашно
200 г. сенф
сок од еден лимон
лажица суви зачински тревки
Подготовка:
Компирите сварете ги, излупете ги и исечкајте ги. Посебно сварете ги морковите и грашокот, па исцедете ги (водата можете да ја користите за некоја чорба). Додајте ги сечканите црвени кисели пиперки, краставичките и ситно сечканиот лук, па се насолете, запиперете, додајте суви зачински тревки и мирудија. Добро измешајте и додајте го мајонезот подготвен на следниов начин: десетте лажици соино брашно прелијте ги со ладна вода и направете смеса како за палачинки, што потоа ќе ја сварите во каша. Во готовата и изладена каша додајте ги сенфот, лимоновиот сок, лажицата суви зачински тревки и добро изматете. Украсете по желба.
Кифлички
Потребни состојки:
- 500 гр. Брашно
- 1 свеж квасец
- 300 мл. Млеко
- малку шеќер
- 250 гр. маргарин
- 4 јајца
- 50 гр. Сусам
- масло за јадење
- сол
Подготовка:
Во садот со свежиот квасец, додаваме 2 лажички шеќер и малку сол. Потоа во садот додаваме малку млака вода. Со лажичката мешаме додека квасецот не се растопи. Додаваме уште 2-3 лажички брашно и го оставаме квасецот да стаса.
Го земаме садот со брашното и во средината на брашното правиме длабнатина. Во длабнатината ставаме сол и една лажичка шеќер. Потоа во длабнатината го истураме стасаниот квасец и мешаме со лажицата додавајќи масло за јадење. Со рака го замесуваме тестото, постепено додавајќи млака вода. Кога тестото ќе биде доволно тврдо го вадиме на работната маса.
Тестото убаво го месиме со двете раце и го формираме во една голема топка. Вака подготвеното тесто неколку пати го удираме од работната маса. Потоа во тестото правиме 2 длабнатини, во кои додаваме уште малку масло за јадење. Со ова кифличките ќе бидат помеки и повкусни.
Тестото уште еднаш убаво го месиме со двете раце и повторно формираме топка. Го оставаме тестото на чинија да стаса околу 10- тина минути. Од тестото сукаме кора, а потоа кората ја сечеме на ленти. Лентата со нож ја засекуваме на неколку места, а потоа виткаме кифличка. Тавата за печење ја премачкуваме со маргарин и во неа ја ставаме готовата кифла. Втората лента ја сечеме на 3 дела и од неа плетеме плетенка. И неа ја ставаме во тавата за печење. Од лентите формираме различни форми, во зависност од вкусот.
Една лента со раце ја формираме во многу долго стапче, кое потоа го врзуваме во јазол, а краевите неколку пати ги протнуваме околу јазолот. И оваа форма ја ставаме во тавата за печење.
Целото преостанато тесто, го сукаме во една поголема кора и го сечеме на 16 еднакви делови. Од секој дел виткаме кифличка, па и нив ги редиме во тавата.
Земаме едно јајце и ја делиме белката од жолчката. Во еден сад жолчката со вилушка ја матиме и со неа ги премачкуваме готовите кифлички. Врз жолчката наросуваме сусам. Врз секоја кифличка ставаме едно мало парче маргарин.
Тавата со кифлички ја ставаме да се пече во фурна 20- тина минути, на температура од 250 степени. Кога кифличките ќе добијат златно румена боја, тавата ја вадиме од фурна и ја ставаме на работната маса. Изладените кифлички ги редиме во дрвени кошнички.
Прасечко печење
Потребни состојки:
- 1 прасечка плешка од 1,2-1,5 кг.
- 1 пар чадени колбаси
- четвртина главица зелка
- 4 компири
- 300 гр. мелено месо
- 3 земички
- 150 гр. чадена сланина
- 1 јајце
- 1 лажица доматно пире
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 200 мл. Пиво??? Вино ??/
- 300 мл. млеко
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
На даската за сечење ја ставаме плешката. Засекувајќи со нож ги отстрануваме ребрата. Потоа ја отстрануваме и коската. Месото го засекуваме на повеќе места, за да добиме рамна површина за ролување. Го посолуваме месото. Го наросуваме со мелен црн пипер. Го виткаме месото во ролат и го оставаме на чинија.
Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Кромидот ситно го сечкаме. Исежканиот кромид го пржиме на загреанотон масло во тавата. И лукот ситно го сечкаме. Исечканиот лук го додаваме во тавата. Промешуваме за време на пржењето. Земичките ги кинеме на парчиња. Парчињата земички ги ставаме во поголем длабок сад. Ги преливаме змичките со млекото. Во друг поголем сад го ставаме мелното месо. Откако кромидот ќе омекне ја тргаме тавата од оган. Испржениот кромид го додаваме во садот со меленото месо. Во садот додаваме 1 лажица доматно пире. Омекнатите парчиња земичка ги притискаме со рака за да го исцедиме млекото. Исцедените земички ги додаваме во садот со меленото месо. Мешаме со лажица. Јајцето го кршиме и го додаваме во садот. Наросуваме мелен црн пипер. Посолуваме. Мешаме со лажица додека смесата не се соедини. На даската за сечење го одвиткуваме ролатот од прасечко месо. Врз месото го нанесуваме филот од мелено месо. На средината од филот ги ставаме колбасите. Филуваното прасечко месо го виткаме во ролат. Ролатот го зацврстуваме со готварски конец. Тавата за печење ја попрскуваме со масло за јадење. Го ставаме ролатот во тавата. Претходно излупените компири ги сечкаме на парчиња. Парчињата компири ги ставаме од една та страна на ролатот во тавата. Зелката ја сечеме на поголеми парчиња. Парчињата зелка ги додаваме од другата страна на ролатот во тавата. Сланината ја сечкаме на коцки. Коцките сланина ги ставаме врз парчињата компири и зелка. И ролатот и зеленчукот ги попрскуваме со масло за јадење. Посолуваме. Во тават го налеваме виното или пивото ???. Во тавата налеваме и околу 600 мл. вода. Ја затвораме тавата со Фино алуминиумска фолија. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 2 часа на температура од 225 степени. Триесетина минути пред крајот на печењето ја потстрануваме фолијата за месото убаво да порумени. Ја вадиме тавата од рерна. Го вадиме ролатот од прасечко од тавата и го ставаме на даската за сечење. Го отстрануваме готварскиот конец. Со нож Прасечкото печење на посебен начИн го сечеме на парчиња.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. На едната страна на чинијата ги сервираме зелката и компирите. На другата страна на чИнијата скалесто ги редиме парчињата Прасечко печење на посебен начин. Декорираме со гранче рузмарин.
Не мора да е свинско, може да е и јагнешко нели?:wink:
Јагнешко во кари сос од ананас
- 3 главици кромид
- 5-6 каранфилчиња
- 200 гр. ананас од компот
- листови и корен од целер
- 50 гр. маргарин
- 3 варени моркови
- 1 коцка за супа
- половина лаж. кари
- половина кафена лаж. ѓумбир
- половина лаж. зачин ц
- француски магдонос
- капари
- 200 мл. бело вино
- 100 мл. хопла
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
Кромидот ситно го сечкаме и го оставаме во сад настрана. Коренот од целер го лупиме и го сечкаме на коцкички. Ги сечкаме и рачките од целерот и заедно со коренот ги оставаме на чинија настрана. Морковите ги сечкаме на коцкички и ги оставаме на чинија настрана. Месото го сечкаме на парчиња како за гулаш и го оставаме на чинија.
Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Во тавата додаваме и путер и мешаме за побрзо да се растопи. Во тенџере со зовриена вода на оган ставаме Кнор коцка за супа. Го покриваме тенџерето со капак. Во тавата со загреаната мрснотија ги ставаме парчињата месо да се пржат. Промешуваме. Во тавата го додаваме исечканиот кромид и промешуваме. Ананасот го сечкаме на коцкички и го оставаме во сад настрана. Карито го толчиме и го ставаме во сад настрана. Ги толчиме и каранфилчињата и ги оставаме во сад настрана. Во тавата го додаваме исечканиот корен од целер и промешуваме. Ги додаваме исечканите моркови. Го додаваме белото вино и налаваме од супата. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме. Додаваме ѓумбир и кари и промешуваме. Додаваме капари, половина лажица зачин ц каранфилче и промешуваме. Ја покриваме тавата со капак. Оставаме да се вари 40- тина минути. Го тргаме капакот и ја промешуваме содржината во тавата. Ги додаваме ананасот и рачките од целер. Промешуваме. Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Додаваме 50 мл. хопла. Ја тргаме тавата од оган. Од јагнешкото во кари сос со ананас ставаме во чинија за супа. Одозгора потураме со малку хопла и декорираме со гранче француски магдонос.
Необични чоколадни корпички
Потребни состојки:
- 150 гр. чоколада за готвење за корпичките и 250 гр. чоколада за крем
- 4 јајца
- 200 мл. хопла
- 1 ванилин шеќер
- 6 хартиени корпички
Подготовка:
Чоколадата за готвење ја кршиме на коцки и ја ставаме да се топи на пареа. Мешаме за време на топењето на чоколадата. Садот со растопена чоколада го тргаме од оган и го ставаме на работната маса. Со готварска четка со растопена чоколада ги премачкуваме хартиените корпички. Корпичките ги редиме на чинија. Ги ставаме корпичките во замрзнувач да се стегнат. Откако чоколадата ќе се стегне со готварска четка корпичките ги премачкуваме со нов слој чоколада за готвење. Корпичките ги редиме на чинија. Повторно ги ставаме корпичките во замрзнувач да се стегнат. Садот го враќаме на пареа. Во него ја додаваме чоколадата искршена на коцки. Мешаме за чоколадата побрзо да се растопи. Непрекинато мешајќи во садот ја додаваме хоплата. Кршиме едно јајце и ја делиме жолчката од белката. Белката ја ставаме во поголем длабок сад. Жолчката ја додаваме во садот со растопена чоколада на оган. Мешаме со жица за матење. Го кршиме второто јајце и ја делиме белката од жолчката. Белката ја додаваме во садот со претходната белка, а жолчката во растпената чоколада на оган. Мешаме со жица за матење. Го тргаме садот од оган. Белките ги матиме со миксер. Во изматените белки го додаваме ваниниот шеќер. Го исклучуваме миксерот. Изматените белки со лажица ги додаваме во садот со изладена растопена чоколада. Хартиената корпичка ја отстрануваме, а формираните чоколадни корпички ги редиме на чинија. Чоколадниот крем го полниме во готварски шприц. Со готварскиот шприц ги полниме чоколадните корпички со чоколаден крем. Врз кремот наросуваме лупени сечкани бадеми. Корпичките ги ставаме во замрзнувач за да се стегне кремот.
Корпичките ги редиме на чинија за послужување.
Ролат од кокос
потребни состојки:
- 100 гр кокос
- 350 гр мелени бисквити
- 50 гр чоколадо за готвење
- 2 дл кафе, без шеќер
- 120 гр путер
- 300 гр шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 100 мл млеко
подготовка:
Во тенџере ставаме млеко и го ставаме на оган. Потоа додаваме путер и мешаме путерот да се растопи. Откако ќе се растопи путерот во тенџерето додаваме ванилин шеќер. Промешуваме и додаваме кокос. Убаво мешаме смесата да се соедини. Откако ќе се згусне го тргаме тенџерето од оган. Го ставаме на работната маса и го оставаме да се излади.
Потоа земаме едно тенџере, ставаме малку вода, и го ставаме на шпорет. Го вклучуваме огнот и во тенџерето ставаме друго тенџере, во кое ставаме чоколада да се истопи на пареа. Во еден подлабок сад ги ставаме мелените бисквити, шеќерот во прав и го додаваме кафето. Потоа со рака смесата убаво ја месиме.
Чоколадата во тенџерето повремено ја мешаме, за побрзо да се растопи. Растопената чоколада ја додаваме во садот. Со дрвена лажица мешаме смесата да се соедини. Ја оставаме смесата да се излади.
Откако ќе се излади, смесата ја вадиме од садот и ја ставаме на најлонска фолија. Најпрво со раце ја рамниме смесата, а потоа врз смесата ставаме уште една фолија и со сукало ја развлекуваме смесата до деблина од околу еден цантиметар. Фолијата ја ставаме преку смесата за да смесата не ни се лепи за сукалото. Откако ја развлековме смесата, го тргаме најлонот.
Потоа изладената смеса од првото тенџере ја истураме врз израмнетата смеса. Со помош на слаткарскиот нож рамномерно ја размачкуваме врз темната смеса. Со помош на долниот најлон внимателно го виткаме ролатот. Убаво го рамниме од двете страни. За да можеме убаво да го исечеме ролатот, го ставаме во фрижидер да се стегне.
Откако добро ќе се излади го вадиме ролатот од фрижидер и му ја отстрануваме фолијата. Со нож сечеме парчиња со дебелина од околу еден цантиметар. Исечените парчиња скалесто ги редиме на чинија за послужување.[/FONT]
Вака нешто ќе изгледа трпезата во мојот дом.:icon_mrgr
Може кај некои да е слична на мојата, може да не е, што е и нормално. Па со што ќе е збогатена вашата трпеза за дочекот на новата година? Постирајте некој рецепт, па дури и слика.:wink:
1 кг. компири
1/2 кг. моркови
1/4 грашок во зрна
2-3 црвени кисели пиперки
3-4 кисели краставички
чешне лук
сол
црн бибер
миродија
суви зачински тревки
За мајонезот:
10 лажици соино брашно
200 г. сенф
сок од еден лимон
лажица суви зачински тревки
Подготовка:
Компирите сварете ги, излупете ги и исечкајте ги. Посебно сварете ги морковите и грашокот, па исцедете ги (водата можете да ја користите за некоја чорба). Додајте ги сечканите црвени кисели пиперки, краставичките и ситно сечканиот лук, па се насолете, запиперете, додајте суви зачински тревки и мирудија. Добро измешајте и додајте го мајонезот подготвен на следниов начин: десетте лажици соино брашно прелијте ги со ладна вода и направете смеса како за палачинки, што потоа ќе ја сварите во каша. Во готовата и изладена каша додајте ги сенфот, лимоновиот сок, лажицата суви зачински тревки и добро изматете. Украсете по желба.
Кифлички
Потребни состојки:
- 500 гр. Брашно
- 1 свеж квасец
- 300 мл. Млеко
- малку шеќер
- 250 гр. маргарин
- 4 јајца
- 50 гр. Сусам
- масло за јадење
- сол
Подготовка:
Во садот со свежиот квасец, додаваме 2 лажички шеќер и малку сол. Потоа во садот додаваме малку млака вода. Со лажичката мешаме додека квасецот не се растопи. Додаваме уште 2-3 лажички брашно и го оставаме квасецот да стаса.
Го земаме садот со брашното и во средината на брашното правиме длабнатина. Во длабнатината ставаме сол и една лажичка шеќер. Потоа во длабнатината го истураме стасаниот квасец и мешаме со лажицата додавајќи масло за јадење. Со рака го замесуваме тестото, постепено додавајќи млака вода. Кога тестото ќе биде доволно тврдо го вадиме на работната маса.
Тестото убаво го месиме со двете раце и го формираме во една голема топка. Вака подготвеното тесто неколку пати го удираме од работната маса. Потоа во тестото правиме 2 длабнатини, во кои додаваме уште малку масло за јадење. Со ова кифличките ќе бидат помеки и повкусни.
Тестото уште еднаш убаво го месиме со двете раце и повторно формираме топка. Го оставаме тестото на чинија да стаса околу 10- тина минути. Од тестото сукаме кора, а потоа кората ја сечеме на ленти. Лентата со нож ја засекуваме на неколку места, а потоа виткаме кифличка. Тавата за печење ја премачкуваме со маргарин и во неа ја ставаме готовата кифла. Втората лента ја сечеме на 3 дела и од неа плетеме плетенка. И неа ја ставаме во тавата за печење. Од лентите формираме различни форми, во зависност од вкусот.
Една лента со раце ја формираме во многу долго стапче, кое потоа го врзуваме во јазол, а краевите неколку пати ги протнуваме околу јазолот. И оваа форма ја ставаме во тавата за печење.
Целото преостанато тесто, го сукаме во една поголема кора и го сечеме на 16 еднакви делови. Од секој дел виткаме кифличка, па и нив ги редиме во тавата.
Земаме едно јајце и ја делиме белката од жолчката. Во еден сад жолчката со вилушка ја матиме и со неа ги премачкуваме готовите кифлички. Врз жолчката наросуваме сусам. Врз секоја кифличка ставаме едно мало парче маргарин.
Тавата со кифлички ја ставаме да се пече во фурна 20- тина минути, на температура од 250 степени. Кога кифличките ќе добијат златно румена боја, тавата ја вадиме од фурна и ја ставаме на работната маса. Изладените кифлички ги редиме во дрвени кошнички.
Прасечко печење
Потребни состојки:
- 1 прасечка плешка од 1,2-1,5 кг.
- 1 пар чадени колбаси
- четвртина главица зелка
- 4 компири
- 300 гр. мелено месо
- 3 земички
- 150 гр. чадена сланина
- 1 јајце
- 1 лажица доматно пире
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 200 мл. Пиво??? Вино ??/
- 300 мл. млеко
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
На даската за сечење ја ставаме плешката. Засекувајќи со нож ги отстрануваме ребрата. Потоа ја отстрануваме и коската. Месото го засекуваме на повеќе места, за да добиме рамна површина за ролување. Го посолуваме месото. Го наросуваме со мелен црн пипер. Го виткаме месото во ролат и го оставаме на чинија.
Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Кромидот ситно го сечкаме. Исежканиот кромид го пржиме на загреанотон масло во тавата. И лукот ситно го сечкаме. Исечканиот лук го додаваме во тавата. Промешуваме за време на пржењето. Земичките ги кинеме на парчиња. Парчињата земички ги ставаме во поголем длабок сад. Ги преливаме змичките со млекото. Во друг поголем сад го ставаме мелното месо. Откако кромидот ќе омекне ја тргаме тавата од оган. Испржениот кромид го додаваме во садот со меленото месо. Во садот додаваме 1 лажица доматно пире. Омекнатите парчиња земичка ги притискаме со рака за да го исцедиме млекото. Исцедените земички ги додаваме во садот со меленото месо. Мешаме со лажица. Јајцето го кршиме и го додаваме во садот. Наросуваме мелен црн пипер. Посолуваме. Мешаме со лажица додека смесата не се соедини. На даската за сечење го одвиткуваме ролатот од прасечко месо. Врз месото го нанесуваме филот од мелено месо. На средината од филот ги ставаме колбасите. Филуваното прасечко месо го виткаме во ролат. Ролатот го зацврстуваме со готварски конец. Тавата за печење ја попрскуваме со масло за јадење. Го ставаме ролатот во тавата. Претходно излупените компири ги сечкаме на парчиња. Парчињата компири ги ставаме од една та страна на ролатот во тавата. Зелката ја сечеме на поголеми парчиња. Парчињата зелка ги додаваме од другата страна на ролатот во тавата. Сланината ја сечкаме на коцки. Коцките сланина ги ставаме врз парчињата компири и зелка. И ролатот и зеленчукот ги попрскуваме со масло за јадење. Посолуваме. Во тават го налеваме виното или пивото ???. Во тавата налеваме и околу 600 мл. вода. Ја затвораме тавата со Фино алуминиумска фолија. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 2 часа на температура од 225 степени. Триесетина минути пред крајот на печењето ја потстрануваме фолијата за месото убаво да порумени. Ја вадиме тавата од рерна. Го вадиме ролатот од прасечко од тавата и го ставаме на даската за сечење. Го отстрануваме готварскиот конец. Со нож Прасечкото печење на посебен начИн го сечеме на парчиња.
Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. На едната страна на чинијата ги сервираме зелката и компирите. На другата страна на чИнијата скалесто ги редиме парчињата Прасечко печење на посебен начин. Декорираме со гранче рузмарин.
Не мора да е свинско, може да е и јагнешко нели?:wink:
Јагнешко во кари сос од ананас
- 3 главици кромид
- 5-6 каранфилчиња
- 200 гр. ананас од компот
- листови и корен од целер
- 50 гр. маргарин
- 3 варени моркови
- 1 коцка за супа
- половина лаж. кари
- половина кафена лаж. ѓумбир
- половина лаж. зачин ц
- француски магдонос
- капари
- 200 мл. бело вино
- 100 мл. хопла
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
Кромидот ситно го сечкаме и го оставаме во сад настрана. Коренот од целер го лупиме и го сечкаме на коцкички. Ги сечкаме и рачките од целерот и заедно со коренот ги оставаме на чинија настрана. Морковите ги сечкаме на коцкички и ги оставаме на чинија настрана. Месото го сечкаме на парчиња како за гулаш и го оставаме на чинија.
Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Во тавата додаваме и путер и мешаме за побрзо да се растопи. Во тенџере со зовриена вода на оган ставаме Кнор коцка за супа. Го покриваме тенџерето со капак. Во тавата со загреаната мрснотија ги ставаме парчињата месо да се пржат. Промешуваме. Во тавата го додаваме исечканиот кромид и промешуваме. Ананасот го сечкаме на коцкички и го оставаме во сад настрана. Карито го толчиме и го ставаме во сад настрана. Ги толчиме и каранфилчињата и ги оставаме во сад настрана. Во тавата го додаваме исечканиот корен од целер и промешуваме. Ги додаваме исечканите моркови. Го додаваме белото вино и налаваме од супата. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме. Додаваме ѓумбир и кари и промешуваме. Додаваме капари, половина лажица зачин ц каранфилче и промешуваме. Ја покриваме тавата со капак. Оставаме да се вари 40- тина минути. Го тргаме капакот и ја промешуваме содржината во тавата. Ги додаваме ананасот и рачките од целер. Промешуваме. Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Додаваме 50 мл. хопла. Ја тргаме тавата од оган. Од јагнешкото во кари сос со ананас ставаме во чинија за супа. Одозгора потураме со малку хопла и декорираме со гранче француски магдонос.
Необични чоколадни корпички
Потребни состојки:
- 150 гр. чоколада за готвење за корпичките и 250 гр. чоколада за крем
- 4 јајца
- 200 мл. хопла
- 1 ванилин шеќер
- 6 хартиени корпички
Подготовка:
Чоколадата за готвење ја кршиме на коцки и ја ставаме да се топи на пареа. Мешаме за време на топењето на чоколадата. Садот со растопена чоколада го тргаме од оган и го ставаме на работната маса. Со готварска четка со растопена чоколада ги премачкуваме хартиените корпички. Корпичките ги редиме на чинија. Ги ставаме корпичките во замрзнувач да се стегнат. Откако чоколадата ќе се стегне со готварска четка корпичките ги премачкуваме со нов слој чоколада за готвење. Корпичките ги редиме на чинија. Повторно ги ставаме корпичките во замрзнувач да се стегнат. Садот го враќаме на пареа. Во него ја додаваме чоколадата искршена на коцки. Мешаме за чоколадата побрзо да се растопи. Непрекинато мешајќи во садот ја додаваме хоплата. Кршиме едно јајце и ја делиме жолчката од белката. Белката ја ставаме во поголем длабок сад. Жолчката ја додаваме во садот со растопена чоколада на оган. Мешаме со жица за матење. Го кршиме второто јајце и ја делиме белката од жолчката. Белката ја додаваме во садот со претходната белка, а жолчката во растпената чоколада на оган. Мешаме со жица за матење. Го тргаме садот од оган. Белките ги матиме со миксер. Во изматените белки го додаваме ваниниот шеќер. Го исклучуваме миксерот. Изматените белки со лажица ги додаваме во садот со изладена растопена чоколада. Хартиената корпичка ја отстрануваме, а формираните чоколадни корпички ги редиме на чинија. Чоколадниот крем го полниме во готварски шприц. Со готварскиот шприц ги полниме чоколадните корпички со чоколаден крем. Врз кремот наросуваме лупени сечкани бадеми. Корпичките ги ставаме во замрзнувач за да се стегне кремот.
Корпичките ги редиме на чинија за послужување.
Ролат од кокос
потребни состојки:
- 100 гр кокос
- 350 гр мелени бисквити
- 50 гр чоколадо за готвење
- 2 дл кафе, без шеќер
- 120 гр путер
- 300 гр шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 100 мл млеко
подготовка:
Во тенџере ставаме млеко и го ставаме на оган. Потоа додаваме путер и мешаме путерот да се растопи. Откако ќе се растопи путерот во тенџерето додаваме ванилин шеќер. Промешуваме и додаваме кокос. Убаво мешаме смесата да се соедини. Откако ќе се згусне го тргаме тенџерето од оган. Го ставаме на работната маса и го оставаме да се излади.
Потоа земаме едно тенџере, ставаме малку вода, и го ставаме на шпорет. Го вклучуваме огнот и во тенџерето ставаме друго тенџере, во кое ставаме чоколада да се истопи на пареа. Во еден подлабок сад ги ставаме мелените бисквити, шеќерот во прав и го додаваме кафето. Потоа со рака смесата убаво ја месиме.
Чоколадата во тенџерето повремено ја мешаме, за побрзо да се растопи. Растопената чоколада ја додаваме во садот. Со дрвена лажица мешаме смесата да се соедини. Ја оставаме смесата да се излади.
Откако ќе се излади, смесата ја вадиме од садот и ја ставаме на најлонска фолија. Најпрво со раце ја рамниме смесата, а потоа врз смесата ставаме уште една фолија и со сукало ја развлекуваме смесата до деблина од околу еден цантиметар. Фолијата ја ставаме преку смесата за да смесата не ни се лепи за сукалото. Откако ја развлековме смесата, го тргаме најлонот.
Потоа изладената смеса од првото тенџере ја истураме врз израмнетата смеса. Со помош на слаткарскиот нож рамномерно ја размачкуваме врз темната смеса. Со помош на долниот најлон внимателно го виткаме ролатот. Убаво го рамниме од двете страни. За да можеме убаво да го исечеме ролатот, го ставаме во фрижидер да се стегне.
Откако добро ќе се излади го вадиме ролатот од фрижидер и му ја отстрануваме фолијата. Со нож сечеме парчиња со дебелина од околу еден цантиметар. Исечените парчиња скалесто ги редиме на чинија за послужување.[/FONT]
Вака нешто ќе изгледа трпезата во мојот дом.:icon_mrgr
Може кај некои да е слична на мојата, може да не е, што е и нормално. Па со што ќе е збогатена вашата трпеза за дочекот на новата година? Постирајте некој рецепт, па дури и слика.:wink: