Православните Албанци во Македонија

Дискусија во форумот 'Историја' започната од puno, 7 февруари 2013.

 1. LordDragonII

  LordDragonII Dr.Strangelove

  Член од:
  15 август 2008
  Мислења:
  10.403
  Допаѓања:
  5.071
  Албанои, да.
  Мој лапсус, набрзина.
  Албаноите се спомнати во Италија, другите овде.
   
 2. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.986
  Допаѓања:
  940
  Азрбејџанците се Албанци. Оригиналните Албанци - Геги - на истата територија живееле/живеат. (Овие на Балкан се измешани со домицилното население)
  Власите се исто така измешани, така што (од приватни испитувања на ДНК) ерменските гени им се некаде едвај 10 % најмногу.. . И народната носија им е слична, поедноставна и со други бои (иако белата, жолтата и црвената се тука исто застапени).

  14956538_847425462065066_3863796261169163968_n.jpg traditional-family-photo-e1482353520233.png
  Албанија е скоро на истото место како и Азербејџан :

  map-of-caucasus-1655.jpg

  А Албанците имаат и курдски гени, но најмногу се персиските гени. Самите краниуми, изгледот, па дури и кечето посочуваат на кажаното :

  https://www.youtube.com/watch?v=R-Ev-RR-wmA
   
 3. jamajka

  jamajka mode: Calm

  Член од:
  28 април 2007
  Мислења:
  8.564
  Допаѓања:
  6.191
  е сега прашањето е, спомнати се како на сликите на грчки или на латински како Albanoi
  --- Споено дупло мислење, 6 март 2019 ---
  Картата е од западни извори и топономијата е сосема западна. Според картата едниствено што може да се препознае од прва е Астракан (на картата Asturcani). Според тоа, Албанија е наречена областа на денешен Дагестан, што пак повеќе има смисла одколку да е Азербејџан. Дагестан е област кој е под владение Турските племиња уште пред истите да завладеат со Персија и пред Хазарскиот Каганат.

  Станува збор за иста онаа античка држава најверојатно наречена Албанија од страна на Латините, а на пашту има сосема поинаков збор.

  Е сега ако го земеме во предвид денешниот Албански јазик, тој не е индоевропски, што пак кажува дека не е можно Албанците да имаат потекло директно од Ерменците, Курдите и Персијците, кои дефакто зборат индоевропски јазик (иако може да се види и персиски корен).... Од друга страна иако има доста Турски карактеристики, неможе да се каже ниту дека јазикот е Алтајски....

  Пошто Дагестанците се едни од најраните потурчени Персијци, сосема можно нивниот јазик да еволуирал како мешавина од Турски и Паштунски и како резултат да е денешнитот Шќиптарски јазик.

  За време на Турско. Во борбата против арамиите и револуционерите, Османлиската управа често распишувала награди за познатите (за нив) разбојници, тоа биле познатите качачки потерџии, поради планинскиот терен со кој добро владееле (Дагестан = планинска земја). Познато е дека само во Македонија само во почетокот на 19 век, оперирале околу 200 качачки банди. Како награда за арамбашите на овие банди, биле поставувани како бегови на села во побунетите области. Голем дел од овие села под притисок го примиле јазикот, дел од мажите биле убивани (оние што се спротивставувале), а жените грабани. На пример, постарите Кичевчани можат да кажат дека на пример во Зајас, постарите жени не знаеле да зборат добро Арнаутски.

  Е сега добро прашање би било зошто денешна Албанија е наречена Албанија исто така од латините. Албанија на Балканот е доста млад назив. А од друга страна не претставува планинска земја, барем не се одвојува од соседите по тоа. Можно е тие што ја нарекле оваа земја Албанија, да знаеле дека дел од народот кој дефакто во Турско ја држел власта, говорел со јазик на еден далечен народ, кој исто тие Латини во минатото ја нарекле Албанија (Планинска земја според некои, што пак подсетува на локалното име Дагестан).
   
  Последно уредено: 6 март 2019
  На Кариес му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.986
  Допаѓања:
  940
  Албанците се споменати кај античките автори (не се сеќавам сега точно кај кој беше, мислам дека беше Аријан) како едно од персиските племиња. Наречени се “АЛБАНОИ“ и опишана е нивната облека - имале капи од ТВРД ФИЛЦ (ние ги знаеме како “кечиња“) и чакшири наречени “кирбасии“.
  Така да - името Албанци од персискиот народ не е име кое им го дале Римјаните, туку тоа име си го имале од поодамна и веројатно е само фонетски слично, но значењето им е сосем различно.
  Така да (само како пример) “алба“ на латински значи “бела“ (всушност тоа е анаграм на “бела“), но, ако “замижеш на едно око“ :) може да се толкува и како “висок“ (алПус).
  А ВО персиските јазици (оние кои НАВИСТИНА им го дале името на Албанците), именката “Албанци“ може да има сосема друго значење. На пример, првиот дел од именката - “АЛ“ може да значи : “црвен(а)“ (алова боја), додека вториот дел од именката - “БАНИЈА“ може да значи : “држава“, “земја“, територија владеена од БАН (бановина).
  Како што гледаш, не е се' онакакако што си го толкуваат “западните“. Тие мислат дека се' започнува од нив и дека секој факинг збор на планетава има корен во нивните јазици.
   
 5. jamajka

  jamajka mode: Calm

  Член од:
  28 април 2007
  Мислења:
  8.564
  Допаѓања:
  6.191
  Алванои биле, а не албанои. Грчката азбука нема бета, туку вита. И ако биле албанои би требало се користи сложенката МП. Затоа реков, Албанија е име дадено од Латините, по погрешна интерпретација на буквата Вита.
  Слично како Византија-Бизант, Васил-Басил, Вулгарос, Булгарос...

  Персиски земјата би се викала со суфикс стан. Албаниа е западна интерпретација од старогрчката Алванои...

  А во кој контекст е дадено името на денешна Албанија, реков во претходниот пост, тоа е поради фактот што било познато од кај се донесени владетелите (беговите), кои владееле во името на Турците....
   
 6. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.986
  Допаѓања:
  940
  Нема “старогрчка“ интерпретација, оти не постоеле “стари Грци“ па според тоа ниту таков јазик не постоел. Друго било тоа...
  А она “стан“ е од поново време. И тоа значи “држава“ а не народ. Албанците немале држава со тоа име туку територија која ја населувале. Немаме во тоа време држави со име Персијастан, Вавилонстан, Асиростан и сл. Барем мене не ми е познато некоја држава во антиката да го имала тој суфикс - “стан“.
  Буквата “Б“ ја нема во коине интерпретацијата, а коине “јазикот“ (кој денес го викаат “старогрчки“) е стандардизиран дури после смртта на Александар Македонски, во Александрија (која исто така е изградена после неговата смрт). А Албанците се бореле против Александар додека тој сеуште бил жив. Според тоа, античките автори многу добро знаеле што пишуваат и не грешеле. Грешни се само подоцнежните интерпретации на напишаното (и додатоците на текстот на местата каде што бил тој оштетен - а старите записи (всушност, преписи на преписите на преписите...) биле многу оштетени и имало многу да се надополнува).
   
 7. puno

  puno

  Член од:
  25 март 2012
  Мислења:
  5.539
  Допаѓања:
  2.052
  Друже сите индоевропски народи се всушност албанци, албанскиот јазик е почетокот на индоевропските јазици, според сите истражувања балканот го стават како почетокот на човештвото, персијците се индоевропски народ, па затоа понекогаш се викаат албанци, па и италијанците исто така, па имаш и во англија споменувања на албанците, дури имаш и светец албанец.
  Словените истотака се албанци, имаат албанско име, пошто мигрираа многу името го имаат така, СЛА ВЕН, во превод би значело не оставиле место без да го населуваат.
   
 8. jamajka

  jamajka mode: Calm

  Член од:
  28 април 2007
  Мислења:
  8.564
  Допаѓања:
  6.191
  Немаме во тоа време држави со стан суфикс, дека читаме историја од Европски антички извори (викај ги коине, некој ги вика старогрчки итн). Иначе едно нека ти е јасно, скоро сите пашту држави се нарекуваат самите стан, па така Ерменинците си ја нарекуваат татковината Хајастан, Курдите- Курдистан, Албанците-Дагестан и така натаму. Дури да прочиташ Персиски извори, они државите ги нарекуваат со истиот суфикс, Сербистан, Вулгаристан итн. Дури и Персијците од времето на Дариј не се нарекувале самите Персијци, ниту пак државата си ја нарекувале Персија.

  И без разлика терминолошки како го нарекуваш јазикот и писмото (и јас го тврдам истото како и ти), меѓутоа за да се разбереме, го нарекуваме старогрчко. А тој јазик, што ти го викаш којне, и неговото писмо, немаат буква бета. За да се напише буквата Б се користи сложенката МП. Поради тоа, многу називи од Балканските(да не речам старогрчки) извори, погрешно се интерпретираат. Па така не постои Албанои, туку Алванои, и тоа не е назив на држава, туку најверојатно назив за народ (кој не се нарекувал самиот така, туку тоа бил Балкански назив за тој народ). Во ренесансата, водејќи се од антички извори, а со погрешна интерпретација името било преведено во Албанои, а територијата на Кавказот наречена Албанија.

  Што се однесува до Асирија, Месопотамија и Феникија. Ова име е Балканска кованица, не е името со кое овие самите си ги нарекувале државите. А можеби тоа е и доказ дека словените се староседелци на Балканот, пошто мислам дека „ија“ и „ска“ префиксот за територија го има само во словенските јазици.
   
 9. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.986
  Допаѓања:
  940
  :vozbud::pos::facepalm:

  Мислам... Не вреди да дискутирам. “Свака будала тера своје весеље.“ (српска народна поговорка).
  Персијците говорат “Фарси“ што е исто што и “Персиски“ (Ф=П). според тоа, има фонетски разлики, ама Персијците си се сепак со истото име Персијци. Исто како Палестинците што се Филистејци - кој како ги нарекувал, меѓутоа сепак - мислам дека Палестина е пооригинално име, поради можните етимолошки импликации. Исто како и Персијци контра Фарсијци.
   
 10. Beric Dondarrion

  Beric Dondarrion Lord of Blackhaven

  Член од:
  14 август 2006
  Мислења:
  25.655
  Допаѓања:
  30.037
  :vozbud:

  :aplauz:

  Идемо САНУ, Ниче Македон и puno.
  --- Споено дупло мислење, 8 март 2019 ---
  Неочекувано отиде full retard. И мене ме изненади.
  --- Споено дупло мислење, 8 март 2019 ---
  [​IMG]
   
  Последно уредено: 8 март 2019
  На Limbo му/ѝ се допаѓа ова.
 11. puno

  puno

  Член од:
  25 март 2012
  Мислења:
  5.539
  Допаѓања:
  2.052
  Застрашувачки е што не препозна сарказам, тоа кажува многу за тебе.
   
  На Beric Dondarrion му/ѝ се допаѓа ова.
 12. Beric Dondarrion

  Beric Dondarrion Lord of Blackhaven

  Член од:
  14 август 2006
  Мислења:
  25.655
  Допаѓања:
  30.037
  ОК, само цитираното го прочитав и не продолжив понатаму, одма го цитирав. Ако продолжев ќе знаев, пошто натаму е ептен очигледно дека е сарказам.

  Сепак, како што можеш да видиш има Албанци кои мислат така (како што има такви кај сите балкански народи)
   
 13. puno

  puno

  Член од:
  25 март 2012
  Мислења:
  5.539
  Допаѓања:
  2.052
  Па сум наидувал на албанец со такво мислење, за жал.
   
 14. jamajka

  jamajka mode: Calm

  Член од:
  28 април 2007
  Мислења:
  8.564
  Допаѓања:
  6.191
  Ќе биде чудо да наидеш на некој шќиптар што не гаи таква илузија..
   
 15. puno

  puno

  Член од:
  25 март 2012
  Мислења:
  5.539
  Допаѓања:
  2.052
  Нема голема разлика меѓу тебе кој вика дека нема словенска миграција и тој албанец.
   

Сподели преку: