Правна помош

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
5.796
Поени од реакции
4.533
Апсолутно може да се тужи. Баш зошто ти се движиш на јавен простор, тој јавен простор е под нечија надлежност.
Пример општините се должни да ги чистат тротоарите и пешачките зони што се под нивна надлежност (споредни улички итн.), Град Скопје е надлежен да ги чисти тротоарите на булеварите што се под нивна надлежност, а секое правно и физичко лице е должно да го исчисти пристапот до продавницата, маркетот, зградата, куќата итн.
Прашањево во случајот не е дали можеш, туку кој да тужиш. Треба да се види точно кај била повредата и кој бил должен да го исчисти тој дел, дали општината, дали Град Скопје, дали трговскиот или некоја продавница во него. Друга работа е дали ти се исплати да тужиш и да се малтретираш по судови.
Кај нас во државава пред болниците и училиштата не се чисти никогаш снегот и мразот, патиштата не се чистат т.е. секогаш се касни со чистењето, а тек па некој си приватњак ќе ринел снег и мраз пред прагот на дуќанот му во некоја чаршија, пазар или трговски центар ... :tapp: тоа да видам со свои очи па да не поверувам !
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.518
Поени од реакции
10.972
Кај нас во државава пред болниците и училиштата не се чисти никогаш снегот и мразот, патиштата не се чистат т.е. секогаш се касни со чистењето, а тек па некој си приватњак ќе ринел снег и мраз пред прагот на дуќанот му во некоја чаршија, пазар или трговски центар ... :tapp: тоа да видам со свои очи па да не поверувам !
Во закон (не знам точно кој) има казни ако не исчистиш снег пред деловниот објект или пред зграда/куќа.

Тоа што кај нас не се применува законот не е никакво оправдување. Ниту еден судија нема да каже "еј абе знаеш кај нас не се применува законот, затоа морам да ти ја отфрлам тужбата како неоснована".
Пример со кучињата скитници, ако те касне куче можеш да ја тужиш општината, небитно шо општината не се замара со улични кучиња.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
966
Поени од реакции
2.400
pred 15+ godina komšijata platija solena kazna, bidejći negoviot maloleten sin beše nekade 23č pred zgrada, policija naišla i legitimirala....
Баш ме занима на кој основ е казната пишана за родителите.
Казна може да се пише на кафич, казино итн ако има внатре после 12 часот малолетници а ова ваквиве дешавки баш ми се чудни, или има нешто ново а не сум упатена.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.660
Поени од реакции
5.494
Баш ме занима на кој основ е казната пишана за родителите.
Казна може да се пише на кафич, казино итн ако има внатре после 12 часот малолетници а ова ваквиве дешавки баш ми се чудни, или има нешто ново а не сум упатена.
поодамна беше тоа, а и мене не ми е јасно , па во тие години синот мој, малолетен со друштво , другари, мислам само еден беше полнолетен, отидоа во Крани во 2 приколки , а и керката со другарки одеше во Охрид уште малолетна....
мислам дека има некој закон, малолетници без присаство на полнолетно лице да не смеат по 22ч навечер да одат....
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
5.796
Поени од реакции
4.533
Во закон (не знам точно кој) има казни ако не исчистиш снег пред деловниот објект или пред зграда/куќа.

Тоа што кај нас не се применува законот не е никакво оправдување. Ниту еден судија нема да каже "еј абе знаеш кај нас не се применува законот, затоа морам да ти ја отфрлам тужбата како неоснована".
Пример со кучињата скитници, ако те касне куче можеш да ја тужиш општината, небитно шо општината не се замара со улични кучиња.
Ако гледаме така општините треба да бидат субјекти кои секојдневно од илјадници граѓани ќе бидат оптужувани поради ххх причини од напади на кучиња скитници по улиците, дупнување на гуми на автомобилите исто така по улиците од шајки, жици, срчи и.т.н. кршење/оштетување на автомобилите од ударите по дупките на улиците, зимно време неисчистени снегови и мразови и.т.н.
Да не говориме за нечистењето на мини-депониите кои ги има по секоја општина на секој агол, потоа немањето на атмосферска канализација која треба да постои и да е одвоена посебно од онаа фекалната канализација, неисчистените канали (случајот Стајковци 2016), да не говориме за екстремната загаденост на воздухот во есенските и зимските месеци, да речеме кого треба да тужам што надвор не се дише, со еден збор отров, општината во која живеам или пак државата !
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.518
Поени од реакции
10.972
Ако гледаме така општините треба да бидат субјекти кои секојдневно од илјадници граѓани ќе бидат оптужувани поради ххх причини од напади на кучиња скитници по улиците, дупнување на гуми на автомобилите исто така по улиците од шајки, жици, срчи и.т.н. кршење/оштетување на автомобилите од ударите по дупките на улиците, зимно време неисчистени снегови и мразови и.т.н.
Да не говориме за нечистењето на мини-депониите кои ги има по секоја општина на секој агол, потоа немањето на атмосферска канализација која треба да постои и да е одвоена посебно од онаа фекалната канализација, неисчистените канали (случајот Стајковци 2016), да не говориме за екстремната загаденост на воздухот во есенските и зимските месеци, да речеме кого треба да тужам што надвор не се дише, со еден збор отров, општината во која живеам или пак државата !
За дел од работиве што ги наведе можеш сигурно да тужиш. За дел од работите, пример дупење гуми од шајки, не сум сигурен.
За касање од кучиња и за неисчистен снег/мраз од тротоари поради кои си паднал и си се повредил можеш сигурно да ја тужиш општината освен во случаи кога чистењето требале да го направат физички или правни лица. Тоа што ние како граѓани не сме се решиле да тужиме, не значи дека некои субјекти немаат одговорност.

За воздухов е малце комплицирано, ама и таму мислам дека можеш да тужиш некого, дали општината, дали државата, дали конкретен загадувач. Само пак ќе кажам, за таа тема е малце комплицирано да се докажат некои работи.
Ама еве Меѓаши јавно излегоа дека ќе ја тужат државата за тоа, така да следи ги нив кој и зошто ќе го тужат.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 

Емкаа

крофни од драго.
Член од
14 мај 2008
Мислења
3.555
Поени од реакции
5.696
Здраво дечки, ме интересира како може работодавач да се заштити од несовесен вработен? Имено вработениот повеќе пати не се појавува на работа со разни разни изговори, се тоа се прогледува низ прсти, за да еден ден си замине од дуќанот на сред работно време, притоа не крева на телефон, остава се отклучено и извисува клиенти со веќе договорени нарачки за дента. И во следните денови не се јавува на телефон ниту се појавува на работа.Одјавен е од биро, но би сакале да добиеме правна разврска на случајот. Имаме докази од Вибер и пораки на кои дента се најавува дека нема да биде на работа, истовремено е нарушен угледот на фирмата.
Дали вреди да си бараме оштета по судски пат?
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.643
Поени од реакции
956
Уништување или оштетување јавни инсталации
Член 291
(1) Тој што ќе уништи, оштети, отстрани, измени или ќе ги направи неупотребливи инсталациите за јавна употреба на вода, топлина, плин или енергија или инсталациите на системите за врски и со тоа ќе предизвика значително нарушување на редовниот живот на граѓаните или стопанското работење, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.
(2) Тој што делото од став 1 ќе го стори од небрежност, ќе се казни со парична казна или со затвор до една година.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.454
Поени од реакции
974
Уништување или оштетување јавни инсталации
Член 291
(1) Тој што ќе уништи, оштети, отстрани, измени или ќе ги направи неупотребливи инсталациите за јавна употреба на вода, топлина, плин или енергија или инсталациите на системите за врски и со тоа ќе предизвика значително нарушување на редовниот живот на граѓаните или стопанското работење, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.
(2) Тој што делото од став 1 ќе го стори од небрежност, ќе се казни со парична казна или со затвор до една година.
Извини, заради што е цитиран членот 291 ?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
1.683
Поени од реакции
3.613
Здраво дечки, ме интересира како може работодавач да се заштити од несовесен вработен? Имено вработениот повеќе пати не се појавува на работа со разни разни изговори, се тоа се прогледува низ прсти, за да еден ден си замине од дуќанот на сред работно време, притоа не крева на телефон, остава се отклучено и извисува клиенти со веќе договорени нарачки за дента. И во следните денови не се јавува на телефон ниту се појавува на работа.Одјавен е од биро, но би сакале да добиеме правна разврска на случајот. Имаме докази од Вибер и пораки на кои дента се најавува дека нема да биде на работа, истовремено е нарушен угледот на фирмата.
Дали вреди да си бараме оштета по судски пат?
За наведените работи работодавачот е заштитен со договорот за вработување. Провери си што точно му пишува во договорот што го има (ако има) потпишано. Пример, доколку има ставено “еднострано раскинување на работен однос со отказен рок од 30 дена“, со самото тоа што заминал ненајавено - вработениот го прекршил договорот, што ти е основ за правна разврска.
Е сега, дали вреди да барате оштета по судски пат - шознам....лично презирам фирми што покренуваат судски постапки против вработени (освен ако не се работи за кражба).
 

Емкаа

крофни од драго.
Член од
14 мај 2008
Мислења
3.555
Поени од реакции
5.696
За наведените работи работодавачот е заштитен со договорот за вработување. Провери си што точно му пишува во договорот што го има (ако има) потпишано. Пример, доколку има ставено “еднострано раскинување на работен однос со отказен рок од 30 дена“, со самото тоа што заминал ненајавено - вработениот го прекршил договорот, што ти е основ за правна разврска.
Е сега, дали вреди да барате оштета по судски пат - шознам....лично презирам фирми што покренуваат судски постапки против вработени (освен ако не се работи за кражба).

Презирав и јас се додека не се пронајдов на другата страна. Да не навлегувам во детали, ама извисени се клиенти за нарачки кои се од многу сензитивна природа и за жал немаме право на поправен.
 
Член од
25 мај 2018
Мислења
25
Поени од реакции
4
pozdrav. Dali nekoj ima knigi vo pfd za obrasci na dogovori i vidovi tuzbi?
ako ima da mi pusti link.
hvala odnapred
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.660
Поени од реакции
5.494
има веќе мислам 7-10 дена како е донесена одлука за исклучените од парно греење... Но одговорните плус донесоа одлука со која ОД СЕГА практично се забранува исклучување од парно !!! :mad:
Ме чуди овој МОЛК во јавноста за овие тотално диктаторски, непрофесионални одлуки..
Патем, секаде во светот или е забрането откажување од парно ( ама за СИТЕ) или исклучените плаќаат некој надомест на заедницата на станари, исто како што се плаќа за лифт или за светло во ходник..
Но КРУНА на дебилизмот е забрана за исклучување ама ОД СЕГА....
Очекувам некој засегнат правник или адвокат да поднесе представка до Стразбур, ама изгледа се заплашени и владее МОЛК...
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
4.623
Поени од реакции
7.913
Здраво дечки, ме интересира како може работодавач да се заштити од несовесен вработен? Имено вработениот повеќе пати не се појавува на работа со разни разни изговори, се тоа се прогледува низ прсти, за да еден ден си замине од дуќанот на сред работно време, притоа не крева на телефон, остава се отклучено и извисува клиенти со веќе договорени нарачки за дента. И во следните денови не се јавува на телефон ниту се појавува на работа.Одјавен е од биро, но би сакале да добиеме правна разврска на случајот. Имаме докази од Вибер и пораки на кои дента се најавува дека нема да биде на работа, истовремено е нарушен угледот на фирмата.
Дали вреди да си бараме оштета по судски пат?
Имате право на штета по напишаново. За подетално разговарајте со адвокат.
А за наплата скоро сигурно ќе се изврши пошто е физичко лице.
 
Член од
2 јануари 2008
Мислења
18
Поени од реакции
3
Здраво ме интересира имам комшија кој нон стоп брчи со сателит , чука каде да се обратам да го пријавам ако некој знае? Фала многу
 
На врв Bottom