Правна помош

Дискусија во форумот 'Право и закони' започната од Струмикс, 9 април 2006.

 1. Ilumious

  Ilumious Патник, педер, поет, администратор, масон

  Член од:
  29 јануари 2007
  Мислења:
  76.576
  Допаѓања:
  158.346
  Многу паметен ти :LOL:
   
 2. Cannon

  Cannon Doctor

  Член од:
  22 март 2009
  Мислења:
  4.645
  Допаѓања:
  5.307
  Фала ок, го најдов.

  Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
   
 3. baramrabota1

  baramrabota1

  Член од:
  26 септември 2017
  Мислења:
  67
  Допаѓања:
  6

  ПОЧИТУВАН Г-НЕ.

  ИМАМ ЕДЕН ПРАВЕН ПРОБЛЕМ КОЈ НЕ МОЖАМ ДА ГО РЕШАМ ЗАТОА ШТО ПОРАДИ МИЈАТА СОЦИЈАЛНО МАТЕРИЈАЛНА ПОЛОЖБА ( СОЦ.СЛУЧАЈ ) НЕ СУМ ВО МОЖНОСТ ДА АНГАЖИРАМ АДВОКАТ..... СО ПОМОШ НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА МЛАДИ ПРАВНИЦИ ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА ПОДНЕСОВ БАРАЊЕ ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ ЗА КОЈ СЕУШТЕ НЕМАМ ОДГОВОР, А ИМАМ СОЗНАНИЕ ДЕКА СУМ ОДБИЕН И ЧЕКАМ САМО ДА СЕ ФОРМАЛИЗИРА ТОА ОДБИВАЊЕ ОД СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА.

  СО ДАЈНЕРС ИНТЕРНАЦИОНАЛ ИМАВ СПОР ЗА НЕКОЈ ДОЛГ ОД ПРЕД 17 ГОД КОЈ РЕЗУЛТИРАШЕ СО СУДСКИ СПОР. ВО ТЕКОТ НА ПОСТАПКАТА СО МОЈОТ ЗАКОНСКИ ЗАСТАПНИК ВЛЕГОВМЕ ВО НЖКОНФЛИКТ ОКОЛУ НАЧИНОТ НА ВОДЕЊЕ НА ТАА ПОСТАПКА ОД СТРАНА НА АДВОКАТОТ. УШТЕ ВО ПРВИОТ ДЕН ОД РОКОТ ЗА ЖАЛБА (8- ДЕНА ) ДО СУДОТ ПОДНЕСОВ ИЗВЕСТУВАЊЕ СО КОЕ ГО ОТПОВИКУВАМ ПОЛНОМОШНОТО НА МОЈОТ АДВОКАТ И ПОБАРАВ ОД СУДОТ ( СУДИЈАТА ) ДА МИ ЈА ДОСТАВИ ПРЕСУДАТА ( ПРЕСУДАТА БИЛА ВРАЧЕНА НА АДВОКАТОТ ) КАКО БИ АНГАЖИРАЛ ДРУГ АДВОКАТ ЗА СОСТАВ И БЛАГОВРЕМЕНО ВЛОЖУВАЊЕ ЖАЛБА ДО АПЕЛАЦИАЈ. ИСТИОТ ПЕРИОД И АДВОКАТОТ НА КОГО МУ ГО ОТПОВИКАВ ПОЛНОМОШНОТО - ПОДНЕЛ ДО СУДОТ ДЕКА НГО ОТКАЖУВА ПОЛНОМОШНОТО И ПОРАДИ КОНФЛИКТОТ НЕ САКАШЕ ДА МИ ЈА ДАДЕ ПРЕСУДАТА А ИСТАТА ЈА ПРАТИЛ НА 7-миот ДЕН ОД РОКОТ А ПОРАДИ ДОЦНЕЊЕ ВО ПОШТА РОКОТ СЕ ПРОБИ И СЕГА ПРЕСУДАТА СТАНА ПРАВОСИЛНА И ИЗВРШНА. КАДЕ ШТО ПОРАДИ ПРЕДМЕТ ЗА ЗАОСТАНАТ ДОЛГ ....ДАДЕН СУМ НА ИЗВРШИТЕЛ. УСКРАТЕНО МИ Е ПРАВОТО НА ЖАЛАБА И ЈАС КАКО НЕУКА СТРАНКА СУДОТ МОРАЛ ДА МИ ДАДЕ НАПАТСТВИЈА КАКО ДА ПОСТАПАМ СО ОГЛЕД ШТО СЕ РАБОТИ ЗА ТАКВА СИТУАЦИЈА.
  СЕ НАДЕВАМ И ПРАШУВАМ : ИМА ЛИ НЕКОЈ НАЧИН ОВА ДА СЕ ИСПРАВИ ???
  БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД Цветан.М
   
 4. boyy

  boyy

  Член од:
  11 јуни 2016
  Мислења:
  20
  Допаѓања:
  0
  Za kolku vreme zastaruva dolg za pari dadeni na drugo lice
   
 5. gurman2

  gurman2

  Член од:
  16 декември 2012
  Мислења:
  1.436
  Допаѓања:
  953
  Пет години, од датумот кога треба да се вратат
   
 6. *ladybyg*

  *ladybyg*

  Член од:
  7 јуни 2017
  Мислења:
  11
  Допаѓања:
  2
  Кои се правните услови сто треба да ги исполниш и воопшто барањата за да одпочнеш со ваков бизнис?
   
 7. kostadinka24

  kostadinka24

  Член од:
  6 февруари 2013
  Мислења:
  36
  Допаѓања:
  4
  Imam zemeno kredit hipotekaren kade mm e kokreditobaratel.E sega sakame da zememe na nego kredit no od istata banka ni velat deka ne moze.Dali postoi moznost da zeme kredit od druga banka ili ne?
   
 8. Beric Dondarrion

  Beric Dondarrion Lord of Blackhaven

  Член од:
  14 август 2006
  Мислења:
  26.102
  Допаѓања:
  30.778
  Марти Мистерија ти е кокредитобарател?
   
 9. kostadinka24

  kostadinka24

  Член од:
  6 февруари 2013
  Мислења:
  36
  Допаѓања:
  4
  A dali e to bitno koj e majkl maers e .
   
  На Beric Dondarrion му/ѝ се допаѓа ова.
 10. baramrabota1

  baramrabota1

  Член од:
  26 септември 2017
  Мислења:
  67
  Допаѓања:
  6
  БАРАЊЕ ЗА ЗАПИРАЊЕ НА КЛАУЗУЛА НА ПРАВОСИЛНОСТ И ИЗВРПШНОСТ НА ПРЕСУДА ????? КАКО ИДЕ ТОА ???? МОЖЕ ЛИ НЕКОЈ ДА МИПОМОГНЕ ???
   
 11. elektroalfcvetan

  elektroalfcvetan Гостин

  Здраво на сите !!! Мојот проблем е толку КОМПЛЕЛСЕН И СЛОЖЕН , така да не верувам дека некој ке успее да го реши.... Сепак би сакал да прашам за следново :

  Имав спор со Дајнерс за долг од 2001г. 15.000 ден
  Во 2015 г ми стигна СУДСКИ ПЛАТЕН НАЛОГ за тој долг.
  Поднесов приговор за ЗАСТАРЕНОСТ , доверителот го известил судот дека СЕ ПОВЛЕКУВА ОД ТУЖБЕНОТО БАРАЊЕ ВО ЦЕЛОСТ И БАРА ДА НЕ СЕ ИЗГОТВИ ФОРМАЛНО РЕШЕНИЕ.
  Судот ме извести за.тоа и наведува : АКО НЕ СЕ ЈАВИТЕ ВО РОК 8 дена , ке се смета дека се согласувате со ПОВЛЕКУВАЊЕТО. Така и сторив... не се јавив на рокот.

  Три год. подоцна .... преку нотар ми стига тоа ПЛАТЕН НАЛОГ за истиот долг- фактура.

  Предметот оди на суд. Ангажирав адвокат ( ПРЕПОРАЧАН ) за состав, потпис и адвокатски печат.

  Го губам спорот со образложение дека : ТУЖИТЕЛОТ уште 2002/2003 год. наводно поднел тужба која никогаш не била процесирана , а сега судот се повикува на таа тужба од 2002 год. Додуша тоа не било тужба туку само предлог за извршување кој никогаш не бил на РАЗГЛЕДУВАЊЕ И ОДЛУЧУВАЊЕ..

  Настана конфликт мегу мене и адвокатот.
  На првиот ден од рокот за жалба 8-дена, го птповикав полномошното на адвокатот и барав од Судот : ДА МИ ДАДЕ ПРЕПИС НА ПРЕСУДА ЗА ДА ВЛОЖАМ БЛАГОВРЕМЕНО ЖАЛБА И ЗАПАЗАМ РОКОТ. . Ни од Судот ниту од Адвокатот не ја добив пресудата и истата стана ПРАВОСИЛНА И ИЗВРШНА.
  ИМА ЛИ ЛЕК ЗА ОВА ????
  НЕ МОЖАМ ДА НАЈДАМ АДВОКАТ.... А БЕВ ОДБИЕН ОД МИН.ЗА ПРАВДА ДЕКА ЗА ВАКВИ ПРЕДМЕТИ НЕ ДАВАЛЕ (БПП)
  ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ ????
   
 12. pixa

  pixa

  Член од:
  19 септември 2009
  Мислења:
  3.220
  Допаѓања:
  2.269
  Како тоа нема изготвено формално решение, мора да има, а ако нема тогаш има постапка која што сеуште тече, ако е за истиот долг во приговорот за платен налог си требал истото да го наведеш со број на постапка што тече, исто така ако три години повторно ти стига платен налог како тоа пред три години бил застарен, а сега не е застарен... премногу нејаснотии
   
 13. baramrabota1

  baramrabota1

  Член од:
  26 септември 2017
  Мислења:
  67
  Допаѓања:
  6
  Епа и јас велам нејаснотии.
  Повлечената тужба .... змачело дека не се откажува од тужбеното барање и му дава можност повторно да тужи. Тужителот не се впушта во нова тужба за долг од пред 15г, ама се повикува на ПРЕДЛОГ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ ОД 2003 г за кој пеедлог никогаш не е поведен спор ниту е закажано рочиште по однос на тој предлог од 2003 , се до 2015 г кога тужителот покренува нова тужба за истиот долг за да по извесно втеме се повлекува од тужбено барање за да се повика на НАВОДНО СТАРА ТУЖБА. Јас не сум правник.... ама колку знам дека во тоа време ПРЕДЛОГОТ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ НЕ ПРЕСТАВУВА ТУЖБА СЕ ДОДЕКА НЕ ВЛОЖАМ ПРИГОВОР НА ТОЈ ПРЕДЛОГ. Јас ниту сум примил документ по таа правна работа ниту сум вложил приговор. Дали правно држи место : ПРЕДЛОГОТ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ ДА СЕ СМЕТА ЗА НАВРЕМЕНА ТУЖБА.
   
 14. Ireal

  Ireal

  Член од:
  12 март 2009
  Мислења:
  11.391
  Допаѓања:
  5.277
  мислам дека НЕ, посебно ако за работите нема платено ДДВ и царина....
  а што не ги продаваш по огласи како физичко лице ?
   
 15. zelenko

  zelenko

  Член од:
  6 февруари 2010
  Мислења:
  804
  Допаѓања:
  801
  Мислам дека не може бидејќи во вашиот случај двајцата сте баратели на кредитот и кај двајцата се води дека имате кредит.

  Sent from my SM-G960F using Tapatalk
   

Сподели преку: